Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2005

Donut

Imej

Apam Gula Hangus

Imej

Kuih Lapis Jagung-Koko

Imej

Karipap Pusing

Imej

Cakoi

Imej

Serimuka Durian

Imej

Karipap Pusing versi bulat

Imej

Fishball

Imej
BEBOLA IKAN ( FISH BALL) resepi dari NoorMasri di FNR Bahan-bahan: 300 g isi ikan tenggiri 3/4 sudu kecil garam 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah 2 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil tepung ubi/kanji (tapioca starch) 50 ml air sejuk (air dari peti sejuk) secubit serbuk perasa jika suka Cara membuat: Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.

Pau

Imej
He...he.. sebenarnya nie le kot first time buat pau yg jadik cun....sebelum ni selalu jadik keras. Kali ni Maisya ikut betul-betul arahannya....selalu dok pandai-pandai sendirik jer.Maisya guna resepi yg diberi sekali dgn Mauripan tu. Nie resepi asalnya: 1kg tepung gandum 11g yis segera mauripan(1 peket) 200g(1 cawan) gula 100g(1/2 cawan) minyak jagung 460g(2 1/2 cawan) air *Jumlah air yg digunakan bergantung kpd mutu tepung 1.Gaulkan tepung dgn yis segera dan larutkan gula di dlm air 2.Gaulkan semua ramuan.Uli selama 10 - 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal 3.Bahagi kepada beberapa bahagian dan bulat-bulatkan setiap satu.Biarkan selama 10 minit 4.Canaikan adunan dan isikan inti 5.Letakkan setiap adunan di atas kertas yg dipotong 4 segi 6.Biarkan selama 35 minit 7.Kukuskan selama 10 minit pada suhu yg tinggi Maisya buat guna sukatan macam ni(lebih kurang 1/4 dari sukatan yg kat atas tu...dapat 12 biji pau): 2 cawan tepung gandum 1 camca teh yis kering 1/4 cawan gula

Capati

Imej
One of my favourite....selalu makan cicah dengan sambal sardin + kentang. Chapati Source : forum.cari.com.my Post by : Tillingtan Atta flour Ghee(minyak sapi) Butter or Margerin Minyak masak Water Salt(optional) Place atta in a bowl. Rub in a tablespoon of fat. Add water bit by bit until it becoms a dough. The best is bila dough tak lagi lekat pada tangan. Add about one tbs of cooking oil, and uli dough sehingga minyak sebati. The bread taste better if made few hours ahead, make as many small balls as u can, as big as golf ball, flatten it and roll out. A flat, non stick pan should be used if you don't have 'tawa'. Heat the pan, mesti betul betul panas. Before putting bread on pan, remove tepung yg berlebihan.Place it on pan.When you see collur difference on the bread, color tukar ke gelap sikit, turn over the other side. Dgn Perlahan tekan sides of the bread dgn kitchen paper atau kain. Tunggu hingga puffs up and lepas itu turn over to cook the first side. Bila dah siap se

Apam Salju Tukaz

Imej

Cakes

Imej
My 4th Wedding Anniversary's Cake Kek Coklat Kukus Bebop KEK COKLAT KUKUS BEBOP 1 1/2 BIJI BUTTER (250 GM + 125 GM).....satu biji butter pun ok 2 CAWAN GULA HALUS 1 TIN SUSU CAIR 4 BIJI TELOR 2 CAWAN TEPUNG GANDUM 1 CAWAN KOKO 1 SUDU TEH BAKING POWDER 1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT 1 SUDU TEH ESEN VANILLA CAIRKAN BUTTER DLM PERIUK, KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR, ESEN VANILLA DAN GULA, KACAU PERLAHAN HINGGA SEMUA HANCUR DAN SEBATI. kEMUDIAN TUTUP API DAN BIARKAN ADUNAN SUAM. SELEPAS ITU MASUK TELUR YG TELAH DIPUKUL DAHULU KEDALAM ADUNAN. SATUKAN DAN AYAK TEPUNG, KOKO, BAKING POWDER DAN SODA BIKARBONAT, KEMUDIAN CAMPURKAN SEMUA BAHAN KERING KEDALAM ADUNAN TADI. KACAU SEBATI HINGGA RATA KEMUDIAN KUKUS SELAMA 1 1/2 JAM. (ACUAN HENDAKLAH DI SAPU MINYAK KEMUDIAN DI LAPIK DENGAN KERTAS MINYAK SUPAYA SENANG UNTUK DIKELUARKAN KEK DARI ACUAN NANTI. DAN JUGA TUTUP PERMUKAAN ACUAN KEK DENGAN FOIL PAPER SUPAYA AIR KUKUSAN TIDAK JATUH KE ATAS KEK.) TOPPING: coklat 300 gm (potong kecil) + dengan 1/2 c