Thursday, July 21, 2005

Apam Gula Hangus

Image hosted by Photobucket.com

Kuih Lapis Jagung-Koko

Image hosted by Photobucket.com

Karipap Pusing


Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Cakoi


Image hosted by Photobucket.com

Serimuka Durian

Image hosted by Photobucket.com

Karipap Pusing versi bulat


Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Fishball

Image hosted by Photobucket.com

BEBOLA IKAN ( FISH BALL)
resepi dari NoorMasri di FNR

Bahan-bahan:
300 g isi ikan tenggiri
3/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil tepung ubi/kanji (tapioca starch)
50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
secubit serbuk perasa jika suka

Cara membuat:
Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis
Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.

Pau

Image hosted by Photobucket.com


He...he.. sebenarnya nie le kot first time buat pau yg jadik cun....sebelum ni selalu jadik keras. Kali ni Maisya ikut betul-betul arahannya....selalu dok pandai-pandai sendirik jer.Maisya guna resepi yg diberi sekali dgn Mauripan tu.

Nie resepi asalnya:

1kg tepung gandum
11g yis segera mauripan(1 peket)
200g(1 cawan) gula
100g(1/2 cawan) minyak jagung
460g(2 1/2 cawan) air

*Jumlah air yg digunakan bergantung kpd mutu tepung

1.Gaulkan tepung dgn yis segera dan larutkan gula di dlm air
2.Gaulkan semua ramuan.Uli selama 10 - 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal
3.Bahagi kepada beberapa bahagian dan bulat-bulatkan setiap satu.Biarkan selama 10 minit
4.Canaikan adunan dan isikan inti
5.Letakkan setiap adunan di atas kertas yg dipotong 4 segi
6.Biarkan selama 35 minit
7.Kukuskan selama 10 minit pada suhu yg tinggi


Maisya buat guna sukatan macam ni(lebih kurang 1/4 dari sukatan yg kat atas tu...dapat 12 biji pau):

2 cawan tepung gandum

1 camca teh yis kering
1/4 cawan gula
1 camca besar minyak masak
1/2 cawan air


cara ikut macam yg diberi, tapi masa kukus Maisya lapik dgn tuala lembap

Friday, July 8, 2005

Capati

Image hosted by Photobucket.com
One of my favourite....selalu makan cicah dengan sambal sardin + kentang.

Chapati
Source: forum.cari.com.my
Post by: Tillingtan

Atta flour
Ghee(minyak sapi) Butter or Margerin
Minyak masak
Water
Salt(optional)

Place atta in a bowl.
Rub in a tablespoon of fat.
Add water bit by bit until it becoms a dough. The best is bila dough tak lagi lekat pada tangan. Add about one tbs of cooking oil, and uli dough sehingga minyak sebati.
The bread taste better if made few hours ahead, make as many small balls as u can, as big as golf ball, flatten it and roll out.
A flat, non stick pan should be used if you don't have 'tawa'.
Heat the pan, mesti betul betul panas.
Before putting bread on pan, remove tepung yg berlebihan.Place it on pan.When you see collur difference on the bread, color tukar ke gelap sikit, turn over the other side.
Dgn Perlahan tekan sides of the bread dgn kitchen paper atau kain. Tunggu hingga puffs up and lepas itu turn over to cook the first side.
Bila dah siap semua,Lettakan sedikit minyak sapi atau butter atau margerine on one piece of bread and take another one sandwich it and rub it together.
Serve with dhall, any type of curries, achar or simply have it plain with ' Chai'

Apam Salju Tukaz


Image hosted by Photobucket.com





Image hosted by Photobucket.com

Thursday, July 7, 2005

Cakes

My 4th Wedding Anniversary's Cake

Image hosted by Photobucket.com






Kek Coklat Kukus Bebop

Image hosted by Photobucket.com

KEK COKLAT KUKUS BEBOP

1 1/2 BIJI BUTTER (250 GM + 125 GM).....satu biji butter pun ok
2 CAWAN GULA HALUS
1 TIN SUSU CAIR
4 BIJI TELOR
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN KOKO
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
1 SUDU TEH ESEN VANILLA


CAIRKAN BUTTER DLM PERIUK, KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR, ESEN VANILLA DAN GULA, KACAU PERLAHAN HINGGA SEMUA HANCUR DAN SEBATI. kEMUDIAN TUTUP API DAN BIARKAN ADUNAN SUAM. SELEPAS ITU MASUK TELUR YG TELAH DIPUKUL DAHULU KEDALAM ADUNAN. SATUKAN DAN AYAK TEPUNG, KOKO, BAKING POWDER DAN SODA BIKARBONAT, KEMUDIAN CAMPURKAN SEMUA BAHAN KERING KEDALAM ADUNAN TADI. KACAU SEBATI HINGGA RATA KEMUDIAN KUKUS SELAMA 1 1/2 JAM.
(ACUAN HENDAKLAH DI SAPU MINYAK KEMUDIAN DI LAPIK DENGAN KERTAS MINYAK SUPAYA SENANG UNTUK DIKELUARKAN KEK DARI ACUAN NANTI. DAN JUGA TUTUP PERMUKAAN ACUAN KEK DENGAN FOIL PAPER SUPAYA AIR KUKUSAN TIDAK JATUH KE ATAS KEK.)


TOPPING:
coklat 300 gm (potong kecil) + dengan 1/2 cawan susu cair, masak cara double boiler. Kacau selalu hingga coklat cair dan sebati dengan susu cair. Lepas tu tengok kelikatan dia ok ke tak...kalau masih agak pekat, tambah lagi susu dan kacau lagi....test lagi dgn ambik sikit ke senduk dan tengok dia turun laju sikit (bukan laju banyak) maknanya ok lah tu...lagi satu kalau kita buat tercair...biar kan coklat tu sejuk nanti dia akan jadik pekat semula...then masak balik. Dan juga kalau kita buat topping tu pekat sangat tapi kita sapu jugak kat kek...topping tu nanti jadi stiff dan tak shining. Makna nya jangan buat pekat2 kena cair sikit baru dia melekit dan shining.....Dan kalau suka bubuh sikit butter pun ok gak

Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com




Carrot Cake
Image hosted by Photobucket.com
Carrot Cake

2 cups of sugar
2 cups of flour
2 teaspoons of baking soda
1 teaspoon of salt
3 teaspoons of cinnamon
1 1/2 cups of vegetable oil
4 eggs
3 cups of grated carrot
1 cup of chopped nuts, optional
1 teaspoon of vanilla

Sift together the sugar, flour, soda, salt and cinnamon. Stir in the oil. Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Add carrots, nuts, and vanilla, mixing thoroughly. Pour into a floured and greased 13 x 9 x 2 inch cake pan. Bake in a 350oF. oven for 30 minutes. Cool in pan. Spread with Cream Cheese Icing.




Kek Pisang
Image hosted by Photobucket.com





Kek Coklat Kukus Roha
Image hosted by Photobucket.com
KEK COKLAT KUKUS ROHA
recipe by Roha Rnet

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula - gula pasir dikisar halus
1 cawan serbuk koko - boleh kurangkan kalau tak suka pahit
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 tin kecil susu pekat / kalau krimer pakai setengah tin saja
1 cawan air mendidih
5 biji telur
1 cawan minyak masak


Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan kukusan.

2. Ayak tepung, baking powder, soda dan serbuk koko.

3. Campurkan dengan gula, minyak, susu pekat, air panas dan telur, kacau dengan senduk saja hingga semua sebati.

4. Tuang dalam loyang yang dialas dan di lengser dengan mentega, kukus selama 1-1 1/2 jam atau bila bilah penguji kek keluar bersih.

5. Semasa mengukus pastikan air kukusan ditambah dengan air panas.
Tips:
Actually waktu kukusan bergantung kepada saiz loyang, loyang kecil, masa kukusan dalam 30 ke 40 minit saja.





Birthday Cake
Image hosted by Photobucket.com





Kek Coklat Moist
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
KEK COKLAT MOIST
recipe posted by Bebop at FNR

250g butter
2 cawan gula
2 cawan tepung }
1 sudu teh baking powder } Campur dan gaul sekali
1/2 sudu teh soda bikarbonat }
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

1/2 cawan gula }
1 cawan koko } Masak atas api kecil, kacau sampai gula hancur.
1 cawan air } Tutup api, biarkan.


Pukul butter dan gula hingga kembang, then masuk telur dan esen pukul sebati. Lepas tu masukkan bahan kering berselang seli dengan bahan koko yg dimasak tadi. Buat selang seli sampai habis dan kacau sebati. Sapu loyang dengan minyak atau butter dan lapik loyang dengan kertas minyak. Tuang adunan dlm loyang dan bakar selama 1 jam.






Kek Coklat Kukus Zaiima
Image hosting by Photobucket
Kek Coklat Kukus Zaiima
recipe posted by zaiima at FNR

Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1cawan minyak jagung
½ cawan susu pekat manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.

Tepung,soda dan baking powder di ayak satu.
Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.
Gaul rata dan campur tepung.
Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik.
Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.
Kukus selama 1 jam baru angkat dan sejuk kan .