Wednesday, September 28, 2005

Apam Kismis

Image hosted by Photobucket.com

Nie ada jumpa resepi daripada timbunan resepi yg dikumpul zaman bujang dolu( kumpul jer byk, buat pekasam... :P )..bila tengok simple jer resepi ni so try ler buat few days ago.

APAM KISMIS
(Maisya memandai jer kasik nama ni) ...nama asal resepi ni SIMPLE MUSHI PAN ( pronounce as mushi pang. Japanese word : Mushi=steam, pan=bread/bun )

Bahan:
80g tpg gandum
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
1 biji telur
60g gula
3 sudu besar susu segar
esen vanilla
1 sudu besar minyak
kismis

Cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder dan garam
2. Kismis direndam dlm air suam beberapa minit, kemudian toskan airnya
3. Pukul telur bersama gula hingga kembang( hingga berwarna keputihan ).
4. Masukkan susu,esen dan minyak. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan pula bahan yg telah diayak, kacau hingga sebati.
6. Lapikkan acuan dgn paper cups dan tuangkan adunan ke dalamnya. Taburkan kismis di atasnya.
7. Kukus dgn api yg kuat selama 10 -13 minit.

Nota:
1.Kismis boleh juga diganti dgn keledek yg telah direbus dan dipotong dadu.
2.Maisya guna susu tepung yg dibancuh dgn air ganti susu segar tu.
3.Maisya buat tak guna paper cup pun( sebab tak de )...just tuang dlm acuan yg dah dipanaskan terlebih dahulu.Sapu sikit minyak kat acuan tu supaya senang keluar.
4.Adunan ni hanya menghasilkan 6 biji apam size medium

Pulut Inti Manis


Image hosted by Photobucket.com

Kuih Cara Manis


Image hosted by Photobucket.com

Homemade Ice Cream

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Ais krim ni guna resepi yg Maisya ambik dari buku resepi mak Maisya.

Aiskrim Mocha Kopi
1 cawan susu cair - didinginkan
1/2 cawan susu pekat - didinginkan
1 camca besar koko }
1 camca sedang kopi instant } 3 bahan ni dibancuh sebati dan didinginkan
1/4 cawan air }
1 camca teh esen vanilla

1.Putar susu cair seketika, masukkan susu pekat, adunan koko-kopi dan esen vanilla. Putar sehingga sebati.
2.Tuangkan ke dalam dulang yg sudah didinginkan dan bekukan sehingga separuh beku (about 1 jam )
3.Pindahkan adunan separuh beku ke dalam mangkuk yg sudah didinginkan dan pukul sehingga licin
4.Masukkan balik kedalam dulang tadi dan dinginkan hingga beku.

Komen:
-Maisya guna milo sebab tak de nescaffe and koko so rasa dia jadik agak berlemak( my hubby punya komen ni ) dan manis. Kalau buat macam original recipe sure ok.
-Utk tunggu dia jadik separuh beku tu, ambik masa lebih dari satu jam....lama ler jugak .
-Yg dia suruh pindahkan ke mangkuk utk pukul tu Maisya tak buat pun ...just pukul je dalam bekas bubuh ais krim tu( Maisya tak guna dulang, guna bekas plastik ice cream yg 1.5 liter tu je).Anyway, menjadik ler jugak ice cream ni ... yummy!

Kuih Sum Sum


Image hosted by Photobucket.com

Huat Kueh

Image hosted by Photobucket.com
Huat Kuih
resepi dari Cranko21 di FNR

Bahan A
170gm gula kastor
sedikit garam
200ml water

- didihkan bahan2 A di atas api sederhana dan jadikan sirap. ketepikan dan biarkan sejuk sebentar.


Bahan B
300g tepung beras
1/2 sdt baking powder
200ml water
1 sdm serbuk Eno
beberapa titik pewarna

Cara:

1. Ayak tepung ke dlm mangkok besar dan campurkan air dan kacau rata.
2. Tuangkan air sirap yg telah sejuk tadi dan kacau lagi hingga sebati.
3. Tutup mangkok dgm kain lembab dan biarkan sekurang2nya 30 minit.
4. bagikan ke bahagian yg diperlukan (utk bubuh pewarna).
5. Panaskan calong2 mengukus di dlm pengukus selama 10 minit. keluarkan dan alaskan dgn mangkok kertas.
6. Campurkan pewarna dan sedikit eno ke dalam bahagian adunan yg mahu di kukus dan cepat2 tuangkan ke dalam mangkok2 kertas dan kukus selama 10 ~ 15 minit. jangan buka tutup pengukus sebelum 10 minit (kalau tidak apam tu tak akan mengembang dan merekah seperti bunga)