Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2005

Cara Berlauk

Imej
First time buat cara berlauk..selalunya Maisya buat cara manis jer sebab malas nak buat intinya tu. Tapi nak jugak try buat kan...so menjadiklah jugak. Tapi inti tu pakai udang, kalau guna ayam or daging mesti lagi best.

CARA BERLAUK
Batter:
Tepung
Susu/santan
Telur
Garam
Pewarna Kuning
Minyak

1.Gaul sebati semua bahan( kecuali minyak ).
2. Panaskan acuan(gunakan api yg kecil), sapukan sedikit minyak.
3. Tuangkan adunan, sudukan sedikit inti. Tutup acuan dgn tudung periuk dan biar hingga masak.

Inti:
120g udang
2 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
serbuk kari
daun sup & daun bawang
garam
minyak

1.Cincang udang, bawang merah dan bawang putih. Bancuh serbuk kari dgn sedikit air. Hiris daun sup dan daun bawang.
2.Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan pes kari. Tumis hingga agak garing.
3.Masukkan udang. Bubuh garam.
4.Bila dah masak, tutup api dan masukkan daun sup & daun bawang.

Kerepek Popia

Imej

PUDING & AGAR-AGAR

Imej
Dadih

Dadih ni senang je rupanya cara nak membuatnya...Maisya try guna agar-agar serbuk..first try jadik agak keras...jadik puding ler. Second try baru jadik lembut macam dadih. Formulanya senang jer...menurut eonis (forumer di board FNR cari.com yg kirimkan resepi ni), kalau kita selalu guna X ml air utk satu paket agar-agar utk buat agar-agar biasa, kalau nak buat dadih plak kita gunakan cuma 1/3 drpd satu paket agar-agar tu tapi gunakan sukatan air X ml tu.

DADIH EONIS
Bahan
Air 3600 ml
susu 530 gm (bancuh ngan air)
gula 400 gm
sedikit perisa jagung, rose.
garam
agar-agar 3/4(daripada 20gm) rendam air dulu

Cara2
1. masak agar-agar dengan air......hingga hancur
2. tapis bancuhan susu tadi ke dlm periuk..
3. tambah gula, garam, (esen vanila, jika mahu)
4. rasa dulu sedap ke tak...
5. ambik 1/3 , tapis masuk dlm bekas.
6. ambik 1/3 lagi buh dlm mangkuk then masukkan sirap rose... then tapis masuk dlm bekas
7. 1/3 lagi masukkan perasa jagung... then tapis masuk dlm bekas
8. biarkan sejuk.
9. bila betu…

Burger or Hot Dog Buns

Imej
Haritu teringin nak buat Roti John so surf net carik resepi utk roti hot dog. Jumpa resepi ni kat allrecipes.com. Nampak simple so try buat and resultnya...best!! Satu jer..Maisya tak pass lagik le nak kasik bahagian atas roti tu cantik...Maisya sapu butter je.

Burger or Hot Dog Buns[allrecipes.com]
Submitted by: Sally"This recipe can be used to make either hamburger buns or hot dog buns. My husband says they are 'top of the line.' Nice and soft."
Original recipe yield: 1 dozen.

INGREDIENTS:
1 cup(235ml) milk
1/2 cup(120ml) water
1/4 cup(55g) butter
4 1/2 cups(560g) all-purpose flour
7g instant yeast
2 tablespoons(25g) white sugar
1 1/2 teaspoons(10g) salt
1 egg
--------------------------------------------------------------------------------
DIRECTIONS:
1.In a small saucepan, heat milk, water and butter until very warm, 120 degrees F (50 degrees C).
2.In a large bowl, mix together 1 3/4 cup flour, yeast, sugar and salt. Mix milk mixture into flour mixture, and then mix in…