Wednesday, November 23, 2005

Cara Berlauk

Image hosted by Photobucket.com
First time buat cara berlauk..selalunya Maisya buat cara manis jer sebab malas nak buat intinya tu. Tapi nak jugak try buat kan...so menjadiklah jugak. Tapi inti tu pakai udang, kalau guna ayam or daging mesti lagi best.

CARA BERLAUK
Batter:
Tepung
Susu/santan
Telur
Garam
Pewarna Kuning
Minyak

1.Gaul sebati semua bahan( kecuali minyak ).
2. Panaskan acuan(gunakan api yg kecil), sapukan sedikit minyak.
3. Tuangkan adunan, sudukan sedikit inti. Tutup acuan dgn tudung periuk dan biar hingga masak.

Inti:
120g udang
2 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
serbuk kari
daun sup & daun bawang
garam
minyak

1.Cincang udang, bawang merah dan bawang putih. Bancuh serbuk kari dgn sedikit air. Hiris daun sup dan daun bawang.
2.Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan pes kari. Tumis hingga agak garing.
3.Masukkan udang. Bubuh garam.
4.Bila dah masak, tutup api dan masukkan daun sup & daun bawang.

Kerepek Popia


Image hosted by Photobucket.com

Saturday, November 19, 2005

PUDING & AGAR-AGAR

Dadih
Image hosted by Photobucket.com
Dadih ni senang je rupanya cara nak membuatnya...Maisya try guna agar-agar serbuk..first try jadik agak keras...jadik puding ler. Second try baru jadik lembut macam dadih. Formulanya senang jer...menurut eonis (forumer di board FNR cari.com yg kirimkan resepi ni), kalau kita selalu guna X ml air utk satu paket agar-agar utk buat agar-agar biasa, kalau nak buat dadih plak kita gunakan cuma 1/3 drpd satu paket agar-agar tu tapi gunakan sukatan air X ml tu.

DADIH EONIS
Bahan
Air 3600 ml
susu 530 gm (bancuh ngan air)
gula 400 gm
sedikit perisa jagung, rose.
garam
agar-agar 3/4(daripada 20gm) rendam air dulu

Cara2
1. masak agar-agar dengan air......hingga hancur
2. tapis bancuhan susu tadi ke dlm periuk..
3. tambah gula, garam, (esen vanila, jika mahu)
4. rasa dulu sedap ke tak...
5. ambik 1/3 , tapis masuk dlm bekas.
6. ambik 1/3 lagi buh dlm mangkuk then masukkan sirap rose... then tapis masuk dlm bekas
7. 1/3 lagi masukkan perasa jagung... then tapis masuk dlm bekas
8. biarkan sejuk.
9. bila betul-betul sejuk... tutup ngan penutup, masukkan dlm peti ais.









Roti Kukus
Image hosted by Photobucket.com
Hu..hu...nie hidangan wajib bulan posa for my family. Hanya bulan posa saja my mom akan buat kuih ni.

ROTI KUKUS
sebungkus roti
1 biji telur
1 cawan gula
3 - 4 cawan santan
daun pandan or pewarna hijau
tepung gandum/tepung jagung

1.Blender semua bhn tu(kecuali roti)
2.Ambil sekeping roti ,celup dlm adunan tadi , lipat dua roti tu dan atur kat dlm loyang..buat sampai habis roti...
3.Lebihan adunan tu campur dgn sikit tepung gandum or tpg jagung then tuang atas roti tadi dlm loyang tu.
4.Hias dgn kurma...
5.Panaskan pengukus lepas tu masukkan loyang tadi & kukus hingga masak...lebih kurang15 - 20 minit ...

***sukatan tu anggaran sahaja









Agar-agar Cermin Bersusu
Image hosted by Photobucket.com
Agar-agar Cermin Bersusu
sumber:forum.cari.com.my
penyumbang:MAKLANG

BAHAN
agar-agar - rendam dlm air
air
gula
susu cair
pewarna ikut suka
daun pandan

Masak agar-agar sehingga larut bersama daun pandan, kemudian masukkan gula.
Setelah gula hancur, bahagikan kpd 2 adunan.
1 adunan utk dicampurkan dengan susu dan biarkan atas dapo dgn api yg kecik dan 1 lagi adunan asingkan lagi kpd 3 warna...merah,kuning,hijau.
Masukkan dalam fridge supaya cepat keras.Bila dah keras, potong kiub semua agar-agar yg berwarna tadi.
Agar-agar yg dicampurkan susu tadi dimasukkan dalam bekas dan ditaburkan agar-agar kiub bewarna tadi.Potongan agar-agar kiub tadi akan terapung dengan sendirinya.







Rainbow Pudding
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Rainbow Marble Pudding
sumber:forum.cari.com.my
penyumbang:blackmore

Bahan
1 bungkus serbuk agar-agar (sebungkus = 13g)
1350ml air paip
450gm gula pasir
130gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepung custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya..

Caranya
Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.
Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar-agar dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....
kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.
Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah...
Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk hati...
Sengetkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau benda yang keras...
tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan satu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..
ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan...

komen:
-memang sedap puding ni....cara nak buat dia walaupun nampak rumit tapi sebenarnya kalau buat dgn teliti akan dapat hasil belang yg halus dan cantik.
-sukatan serbuk agar-agar, air dan gula tu sebenarnya bergantung kepada jenis serbuk agar-agar yg digunakan. Selalunya pada pembungkus serbuk agar-agar tu ada dituliskan sukatan yg bersesuaian, sila ikut sukatan yg pada pembungkus tu supaya agar-agar tidak menjadi terlalu lembut atau terlalu keras.







Gulung Roti Kaya
Image hosted by Photobucket.com








Agar-agar Santan
Image hosted by Photobucket.com
nie resepi yg maisya selalu guna..sukatan utk resepi ni agak kecil so kena gandakan le kalau nak buat byk.

Agar-agar Santan

7.5g agar-agar
2 camb gula
2 camb gula melaka yg dicincang
140ml santan dari 1/2 biji kelapa
280ml air
2 helai pandan
secubit garam
-Basuh dan rendam agar-agar selama 10 minit

-campurkan santan dgn secubit garam
-Masukkan air dan agar-agar dlm periuk, jerang hingga larut
-masukkan gula, gula melaka dan daun pandan, didihkan hingga gula hancur
-Masukkan santan dan bila mendidih padamkan api
-Tapis dan tuang dlm acuan







Puding Roti
Image hosted by Photobucket.com








Puding Marble
Image hosted by Photobucket.com
Image hosting by Photobucket
PUDING MARBLE[hanieliza]

Bahan:
1 peket agar-agar(37.5 gram)[rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]


Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].






NOTA:
Bila nak lapiskan adunan puding ni..
panaskan adunan sambil mengacau supaya puding ini cair sikit..
sebab bila puding terbiar dalam periuk dia akan membeku dan kental...
nanti adunan/lapisan puding tidak cantik..






Puding Jagung
Image hosted by Photobucket.com
PUDING JAGUNG
sumber:forum.cari.com.my
penyumbang:NoorMasri

Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis [krim stail]
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair

Cara membuatnya:
Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll






Puding Roti Mangga Karamel
Image hosted by Photobucket.com
Puding ni maisya olah dari resepi di bawah ini

Puding Roti Karamel
sumber:forum.cari.com.my
penyumbang:hanieliza

Bahan A:
1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti
Bahan B
1 buku roti [saiz kecil]
1 tin susu cair
1 tin air buah dari fruit cocktal/peach [asingkan air dan buah]
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad
Hiasan
1 tin buah koktel/peach
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail ta buah peach
8. Sejukkan...hidangkan

komen:
apa yang maisya olah:
-maisya tambah air masa buat gula hangus tu.
-maisya tak guna fruit cocktail/peach dlm tin tu tapi maisya blenderkan sebiji mangga (yg dah masak) bersama dgn susu cair dan maisya tambah air sedikit untuk ganti air dari fruit cocktail tu.
-maisya tak gunakan telur
-hasilnya, puding ni jadi agak lembik....patutnya kena tambah tepung kastad banyak sikit or banyakkan roti (sebab maisya tak guna telur) ...anyway, rasa dia memang best!

ni plak puding roti karamel biasa...bahan-bahan macam puding roti biasa, just tambah karamel jer...tapi sukatannya tu ikut suka hati jer campak apa-apa yg patut...hasilnya, jadik keras la plak puding tu...

Friday, November 18, 2005

Burger or Hot Dog Buns

Haritu teringin nak buat Roti John so surf net carik resepi utk roti hot dog. Jumpa resepi ni kat allrecipes.com. Nampak simple so try buat and resultnya...best!! Satu jer..Maisya tak pass lagik le nak kasik bahagian atas roti tu cantik...Maisya sapu butter je.

Burger or Hot Dog Buns[allrecipes.com]
Submitted by: Sally"This recipe can be used to make either hamburger buns or hot dog buns. My husband says they are 'top of the line.' Nice and soft."
Original recipe yield: 1 dozen.

INGREDIENTS:
1 cup(235ml) milk
1/2 cup(120ml) water
1/4 cup(55g) butter
4 1/2 cups(560g) all-purpose flour
7g instant yeast
2 tablespoons(25g) white sugar
1 1/2 teaspoons(10g) salt
1 egg
--------------------------------------------------------------------------------
DIRECTIONS:
1.In a small saucepan, heat milk, water and butter until very warm, 120 degrees F (50 degrees C).
2.In a large bowl, mix together 1 3/4 cup flour, yeast, sugar and salt. Mix milk mixture into flour mixture, and then mix in egg. Stir in the remaining flour, 1/2 cup at a time, beating well after each addition. When the dough has pulled together, turn it out onto a lightly floured surface, and knead until smooth and elastic, about 8 minutes.
3.Divide dough into 12 equal pieces. Shape into smooth balls, and place on a greased baking sheet. Flatten slightly. Cover, and let rise for 30 to 35 minutes.
4.Bake at 400 degrees F (200 degrees C) for 10 to 12 minutes, or until golden brown.
5.For Hot Dog Buns: Shape each piece into a 6x4 inch rectangle. Starting with the longer side, roll up tightly, and pinch edges and ends to seal. Let rise about 20 to 25 minutes. Bake as above. These buns are pretty big. I usually make 16 instead of 12.


Separuh adunan Maisya buat roti hot dog dan separuh adunan Maisya buat roti inti sardin. Roti hot dog tu Maisya guna untuk buat Roti John....resepi Roti John Berempah ni adalah kiriman forumer DewaGanaZ dari board FNR cari.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
ROTI JOHN BEREMPAH !!
BAHAN:
Bahan A
1/2 bawang besar
serbuk lada sula
serbuk kari ayam Babbas
serbuk lada Babbas

Bahan B
3-4 biji telur
roti
setin kecik sardin
mentega/marjerin
1/2 kilo daging cincang
Timun
mayonies
daun salad (optional)

Bahan C
Kuali leper
minyak masak

CARA:
1.Bawang besar dihiris halus dan dicampur bahan A hingga sebati.
2.Pukul telur dan campurkan bahan A tadi.
3.Keluarkan setengah sahaja sardin dari tin ke dalam bekas. Campurkan dengan bahan A dan telur. Ramuan ini hendaklah dipukul hancur. Pastikan ikan sardin tu hancur.
4.Masukkan garam secukup rasa.
5.Masukkan daging cincang. Kacau ramuan ini hingga sebati.
6.Panaskan minyak di dalam kuali leper. Belah roti menjadi 2 ...sapukan marjerin/mentega. Bila minyak dah cukup panas, tuangkan ramuan berempah ke dalam kuali..tunggu 7-10 saat dan tekapkan roti ke atas ramuan ini. Masak hingga garing.
7.Then sapukan mayonis dan sos cili. Letakkan potongan timun/ daun salad. Sayur lain pun boleh........then hidang lah...