Saturday, January 21, 2006

COOKIES


Pelbagai cookies yang pernah dicuba:

BISKUT SARANG SEMUT[NoorMasri]
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung kastad.......]di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap
udara.






Big Soft Ginger Cookies
Submitted by: Amy Sacha
INGREDIENTS:
2 1/4 cups all-purpose flour
2 teaspoons ground ginger
1 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground cloves
1/4 teaspoon salt
3/4 cup margarine, softened
1 cup white sugar
1 egg
1 tablespoon water
1/4 cup molasses
2 tablespoons white sugar

DIRECTIONS:
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
Sift together the flour, ginger, baking soda, cinnamon, cloves, and salt. Set aside.
In a large bowl, cream together the margarine and 1 cup sugar until light and fluffy.
Beat in the egg, then stir in the water and molasses.
Gradually stir the sifted ingredients into the molasses mixture.
Shape dough into walnut sized balls, and roll them in the remaining 2 tablespoons of sugar.
Place the cookies 2 inches apart onto an ungreased cookie sheet, and flatten slightly.
Bake for 8 to 10 minutes in the preheated oven. Allow cookies to cool on baking sheet for 5 minutes before removing to a wire rack to cool completely. Store in an airtight container.

Note:
-MOLASSESCan be substitutes with: dark corn syrup OR maple syrup (works well in gingerbread cookies) OR honey OR barley malt syrup (weaker flavor; use 1/3 less) OR brown sugar (Substitute 1.5 cups brown sugar for every 1 cup molasses)
-Molasses tu Maisya gantikan dgn madu 1 cawan so nanti adunan akan jadik quite lembik...kena tambah tepung sampai boleh dibulat-bulatkan( cam adunan kuih arab, tak keras dan tak lembik adunan tu ).
-pounded ginger, cloves, cinnamon tu rasanya boleh disubstitute dgn 'allspices'..tapi tak sure le plak sukatannya camana
-Gula tu Maisya bubuh 3/4 cawan jer.




Best Big,Fat,Chocolate Chip Cookies [sarah]
bahan2nya:
2 cawan tepung gandum serbaguna
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan butter, dicairkan
1 cawan gula perang (packed brown sugar)
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan semisweet chocolate chips
1 cawan walnut (dicincang)

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C. Sapukan butter pada dulangpembakar.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Dalam bekas sedang, pukul butter yang telah dicairkan, gula perang sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur,pukul lagi sehingga kembang dan berkrim. Campurkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata. Masukkan chocolate chip dan walnut, gaul menggunakan senduk kayu.
4. Gunakan sudu dan method "dropping" untuk letakkan adunan ke atas dulang pembakar dengan jarak 3 inci. Bakar biskut selama 15 - 17 minit atau sehingga tepi biskut kuning keemasan. Biarkan sejuk sebelum pindahkan biskut ke dalam bekas


Biskut tembikai ni comel sungguh...so maisya try buat guna resepi gadis_aries dari board FNR cari.forum.com.my .Maisya pun tak guna putih telur tu macam aries( malas ler ). Bijan hitam plak tak jumpa..err sebenarnya malas nak pi cari kat kedai so guna bijan biasa tu then digoreng tanpa minyak sampai warna gelap sikit. Part membahagikan adunan tu 2 bahagian merah dan 1 bahagian hijau tu rasanya kena bahagi dua jer adunan tu sebab kalau ikut macam resepi tu tak cukup plak warna hijaunya. Satu lagi kesilapan Maisya ialah menggunakan paper cups warna hitam....akibatnya hampir kesemua biskut Maisya hangit kat bahagian bawahnya. Baru-baru ni ada terbaca yang kalau kita guna paper cups or tray yg warna hitam dia akan lebih mudah menyerap haba so kena careful dgn suhu dan masa membakar. First sekali Maisya ikut resepi ni suruh bakar sampai 20 minit....terus rentung..ha..ha...kena tengok jenis oven jugak...tak boleh ikut jer resepi tu.



BISKUT TEMBIKAI [gadis_aries]
Bahan-bahan
150 g gula kastor
250 g mentega
1 biji kuning telur Gred C
1 sudu besar susu pekat
290-320 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit pewarna merah dan hijau
2-3 sudu besar bijan hitam
Paper cups
1 biji putih telur (utk menyapu doh agar ianya melekat...tapi Aries tak pakaipun putih telur)

Cara membuatnya
Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata.
Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
Uli perlahan menjadi doh.
Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau.
Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
Canai doh hijau setebal 3 mm. Sapu sedikit putih telur pada bebola merah kemudian salutkan dengan doh hijau.
Simpan seebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya). Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.
Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.

* Peringatan
Masukkan tepung sikit² dulu....Lagi satu Aries nak ingatkan..selepas potong mesti atur kat paper cups baru lah di bakar...kalau lepas potong adunan tu letak terus di atas tin pembakar...haizzzz....ianya akan menjadi besar 2 kali ganda size nya nanti...pasal mula² Aries buat jadi mcm tu




SHORTBREAD COOKIES[Puan Hajjah Fatimah Ibrahim]
Bahan biskut:-
240 tepung gandum
100 gm gula kastor
100 gm serbuk badam
200 gm mentega
70 gm susu tepung
Hiasan diatas:-
500 gm coklat masakan
125 gm coklat putih
kertas minyak
lidi satay
acuan empat segi berserta pemotong biskut (cutter)

Sapu sedikit mentega diatas loyang pembakar bentuk empat segi tepat berukuran 30cm x 30cm . Kemudian alas dengan kertas minyak. Sapu lagi mentega diatas kertas minyak. Ketepikan.
Gaulkan kesemua bahan biskut dengan perlahan-lahan sehingga menjadi sebuku doh yang lembut. Kemudian masukkan kedalam loyang tadi.Tekan perlahan sehingga rata permukannya. Tekan alat pemotong biskut ke atasnya adunan tadi.
Bakar suhu 180 cel selama 12-15 minit.Bila masak, cabutkan alat pemotong biskut dan sejukkan biskut.
Cairkan coklat masakan dan tuang diatas permukaan biskut sehingga rata. Coklat putih yang telah dicairkan dimasukkan dalam piping beg dan lorekkan bentuk zig zag diatas permukaan coklat masakan tadi. Kemudian lorekkan dengan lidi untuk hasilkan corak celorang-celoreng.
Masukkan semula alat pemotong biskut ke dalam biskut dan dinginkan biskut dalam peti sejuk selama 10 minit . Apabila coklat telah keras, cabut alat pemotong biskut dan simpan biskut dalam bekas kedap udara.

NOTA:
Untuk buat biskut nie kena ada "acuan khas" iaitu loyang empat segi beserta pemotong biskut ("cutter"nya) ...acuan nya mudah diperolehi di kedai-kedai yg menjual bahan2 buat kuih.... acuannya agak mahal berdasarkan sizenya antara RM30-50 sebuah acuanSebagai langkah alternatif, sekiranya tiada acuan khas kita masih boleh hasilkan shortbread cookies nie.... hanya perlukan sebuah tray berbentuk empat segi..dan potong biskut menggunakan pisau




Image hosting by Photobucket
Disebabkan ada sekotak dried mix fuits yang dah lama dibeli tak tak guna lagi( ingat nak buat kek buah tapi tak cukup le plak ), Maisya cuba buat biskut buah-buahan campur resepi dari hanieliza forumer di board FNR forum.cari.com.my. Maisya suka, anak Maisya pun suka dengan biskut ni.

BISKUT BUAH-BUAHAN CAMPUR[hanieliza]
Bahan:
120 gm butter
60 gm gula kastor
2 s/b susu pekat
2 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
1/2 s/k soda bikarbonat
240 gm gandum
120 gm buah-buah campur
60 gm badan cincang

Cara:
1. Pukul butter, gula, susu,kuning telur dan esen vanilla sehingga ringan dan sebati.
2. Gaulkan tepung dan sdoa bikarbonat yg telah diayakkan bersama dengan buah campur dan kacang badam.
3. Adunan digulungkan saperti keropok lekor.
4. Masukkan dlam petisejuk beberapa jam.
5. Keluarkan adunan dan hiriskan setebal 1/2 cm.
6. Bakar pada suhu 180'C selama 15-20 minit
.


Image hosting by Photobucket
Maisya cuba resepi biskut kelapa sumbangan forumer Long dari board FNR di cari.forum.com.my. Sedap tapi agak manis bagi Maisya.

Biskut kelapa[long]
2 cup cornflour
1/2 cup tepung gandum
1 cup kelapa kering
1 kuning telor
1 cup gula
esen vanila
1/2 cup butter

1. campurkan tepung gandum, cornflour dan kelapa kering
2. pukul butter dengan gula, masukkan kuning telur dan esen vanilla.
3. masukkan bahan kering dlm adunan butter, gaul hingga sebati. canai dan terap..bakar pd suhu 350F selama 16 min.

note..kalau terlembik..masukkan sedikit cornflour...


BEEF

Daging Rebus Butter & Kicap
Image hosting by Photobucket
Resepi yang sangat simple tetapi sedap. Resepi sumbangan forumer cikdak dari board FNR forum.cari.com.my

Daging Rebus Butter & Kicap [cikdak]

1 kg daging fillet
1/4 cawan kicap pekat
1/4 cawan kicap cair
1 sb lada hitam
5 ulas bawang putih
1/3 ketul butter
6 cawan air

Cara:
1.Daging dipotong kepada dua atau tiga sahaja dan dibersihkan.
2.Tumbuk lada hitam dan bawang putih.
3.Letak semua kicap, daging, bawang putih dan lada hitam dalam periok.
4.Gaul daging dengan bahan2 tadi dan biarkan dalam 1/2 jam.(marinate)
5.Tambah air dan butter ke dalam periok dan rebus dengan api sederhana hingga daging empuk.
6.Jangan lupa balik2 kan daging supaya mesra semua bahagian.
7.Keluarkan daging dan potong nipis-nipis dan susun dalam pinggan.
8.Jika mahu, pekatkan kuah dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
9.Curah kuah atas daging dan sedia untuk dimakan dengan nasi.

Note: Tak payah bubuh garam,dah masin pun.Kicap tu anggaran saja, guna kicap pekat saja pun sedap juga.

Alternatively, boleh juga masukkan daging yang dihiris tu ke dalam kuah, kacau2 dan hidangkan




Stew Daging
Image hosted by Photobucket.com


Opor Daging
Image hosting by Photobucket


Daging Masak Hitam Manis Maklang
Image hosting by Photobucket

Friday, January 20, 2006

NOODLES

Mee Goreng Basah

Image hosted by Photobucket.com

Dah 2,3 hari teringin nak makan mee goreng basah....so cari resepi dan try. Jumpa resepi ni kat Mesra.net , very simple dan hasilnya memuaskan hati. Maisya tak ikut 100% resepi tu, instead of ayam, udang dan sotong Maisya cuma guna daging lembu. Sayur pulak Maisya tak bubuh kucai tapi letak carrot, bunga kobis ,baby corn, daun sup dan daun bawang. Tepung jagung pun tak bubuh sebab dah habis. Maisya tambahkan juga sedikit serbuk lada hitam masa tumis bawang tu.


Mee Goreng Basah
Kiriman: Rafida


Bahan-Bahan:
500gm mee kuning (celur 5 minit)
100gm ayam (bahagian dada; potong dadu
100gm udang kecil
100gm sotong kecil
Daun Kucai dipotong 2 cm (beberapa helai)
1 camca tepung jagung (bancuh dgn 2 sudu air masak)

3 ulas bawang putih (hiris)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
Kicap masin secukup rasa
3 sudu minyak masak
Garam (terpulang:biasanya tidak perlu)
Setengah cawan air masak


Cara:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bila naik bau letak ayam, udang dan sotong.
Bila separuh masak, masukkan bahan sos diikuti air masak. Kemudian masukkan mee serta daun kucai.
Kemudian, kicap dan akhir sekali bancuhan tepung jagung.


Cadangan Hidangan:
Taburkan bawang goreng

Tambahan:
Jangan sekali-kali letak bawang merah kerana ianya jadi kurang enak




Bee Hoon S'pore/Bee Hoon Putih
Image hosted by Photobucket.com
Maisya selalu fail kalau nak buat bee hoon goreng yg biasa tu...selalu jer ada yg tak kena. Terlembiklah, terbanyak minyaklah, etc. Tu yg malas nak buat ...tapi Maisya suka makan bee hoon goreng, nak tak nak kena buat jugak bila teringin nak makan tu....walaupun tak sedap :p

Haritu Maisya pergi rumah member dan dia hidangkan bee hoon putih ni...mmm sedap! (sebenarnya ni lah first time makan bee hoon s'pore style ni). So lepas tu Masya teringin plak nak try masak bee hoon style camni. Resepinya dah lama ada tersimpan cuma tak pernah buat sebab tak pernah makan...takut tak menepati citarasa.

Resepi yg Maisya cuba ni adalah kiriman forumer Cranko21 dari CARI Forum. Maisya ikut seperti resepi tu cuma tak bubuh ayam/daging dan sawi sebab tak de. First time try jadik terlembik sikit sebab rendam bee hoon tu lama and air rebusan kulit& kepala udang tu plak banyak...so masa try second time, Maisya kurangkan kuantiti air rebusan tu...baru ngam-ngam jer.Sebagai hiasan Maisya bubuh bawang goreng, tauhu goreng, daun sup dan daun bawang. Lada jeruk tak de lah....tak tau and malas nak buat. Ops! Lupa plak...Maisya tak bubuh gula pun sebab rasa macam tak sesuai plak nak bubuh gula dlm masakan ni....tak tau lah ada beza ke tak kalau bubuh gula.
Nie lah resepinya:

Bahan-bahan:
1 kilo Bee Hoon rendam hingga lembut
1/2 batang lobak merah - hiris panjang-panjang
1/2 biji kobis hijau - hiris kecil
200 gm sawi - potong
300 gm udang yg sederhana besar - buang kepala dan kulit tapi biarkan ekornya
300 gm isi ayam dipotong kecil-kecil
10 biji bawang putih.. ditumbuk atau dikisar halus
sedikit lada sulah serbuk (lada putih)
sedikit gula
garam secukup rasa

nota :
Cuci kepala dan kulit udang tadi dan rebus dgn 4 cwn air.
Biarkan mendidih dan tapis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali

2. Tumiskan bawang putih hingga ke keperangan dan masukkan daging/ayam dan gaul rata hingga setengah masak. Kemudian masukkan udang dan lobak - gaul sebentar.
3. Masukkan air rebusan udang tadi dan masukkan bee hoon- gaul rata
4. Masukkan kobis,sawi, garam, sedikit gula dan lada sulah.
5. Gaul rata hingga sebati dan hidangkan dengan lada jeruk.





Laksa
Image hosted by Photobucket.com



Homemade Noodles
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com


Mee Goreng Mamak
Image hosting by Photobucket

Samosa


Yang ni guna kulit popia. Intinya guna resepi ambik kat internet gak. Selalunya inti tu maisya tambah mixed vegetable dan daun sup. Cayenne pepper tu ganti dgn serbuk cili. Resepi kulit dia tu maisya pernah gak try dulu tapi maisya goreng sebab masa tu tak de oven. Tak ingat dah macamana outcome dia sebab dah lama sangat buat tu. Resepi inti dia maisya selalu le guna, lepas tu guna kulit popia je sebab senang. Nanti bila-bila ingat nak try le lagik sekali buat kulit dia dan bakar. Ini resepi penuhnya...Sorry, dlm BI ye.

SAMOSAS
Recipe courtesy of Moosewood Cookbook: New Revised Edition by Mollie Katzen. Copyright 2000. Ten Speed Press, Berkeley CA

The Dough:
----------------------
2 1/2 cups flour
1/2 teaspoon salt
1 cup buttermilk or yogurt
Extra flour as needed

The Filling:
----------------------
2 large potatoes (the size of a large person's fist)
1 tablespoon butter
1 cup finely minced onion
2 medium cloves garlic, minced
1 tablespoon freshly grated ginger
1 teaspoon mustard seeds
1 teaspoon dried coriander (if available)
3/4 teaspoon salt
1 1/2 cups uncooked green peas (frozen, thawed=fine)
2 tablespoons lemon juice
Cayenne pepper, to taste

Dough:
----------------------
1)Place the flour in a medium-sized bowl. Mix in the salt.
2) Make a well in the center, and add the buttermilk or yogurt. Mix first with a spoon and then with your hand, to make a smooth dough.
3) Add extra flour, as needed, to keep the dough from being sticky. The dough will be quite soft. knead in the bowl for about 5 minutes. Cover tightly and refrigerate until you are ready to assemble the pastries.

Filling:
----------------------
1) Peel the potatoes and chop them into 1-inch pieces. Place in a saucepan, cover with water, and boil until very soft. Drain and transfer to a medium-sized bowl. Mash and set aside.
2)Melt the butter in a heavy skillet. Add onion, garlic, ginger, mustard seeds, coriander, and salt. Saute over medium heat about 8 to 10 minutes, or until onions are quite soft. Add this to the mashed potatoes, along with the remaining ingredients. Mix well, but try not to smash the peas. Cool for at least 15 minutes before filling the pastries.

To Assemble and Bake:
----------------------
1) Preheat the oven to 425 degrees F. Generously oil a baking sheet.
2) Keep a small container of flour, a fork, a small bowl of water, and a pastry brush close at hand. Flour a clean surface, and, one by one, roll 1-inch balls of dough into 5-inch circles, using a rolling pin.
3) Place approximately 1 1/2 tablespoons filling in the center of each circle, and fold over, just like a turnover. Brush the inside edges of each circle with a little water, and fold the edges together to make a small hem. Crimp the edges firmly with a fork. Note: If you are storing the samosas to bake later on, place them on a heavily floured plate or tray, dust the tops with more flour, and cover tightly. Store in the refrigerator or freezer until baking time.
4) To bake: Place the samosas on the oiled baking sheet. Brush the tops with oil. Bake 15 minutes at 425 degrees F., then reduce heat to 375 degrees F. and bake for 10 minutes more. For maximum crispness, turn the samosas over when you turn the oven down.
5) Serve within 5 minutes of baking, with Dipping Sauce. A nice way to serve the sauce is in individual saucers or tiny bowls, so each person can hold both samosa and sauce directly under his or her face while eating, and the sauce bowl can catch the drips. (It does drip, but that's one of the charms of this ritual.)

The Dipping Sauce:
----------------------
1/2 cup cider vinegar
1/2 cup water
3 tablespoons brown sugar
1 small clove garlic, minced
1 teaspoon salt
1) Place all ingredients in a small saucepan. Stir until the sugar dissolves.
2) Heat to boiling, then let simmer uncovered for about 10 minutes. it will reduce slightly.
3) Serve warm or at room temperature with hot samosas.

Yield: 15 or 16 medium-sized, very satisfying pastries (enough to feed 6 to 8 people, at least)Prep Time: 1 hours 30 minutes
Cooking Time: 25 minutes

Friday, January 6, 2006

Banana Bread


Resepi ni sejenis quick bread iaitu bread without yeast...the taste is more to banana cake. Resepi ni tak guna telur...jimat duit dan rendah kolestrol...the taste tetap maintain lembut seperti kek pisang yg guna telur...


Resepi ni dari allrecipes.com

Banana Bread VIII
Submitted by: Deborah Stone-Gove
"This is an old family recipe that is requested frequently by the children. It's simple to make, rich and delicious."
Original recipe yield: 1 - 8x4 inch loaf pan.
Prep Time:10 MinutesCook Time:1 Hour Ready In:1 Hour 10 MinutesServings:10

--------------------------------------------------------------------------------

INGREDIENTS:
1/2 cup shortening ----> maisya guna 1/2 cup marjerin
1 cup white sugar --- > maisya guna 1/2 cup gula jer
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
3 ripe bananas ------->maisya guna 3 biji pisang yg agak kecil so
maisya tambahkan 1/2 cup susu

--------------------------------------------------------------------------------

DIRECTIONS:
Preheat oven to 325 degrees F (165 degrees C). Lightly grease an 8x4 inch loaf pan.
In a large bowl, cream the shortening and sugar. Sift in the flour, baking soda and salt. Blend in the mashed bananas. Pour batter into prepared pan.
Bake in preheated oven for 60 minutes, or until a knife inserted into center of loaf comes out clean.
# you can replace 1 banana with 1/2 cup fresh milk if you want
#you can add vanilla essense, cinnamon powder or allspices powder to suit your taste