Wednesday, September 13, 2006

Suji Blueberry Squares


Photobucket - Video and Image Hosting
Haritu secara tak sengaja terjumpa suji ni kat K4 so Maisya try resepi ni. Maisya guna jem blueberry utk fillingnya. Hasilnya memang akan berderai sikit disebabkan suji ni, tak bolehlah nak smooth jer macam kek. Anyway memang sedap dan tak terlalu manis, manis tu hanya dari jem blueberry tu sahaja. Seperti biasa, Maisya gunakan marjerin sebagai ganti butter.

SUJI RASPBERRY/STRAWBERRY SQUARES
(resepi sumbangan 1mas2ra di board FNR, forum.cari.com.my)
A/
1 1/4 cup plain flour
2 tsp baking powder
1 cup suji
1/2 cup caster sugar

B/
200gm butter, softened
2 eggs (A), lightly beaten
2 tsp vanilla essence

Raspberry or strawberry jam

1. Pre heat oven at 170C.
2. Sift flour and baking powder.
3. In a bowl, put together sifted flour, suji, caster sugar.
4. Add in B and stir until well combined using hand whisk.
5. Pour half into a lined and greased 8 x 8 in square tin or 7 x 10 in rectangle tin. Spoon jam on to the batter and pour balance of batter on top.
6. Bake for around 20-25 minutes or until top turn brown.


Roti Blueberry dan Kheema

Photobucket - Video and Image Hosting
Semalam cuba resepi Roti Blueberry dari Nina. Resepinya ada di forum cari dan jugak di fotopages Nina : Roti Blueberry
Tak cantik macam Nina punya tapi memang lembut roti ni...berbaloi dok menguli 1/2 jam
Roti Blueberry

500 gm tepung high protein
90 gm gula castor
1 biji telur
10 gm yis segera
5 gm garam
20 gm mentega
220 ml air

Topping
Blueberry Pie Filing
Telur - untuk disapu di atas roti

Semua bahan diadun sekali kecuali air dan mentega. Setelah bercampur rata, masukkan air sedikit demi sedikit - banyak atau sedikit air bergantung kepada tepung......jgn tuang sekaligus air. Setelah adunan bercampur sebati, masukkan mentega dan uli hingga doh menjadi lembut. Kemudian biarkan sebentar dalam 10 minit. Uli sebentar sebelum dibahagikan sebanyak 50 gm tiap doh. Selepas dibulat-bulatkan dlm 50 gm tiap satu, gentel bagi panjang....susun tiap satu tu dlm bekas rapat-rapat then biarkan dia naik 2x ganda.....dah naik tu baru sapu telur then bubuh topping tu. Atau boleh dibentuk mengikut bentuk kesukaan sendiri.

Separuh buat cam Nina tapi bubuh jem blueberry jer kat atas tu
Separuh lagi buat plain dan bulat-bulat untuk makan dgn Kheema Daging malam tadi.

Maisya guna tepung gandum biasa jer dan guna marjerin ganti butter. Yis tu dlm resepi guna 10g tapi Maisya bubuh terus sepeket 11g tu...lebih 1g jer...

Photobucket - Video and Image Hosting



Resepi KHEEMA ni Maisya ambil dari fotopages kak Rossya. Maisya tak bubuh garam masala dan kacang peas sebab tak ada. Minyak pun just guna minyak masak biasa je.

KHEEMA

500g daging cincang di cuci dan ditoskan
2 biji bawang besar didadu kecil
2 biji tomato besar di dadu kecil
2 biji kentang didadu kecil
2 sudu makan paste halia dan bawang putih
150g kacang peas
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan serbuk lada
1 sudu teh kunyit sebuk
1 sudu makan garam masala
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan minyak canola (atau minyak zaitun)
garam secukup nya

Panaskan minyak, tumis bawang besar yang telah di dadu sehingga kuning. campurkan paste bawang putih/halia, tomato dan kacau rata. Masukkan pula lada serbuk, rempah kari daging dan serbuk kunyit. Tumis selama lima minit. Campurkan daging cincang, garam dan selepas itu, masukkan pula kentang dan 300ml air, masak lagi selama sepuluh minit. Masukkan kacang peas, garam masala, daun ketumbar.

Saturday, September 2, 2006

Kuih-muih

Cupcakes
Photobucket - Video and Image Hosting

Cupcakes (resepi sumbangan puansri dari board FNR, forum.cari.com.my)
200 gm butter
180 gula castor
3 tbsp custard powder
220 gm tepung naik sendiri
4 biji telur

Gaul semua bahan hingga sebati dan pukul hingga ' creamy '.

nota: puansri kata ini basic punya resepi, boleh omit tepung kastad dan tambah apa-apa perisa or bahan seperti kismis, serbuk koko etc. Maisya omit tepung kastad dan bubuh 2 sudu besar air perahan oren dan juga parutan kulit oren ke dalam adunan. Memang hasilnya sedap dan lembut je. Oleh sebab tak de tepung naik sendiri so Maisya guna 200g tepung gamdum + 3 sudu teh baking powder + sedikit garam. Ini ikut formula yg Maisya jumpa di internet iaitu:

1 cup(110g) self raising flour = 7/8 cup (100g) plain flour + 1 1/2 teaspoons baking powder + 1 ts salt






Cakoi
Photobucket - Video and Image Hosting
Resepi ni dah lama ada dalam simpanan dan dah lupa ambik kat mana....sorrylah tuan empunya resepi!

Cakoi
2 1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 camca besar marjerin( dicairkan )
1/2 camca teh garam
1 1/2 camca besar gula
1/2 camca besar susu pekat manis
1/2 biji kuning telur
1 camca teh yis
1/4 camca teh soda bikarbonat

-Campur semua bahan kecuali tepung hingga larut. Tambah tepung sedikit demi sedikit.
-Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli.
-Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda(1/2 jam).
-Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit.
-Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan menjadi bentuk 4 segi. Potong menjadi beberapa jaluran.
-Ambil satu jaluran, celup sebatang lidi ke dalam air dan sapu di atas jaluran tadi. Ambil satu lagi jaluran dan letak di atas jaluran tadi. Tekan sedikit agar melekat. Ulang hingga doh habis.
-Panaskan minyak, ambil jaluran berkembar tadi, tarik sedikit kemudian goreng dengan api sederhana hingga keperangan.
-Sedap dimakan dengan kuah kacang atau sos kastad