Monday, May 28, 2007

Serimuka

Sekali-sekala buat kuih tradisional ni ok jugak kan...cuma kali ni maisya buat utk hidang kat org so dapat makan sisa-sisa dia jer sikit...sedap plak. Bahagian bawah tu guna resepi kak liza dan bahagian atas tu pulak resepi Rashidah dari Resepi Net. Resepi asal suruh masak dulu adunan lapisan atas tu hingga naik wap, tapi maisya malas so terus tuang jer atas lapisan pulut tu dan kukus. Nasib baik menjadik jugak!

Serimuka
Lapisan bawah:
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam

-Basuh dan rendam beras pulut selama beberapa jam. Toskan
-Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus dengan api besar 15 minit. Buka penutup dan gaul rata pulut.
-Kukus lagi 10 minit
-Gaul rata dan isikan ke dalam loyang lain yg dah disapu minyak. Tekan-tekan supaya padat. Kukus semula untuk 5 minit.
-Cucuk-cucuk bahagian permukaan pulut dgn garfu.

Lapisan atas:
100 g gula pasir
1 tbs tepung jagung
1 tbs tepung gandum
12.5 oz santan
3 biji telor (small size)
1/4 ts vanilla & garam
5 helai Daun Pandan

-Bancuhkan semua bahan di atas dan tapis

-Curahkan adunan ke atas lapisan pulut.
-Kukus lagi selama 30 min atau hingga masak.

Puding Kastad Mangga

Resepi ni dah bertahun tersimpan dalam buku resepi maisya ...kalau tak silap salin dari majalah Mingguan Wanita. Baru ada kesempatan nak cuba. Sedap tu sedap tapi kurang rasa mangga, maybe mangga yg maisya guna tu tak berapa sedap or maybe kena bubuh byk sikit baru terasa mangganya. Masa tuang adunan kastad ke dalam agar-agar tu kena cepat-cepat kacau supaya adunan tak berketul.

Puding Kastad Mangga
sumber: Mingguan Wanita

20g agar-agar serbuk/strip
1000ml air
300g gula pasir
4 sudu besar tpg kastad
400ml susu cair
4 biji telur
300g mangga dikisar halus
1/2 sudu teh esen vanilla
Pewarna merah

-Masak agar-agar bersama air dengan api sederhana hingga larut
-Masukkan gula dan kacau hingga larut
-Tapis dan asingkan 500ml agar-agar ke dalam periuk lain dan masak guna api kecil

-Kacau tepung kastad bersama susu cair dan telur hingga sebati ( tak perlu pukul hingga telur kembang, cukup sekadar semuanya sebati ).
-Tuang separuh ke dalam agar-agar pertama, kacau hingga sebati.
-Tuangkan ke dalam acuan.
-Biarkan hingga keras sedikit.

-Tuang baki kastad ke dalam baki agar-agar.
-Kacau hingga sebati
-Masukkan puri mangga bersama esen vanilla dan pewarna merah.
-Jerang hingga mendidih.
-Tuang ke atas agar-agar lapisan pertama.
-Sejukkan

Thursday, May 24, 2007

Hotdog Bread

Resepi hot dog bun yg maisya biasa buat kena guna telur, cuba pulak resepi ni sebab tak payah guna telur. Maisya buat guna 1 kg tepung semalam sebab hubby suruh sediakan makanan utk 15 org .. Nasib baik ler menjadik...dah le uli dgn tangan jer..

Nie dah siap isikan dgn kebab...resepi kebab ada kat sini --> Kebab
Hotdog Bread
oleh: yani myresipi.com

Bahan-bahan ( 6 biji )
160ml air
250g tepung roti
14g(1 1/2 sudu besar) gula
4g(1 sudu kecil) garam
8g(1 sudu besar) lemak sayur
2.4g(3/4 sudu kecil) dry yeast
16g(3 sudu besar) susu tepung

Cara-cara
Masukkkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. On kan. tunggu siap
Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit.

Buatlah bentuk panjang seperti gambar lebih kurang 13 cm
Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit
Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.


Roti hot dog tu buat masa siang, malam tu plak uli roti lagik utk breakfast...nie buat sikit jer...guna resepi 'roti naik' haritu, cuma tambah serbuk koko sikit... Tak berapa smooth sebab uli kejap jer...tak larat dah...



Extra info:
Nie maisya tunjukkan cara maisya bentukkan roti hotdog tu

Make sure kelim elok-elok supaya tak terbukak nanti.

Nikujyaga

Nikujyaga-simmered beef and potatoes( for 4 person )

300g daging( dihiris nipis )
2 bawang besar, dihiris
4 biji(500g) ubi kentang, dipotong kecil
2 sudu besar minyak
1 1/2 cawan air

3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap( kalau guna kicap manis, adjust le kuantiti gula tu )

-Panaskan minyak dan masukkan daging, bawang dan kentang. Gaul rata.
-Masukkan air dan biar hingga mendidih
-Tambah gula dan kicap, masak dengan api sederhana hingga kentang empuk dan kuah hanya tinggal separuh.


#maisya tambah carrot masa buat haritu...

Tuesday, May 15, 2007

Ohagi

Ohagi is one of my favourite Japanese Food. OHAGI = soft glutinous rice-balls covered with sweet azuki bean-paste.

SWEET AZUKI BEAN-PASTE
150g azuki bean/red bean
250ml water
180g sugar
salt

-rendam kacang merah beberapa jam
-masak dengan sedikit air hingga mendidih, buang air tu dan ganti dengan air baru.
-masak sekali lagi hingga mendidih, buang air tu.
-masukkan kacang tadi bersama 250ml air ke dalam pressure cooker. Close lid, bring to high pressure, lower heat on stove and pressure cook for 8 minutes. Release the pressure, remove the lid.
-tambah gula dan masak hingga air kering, kacau-kacau selalu.
-tambah garam sejurus sebelum padam api
-gaul-gaulkan kacang tu hingga jadi separuh hancur, sejukkan

GLUTINOUS RICE BALLS
150g beras pulut
220ml air

-basuh dan rendam beras pulut beberapa jam
-masukkan beras pulut dan 220ml air ke dalam loyang dan kukus dengan api besar 15 minit, angkat dan gaul-gaulkan kemudian kukus lagi 10 minit.
-bila dah masak, tumbuk-tumbuk pulut tu hingga jadik separuh hancur
-biarkan sejuk sedikit
-basahkan tangan dengan air dan bahagikan pulut kepada 8 bahagian dan bulat-bulatkan.

OHAGI
ambil sedikit azuki bean paste dan spread atas tapak tangan or plastik, letak rice ball tadi di tengah dan bungkus/balut dengan azuki bean paste tu. Bulat-bulatkan.

Monday, May 14, 2007

Roti Naik


Nie plak guna resepi ROTI NAIK ambik dari FP kak Nim( Penyulawa )....sedap dan gebu jer roti ni walaupun tak de guna telur....buat bentuk simpul tapi bila dia dah mengembang habis hilang bentuknya . Terlebih peram kot sebab dok bakar mexican bun tu dulu.

ROTI NAIK-MIL ROZIYATI (JB)
400 gm tepung roti
100 gm tepung superfine
290 ml air
40 gm tepung susu
180 gm soft brown sugar
100 gm majerin/butter
11 gm yeast
1 tsp vanilla esen
yellow colour

cara maisya buat ialah:
-gaul semua bahan kering,
-tambah air dan esen. Gaul hingga jadik doh.
-tambah marjerin dan uli dalam 15-20 minit.
-biarkan dalam 10 minit
-tumbuk dan buang angin, bahagi-bahagikan doh.
-biarkan 15 minit
-bulat-bulatkan atau bentukkan ikut suka hati
-peram 30 minit
-bakar


#maisya guna tepung gandum jer semuanya, tak bubuh pewarna kuning

Mexican Bun

Last week buat mexican bun. First try tu tak berapa lawa sebab pi sumbat byk-byk dlm satu tray so dia bercantum, topping pun tak berapa elok ...oven kecik, malas nak bakar byk kali
Oleh kerana topping dia ada lebih so 2, 3 hari lepas tu buat lagi sekali...this time baru nampak lawa sikit.
Tak pernah makan before ni...sedap rupanya mexican bun ni.... boleh buat lagik nanti. Masa bakar tu wangi jer...
Maisya guna resepi ni utk topping dan filling dia. Utk rotinya maisya guna resepi
Roti Blueberry dari Yusnina.

Mexican Bun ( 17 biji bun )
recipe posted by Lilydvalley at http://myresipi.com/top/detail/830

Bahan-bahan
Filling
-200 gm mentega
-1/2 teaspoon vanilla essence
-70 gm brown sugar

Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping
-200 gm mentega
-160 gm gula icing
-3 biji telur grade A- pukul sedikit
-1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
-200 gm tepung gandum

Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan

Doh Roti
-500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
-2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
-20 gm susu tepung
-75 gm gula castor
-3 sudu kecil dry yeast
-1 sudu kecil garam
-1 biji telur- dipukul
-250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
-60 gm mentega

Doh Roti
-Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
-Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
-Masukkan telur dan air/susu segar.
-Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
-Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
-Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
-Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
-Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
-Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
-Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan

Thursday, May 10, 2007

Bika/Bingka/Kue Ambon

Sebelum bercerita tentang Bika Ambon ni...jom kita baca sikit info tentangnya, ni ambik dari Wikipedia

"Bika Ambon-Dari Wikipedia Indonesia, ensiklopedia bebas berbahasa Indonesia.

Bika Ambon adalah sejenis
kue asal Indonesia. Terbuat dari bahan-bahan seperti telur, gula dan santan, Bika Ambon umumnya dijual dalam rasa pandan, meskipun kini tersedia pula rasa-rasa lainnya seperti durian, keju, cokelat.
Asal muasal Bika Ambon tidak diketahui jelas. Meskipun namanya mengandung kata "
Ambon", Bika Ambon dikenal sebagai oleh-oleh khas Kota Medan. Di Medan, Jalan Mojopahit di Medan Petisah merupakan kawasan penjualan Bika Ambon yang paling terkenal. Di sana terdapat sedikitnya 40 toko yang menjual kue ini.
Bika Ambon biasanya dapat bertahan dalam kondisi terbaik selama sekitar 4 hari, karena setelah itu kue tersebut mulai mengeras"


Baru-baru ni ada someone kat FNR minta resepi Bika Ambon ni so ada 2 org beri resepi yg berbeza...satu guna kuning telur sahaja, satu lagi guna whole egg....bahan-bahan lainnya hampir sama. Dari segi rupa sama macam kek gula hangus/kek sarang lebah. Maisya pun cuba salah satu resepi tu, Maisya pilih yg guna whole egg sebab malas le nak asing-asingkan plak. Ikut exactly cam resepi tapi cuma buat 1/2 adunan jer....langkah-langkah tu maisya ada ubah sikit tiru macam cara buat kek gula hangus.Tak cantik sgt le sarangnya, agak kasar....Maisya guna santan pekat( tak paham sikit pasal krim santan tu...) dan maisya tambah pandan dan pewarna hijau sikit. Tekstur dia memang kenyal cam kek gula hangus tu lah cuma sebab rasa dia lemak santan tu terasa cam bingka.... tak pernah makan so tak tau le menjadik ke idak...tapi oklah, sedap juga.
Walaupun dah gris loyang dengan mentega tapi dia melekat gak...maybe kena tabur tepung sikit macam yg disuruh dalam resepi tu.
Agak leceh sikit nak buat kuih ni, maybe boleh ubahsuai resepi Kek Gula Hangus, tak payah guna yis.

BINGKA AMBOON
Recipe posted by TomBeevore at FNR.

BAHAN-BAHAN
A) 1 sudu besar instant yeast
125 ml air
150gm tepung roti (bread flour)
Campurkan semua dan biarkan ia kembang sehingga 1 jam

B) 250 gm campuran bahan A tadi
5 biji telor
325 gm gula
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila
200 tepung ubi (tapioca flour)
450gm krim santan kelapa (perahan santan daripada 2 biji kelapa tanpa campur air & panaskan untuk dapatkan krimnya)
50gm mentega yang dicairkan

CARA-CARA
Beat eggs, sugar, vanilla essence, salt and tapioca flour till well blended but not foamy.
Put in the proved dough and stir well
Slowly add in coconut cream and lastly melted butter
This mixture has to be kept for 2 to 3 hours. Stir properly before baking.
Place the mixture in little greased and floured cups.
Bake at the bottom rack of the oven at 200˚ C for 10-15 minutes. When ready, grill the top until golden brown.


Nie plak cara-cara yg maisya buat:
Panaskan santan bersama daun pandan,garam dan gula sehingga gula cair. Sentiasa kacau supaya santan tak pecah minyak.
Masukkan mentega dan kacau hingga mentega cair.Tutup api dan sejukkan sedikit(suam).
Gaul telur, esen vanilla dan tepung ubi hingga sebati dengan menggunakan senduk kayu( jangan pukul sehingga berbuih )
Masukkan adunan yg dah diperam, dan gaul rata hingga sebati.
Tapiskan campuran santan tadi ke dalam adunan dan gaul rata. Tambahkan juga pewarna hijau jika mahu.
Tutup bekas dan peram adunan hinnga 2 ke 3 jam. Kacau rata adunan sebelum tuang dalam loyang yg dah digris dengan mentega( maisya tapis adunan tu sebab dia macam tak berapa smoooth )
Bakar dengan suhu 160 C, api bawah selama 50 minit dan kemudian gunakan api atas&bawah selama 10 minit. Letakkan tray di bawah oven rack.

p/s: Hanny , haritu Hanny ada tanya resepi kuih yg pakai tepung ubi kan...ha...resepi ni pakai tepung ubi so try le.

Saturday, May 5, 2007

Biskut Coklat Chips Rangup

Disebabkan ramai yg telah mencuba resepi ni dan cakap sedap so Maisya pun buat biskut choc chip k.liza ni, memang sedap!! Tak sampai 24jam dah habis sebab kebetulan ada tetamu lak haritu, dok jamu le biskut ni...nak buat pun tak leceh. Seperti biasa maisya guna merjerin jer ,tak bubuh badam sebab anak-anak tak suka, guna tepung gandum biasa jer.

BISKUT COKLAT CIPS RANGUP
Recipe posted by Hanieliza at FNR

Bahan A
250 g butter
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung biskut ]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.



Nie guna resepi yg sama tapi tak bubuh choc. chips so jadik biskut nestum rangup le plak...he...he...maisya bubuh milo jer tak bubuh serbuk koko so warna dia tak gelap. Nie resepi yg maisya dah ubah

BISKUT NESTUM RANGUP
Bahan A
250 g butter/marjerin
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum - ayakkan
70 g serbuk milo
50 g nestum
1 sudu besar serbuk instant coffee( nescaffe ) – jika suka

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 160'C(api atas dan bawah) selama 15 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Pita Bread & Kebab

Ini adalah cubaan kali ketiga maisya buat roti pita...Dah cuba 3 resepi yg berbeza tapi kali ni sungguh puas hati bila kelapan-lapan roti pita yg dibuat tu naik kembung dgn sempurna bila bakar. Sebelum ni mesti ada yg tak naik. Tak taulah sebab resepi ni yg bagus ke or sebab maisya dah improve cara buat roti pita ni tapi korang cubalah...tak susah. Maisya ikut sebijik cam resepi, tak de ubah apa-apa kecuali maisya uli dgn tangan je.

Peppy's Pita Bread
Submitted by: Sandy
Rated: 5 out of 5 by 126 members Prep Time: 30 Minutes
Cook Time: 15 Minutes Ready In: 3 Hours 20 Minutes
Yields: 8 servings

"Easy to make pita style bread."
INGREDIENTS:
1 1/8 cups warm water (110
degrees F/45 degrees C)
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
1 tablespoon vegetable oil
1 1/2 teaspoons white sugar
1 1/2 teaspoons active dry
yeast

DIRECTIONS:
1. Place all ingredients in bread pan of your bread machine, select Dough setting and start. When dough has risen long enough, machine will beep.
2. Turn dough onto a lightly floured surface. Gently roll and stretch dough into a 12 inch rope. With a sharp knife, divide dough into 8 pieces. Roll each into a smooth ball. With a rolling pin, roll each ball into a 6 to 7 inch circle. Set aside on a lightly floured countertop. cover with a towel. Let pitas rise about 30 minutes until slightly puffy.
3. Preheat oven to 500 degrees F (260 degrees C). Place 2 or 3 pitas on a wire cake rack. Place cake rack directly on oven rack. Bake pitas 4 to 5 minutes until puffed and tops begin to brown. Remove from oven and immediately place pitas in a sealed brown paper bag or cover them with a damp kitchen towel until soft. Once pitas a softened, either cut in half or split top edge for half or whole pitas. They can be stored in a plastic bag in the refrigerator for several days or in the freezer for 1 or 2 months.



Maisya buat kebab utk makan dgn roti pita ni. Maisya ikut resepi inti dari jeeja07 di FNR cuma ayam tu maisya just perapkan dgn rempah tandoori & yogurt...cara shortcut. Sedap...yummy!

Kebab Baghdad
Recipe posted by jeeja07 at FNR

Bahan Perap
1 Ekor Ayam (best part bhg peha ayam - boleh ganti dgn 4 whole chicken leg)
2 sudu makan serbuk daun rosemary
2 sudu makan daun thyme
1 sudu makan serbuk lada hitam kasar
2 sudu makan madu
150gm yogurt asli (jgn guna low fat)
Garam secukupnya
1 sudu makan perahan jus lemon

Ayam buang kulit dan lumur semua bahan perap pada ayam.
Balut dalam platstik nipis dan simpan dalam freezer utk 2 jam.
Kalau Bakar dlm oven, letak atas rack dan biarkan air jatuh kedlm dulang.
Paling sedap panggang pakai arang.
Bila dah masak carik2 isi ayam dan potong kecil2.

Bahan Inti
Butter/ghee (sedap ghee)
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang oren (Holland) potong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
Sos cili
Baby carrot, timun dan kobis purple (hiris nipis panjang)

Cairkan butter/ghee dan tumis bawang putih
Tumis sampai jadi perang dan masukkan bawang oren dan masak sekejap
Masukkan daging ayam yg telah dicarik2
Masukkan tomato biji dan sos cili.
Kacau rata2 dan akhir sekali masukkan carrot timun dan kobis purple yg dihiris nipis pjg.

Roti Pita
Boleh guna roti pita plain, wholemeal atau hotdog bun. Best is wholemeal pita.
Belah 2 roti pita dan panaskan atas frying pan sebentar. Sebelah dalam akan terbuka sendiri.
Sapukan sebelah dalam roti dgn mayonis
Letakkan daun salad (lettuce) didlm roti dan masukkan inti.

*Note. Isi ayam yg sudah dicarik2 tu boleh simpan dlm freezer dan boleh digunakan di lain2 masa.