Monday, June 25, 2007

Chocolate Sponge Cake



Hari Jumaat lepas 22hb Jun, Maisya punya 6th Wedding Anniversary( sekejap jer dah 6 tahun kawin!) so buatlah kek ni...deco sempoi jer dengan chocolate topping. Dalam tu kek sponge coklat. Disebabkan kek tu tak berapa naik/gebu so buat 3 layer supaya nampak tinggi sikit. Masa gaul tepung ke dalam adunan telur tu dah tau mesti kek ni tak naik sebab semasa dok gaul-gaul tu volume dia dah berkurang...ni kes terlebih gaul/salah teknik le ni...tak biasa buat kek sponge. Decoration tu memula ingat nak buat macam lain, tapi try punya try tak menjadik so jadik le yang sempoi cam ni.

Utk sponge cake tu maisya guna resepi ni
Sponge Cake(loyang 18cm)
recipe taken from http://www.katch.ne.jp/~takeda/cake/tomodate.htm

3 biji telur
90g gula kastor
90g tepung gandum(diayak)
30g butter(dicairkan)

1. Letakkan bowl yang berisi telur di atas bekas yang berisi air suam(suhu lebih kurang 30 C). Putar dengan kelajuan tinggi sehingga betul-betul kembang.
2. Tambahkan gula sedikit demi sedikit dan terus putar sehingga adunan pekat dan kental.3. Putar dengan kelajuan rendah selama 1 minit utk menghilangkan 'air bubble'.
4. Tambahkan tepung dan gaul dengan teknik kaup balik. Buat perlahan-lahan.
5. Tambahkan butter cair dan gaul dengan teknik kaup balik juga. Jangan terlebih gaul kerana akan menyebabkan kek tidak gebu.
6. Tuangkan ke dalam loyang yg sudah digris dan dialas kertas minyak.
7. Bakar dengan segera pada suhu 170 C selama 25 - 30 minit
8. Bila dah masak, biarkan kek beberapa minit dan terus keluarkan segera dari loyang.

#Kena buat cepat dan berterusan dari mula hingga akhir, kerana jika dibiarkan lama kek akan hilang kegebuannya...

Utk layer tu maisya guna resepi ni, cuma tambah sedikit serbuk koko. Rasa dia sebab ala-ala whipped cream dan tak berapa manis..just nice.

Flour Frosting recipe
posted by lynnhassan at FNR but originally Posted by CookinMom at recipegoldmine.com
http://www.recipegoldmine.com/cakefrost/cakefrost117.html

1 cup milk
4 tablespoons flour
1/2 cup margarine
1/2 cup shortening
1 cup confectioners sugar
2 teaspoons vanilla extract


Combine milk and flour in a small saucepan (use a whisk). Heat and stir until thick and SMOOTH. Cool.
In a large bowl, using an electric mixer, beat shortening and margarine well then add sugar and vanilla extract, beating until fluffy, 4 minutes. Continue beating while adding flour mixture (any lumps, removed). Beat until fluffy, 4 minutes or more.
Double recipe for a large layer cake.
NOTE: This looks just like a bakery frosting, but isn't as sweet!



Hari Jumaat tu jugak buat sebijik lagik kek sponge coklat...yang ni alhamdulillah elok je naik kek tu. Kek ni maisya hadiahkan kat jiran sempena majlis akad nikah anak dia. Ingat nak buat warna soft blue tapi disebabkan maisya guna butter + shortening utk buttercream tu so warna asal buttercream tu dah agak kekuningan ...bila campur warna biru jadiklah warna hijau... tapi tak pe ok jugak warna ni. Bunga tu bubuh seketui je sebab dah try banyak kali tapi satu tu jer yang ada rupa sikit...yang lain semua out! Daun plak buruk benor rupanya...tak reti...tak pelah asal ada rupa sikit.

Utk kek maisya guna resepi ni plak, maisya buat choc sponge cake. Guna 6 bijik telur size medium dan guna melted butter instead of minyak jagung. Cara-cara buat tu maisya guna teknik cam resepi kat atas.

Sponge Cake
Recipe from http://roylazim.fotopages.com/?entry=1151393

Ingredients :-
5 biji telor (big ones anggaran 85gm each)
190g tepong gandum (ayak)
190g gula kastor
40g minyak jagung

Cara :-
Pukul gula dan telor sampai kembang.
Fold in tepong dan minyak perlahan lahan (sedikit demi sedikit.
Part ni mesti hati2. Jangan over gaul. Nanti kek tak gebu.)
Tuang adunan into a 9" acuan yang telah di alas kertas minyak dan bakar immediately pada oven bersuhu 165deg selama 40 ~ 45 mins.
Bila dah masak, keluarkan dari oven and biar hingga betul2 sejuk sebelum decorate atau potong.
* Adunan kek tak mengunakan sebarang raising agent seperti baking powder ataupun ovelette. Kek tetap gebu ...because of the big eggs

* For chocolate sponge cake, larutkan 30g cocoa powder in minyak jagung. Tepong guna 165g, Gula kastor guna 200g. Cara sama seperti diatas.

Untuk salut kek tu (frosting) maisya guna lebihan dari Flour Frosting kek anniversary kat atas tu. Cuma maisya tambah sedikit piping gel(nie buat sendirik guna resepi yg dah pernah maisya post dulu) sebab baca komen dari lynn ni;

"add 1 tbsp piping gel sbb baca satu resepi, add piping gel, nak stabilkan whip cream...kesannya...cantik ajer bila frost ...senang, kualiti dia shine macam glaze"

Untuk decoration tu plak maisya guna resepi dari Wilton ni. Maisya tambah jugak piping gel sedikit.

Buttercream Icing YIELD: 3 cups
Ingredients:
1/2 cup solid vegetable shortening
1/2 cup butter or margarine*
1 teaspoon Clear Vanilla
4 cups sifted confectioners' sugar (approx. 1 lb.)
2 tablespoons milk**

Cream butter and shortening with electric mixer. Add vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep icing covered with a damp cloth until ready to use. For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.

*Substitute all-vegetable shortening and 1/2 teaspoon Wilton No-Color Butter Flavor for pure white icing and stiffer consistency.

**Add 2 tablespoons light corn syrup per recipe to thin for icing cake.

Sedikit tips

How to Choose the Right Icing
Proper consistency is the key to making decorating icing that will shape the petals of a flower, show the details of a border or cover the surface of a cake. It's important that you use the recommended icing and consistency for any technique. As a general rule, flowers require a stiff icing consistency, borders a medium-stiff consistency and writing or leaves a slightly thinned consistency.

Icing that can peak to an inch or more is stiff, less than that is medium consistency. Icing that flows easily from a tip is a thin consistency.


Wednesday, June 20, 2007

Begedil Ikan Bilis


Di waktu tak de ayam atau daging nak dimasak…boleh buat begedil ni. Sedap jugak…dah banyak kali maisya buat. Kali ni maisya tak celup dengan telur pun. Just goreng dengan minyak yang sedikit…cukup utk garingkan bahagian luar tu jer sebab bahan-bahan untuk begedil ni semuanya dah dimasak terlebih dahulu kan. Maisya blender jer bilis dengan bawang goreng tu…malas la nak tumbuk.

Begedil Ikan Bilis & Kentang
Recipe posted by blackrose at FNR

Kentang potong dan goreng/rebus
bilis goreng
bawang goreng-[potong bawang merah kecil & bawang putih skit dan goreng garing]
lada sulah.. banyak2 sedap
daun sup/saderi
telur
tepung gandum

bawang goreng dan bilis goreng tumbuk halus
pastu masukkan dalam kentang yang dilenyek.
masuk lada sulah, daun sup pas tu gaul sampai rata.
bentukkan.
celup dalam telur yang dicampur dengan sedikit tepung.
goreng

nota...begedil ni lebih lemak compare ngan pakai daging... sedap


Pisang Sos Karamel


Resepi ni maisya ambik dari satu website indonesia. Resepinya ditulis dalam bahasa sana so maisya agak-agak jer maksudnya. Sesapa yang boleh translate meh bagitau kat maisya betui ke idak apa yang maisya buat. Rasa dia ok cuma pisang yg maisya guna tu tak berapa masak lagik so terasa kelat pisang tu...he...he..nanti kena cuba dgn pisang yg betul-betul masak ranum.

Ok ni original resepinya

Pisang Saus Karamel
Posted by kwek2 under Cemilan Manis
http://thearisan.com/resep/?p=295

Bahan :
8 buah pisang raja masak
3 sdm mentega
50 gr kacang mede/kenari/almond panggang, cincang kasar
1 sdm kismis, endam air hanga sampai mekar, tiriskan

Saus Karamel :
75 gr gula pasir
50 ml air panas
1 sdm jeruk lemon

Cara membuat:
1. Kupas pisang, buang sulur-sulur (seperti benang) yang menempel pada daging pisang sampai bersih, sisihkan.
2. Panaskan mentega dalam wajan datar, masukkan pisang, goreng dengan api kecil, balik-balikkan sampai kedua sisi pisang kecoklatan, angkat. Pipihkan pisang dengan punggung sendok, sisihkan.
3. Saus karamel : panaskan wajan antilengket lalu tuang gula pasir. Diamkan sampai gula hangus dan larut. Tambahkan air panas dan air lemon sedikit-sedikit sambil diaduk sampai karamel larut. Setelah saus berwarna kuning keemasan, angkat dari api, aduk rata.

4. Penyajian : Taruh dan susun pisang di atas piring saji, tuang saus karamel diatasnya, taburi kacang cincang dan kismis. Sajikan selagi hangat

Yang ni apa yg maisya paham ler

Pisang Sos Karamel
Posted by kwek2 under Cemilan Manis
http://thearisan.com/resep/?p=295

Bahan :
8 biji pisang raja masak
3 sudu besar mentega
50 g kacang, cincang kasar ( maisya guna kacang tanah yg dah dikisar halus )
1 sudu besar kismis, rendam dalam air panas sampai kembang, toskan( tak bubuh pun)

Sos Karamel :
75 g gula pasir
50 ml air panas
1 sudu besar air perahan lemon (maisya guna air perahan limau kasturi jer)

Cara membuat:
1. Kupas pisang, buang sulur-sulur (seperti benang) yang ada pada pisang sampai bersih,
2. Panaskan mentega dalam kuali, masukkan pisang, goreng dengan api kecil, balik-balikkan sampai kedua sisi pisang kecoklatan, angkat. Penyetkan pisang dengan menggunakan punggung senduk, ketepikan.
3. Sos karamel : panaskan non-stick pan dan tuang gula pasir. Biar sampai gula hangus dan larut. Tambahkan air panas dan air lemon sedikit-sedikit sambil dikacau sampai karamel larut. Setelah sos berwarna kuning keemasan, angkat dari api4. Penyajian : susun pisang di atas piring , tuang sos karamel diatasnya, taburkan kacang cincang dan kismis. Hidangkan semasa panas.


mini cream puff

Mini cream puff, size kecik boleh terus masuk mulut seketui tu..senang anak-anak makan. Ikut resepi dari chef annuar tapi inti dia bubuh homemade whipped cream....sejukkan dalam fridge dulu baru makan....

Cream Puff/Eclair/Choux Paste
Source : Chef anuar

Bahan:
250g air
100g marjerin/mentega
200g tepung gandum (ayak)
6 biji telur
1/2 sudu kecil perasa vanila

Cara:-
1. Campurkan air, marjerin & perasa vanila ke dlm periuk dan panaskan dn api sederhana hingga mendidih (gunakan non stick pan & senduk kayu)
2. Masukkan tepung sedikit? dan kacau rata sehingga menjadi doh.
3. Masukkan doh ke dlm mangkuk pembancuh. Putar hingga doh menjadi sejuk dan masukkan telur sedikit2 sehingga sebati.
4. Masukkan dalam piping beg dan paipkan di atas loyang.
5. Bakar hingga masak dgn suhu 170 darjah celcius selama 15 mins dah sejukkan. (maisya bakar dalam 25 minit )
6. Hiaskan dgn cooking choc/custard

Tips:
1. Nak tahu cream puff dah masak atau belum, cuba perhatikan pada puff tersebut. kalau masih ada keluar buih-buih kat badan puff, jangan buka pintu oven. bila buih2 tu dah hilang, puff dah masak le.
2. Gunakan suhu oven yang lebih tinggi dari yang biasa digunakan untuk bakar kek
3. Jangan buka oven sebelum betul-betul masak, nanti dia penyet


Nie resepi yg maisya guna utk buat inti dia

WHIPPED CREAM FROSTING FOR CAKE
Printed from COOKS.COM

2 tbsp. flour1/2 c. milk
Cook, stirring constantly, until thick and SMOOTH. Cool. (Do not use this mixture until it is really cool).

1/2 c. shortening-Beat 4 minutes.
Add
1/2 c. granulated sugar-Beat 4 minutes.
Add
1 tsp. vanilla-Beat 4 minutes.
Add
Cool flour mixture-Beat 4 minutes.
The more you beat, the better it is! Double the recipe for large 3 layer cake.

Friday, June 15, 2007

Tapai Pulut

Tapai pulut adalah favourite hubby maisya. Selalunya masa hari raya mak mertua akan buat tapai dan hubby maisya makan berbungkus-bungkus. So, maisya pun kenalah tahu jugak cara nak buat tapai ni. Selalu nak cuba buat tapi tak reti nak carik kat mana ragi tu...haritu masa balik kg, maisya cilok mak punya ragi..he..he..Hari Rabu haritu maisya pun buat le tapai ikut resepi yg ada kat bawah ni. Resepi ni cukup sempoi untuk first timer macam maisya ni. Lepas 2 hari diperam, tadi bukak tengok dah jadik! Tapi belum rasa lagik sebab nak bubuh dlm fridge dulu kasik sejuk baru best makan.

Tapai Pulut
recipe posted by Speedial at FNR

Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut = 400 gm beras pulut (1 cawan = 200 gm pulut)
2 cawan air
1/4 biji ragi – 1 biji ragi dipotong 4

Cara-cara:
Panaskan kukusan, guna api yg kuat.
Beras pulut dicuci bersih dan toskan airnya. (Beras pulut tak perlu direndam)
Masukkan beras pulut dan air ke dalam loyang.

Kukuskan selama 15 minit.
Setelah 15 minit angkat kukusan.

Gemburkan biar pulut sekata.

Kukus lagi selama 10 minit dan bolehlah diangkat.
Masukkan pulut tadi ke dalam dulang & pinggan yg besar, biar hingga sejuk.

Setelah pulut betul2 sejuk (make sure betul2 sejuk sbb kalau tak betul2 sejuk tapai akan menjadi merah), taburkan ragi ke atas pulut tadi.
* Ragi boleh terus diparut ke atas pulut tadi menggunakan penapis teh atau boleh diparut ke dalam bekas dulu kemudian ditabur ke atas pulut yg telah sejuk.
Kemudian terbalikkan pulut yg telah ditabur ragi ke sebelah bawah, dan tabur lagi ragi ke atas pulut yg telah diterbalikkan sehingga kesemua pulut sudah ditabur ragi.

Masukkan pulut ke dalam bekas kedap udara dan hendaklah dibalut dgn kain.
Biarkan selama 2 hari barulah boleh dimakan.

TIPS:
Pastikan pulut betul2 sejuk baru ditabur ragi kalau tidak nanti tapai akan menjadik merah.
Pastikan jugak pulut yg telah ditabur ragi tidak terkena air.
Jangan selalu dibuka takut nanti tapai tak masak.

Wednesday, June 13, 2007

Muffin Pisang Coklat

Muffin pisang coklat k.liza. Dah banyak kali buat guna resepi ni.Yg atas tu bakar, yg bawah bentuk bahulu tu kukus. Kali ni hasilnya kurang gelap sebab serbuk koko tinggal sikit jer(ada le dlm 2 sudu kecik je kot) dan jugak sebab campur gula putih dgn brown sugar. Maisya suka yg bakar dari yg dikukus...tapi dua-dua pun sedap.

Bawah nie gambar yang buat dulu-dulu..yang ni kukus.Ada orang lain buat bila dikukus jadik lawa merekah, tapi maisya buat tak jadik merekah plakMUFFIN PISANG COKLAT

Bahan A [Ayakkan]
2 cawan tepung gandum
2 s/b serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k baking powder
Sedikit garam

Bahan B
1 cawan pisang emas/berangan lecek
1 cawan minyak
11/2 cawan gula perang
2 biji telur [pukul sedikit ngan garfu]

Cara
1. Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit atau bakar sehingga masak.


##Baru tambah resepi pada entry yang lama

Monday, June 11, 2007

Rojak India




Sorang forumer nama Sury ada bagi link utk satu website singapore yg ada resepi rojak india....maisya tertarik dengan resepi batter utk cucur dia sebab dia gunakan yeast so

Maisya pun try resepi yg ada dekat link tu, just try guna basic cucur batter tu utk buat cucur bawang dan jugak coconut fritters dia....sedap jugak. ...Hasilnya cucur bawang jadik cantik berongga-rongga, rangup di luar dan lembut di dalam...yg coconut fritters tu plak memang jadik cucur keras...kuah dia biasa-biasa jer. Utk cucur tu maisya tak bubuh telur pun sebab just buat 1/4 jer dari resepi...takkan nak bahagi 4 telur tu kan...leceh, so tak bubuh pun ok.


Utk resepi yang penuh boleh lawat website ni. Pergi under section FOOD, bawah kategori RECIPES



Rojak Batter
Contributed by: Jurong Banana Leaf Restaurant (Halal)

Ingredients:
1kg. plain flour
1 egg
1 tsp. salt
2 tbsp. sugar
2 tbsp. dried yeast
1 tbsp. ghee
900 ml. Water

Method:
1. Mix and stir sugar and yeast with 100ml water until dissolves
2. Mix flour with salt
3. Add yeast mixture to the flour
4. Add the remaining 800 ml. of water and egg . Mix it.
5. Add ghee and mix it thoroughly until a smooth batter is form.
2. Allow the batter to stand for an hour. The batter would have doubled in size.

Coconut Fritters

Ingredients:
6 tsp.plain Rojak batter
2 tbsp. Rice flour
3 tbsp. grated Coconut
3 tbsp.Sesame seeds

Method:
1. Mix all the above ingredients and leave aside for 10 minutes.
2. Scoop the batter with a spatula and shape it into an elongated piece (8-10cm in. length).
3. Heat oil and deep fry the fritters till golden brown .
Note: Do not handle the batter with hands.

Rojak Sauce

Ingredients:
2 tbsp. coarse Chili powder
6 cups water
50 gm. Tamarind, soaked to extract juice
2 Sweet potatoes large boiled or steamed, peeled and blended till smooth
4 tsp. chopped Palm sugar
Salt and sugar to taste
150 gm. roasted Peanuts, coarsely pounded
4 tbsp. white Sesame seeds, fried till brown without oil
A pinch of red Colour powder

Method:
1. Put coarse chilli powder, water and tamarind juice into a pot and boil for about 5 minutes
2. Add the blended sweet potato and palm sugar. Boil till the sugar dissolves
3. Add in the rest of the ingrediants and boil for about 15 minutes on low flame.
Note: Coarse chili powder is available in all Indian stores.

To Serve Rojak
Some salad leaves, shredded
Green chilly, sliced
Onions, diced
Fried fritters, chopped
Rojak sauce

Arrange prepared Rojak ingredients on the plate and serve sauce separately.


Thursday, June 7, 2007

Carrot Cake

Carrot Cake Suria...maisya tak bubuh walnut dan jugak cinnamon powder. First time buat kek guna kaedah pukul putih telur sampai kaku ni....tak berani try before ni, takut bantat. Alhamdulillah jadik lembut je cuma terlebih bakar le plak...dah gelap sikit warna bahagian bawah tu, nasib baik tak hangus je...
Carrot Cake Suria
4 biji telur ( diasingkan)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil ( darurat minyak masak pun
boleh)
150g gula castor
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)

diayak
250g tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam

100g walnut ( dicingcang, wajib ada baru sedap)

Cara
1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis tu) dan carrot. Kacau sebati, masukkan pula walnut dan akhir sekali masukkan adunan bahan2 kering yg diayak tadi. Kacau perlahan guna senduk kayu.

2. Pukul putih telur sampai betul2 kembang, soft peak form(ni penting!) & masukkan dlm adunan kek.

3. Bakar pada suhu 180c selama 45 min.

tips: bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila
cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means
belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

frosting ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar
sedikit kordial oren sunquick(optional)

pukul semua aduan hingga sebati & ringan. Dan boleh dihias di atas kek & tabur kacang walnut