Thursday, July 26, 2007

Roti salut coklat


Nie plak roti yg dibuat semalam, rotinya guna resepi Roti Hotdog, lepas tu belah tengah, bubuh cream( lebihan butter cream yg guna utk deco cupcakes haritu)...salut plak dgn coklat...kalau taruh badam kat atas tu lagik sedap...sebenarnya dulu masa kat nihon selalu beli roti cam ni kat konbini( convinient store )...try buat sendirik plak...tak sama tapi oklah nak lepas kempunan.

Double Chocolate Muffin


Muffin coklat lagik!!...Kali ni guna resepi lain plak. Really easy dan outcome pun ok, lembut jer.

DOUBLE CHOCOLATE MUFFIN
recipe posted by feathers at FNR

9 oz self raising flour
1 tsp bicarbonate of soda
half tsp salt
5 tbsp cocoa powder
4 oz chocolate chips, dark n white (extra pun takpe)
4 to 5 oz brown sugar (kalau banyak choc chips, kurang kan la gula...)
260 mls milk (full fat la, but to appease your guilt, you may use skimmed)
90 mls vegetable oil (or sunflower or canola or soya..)
1 tsp vanilla essence
1 egg...
Muffin tray n paper cases

Method :
Preheat oven at 160C atau 325F.
Sift flour, bicarb n cocoa into a bowl, add salt n choc chips n sugar.
Add milk, oil, vanilla n egg to dry ingredients.
Mix, do not over beat or muffins will be heavy.
Bakefor 8-10 minutes for mini muffins or 12-15 minutes for large muffins.
Will make 12 large muffins or about 40-50 mini muffins.


p/s coloured sprinkles are optional, but i think it looks cute...

Biskut pelbagai rupa


Minggu lepas saja buat biskut utk anak-anak makan. Guna resepi yg dah biasa digunakan iaitu Chocolate Shortbread. Buat adunan plain(gantikan kuantiti serbuk koko dgn tpg gandum) dan jugak adunan koko. Kali ni cuba pelbagaikan bentuk.

Biskut love tu maisya ambik idea dari website ni
http://www.katch.ne.jp/~takeda/cook/aisu-cook2.htm
website ni dlm japanese tapi dia ada gambar step by step so maybe boleh dapat gambaran sikit.
Kat situ dia buat bentuk bulat tapi sebab maisya nak senang, maisya buat 4 segi...tak de le balance-balance kan...4 segi tu maisya potong guna pisau utk potong agar-agar tu...agak-agak je bagi sama besar.

Cara nak buat biskut dam tu boleh tengok kat blog Florence ni..
http://wlteef.blogspot.com/2005/03/my-checkerboard-cookies.html
tapi maisya masa buat haritu dok susun satu-satu jer..he..he..tak terpikir plak nak buat cam Florence ni


Monday, July 23, 2007

Puff Pastry



Minggu lepas cuba buat puff pastry. Seronok sesangat sebab menjadik! Tak sangka boleh buat , tak de lah sesusah yg disangka cuma ambik masa yg lama sebab asyik kena keluar masuk peti ais. Tapi buat tu sambil buat kerja lain so tak de la terasa leceh sgt. Buat 2 inti, separuh sardin dan separuh sambal ikan bilis. Rupa dia tak berapa cantik sangat.


LAYERED PASTRIES
recipe posted by NoorMasri at FNR

These pastries have a high propotion of butter in them and can, if they become warm with rolling and handling, get sticky and difficult to manage. The answer is not to rush it. Take your time and give pastry plenty of short rests in the fridge to make it manageable.
Puff pastry is the most spectacular & best of the layered pastries but is also the trickiest to make.


PUFF PASTRY
Ingredients:

225 g flour plus extra for dusting
pinch of salt
25 g shortening or vegetable oil
150 ml icy water
200 g softened butter

Methods:

1. Sift the flour with the salt into a bowl
2. Rub in the shortening and add enough water to bind the mixture
3. Form into a ball and knead for 3-5 mins until smooth and elastic
4. Roll the dough out to a rectangle 5x10 in and then roll the middle third out a little wider than the rest. ( refer gambar no 1 )
5. Wrap the butter in greaseproof paper and tap with a rolling pin to shape it into 4x3 in block
6. Put this block on the centre of the pastry and fold the side flaps over to enclose it ( refer gambar no 2 )
7. Fold both top and bottom over to tightly enclose the butter (refer gambar no 3)
8. Press the edges together with the rolling pin (refer gambar no 4)
9. Give the pastry a half turn so that the short sides are at the top and bottom (refer gambar no 5)
10. Tap the parcel with the rolling pin to flatten the butter a little then roll out quickly and lightly until the pastry is 3 times as long as it is wide ( refer gambar no 6 )
11. Fold it on 3 again then seal the edges again by pressing gently but firmly with the rolling pin
12. Give it a half turn again so that the short sides are at top & bottom
13. Wrap the pastry and let it rest in the fridge for 30 mins
14. Roll out again & repeat the rolling & folding process 6 times
15. Wrap well and allow it to rest between each rolling and folding if the butter shows signs of melting or squeezing out


Cara buat sardine/ikan bilis puff
Roll adunan pastry nipis dan potong bentuk segi empat. Letakkan inti, sapukan sedikit air di keliling dan lekapkan ....Sapukan kuning telur( campurkan dgn sedikit susu ) di permukaan dan bakar dlm ketuhar 180 deg cel selama 30 minits ( atau sehingga mendapat warna kekuningan yg di sukai )


Guna puff pastry yg dibuat dan difrozenkan. Kali ni buat style croissant dan jugak buat chicken pie.

Sunday, July 22, 2007

Chocolate Muffin


Pagi Sabtu tu dok termenung pikir nak buat apa utk breakfast...kena buat yg simple dan cepat. Belek-belek himpunan resepi yg dah diprint...dan inilah resepi yg dipilih. Resepi asal adalah Chocolate Chip Muffin from FP kak Roylazim, tapi kat rumah takde choc cip so tak bubuh le. Suhu tu maisya bubuh 200 C ..bergantung le pada oven masing-masing. Dalam masa sejam dah boleh makan...cepat je.

Bahan-bahan ( 20 biji )
• 6(M-size) biji telur
• 150g chocolate chips
• 250g butter tanpa garam- dicairkan
• 50g serbuk koko - ayak
• 2 sudu kecil baking powder - ayak
• 200g gula aising - ayak
• 200g tepung gandum - ayak

Cara-cara
1. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sampai berbuih. Tak payah guna mixer.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang diayak. Kacau.
3. Masukkan butter. Masukkan chococolate chips. Kacau sampai sebati
4. Isikan adunan ke dalam cup muffin. 3/4 penuh.
5. Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 30 minit.



Friday, July 20, 2007

-Apam Gula Merah -

APAM GULA MERAH resepi ambik dari fotopages rinnchan. Sedap plak apam ni...lembut plak tu, bahan dan cara pun sempoi jer..definately akan masuk dlm favourite list maisya.

APAM GULA MERAH --> http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1203422

Bahan-bahan:
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah
melimpah2 nanti !!!)dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.
Note:
Lepas cubaan pertama ni Maisya ada buat lagi apam ni beberapa kali tapi semua tak jadi! Tak tau pasal apa....rasanya masa first time buat tu ikut exactly macam resepi...yg buat lepas-lepas tu pun ikut betul-betul resepi jugak tapi dia jadik macam bantat/mampat....baru-baru ni cuba lagi utk yg keberapa kali ntah la...kali ni maisya kurangkan sukatan air sebab kalau ikut resepi ni adunan jadik cair sgt. Maisya bandingkan dengan resepi apam berkuah kat fotopages MaDiHa...bahan-bahan dah sama cuma sukatan air tu kurang dari yg ni dan jugak dia kata adunan tu sepatutnya lembik sikit je dari adunan cucur/cekodok. So maisya kurangkan 1 cawan air dari resepi ni...yis tu maisya tuangkan je terus ke dalam air gula yg dah disejukkan tu. So total penggunaan air dlm resepi ni just 3 cawan je...kali ni baru ok jadiknya.

Potato Bread

Resepi ni jumpa kat Fotopages MamaFaMi. Memang suka makan potato bread...ni dah buat sendirik boleh makan sepuas hati..he...he..dapat byk tu, 2 tray( tapi my oven kecik aja )...maintain lembut je walaupun selepas 24jam.

Saja buat corak-corak kat atas tu sebab nak tarik perhatian anak-anak. Memang berjaya le tarik perhatian ..hu...hu..memula tu depa makan elok je seketui tu. Lepas tu masa maisya jengok balik container isi roti-roti tu, semua kastad kat bahagian atas semua roti tu dah kena korek dengan anak-anak maisya....tinggal je la roti tanpa kastadnya...ishk! ishk~

Ni copy dari MamaFaMi- http://mamafami.fotopages.com/?entry=706291

POTATO BREAD –Alex Goh

Ingredients :
(A)
600g bread flour
70g sugar
1 1/2 teaspoons salt
1 1/2 tablespoons milk powder
4 teaspoons instant yeast

(B)
1 egg
270ml cold water

(c)
120g mashed potato*
60g butter

(D)
Custard

Method :
1. Mix (A) till well blended. Add (B) and knead to form a dough.
2. Add (C), continue to knead to form a smooth and elastic dough.
3. Make the dough into a ball. Put in a bowl and cover with clear film. Put in a warm place to prove for 45 minutes.
4. Mould the dough into a balll and leave it to rest for a further 15 minutes.
5. Divide the dough into several 30g pieces. Mould them into balls and put them on a greased 23cm square baking pan, 16 pieces per pan. Makes 2 pans.
6. Cover and leave to prove for 40 minutes or till twice the size.
7. Brush with egg wash and pipe the custard to make a cross on top.
8. Bake at 180 C for 25 minutes on the lower shelf of the oven. Serve.

** As the dough is a bit sticky, put some flour on your hands before you start to make into balls.

Custard:
Thoroughly mix 30g (60ml) custard powder, 30g (375ml) sugar and 50ml milk, while 450ml milk is being brought to boil. Add boiling milk to mixture, stirring well. Return to low heat, stirring continuously until it thickens. Recipe to be adjusted because I think it's just too much for this recipe

Monday, July 16, 2007

Lemang dan Rendang




Entah apa angin yg melanda, last week maisya buat lemang dan rendang..he..he...sebenarnya masa balik kg minggu lepas mak bagi jagung dan daun pisang, terus cuba buat lemang ni sebab sebelum ni asyik tertangguh je nak buat sebab tak de daun pisang. Lemang ni namanya Lemang Perantau...cara moden nak buat lemang tanpa guna buluh...resepi dari K.Noor yg duduk merantau kat UK masa tu. Maisya buat lemang jagung tapi kurang rasa lemak sebab santan yg digunakan tak berapa pekat. Anyway, sedap je bila makan dengan rendang...hu..hu...macam raya le plak. Lemang tu maisya potong masa masih panas, sebab tu dia pecah-pecah...


LEMANG PERANTAU
recipe posted by Noormasri at FNR

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
2 1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar garam (paras rata)
1 sudu besar gula (paras rata) - optional
air secukup nya

Cara membuat:

Beras pulut dibersihkan kemudian direndam dlm air selama 3-4 jam
Toskan beras pulut, kemudian dikukus hingga separuh masak (naik wap)
Campurkan garam dan gula ke dalam santan.
Angkat pulut, masukkan ke dlm mangkuk besar kemudian gaulkan dengan santan secukup rata
Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi hingga masak.
Kemudian ambil daun pisang, letakkan pulut atas nya dan gulung padat2 jd bentuk silinder, hujungnya diikat kemas2
Kemudian gulung dlm aluminium foil, masukkan dlm oven pd suhu 180'C-200'C selama 45 min - tujuannya supaya pulut td padat (leik)
Kemudian keluarkan dr oven..buka foil, letakkan semula suapaya daun pisang tadi agak garing (jika suka lemang yg garing kulitnya)
Keluarkan dr oven, sejukkan sket..boleh lah dipotong dan dinikmati bersama rendang/kari


Maisya punya resepi rendang sempoi je. Sorry, takde sukatan.

RENDANG AYAM
Ayam
Santan
Cili kisar/cili boh
Asam jawa/asam keping
Daun kunyit- dihiris halus
Daun limau purut-dicarik
Garam

Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
Ketumbar/serbuk ketumbar
Kunyit/serbuk kunyit

-Campurkan ayam, santan, bahan kisar dan cili boh. Masak hingga kuah pekat sambil digaul sekali-sekala.
-Masukkan daun kunyit, daun limau purut, air asam jawa/asam keping. Gaul rata dan tambah garam.
-Masak hingga agak kering, atau boleh juga dibiarkan berkuah.

Sunday, July 15, 2007

Lepat Liat

Kononnya lepat liat ni popular di kawasan utara ni...tapi maisya rasa macam tak pernah makan or beli plak. Rasanya seakan-akan kuih koci sikit. Try buat ni sementara ada stok daun pisang kat rumah ni...tapi tak kemas lipatnya, ada yg terbocor masa kukus tu. Kena sapu minyak banyak sikit kat daun pisang tu sebab dia melekat kuat gak ...maisya calit sikit jer minyak, ingatkan ok. Maisya tak guna santan just guna air je utk adunan tu dan bubuh inti kelapa parut + garam.

LEPAT LIAT
recipe posted by ninoZ at FNR

3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
secubit garam
daun pisang dipotong rectangular, dilayur n dilap bersih2

gula merah dimasak bersama gula pasir hingga larut.. tapis dan sejukkan
santan dipanaskan hingga mendidih..then masukkan gula pastu ketepikan bior sejuk sket
gaul campuran santan bersama tepung pulut n uli hingga rata
daun pisang disapukan sedikit minyak kemudian sendukkan bancuhan tepung secukupnya..
bungkus kemas..susun dlm kukusan n kukus hingga masak

Variasi:
kalau nak lagi sedap.. boleh letakkan inti kelapa parut+garam di tgh2 lepat liat
atau.. letak inti lemak [santan pekat dimasak dgn tepung beras n sedikit garam..kacau hingga sedikit kental] kemudian bungkus n kukus cam biasa..
ade jugak org yg buat lepat liat nih tak taruk santan langsung..just air gula n tepung aje


Cupcakes lagi


Buat KEK COKLAT KUKUS BEBOP, bubuh dlm papercups. Sesaja deco...nak deco 16 ketui pun ambik masa berjam-jam ....hebatlah orang yg buat bisnes cupcakes ni..try nak buat bunga rose guna buttercream tapi tak jadiklah..tak reti!

Wednesday, July 11, 2007

Kek Lapis


Percubaan pertama buat kek lapis yang dibakar. Sebelum ni pernah 3 kali buat kek lapis kukus. Dengan kata-kata semangat dari zaiima kat FNR akhirnya maisya try gak buat kek lapis jenis bakar. Guna resepi kek lapis yg maisya pernah try dulu, KEK LAPIS HAPPY DAY.

Kek ni sepatutnya dikukus tapi maisya try bakar plak. Ok lah jugak outcome dia...saja tak bubuh warna byk, just adunan plain dgn koko jer. Dia agak kering sikit mula-mula. Lepas semalaman dia jadik lembap sikit.

Setiap lapisan maisya bubuh 5 sudu makan(bumbung) adunan, lepas tu ratakan. First layer bakar pada suhu 150 C, api atas dan bawah selama 15 minit...letak di rak tengah. Layer seterusnya guna api atas sahaja suhu 140 C selama 10 minit, letak pada rak yang bawah sekali. Last sekali tutup dengan aluminum foil dan bakar guna api atas dan bawah 10 - 15 minit, letak di rak tengah. Ambil masa 2 jam lebih untuk siapkan..tapi berbaloi rasanya!

Photos only

Entry kali ni hanya gambar sahaja. Resepi-resepinya semua maisya dah pernah letak so maisya just bagi link utk resepi tu saja.

Pau ni maisya buat inti kacang tanah + gula yg dikisar halus...sedap jugak dan yg penting tak payah susah-susah nak masak inti. Selalunya maisya guna soft brown sugar. Ini senarai antara inti yang pernah dibuat:

-Kacang tanah + gula, dikisar halus
-kaya , resepinya di sini ----> KAYA
-chicken black pepper , resepi ada di sini ----> CHICKEN BLACK PEPPER
-kacang merah , resepi yg sama utk buat Ohagi ----> SWEET AZUKI BEAN PASTE
-kastad , guna resepi inti kastad utk cream puff tu ---> INTI KASTAD
Boleh tengok sini utk resepi Pau----> PAU



Buat lagi wadey kepeng, tapi kali ni buat kecik-kecik jer sebesar duit 5 sen sebab haritu tengok cousin buat kecik-kecik jer. Before ni maisya dok buat besor duit 20 sen tu ha...dan kali ni tekan sikit jer ikut nasihat shida..this time baru nampak cantik sikit.

Resepi ada di sini ---->WADEY KEPENG




Apam ni guna resepi APAM GULA HANGUS, tapi maisya tambah sedikit butter dalam larutan gula hangus tu so rasa dia macam apam butter. Bubuh dalam loyang je sebab malas nak bubuh dalam bekas kecik-kecik.



Cream Puff yang ni buat utk hubby punya officemate...dia dtg rumah suruh demonstrate cara buat ceam puff...tapi tak berapa cantik, patutnya bakar lama sikit. Resepi guna yang ni ---> CREAM PUFF



Roti ni guna resepi donut suria, just bentukkan panjang dan tabur bijan hitam dan putih. Tapi bijan tu tak berapa nak lekat. Mungkin kalau sapu telur dulu baru letak bijan tu ok kot, maisya just sapu air je sikit...he..he..malas! Resepi donut suria ada di sini ---> DONUT SURIA





Mantou, tak berapa gebu...tapi still lembut jugak. Guna resepi PAU sahaja. Bahagi 2 dan satu bahagian ditambah serbuk koko. Gelek dan lapiskan 2 warna tu, lepas tu gulung dan potong-potong. Selain koko boleh jugak guna perasa lain, maisya pernah buat perasa koko dan pandan sahaja.



Pizza base ni guna resepi DONUT SURIA, topping dengan inti karipap dan mayonis, tak de cheese.



Biskut tembikai...malas nak buat bulat-bulat dan potong-potong, so terus gelek dan lapiskan lepas tu potong bentuk empat segi...senang dan cepat tapi tak real le macam rupa tembikai kan..oklah just utk makan kat rumah je. Resepi ada di sini ---> BISKUT TEMBIKAI



Tuesday, July 10, 2007

Apam Gula Hangus

Resepi ini dah jadi resepi favourite maisya...dah banyak kali buat dan jugak diolah jadik pelbagai versi. TQ so much to xette kerana sudi kongsi resepi ni di FNR

APAM GULA HANGUS
recipe posted by xette at FNR

1 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
1/4 cawan gula kastor
1 biji telur
1 camt soda bikarbonat
1/4 cawan air

bahan gula hangus
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Sediakan gula hangus, biar sejuk. Ayak tepung, susu dan soda sebanyak 2 kali. Pukul telur dan gula hingga kembang, Masukkan air. Tambah gula hangus dan tepung berselangseli dan gaul sebati. Tuangkan ke dalam acuan yg sudah dilengser dengan minyak. Kukus hingga masak

Monday, July 2, 2007

Aaa...Pan-da!

Wooops!! Mana perginya cik Panda ni.... hu...hu... Maisya teruja sungguh nak cuba buat roti ni bila first time ternampak kat website ni--->Cookpad: Panda Bread .Lepas tu Zack pun ada buat jugak--->Zack's Panda Bread . Memang leceh betui nak buat. Sebenarnya, this is my second attempt trying to bake Roti Panda ni...taaaapi tak jadik jugak...yg first time haritu langsung tak de bayang panda pon...yang ni ada le sipi-sipi jer.... cam na depa boleh buat lawa jer tu...jelesnya...ni resepi maisya copy dari FP Zack jer...malas nak translate lain plak

Panda Bread
Ingredients:
300g bread flour
30g sugar
210g (mixture of 1 egg yolk & milk)
4g salt
4g instant yeast
18g butter
8g matcha(green tea) powder mixed in 10g water
8g cocoapowder mixed in 10g water

How to make:
1. Mix all the ingredients and knead using mixer for 10-12 minutes or until a soft, smooth dough forms.
2. Divide the dough into 3 main portions. One for cocoa (1/6 of the totaldough), one for matcha (3/6 of the total dough) and one plain ( 2/6 of the total dough). Proof the dough for the first time for about 30-40minutes. After proofing, punch out the gas and leave the dough to rest for about 10-20 minutes.
3. Divide the cocoa portion into 2 even balls, the plain dough into 3 portions, and the matcha dough into 2 portions.
(see illustration on how to arrange the dough here
Cookpad: Panda Bread)
4. Leave to proof for second time and bake in a preheated oven of 180-200deg for 25-30 minutes

Kek Batek


Adik Maisya selalu buat kek batek ni...Maisya pernah la jugak buat 2, 3 kali tapi selalu jadik agak keras....selalunya guna resepi yg cuma guna milo, serbuk koko, susu pekat, butter dan biskut merie. Kali ni cuba resepi yg ada guna telur plak. Kali ni outcome dia ok...tak le sekeras sebelum ni. Rasa dia pun tak berapa manis.

Kek Batek
1/2 buku(125g) butter
1/2 bungkus biskut marrie (patah 4)-satu bungkus tu 350g
1/4 hingga 1/2 tin susu pekat (ikut citarasa sendirik...nak manis macamana)
2 sudu besar serbuk koko
1 biji telur

-Gaul rata susu pekat, serbuk koko dan telur.
-Cairkan butter dan masukkan adunan tadi. Guna api yg perlahan.
-Kacau rata hingga keluar minyak dan adunan tak melekat di senduk/periuk.
-Tutup api dan masukkan biskut merie. Gaul rata.
-Isikan ke dalam loyang dan tekan-tekan hingga padat.
-Sejukkan di dalam peti ais.
-Potong-potong dan bolehlah makan....
------------------------------------------------------------------------------
Yang bawah ni gambar masa buat dolu-dolu...yg agak keras sikit hasilnya