Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2007

Puding Karamel

Imej
Dah lama copy dan simpan resepi ni( ada le dekat 2 tahun kot )...dah ramai yg cuba dan dapat hasil yg bagus. Kali ni baru ada kerajinan nak buat. Bukan susah pun sebenarnya. Puding ni agak firm, bukan jenis yg boleh goyang-goyang tu. Untuk dapatkan puding yg smooth, jangan beat adunan tu sampai berbuih-buih...cukup sekadar kacau rata perlahan-lahan hingga adunan sebati jer. Tapis adunan masa tuang ke dalam loyang. Kalau kukus gunakan api yg perlahan sahaja.

Puding Karamel
recipe posted by nsutra at FNR

Gula Hangus
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air

Cara-cara
Masak gula pasir (guna api perlahan) dlm periuk hingga perang....then campurkan dgn air.
Masak semula atas api perlahan hingga gula hancur.
Bila sume dah hancur tuang dalam loyang....by the time gula hangus ni sejuk dia akan menjadi pekat dgn sendirinya.

Bahan Puding
5 biji telur
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan sedikit air)
secubit garam

Cara-cara
Campurkan kesemua baha…

Golden Peanut Butter and Orange Muffins

Imej
Resepi ni ambik kat majalah beberapa tahun lepas...hu..hu..tak ingat majalah apa.

Golden Peanut Butter and Orange Muffins

100g chunky peanut butter ( maisya guna creamy peanut butter )
80g margarine
150g fine granulated sugar
1tsp grated orange rind
2 medium-sized eggs
150g self-raising flour, sifted ( maisya guna tepung biasa + 1 1/2 tsp baking powder )
60ml orange juice

Orange Glaze ( maisya tak buat pun yg ni...malas..)
1 tbsp orange juice
1/2 tsp grated orange rind
100g icing sugar, sifted

Beat peanut butter, margarine, sugar and rind until light and fluffy.
Add egg, one at a time, beat well with each addition.
Fold in half the flour.
Add juice, followed by the remaining flour.
Spoon mixture 3/4 full into a patty tin lined with paper cases. Bake in a preheated oven( 190 C ) for 12 minutes or until golden brown. ( suhu dan masa bergantung pada oven masing-masing ye...)
Cool muffins on a wire tray.

To prepare orange glaze, mix all ingredients until smooth. It should be thick enough to coat the back of…

Kek Gulung Batik

Imej
last week buat kek gulung batik....first time buat dapat hasil yg gebu dan cantik cam ni..nak gulung pun senang, before ni buat tak berapa cantik..... Maisya buat separuh adunan je dan guna loyang about 25x25cm. Maisya guna marjerin dan inti plak bubuh jem strawberry dan jugak buttercream perasa koko.

Kek Gulung Batik
Recipe posted by Ahpek at FNR

Bahan-bahan(loyang 36x36cm)

6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco( maisya guna serbuk koko )
jem strawberri secukupnya

Cara-cara

- Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke da…

Peanut Butter Cookies

Imej
Tadi buat biskut ni resepi dari Betty Crocker. Resepi yg sama cuma buat 2 bentuk, satu tekan dengan garfu dan satu lagi bubuh choc chips kat atasnya. Sedap dan rangup jer....ni dah habis separuh dah pun kena makan....

Peanut Butter Cookies
http://www.bettycrocker.com/recipes/recipe.aspx?recipeid=35542

Prep Time:25 min
Start to Finish:2 hr 35 min
Makes:2 1/2 dozen cookies

1/2 cup granulated sugar
1/2 cup packed brown sugar
1/2 cup peanut butter
1/4 cup shortening
1/4 cup butter or margarine, softened
1 egg
1 1/4 cups all-purpose flour
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt

1. Mix sugars, peanut butter, shortening, butter and egg in large bowl. Stir in remaining ingredients. Cover and refrigerate about 2 hours or until firm.
2. Heat oven to 375ºF.
3. Shape dough into 1 1/4-inch balls. Place about 3 inches apart on ungreased cookie sheet. Flatten in crisscross pattern with fork dipped into sugar.
4. Bake 9 to 10 minutes or until light golden brown. Cool 5 minutes; remove from…