Wednesday, February 27, 2008

Macam-macam kuih



SARDINE ROLL
recipe taken from http://kakteh.blogspot.com/2005/05/sardine-rolls.html

For the pastry
250grm butter
500 grm plain flour
a pinch of salt
cold water

Use rubbing in method to mix flour and butter until they become like bread crumbs. Add the salt and pour in the cold water and knead it into a dough. Leave the dough under damp cloth.

For the filling
1 tin of sardine in tomato sauce
chopped onions
one chilli – chopped as well
a squeeze of lemon
a pinch of salt

Mash the sardine and add the chilli and onions and salt and a squeeze of the lemon.

Roll out the dough and cut out into rectangles. Put the filling and roll.Do little cuts on the rolls before brushing egg yolk on top. Bake for about 40 mins.


*Disebabkan malas so maisya buat 4 ketul roll yg panjang...dah lepas bakar baru maisya potong pendek-pendek.

*Maisya bakar suhu 180 C , api atas dan bawah selama lebih kurang 40 minit.




BLUEBERRY CHEESE TARTS
recipe posted by 1mas2ra at FNR


Sugar Dough (as basis for all tart pastry)
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry filling

1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Tekan dalam mould dengan fork.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan.
6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese ke atasnya.
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

Nota:
Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Boleh buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.
Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

*Maisya guna jem blackcurrant sebagai filling, ada separuh tu bubuh adunan coklat.


Filling Kastard telur
http://babybatriesyia.fotopages.com/?entry=1053416

280 gm susu segar
160 gm gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Susu segar dan gula dimasak di atas api hingga semua gula larut. Tutupkan api. Dengan menggunakan whisker, masukkan telur dan esen vanila. Kacau perlahan-lahan sahaja. Kemudian tapiskan.

Masukkan adunan ini ke dalam tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175'C. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan.

*Maisya ambik masa yg lama jugak bakar sebab masa 20 minit tu inti still lembik je tak masak lagik.




CREAM PUFF

yani@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/235

Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur


Cara-cara

Panaskan oven pada suhu 200C. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. (maisya sejukkan dulu adunan sebelum campur dgn telur)
Masukkan telur, kacau cepat-cepat.
Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang .
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
*Maisya buat saiz sederhana dapat dlm 30 biji

Inti Kastad

mailto:honey@
http://myresipi.com/top/detail/98

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

* 1 sudu besar tepung
* 1 sudu besar tepung kastad
* 4 sudu besar gula
* 200cc(1 cup) susu segar
* 1 biji telur (L size)
* 1 sudu besar mentega

Cara-cara

1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.

*Maisya tak de microwave so masak atas dapur je. Maisya campur semua bahan kecuali mentega dan kacau sampai pekat. Lepas tu masukkan mentega dan kacau rata.

*Inti ni sedap berbanding dengan resepi lain yg maisya pernah cuba sebelum ni







DOUBLE CHOCO DOUGHNUT

yani@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/3591

Bahan-bahan ( +- 20 biji )
1 biji telur
50g gula halus
4 sudu besar susu segar
80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
30g serbuk koko
50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
minyak secukupnya
kelapa kering secukupnya.

Cara-cara
Ayak tepung dan serbuk koko.
Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
Gorenglah sehingga masak.
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api. Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingga rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering.
Siap utk dihidang.
Milo version: ganti kelapa kering dengan milo


*Maisya buat semua jadik merekah bila digoreng, tak tau pasai apa. Maisya golek dlm gula je sebab tak de cooking chocolate kat rumah. Anyway memang sedap donut ni, lembut je...terasa cam makan kek coklat pun ye jugak. Kalau salut dengan cooking chocolate tu mesti lagi best!

***UPDATE 03/03/2008**
dah try sekali lagi buat double choc donut ni...kali ni dah tak merekah lagik...haritu adunan tu maisya just kacau-kacau sikit je sampai sebati tapi kalau ni maisya kacau betul-betul sampai smooth adunan tu dan jugak maisya tambah lagik 1 sudu besar susu sebab rasa macam pekat sgt adunan tu(maybe telur yg digunakan size kecik). Kali ni coat dengan choc dan milo. Sebenarnya maisya malas betul dengan kerja-kerja renyah cam ni ( sebab tu tak pernah buat biskut almond london...malas nak salut biskut dgn choc satu-satu ).....tapi nak try jugak ikut original resepi so buat le jugak...comot betul jadiknya...ni gambar sebelum dan selepas disalut dgn choc dan milo.






Wednesday, February 20, 2008

Kompilasi Resepi Kek

Kali ni resepi-resepi utk kek le plak

Photobucket


SANDWICH CAKE
recipe posted by alin_raaz at FNR

250 gm tepung naik sendiri( maisya guna tpg gandum + 3 st baking powder )
250 gm butter ( maisya guna marjerin )
250 gm gula castor
5 biji telor
1/2 sudu teh esen vanila
Sedikit gula aising - untuk tabur atas kek ( tak buat pun...malas )

Cara:
Pukul butter and gula sampai kembang
Masuk telur sebiji sebiji. Pukul lagi.
Masukkan tepung yang telah diayak. Kaup balik adunan hingga rata.
Tuang adunan didalam bekas yg telah dilenser ngan sedikit margerin. Bakar selama 30 minit atau hingga masak. ( Maisya bakar 45 -50 minit dengan suhu 160 C api atas dan bawah )
Keluarkan kek, sejukkan dan belah bahagian tengah, sapukan jem strawberry dan tangkup balik. ( maisya letak jem blackcurrant )
Taburkan gula aising diatas permukaan kek (gunakan pengayak tepung).





Photobucket

Photobucket

Photobucket


CARROT CAKE SURIA
recipe by Suria from RNet

4 biji telur (asingkan putih & kuning)
1 ½ cawan minyak
120g gula halus ( maisya kurangkan )
120g soft brown sugar(maisya kurangkan )
2 cawan carrot yang diparut

Diayak
250g tepung gandum

1 sudu teh cinnamon powder( tak bubuh )
2 sudu teh soda bikarbonat
garam

100g walnut cincang ( tak bubuh )

Pukul kuning telor, campur minyak, gula, carrot dan
kacau sebati dan masukkan walnut dan akhir sekali
masukkan bahan-bahan kering yang lain. Kacau perlahan guna senduk kayu.

Di mangkuk lain, pukul putih telor sampai kaku dan
campurkan ke dalam adunan tadi.

Bakar pada suhu 180 C selama 45 minit.

Cream Cheese Frosting:
120 gm butter
250 gm cream cheese
120 gm icing sugar

Bahan-bahan diatas dipukul bersama sehingga sebati, boleh sejukkan dalam peti sejuk dan bila sedia untuk menghias kek boleh sapukan frosting atas kek yang telah siap dibakar.


Maisya ambil sedikit cream cheese frosting dan campurkan dgn sedikit pati oren sunquick & warnakan jadik warna oren ( merah + kuning )…pipekan bentuk carrot sebagai hiasan atas kek. Buat jugak daunnya.





Photobucket

Photobucket

Photobucket


COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Recipe posted by alma@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese ( maisya guna homemade cottage cheese )
50g butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon ( maisya guna limau kasturi )
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine ( guna tepung gandum biasa je )
20g tepung jagung

Bahan B:
140g gula halus
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon ( maisya guna limau kasturi )

Cara-cara
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati.
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.


Pada sesapa yg kurang pasti waterbath tu camner, buatnye simple jer. Lepas letak adunan dlm tin kek, balut bwh hingga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).





Sedikit panduan serta tips untuk memukul putih telur:


http://www.baking911.com/howto/egg_whites_beat.htm


http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--404/beating-eggs.asp



Thursday, February 14, 2008

Roti! Roti!

Minggu ni maisya bubuh beberapa resepi dan gambar roti yg pernah dicuba plak. bun kosong je

buat bentuk roll plak

RESIPI ASAS ROTI
recipe by Roshayati Johari Rnet
A
350 tepung roti/high protein flour
150g tepung halus/superfine flour -
maisya guna tepung gandum biasa je
100g gula
1 camt garam halus
30g susu tepung
1 camt bread improver (optional) - tak bubuh
1 camt bread softener (optional) - tak bubuh
4 camt yis kering
Gaul bahan di atas sebati

B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat
265g

C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.

Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak. -
maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 20 - 25 minit





FRENCH BAGUETTES
Puan Roshayati Johari

Ingredients :

360g bread flour
90g superfine flour -
guna tepung gandum biasa je
1 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
1 teaspoon bread improver -
tak bubuh
1 teaspoon bread softener -
tak bubuh
3 teaspoons instant yeast
~ Mix well all the above ingredients.

250g water
10g shortening

Method :
1. Add water to the dry ingredients, a little at a time and knead till a smooth dough is formed.
2. Add in shortening and continue kneading till a smooth and elastic dough is formed.
3. Divide dough to 3 portions, 240g each. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
4. Roll flat one portion to form a square. Then roll it (like a swiss roll). Leave to prove till double the size, about 45 minutes.
5. Brush the top with water, twice. Then make a small cut on top of each dough.
6. Bake in a pre-heated oven at 190 degree celcius using *steam bake method for 12 minutes.
7. After 12 minutes, remove the tray with water and continue baking for another 10 minutes.

* steam bake : Place the tray with dough on top of a tray filled with water and put both trays into the oven.





Roti World
Recipe posted by zaliana@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/1627

Bahan-bahan ( 2 biji roti )
Untuk roti.
170ml air suam
250 gm tepung high protein (2 cawan)
65 gm tepung gandum (1/2 cawan)
2 sudu besar lemak sayur
3 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera

Untuk sup krim ayam.
1 biji bawang besar di mayang
3 ulas bawang putih di ketuk
100 gm ayam dicincang
250 ml susu full cream
2 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air
Sedikit Italian herbs,lada sulah dan garam secukup rasa.

Cara buat roti.
Masukkan semua bahan dalam bread maker,pilih option doh.Boleh juga diuli dengan tangan
Keluarkan doh dari bread maker, bahagi kepada 2. Setiap bahagian lebih kurang 200 gm.Bentukkan bulat dan letak dalam dulang pembakar yang disapu marjerin.Biar doh naik selama 40 minit.
Doh yang naik menyebabkan bentuk bulat jadi leper.Bentukkan jadi bulat semula,bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 160 celcius selama 30 minit atau hingga luar kulit roti jadi coklat.
Potong bahagian atas roti dengan pisau.
Korek bahagian dalam roti.Jangan sampai tembus ke bawah. Isi roti ni boleh guna untuk cicah dengan sup .

Cara menyediakan sup krim ayam.
Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.Masukkan ayam cincang,tunggu hingga ayam masak.Masukkan Italian mixed herb,lada sulah dan garam.
Masukkan susu full krim dan bancuhan tepung jagung.Masak hingga mendidih.Tutup api.
Blend dalam blender.
Tuang sup ke dalam roti.Lebih sedap jika masukkan sup krim yang masih panas.Hidangkan segera.

*roti tu maisya uli dengan tangan je…cara dia sama cam roti yg lain-lain
*maisya guna mushroom soup instant je masa ni…malas le plak nak buat sendiri
*maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 25 minit




yang bawah ni just gambar-gambar je sebab resepi dah pernah post dulu dan sesetengah tu plak dah lupa guna resepi yg mana....ha..ha...dah lama sgt tersimpan dlm pc, tu yg jadik lupa tu.

Tak ingat guna resepi mana tapi inti tu guna creamed corn yg dlm tin tu. Canai doh memanjang, bubuh inti, gulung lepas tu gunting-gunting bahagian atas tu.

Ni guna resepi Roti Naik( dah pernah post dlm entry yg lalu )
Seriously dah lupa guna resepi yg mana...hu...hu...jadik elok plak tu....resepi yg mana ye...mmm...

Bun inti sardin
tabur dengan bijan putih dan hitam kat atas tu

yang ni guna resepi roti naik yg ditambah serbuk koko...kali ni bubuh byk sikit serbuk koko.
Yang ni ada inti peanut butter kat dalamnya.
Ni inti kacang merah....tak berapa cantik bunganya.
Potato bread resepi dari Alex Goh...comot jer kastad kat atas tu sebab dok buat tak de sukatan.

Photobucket

cheese bun...kat atas tu bubuh cheddar cheese dan gula

Tuesday, February 5, 2008

Tauhu Telur

Selepas dikukus


Selepas dipotong dan digoreng

Tauhu Telur

2 biji telur

200ml susu soya

garam



Gaul rata semua bahan dengan perlahan supaya tak berbuih. Tapis dan tuang dlm bekas. Kukus dengan api perlahan 15 minit ( lebih kurang macam buat puding karamel )



*maybe boleh lapiskan bekas dengan plastik tahan panas supaya senang nak dikeluarkan, masa maisya buat tu just tuang terus dlm bekas ... susah plak nak keluarkan so jadik pecah-pecah sikit.

*better guna susu soya yg buat sendiri/yg tanpa gula sebab maisya guna susu soya dlm kotak tu...jadik manis le plak