Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2008

Macam-macam kuih

Imej
SARDINE ROLL recipe taken from http://kakteh.blogspot.com/2005/05/sardine-rolls.html For the pastry 250grm butter 500 grm plain flour a pinch of salt cold water Use rubbing in method to mix flour and butter until they become like bread crumbs. Add the salt and pour in the cold water and knead it into a dough. Leave the dough under damp cloth. For the filling 1 tin of sardine in tomato sauce chopped onions one chilli – chopped as well a squeeze of lemon a pinch of salt Mash the sardine and add the chilli and onions and salt and a squeeze of the lemon. Roll out the dough and cut out into rectangles. Put the filling and roll.Do little cuts on the rolls before brushing egg yolk on top. Bake for about 40 mins. *Disebabkan malas so maisya buat 4 ketul roll yg panjang...dah lepas bakar baru maisya potong pendek-pendek. *Maisya bakar suhu 180 C , api atas dan bawah selama lebih kurang 40 minit. BLUEBERRY CHEESE TARTS recipe posted by 1mas2ra at FNR Sugar Dough (as basis for all tart pastry) 2

Kompilasi Resepi Kek

Imej
Kali ni resepi-resepi utk kek le plak SANDWICH CAKE recipe posted by alin_raaz at FNR 250 gm tepung naik sendiri ( maisya guna tpg gandum + 3 st baking powder ) 250 gm butter ( maisya guna marjerin ) 250 gm gula castor 5 biji telor 1/2 sudu teh esen vanila Sedikit gula aising - untuk tabur atas kek ( tak buat pun...malas ) Cara: Pukul butter and gula sampai kembang Masuk telur sebiji sebiji. Pukul lagi. Masukkan tepung yang telah diayak. Kaup balik adunan hingga rata. Tuang adunan didalam bekas yg telah dilenser ngan sedikit margerin. Bakar selama 30 minit atau hingga masak. ( Maisya bakar 45 -50 minit dengan suhu 160 C api atas dan bawah ) Keluarkan kek, sejukkan dan belah bahagian tengah, sapukan jem strawberry dan tangkup balik. ( maisya letak jem blackcurrant ) Taburkan gula aising diatas permukaan kek (gunakan pengayak tepung). CARROT CAKE SURIA recipe by Suria from RNet 4 biji telur (asingkan putih & kuning) 1 ½ cawan minyak 120g gula halus ( maisya kurangkan ) 120g soft bro

Roti! Roti!

Imej
Minggu ni maisya bubuh beberapa resepi dan gambar roti yg pernah dicuba plak. bun kosong je buat bentuk roll plak RESIPI ASAS ROTI recipe by Roshayati Johari Rnet A 350 tepung roti/high protein flour 150g tepung halus/superfine flour - maisya guna tepung gandum biasa je 100g gula 1 camt garam halus 30g susu tepung 1 camt bread improver (optional) - tak bubuh 1 camt bread softener (optional) - tak bubuh 4 camt yis kering Gaul bahan di atas sebati B air 1 biji telur kecil (pukul sikit) Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265g C 40g butter 40g shortening Boleh guna shortening atau butter sahaja. Caranya 1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin. 2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas. 3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit. 4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam. 5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. R

Tauhu Telur

Imej
Selepas dikukus Selepas dipotong dan digoreng Tauhu Telur 2 biji telur 200ml susu soya garam Gaul rata semua bahan dengan perlahan supaya tak berbuih. Tapis dan tuang dlm bekas. Kukus dengan api perlahan 15 minit ( lebih kurang macam buat puding karamel ) *maybe boleh lapiskan bekas dengan plastik tahan panas supaya senang nak dikeluarkan, masa maisya buat tu just tuang terus dlm bekas ... susah plak nak keluarkan so jadik pecah-pecah sikit. *better guna susu soya yg buat sendiri/yg tanpa gula sebab maisya guna susu soya dlm kotak tu...jadik manis le plak