Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2008

Ebi Mayo

Imej
Resepi udang yg simple

Ebi Mayo @ Udang Mayones
recipe by Ringo of myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/3751

Bahan-bahan ( 4 orang )
30 ekor udang (kupas kulit, belah belakang)
garam secukup rasa
1 sb air perahan halia
2 sb tepung ubi (maisya guna tepung jagung sebab tepung ubi tak de)
minyak untuk menggoreng
5 sb mayones
1 sb condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)

Cara-cara
1.Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
2.Potong sayuran, letak dalam pinggan.
3.Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
4.Panaskan minyak. Gaul udang dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap

23 Mac datang lagi....

Imej
Buttercream sebelum dan selepas dilicinkan
Gambar penuh




Cepatnya masa berlalu...dah bertambah lagi setahun umur...

Ini kek yg dibuat utk birthday diri sendiri . Dok beria mendeko sampai hubby pun tanya ' ni nak bagi kat sapa? ' . Iyelah kan...sesekali dpt peluang mendeko cake...kali ni buttercream agak susah nak diratakan so timbul le segala serdak-serdak tu...rasanya patut tambah susu sikit kat buttercream tu supaya lebih smooth. First time cuba guna buttercream yg guna sugar syrup. Cake tu guna resepi Red Velvet Cake. Selalunya red velvet cake ni dibubuh cream cheese frosting macam carrot cake punya frosting tu....tapi cream cheese tak de kat rumah so salut dengan buttercream jer pas tu buat le cottage cheese sikit utk letak kat layer dalam tu. Bunga ros pun tak berapa menjadik...tapi syok sebab berjaya buat renda kat bawah tu!

Red Velvet Cake ni sedap jugak...dia agak moist.....cuma yg tak best tu guna byk betul pewarna...2 tbsp pewarna merah tu dah dekat sebotol pewarna bran…

Decoration Cookies

Imej
Weekend haritu try buat decoration cookies. Seronok plak dok conteng-conteng atas cookies ni

Chocolate Sugar Cookies
recipe taken from http://www.joyofbaking.com/ChocolateSugarCookie.html

2 3/4 cups (385 grams) all purpose flour
3/4 cup (75 grams) cocoa powder
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon (4 grams) baking powder
1 cup (227 grams) unsalted butter, room temperature
1 3/4 cups (350 grams) granulated white sugar
2 large eggs
2 teaspoons pure vanilla extract

Royal Icing Using Egg Whites:
2 large egg whites
2 teaspoons fresh lemon juice
3 cups (330 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted

For Chocolate Sugar Cookies:
In a large bowl whisk together the flour, cocoa powder, salt, and baking powder.

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and sugar until light and fluffy (about 3 to 4 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Add the vanilla extract and beat until combined. Add the flour mixture and beat until you have a smooth dou…

French Cruller/Doughnut

Imej
French Cruller / Donut
==>Crullers are also known as French donuts. They are circle shaped but twisty. They are soft inside and not heavily fried
==>A French cruller is a doughnut made from choux pastry. They are usually shaped like a fluted ring and have a light airy texture. Sometimes these are also simply known as "crullers", but they have little resemblance to the other kind of cruller other than that they are both types of doughnuts - wikipedia


Try buat ni last week. Sesapa yg pernah gi Jepun maybe pernah nampak donut ni kat kedai Mr. Donut tu. Resepi dan cara nak buat dia sama je dengan adunan cream puff cuma ditambah sikit gula dan digoreng bukan dibakar. Rasanya Churros pun cam ni jugak cara buatnya.

Part yg susah nak buat twist dia tu since maisya cuma ada nozzle star yg size kecik je so kena buat double layer baru nampak besar sikit.

Resepi suruh masukkan je sekali kertas minyak tu masa goreng dan nanti dia akan tanggal sendirik tapi maisya buat dia tak tanggal pu…