Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2008

Nasi Kerabu Terengganu

Imej
Pertama kali buat nasi kerabu ni terus jadik suka tapi nak buatnya agak leceh sebab byk sgt bahan-bahan sampingannya. Setakat ni dah 2 kali buat tapi tak pernah buat dgn lengkap ..selalunya pilih yg mana rajin nak buat jer..tapi kalau combine yg dua-dua kali maisya buat ni kiranya dah complete le try semua resepi tu...

nie masa first time buat, bubuh serbuk kunyit so warna jadik kuning la...masa ni just buat sambal kelapa, kuah tumis belacan, dan ikan celup tepung + ulam-ulam



yg ni plak baru buat semalam, kali ni letak pewarna biru...kali ni rajin sikit buat solok lada( tapi guna capsicum ), kuah tumis belacan, ulam-ulam dan telur goreng(malas nak goreng ikan!)

NASI KERABU TERENGGANU
Resepi oleh Noormasri di FNR

Nasi:

3 cawan beras biasa
4 cawan air
1 batang serai } diketuk
10 kuntum bunga talang (ditumbuk & diperah airnya) atau
sedikit pewarna biru

Cara memasak:

Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama serai, air bunga talang atau pewarna biru hingga masak.

Cara menghidang:

Sendukka…

Chocolate Almond Biscotti

Imej
Lepas tengok biscotti yg Shimabuat ( byk kali plak tu )...Maisya pun cuba jugaklah...nak tahu jugak macamana rasa biscotti ni. Bila tengok bahan-bahan yg ada kat rumah, mampu buat yg simple ni jer...ingat nak buat yg coklat tu tapi bahan tak cukup...next time le plak.
Sedap jugak biscotti ni anak-anak pun suka, cuma anak yg kecik tu tak berapa boleh nak gigit sebab keras so dia makan sikit je...kalau celup dlm kopi ke teh oklah.

CHOCOLATE ALMOND BISCOTTI http://www.joyofbaking.com/biscotti/ChocolateAlmondBiscotti.html
3/4 cup (110 grams) blanched whole almonds, toasted and chopped coarsely
2/3 cup (135 grams) granulated white sugar
2 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
3/4 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour
4 ounces (110 grams) semi-sweet or bittersweet chocolate, chopped into 1/2 inch (1.25 cm) pieces

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C). Toast almonds for 8-10 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop co…

Pau Coklat & Kuih Gunting

Imej
Pau ni resepi macam biasa, ikut yg kat paket mauripan tu...kali ni buat belang-belang idea dari forumer Kero-Kero di FNR ...dia buat belang dgn warna hijau + pandan. Maisya buat bubuh koko, bahagi 2 adunan...satu biar plain dan satu lagik campur dengan serbuk koko yg dah dibancuh dgn sedikit air. Uli sampai warna koko tu sekata..lepas tu proof macam biasa dan cara nak buat belang tu ada maisya tunjuk kat gambar bawah ni. Inti plak guna chocolate ganache lebihan buat kek haritu. Before kukus tu oklah comel jer...bila dah kukus, hu...hu....comot le plak. Ada yg inti coklat meleleh keluar...yg dlm gambar ni kiranya yg paling elok rupanya...







Kuih gunting ni sebenarnya ikut resepi kulit karipap...senang sikit. Kalau tengok resepi kuih gunting yg sebenar byk plak bahannya macam telur, marjerin...malas le. Gelek nipis dan potong dgn pisau halus-halus, bila dah goreng rangup jer. Kuantiti shortening dengan minyak tu nak tukar pun boleh...kalau resepi asal kulit karipap tu guna 1 1/2 sudu besa…

Pear Muffin

Imej
guna resepi Basic Muffin Sue...tambah buah pear yg dah dipotong dadu...atas tu bubuh topping lebihan dari topping untuk Roti Pandan last week( boleh refer sini)

White Loaf & Pandan Bread

Imej
White loaf...resepi jumpa kat fp sue ( mama sofwat ), tapi resepi asal dari k.noormasri... Seperti biasa maisya uli guna tangan je...cara sama macam buat roti yg lain tu ...bakar dia kena lama sikit berbanding masa utk bakar bun...kena letak kat rak bawah sebab kalau letak kat tengah nanti bahagian atas roti tu boleh mencecah rod pemanas kat bahagian atas oven( oven kecik, sebab tu le...kalau oven besar tak de masalah )

ROTI PUTIH source: Noormasri , FNR

Bahan-bahan:

1 cawan air suam (luke warm)
1 sudu kecil garam
1.5 sudu besar gula
1.5 sudu besar minyak boleh ganti mentega atau shortening yg dicairkan
3 cawan tepung roti
1.5 sudu kecil yis kering




Roti Pandan...resepi ambil dar fp mamafami, resepi asal dari chef alex goh.

PANDAN KAYA BREAD
http://mamafami.fotopages.com/?entry=1419149
Sumber : Mr Alex Goh

Bahan-bahan :

(A)
300g tepung roti
2 sudu kecil yis kering
45g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar susu tepung

(B)
1/2 biji telur - separuh lagi boleh simpan utk sapu atas roti nanti
60ml santan
1/2 su…

Masakan Ikan

Imej
Maisya suka jugak makan asam pedas tapi hubby tak berapa suka sebab hubby tak suka masakan yg pedas, berminyak & yg letak belacan. Resepi yg ni kira oklah sebab tak guna minyak so tak berminyak dan belacan pun maisya tak letak sebab memang kat rumah ni tak pernah beli belacan. Resepi ni suruh kukus tapi maisya rebus je semua bahan. Bila dah mendidih baru masukkan ikan dan tomato....malas nak keluarkan pengukus sebenarnya.


IKAN KUKUS ASAM PEDAS http://www.resipi.net/cookbook/question.php?ID=481 Sumber : Koleksi Masakan Noris

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap(maisya guna ikan kembung)

1 labu bawang besar (kisar)
1 ulas bawang puteh (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
5 tangkai cili kering (kisar) ( maisya campur cili kering yg dah direbus dan jugak cili hidup )
1 batang serai (kisar)
Sedikit belacan (kisar) ( maisya tak bubuh )

1/2 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kesum
Garam dan perasa secukupnya
* maisya tambah bunga kantan & tomato

Bunga kobis dan hirisan cili merah untuk hiasan ( maisya tak letak…

Kek Marble Susu

Imej
21hb April, birthday anak yg no 2 tu. Buatkan kek ni untuk dia.

KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin

250g mentega
230g gula kastor ( maisya kurangkan jadik 210g )
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur ( maisya gun 5 biji telur saiz yg kecil )
270g tepung superfine -ayak *
1 sudu kecil serbuk penaik -ayak
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair ( guna air jer )
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco ( tak letak pun )

Kaedah penyediaan :

Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik.
Masukkan bahan ayak, kacau rata.
Bubuh susu pekat, gaul sebati.
Bahagikan 2.
Masukkan bancuhan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian.
Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata.
Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak. ( m…

Muffins

Imej
MUFFINS

taken from http://www.joyofbaking.com/


There are two types of muffins: bread-like and cake-like. Each type has its own technique for mixing the batter. Less sugar and butter makes a bread-like muffin. A higher sugar and butter content makes a cake-like muffin. Once you determine which type of muffin you prefer, choosing recipes to try becomes easier

BATTERS

The bread-like muffin batter is made using the "muffin method". This batter can be assembled and baked 'quickly', usually in 20-25 minutes. Only two bowls are needed to make the batter. One bowl is used to mix all the dry ingredients together. The second bowl contains all the wet ingredients. The fat used with the bread-like muffins is usually in liquid form, either an oil or melted butter. When the wet and dry ingredients have been mixed together separately, then they are combined. The important step here is not to overmix the batter. However, there is a tendency to over mix because the ratio of liquid to fl…

Roti lagi...

Imej
Seminggu sekali maisya mesti buat roti samada untuk sarapan atau untuk makan petang. Sekali uli guna 1/2 kilo tepung. Selalunya maisya guna resepi yg sama, cuma pelbagaikan inti dan jugak bentuknya. Maisya buat roti guna tepung gandum biasa je....untuk dapatkan roti yg lembut, selain dari teknik yg betul maisya akan tambahkan sedikit baking powder ...hasilnya roti memang lebih lembut walaupun tak menggunakan tepung roti dan, tak perlulah nak tambah bahan kimia yg lain seperti bread improver atau bread softener. Kalau buat pau pun maisya akan tambahkan jugak baking powder...tak guna banyak, anggaran 1/2 hingga 3/4 sudu kecil untuk penggunaan 1/2 kilo tepung( selalunya memang tak sukat, ambik je sikit dan tambah ke dalam adunan tepung ). Kalau gambar tak jelas, klik kat gambar tu nanti akan keluar gambar yg lebih besar.

Dah pernah cuba macam-macam resepi roti tapi tak pernah jumpa yg tak gunakan butter/marjerin/shortening/oil. Tertarik dengn resepi ni so cuba buat. Hasilnya ok jer macam …

Opera Cake...happy bday dear hubby!

Imej
Utk birthday hubby tahun ni maisya buatkan Opera Cake...tak pernah makan pun before ni tapi pernah nampak gambarnya , nampak macam sedap!

Dekat seminggu buat research pasal kek ni...dok compare resipi dari pelbagai website. Nak buatnya leceh sikit sebab ada byk lapis tapi kalau buat sikit-sikit tiap hari tak de lah terasa sangat. Secara dasarnya, lapisan-lapisan kek ni terdiri dari almond sponge cake, coffee buttercream dan chocolate ganache.

2 hari before birthday hubby, maisya bakar almond sponge cake. Bakar dlm 2 loyang 4 segi 9"x9" utk dapatkan kek yg nipis. Maisya guna resepi yg paling simple, tak payah asing putih dan kuning telur serta buat meringue seperti kebanyakan resepi. Kek ni guna almond yg sikit so tak terasa sangat almond tu. Kek tu maisya potong dua, so dapat 4 keping kek...dlm resepi nak 3 keping jer...bolehlah kan extra satu.

Coffee syrup tu maisya tuang sikit-sikit guna sudu atas kek tu...malas le nak rendam kek dlm coffee syrup...kang terlembik plak ..so s…