Wednesday, April 30, 2008

Nasi Kerabu Terengganu

Pertama kali buat nasi kerabu ni terus jadik suka tapi nak buatnya agak leceh sebab byk sgt bahan-bahan sampingannya. Setakat ni dah 2 kali buat tapi tak pernah buat dgn lengkap ..selalunya pilih yg mana rajin nak buat jer..tapi kalau combine yg dua-dua kali maisya buat ni kiranya dah complete le try semua resepi tu...


nie masa first time buat, bubuh serbuk kunyit so warna jadik kuning la...masa ni just buat sambal kelapa, kuah tumis belacan, dan ikan celup tepung + ulam-ulam



yg ni plak baru buat semalam, kali ni letak pewarna biru...kali ni rajin sikit buat solok lada( tapi guna capsicum ), kuah tumis belacan, ulam-ulam dan telur goreng(malas nak goreng ikan!)

NASI KERABU TERENGGANU
Resepi oleh Noormasri di FNR

Nasi:

3 cawan beras biasa
4 cawan air
1 batang serai } diketuk
10 kuntum bunga talang (ditumbuk & diperah airnya) atau
sedikit pewarna biru

Cara memasak:

Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama serai, air bunga talang atau pewarna biru hingga masak.

Cara menghidang:

Sendukkan nasi ke dalam pinggan.
Letakkkan sedikit sambal kelapa/ikan, cili padi jeruk, tumis belacan diakhiri dengan ulam.
Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, keropok goreng, budu, daging bakar, ayam bakar dan ikan goreng celup tepung.

Sambal kelapa/ikan:

1/2 biji kelapa parut } ditumbuk sedikit
2-3 ekor ikan kembung/selayang dipanggang
4 ulas bawang merah
1.5 cm halia
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa

Cara membuat:

Tumbuk bawang merah, halia dan lada hitam kemudian masukkan isi ikan, tumbuk lagi sehingga lumat.
Kemudian campurkan kelapa parut kemudian disangai atas api kecil sehingga agak kering dan berderai.

Sambal Cili Padi

Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai.
Campurkan 1 sudu kecil garam, 2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka.
Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat.

Kuah Tumis Belacan

2 inci belacan, dibakar
5 biji cili kering }ditumbuk
5 ulas bawang merah} ditumbuk
2 ulas bawang putih }ditumbuk
1.5 cm halia }ditumbuk
1 batang serai, dititik
sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka
1/2 biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan
2 sudu air asam jawa

Cara membuat:

Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan bahan-bahan tumbuk, belacan, serai, gula merah dan air asam jawa.
Masak lagi hingga pekat dan agak kering.
Sesuaikan rasa dan angkat.

Ulam-Ulaman - kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh.

2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemangi
5 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
1 biji timun
5 biji bawang putih jeruk
1 mangkuk kecil taugeh, dibuang ekornya

Solok Lada

10 biji lada hijau, dibelah jangan sampai putus dan buang biji
1/2 biji kelapa parut putih
4 ulas bawang merah
1.5 cm halia
2-3 ekor ikan kembung/selayang, ambil isinya sahaja
sedikit garam, gula dan serbuk perasa

Cara membuat:

Tumbuk bawang dan halia hingga lumat kemudian masukkan garam, gula dan isi ikan.
Tumbuk lagi hingga lumat.
Campurkan ke dalam kelapa parut dan sebatikan.
Sumbatkan ke dalam lada yang telah dibuang biji tadi.
Susunkan ke dalam periuk kukus.
Kukus selama 10 minit atau sehingga masak

Ikan Goreng Celup Tepung

6 ekor ikan }dibersihkan dan tos
1 cawan tepung beras
sedikit air kapur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara membuat:

Bancuh tepung beras bersama air kapur, serbuk kunyit, garam dan air secukupnya. Pekat cairnya seperti menggoreng pisang.
Panaskan minyak.
Celupkan ikan ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga masak.

Chocolate Almond Biscotti



Lepas tengok biscotti yg Shima buat ( byk kali plak tu )...Maisya pun cuba jugaklah...nak tahu jugak macamana rasa biscotti ni. Bila tengok bahan-bahan yg ada kat rumah, mampu buat yg simple ni jer...ingat nak buat yg coklat tu tapi bahan tak cukup...next time le plak.

Sedap jugak biscotti ni anak-anak pun suka, cuma anak yg kecik tu tak berapa boleh nak gigit sebab keras so dia makan sikit je...kalau celup dlm kopi ke teh oklah.


CHOCOLATE ALMOND BISCOTTI

3/4 cup (110 grams) blanched whole almonds, toasted and chopped coarsely
2/3 cup (135 grams) granulated white sugar
2 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
3/4 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour
4 ounces (110 grams) semi-sweet or bittersweet chocolate, chopped into 1/2 inch (1.25 cm) pieces

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C). Toast almonds for 8-10 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop coarsely. Set aside.
Line a baking sheet with parchment paper. Set aside.

In bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the sugar and eggs on high speed until thick, pale, and fluffy (about 5 minutes). (When you slowly raise the beaters the batter will fall back into the bowl in slow ribbons.) At this point beat in the vanilla extract. In a separate bowl, whisk together the flour, baking powder and salt. Add to the egg mixture and beat until combined. Fold in the chopped almonds and chocolate.

Transfer the dough to your parchment lined baking sheet and form into a log, about 12 inches (30 cm) long and 3 1/2 inches (9 cm) wide. You may have to dampen your hands to form the log as the dough is quite sticky.

Bake for 25 minutes, or until firm to the touch. Remove from oven and let cool on a wire rack for about 10 minutes. Transfer log to cutting board and, using a serrated knife, cut log into slices 3/4 inch (2 cm) thick on the diagonal. Place the biscotti, cut side down, on the baking sheet. Bake 10 - 15 minutes, turn slices over, and bake another 10 - 15 minutes or until golden brown. Remove from oven and let cool. Store in an airtight container.

*Maisya bakar guna suhu 160 C, api atas dan bawah selama 25 minit
*Untuk bakar kali kedua pun maisya guna setting yg sama ... bakar 10 minit lepas tu terbalikkan dia dan sambung bakar lagi 5 minit.

Makes about 16 biscotti.

Adapted from David Lebovitz's 'Room for Dessert.'

Pau Coklat & Kuih Gunting

Pau ni resepi macam biasa, ikut yg kat paket mauripan tu...kali ni buat belang-belang idea dari forumer Kero-Kero di FNR ...dia buat belang dgn warna hijau + pandan. Maisya buat bubuh koko, bahagi 2 adunan...satu biar plain dan satu lagik campur dengan serbuk koko yg dah dibancuh dgn sedikit air. Uli sampai warna koko tu sekata..lepas tu proof macam biasa dan cara nak buat belang tu ada maisya tunjuk kat gambar bawah ni. Inti plak guna chocolate ganache lebihan buat kek haritu. Before kukus tu oklah comel jer...bila dah kukus, hu...hu....comot le plak. Ada yg inti coklat meleleh keluar...yg dlm gambar ni kiranya yg paling elok rupanya...








Kuih gunting ni sebenarnya ikut resepi kulit karipap...senang sikit. Kalau tengok resepi kuih gunting yg sebenar byk plak bahannya macam telur, marjerin...malas le. Gelek nipis dan potong dgn pisau halus-halus, bila dah goreng rangup jer. Kuantiti shortening dengan minyak tu nak tukar pun boleh...kalau resepi asal kulit karipap tu guna 1 1/2 sudu besar marjerin & 1/2 sudu besar minyak...tapi masa buat ni cuma ada shortening je, dah le tu ...bila sukat cuma dapat 1/2 sudu besar...terpaksa modified resepi.


KUIH GUNTING

3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/2 sudu besar lelemak sayuran(vegetable shortening)
1 1/2 sudu besar minyak masak
garam
1/4 air sejuk( dari peti ais )
rempah( ikut suka la nak letak kari ke apa, maisya bubuh rempah masala )
daun kari

-Campur tepung gandum, tepung beras, rempah dan garam
-Tambahkan shortening dan minyak, dengan jari, gaulkan hingga tepung menjadi seakan 'breadcrumbs' (butiran kecil yang halus).
-Campurkan air sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga sebati.
-Canai nipis adunan dan potong nipis dengan pisau.
-Goreng dengan api sederhana bersama dengan daun kari sehingga garing.



Monday, April 28, 2008

Pear Muffin



guna resepi Basic Muffin Sue...tambah buah pear yg dah dipotong dadu...atas tu bubuh topping lebihan dari topping untuk Roti Pandan last week( boleh refer sini)

White Loaf & Pandan Bread



White loaf...resepi jumpa kat fp sue ( mama sofwat ), tapi resepi asal dari k.noormasri... Seperti biasa maisya uli guna tangan je...cara sama macam buat roti yg lain tu ...bakar dia kena lama sikit berbanding masa utk bakar bun...kena letak kat rak bawah sebab kalau letak kat tengah nanti bahagian atas roti tu boleh mencecah rod pemanas kat bahagian atas oven( oven kecik, sebab tu le...kalau oven besar tak de masalah )

ROTI PUTIH
source: Noormasri , FNR

Bahan-bahan:

1 cawan air suam (luke warm)
1 sudu kecil garam
1.5 sudu besar gula
1.5 sudu besar minyak boleh ganti mentega atau shortening yg dicairkan
3 cawan tepung roti
1.5 sudu kecil yis kering






Roti Pandan...resepi ambil dar fp mamafami, resepi asal dari chef alex goh.

PANDAN KAYA BREAD
http://mamafami.fotopages.com/?entry=1419149
Sumber : Mr Alex Goh

Bahan-bahan :

(A)
300g tepung roti
2 sudu kecil yis kering
45g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar susu tepung

(B)
1/2 biji telur - separuh lagi boleh simpan utk sapu atas roti nanti
60ml santan
1/2 sudu besar jus pandan
sedikit pewarna hijau
105ml air

(C)
20g shortening - maisya guna butter

(D)
130g kismis

Topping ( topping ni dpt byk, rasanya kalau buat separuh sukatan pun dah cukup )

30g mentega
30g gula
60g tepung gandum

Kaedah penyediaan :

1. Adun (A) hingga sebati.
2. Campurkan (B), uli hingga menjadi doh.
3. Tambah (C), uli hingga doh menjadi lembut dan licin.
4. Tambah (D), adun hingga sebati. Biarkan doh naik, lebih kurang 50 - 60 minit.
5. Topping : Campurkan mentega dan gula hingga sebati. Tambahkan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan atau simpan di dalam peti ais.
6. Bahagikan doh kepada bebola seberat 15g.
7. Biar doh naik selama 45 minit atau dua kali ganda saiz asal. Sapukan telur di atasnya dan taburkan topping.
8. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 175 C selama 15 minit, guna api atas dan bawah. Sedia untuk dihidangkan.




Nie ada 2 website yg bagus bagi sesiapa yg baru belajar nak buat roti:

http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t-148-/bread-preparation-guide.asp

http://video.epicurious.com/index.jsp?fr_story=c623f6d3e00a19c93102d8f72f33dd8e15b2f7fd

Friday, April 25, 2008

Masakan Ikan


Maisya suka jugak makan asam pedas tapi hubby tak berapa suka sebab hubby tak suka masakan yg pedas, berminyak & yg letak belacan. Resepi yg ni kira oklah sebab tak guna minyak so tak berminyak dan belacan pun maisya tak letak sebab memang kat rumah ni tak pernah beli belacan. Resepi ni suruh kukus tapi maisya rebus je semua bahan. Bila dah mendidih baru masukkan ikan dan tomato....malas nak keluarkan pengukus sebenarnya.


IKAN KUKUS ASAM PEDAS
Sumber : Koleksi Masakan Noris

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap
(maisya guna ikan kembung)

1 labu bawang besar (kisar)
1 ulas bawang puteh (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
5 tangkai cili kering (kisar) ( maisya campur cili kering yg dah direbus dan jugak cili hidup )
1 batang serai (kisar)
Sedikit belacan (kisar)
( maisya tak bubuh )

1/2 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kesum
Garam dan perasa secukupnya
* maisya tambah bunga kantan & tomato

Bunga kobis dan hirisan cili merah untuk hiasan
( maisya tak letak )

Cara Memasak

1. Bersihkan ikan kemudia toskannya. Masuk kedalam pinggan pengkukus.
2. Semua bahan kisar dicampurkan dengan air asam, garam dan perasa secukupnya.
3. Kemudian tuangkan keatas ikan. Masukkan juga daun kesum, hirisan cili dan bunga kobis.
4. Akhir sekali kukus ikan sehingga masak. Kukus lebih kurang 15 minit.
5. Setelah masak, angkat dan masukkan dalam pinggan dan hidangkan panas-panas.




Ada nampak ramai kawan-kawan kat fotopages buat ikan bakar portugis ni....ramai yg guna resepi chef wan; ada bubuh limau kasturi dan kicap...yg maisya buat ni lain sikit resepinya. Masa nak masak baru teringat aluminum foil dah habis...daun pisang pun tak de so last-last maisya guna daun kunyit utk balut ikan ni...itu je yg ada kat rumah ni.
Sumber: K. Ray

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
(maisya guna ikan pari)
3 sudu besar cili blend
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai
sedikit lengkuas
(tak letak sebab tak de)
3 helai daun limau purut, hiris halus-halus
3 sudu besar minyak bawang putih
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil gula
aluminium foil

Cara-cara:
1. Buat minyak bawang putih. Ambil 6 biji bawang putih dan basuh. Jangan buang kulit. Tumbuk. Panaskan 1/2 cawan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Sejukkan.
2. Bersihkan ikan dan kelar-kelar ikan itu.
3. Blend bawang putih, bawang merah, buah keras, serai, lengkuas dan cili blend.
4. Gaulkan bahan blend dengan garam dan gula. (Bahan A)
5. Letak ikan atas foil dan sapukan bahan Bahan A Sapu rata.
6. Tuangkan minyak bawang putih dan tabur daun limau purut.
7. Lipatkan foil.
8. Boleh bakar dalam oven, atas api cara BBQ atau atas kuali capati (kuali leper).

Tuesday, April 22, 2008

Kek Marble Susu




21hb April, birthday anak yg no 2 tu. Buatkan kek ni untuk dia.


KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin

250g mentega
230g gula kastor ( maisya kurangkan jadik 210g )
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur ( maisya gun 5 biji telur saiz yg kecil )
270g tepung superfine -ayak *
1 sudu kecil serbuk penaik -ayak
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair ( guna air jer )
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco ( tak letak pun )

Kaedah penyediaan :

Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik.
Masukkan bahan ayak, kacau rata.
Bubuh susu pekat, gaul sebati.
Bahagikan 2.
Masukkan bancuhan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian.
Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata.
Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak. ( maisya bakar suhu 160 C api atas & bawah selama 50 minit )

*maisya tak de tepung superfine so maisya guna tepung biasa tapi keluarkan 4 sudu besar tepung tu dan gantikan dgn 4 sudu besar tepung jagung.



Nie dia birthday girl, Maryam. Maryam ni manja sikit le kalau nak banding dengan yg lain...tambah-tambah dengan abahnya. Maybe sebab masa dia umur setahun setengah dah dapat adik, tak puas bermanja lagi. Dia ada satu tabiat yg agak pelik...suka nak pegang-pegang, gosok-gosok dan cium-cium lengan atau betis/paha maisya terutamanya kalau dia nak tidur.
HAPPY 3rd BIRTHDAY MARYAM....takmo nangis-nangis tengah-tengah malam dah ye.

Tuesday, April 15, 2008

Muffins

MUFFINS

taken from http://www.joyofbaking.com/


There are two types of muffins: bread-like and cake-like. Each type has its own technique for mixing the batter. Less sugar and butter makes a bread-like muffin. A higher sugar and butter content makes a cake-like muffin. Once you determine which type of muffin you prefer, choosing recipes to try becomes easier

BATTERS

The bread-like muffin batter is made using the "muffin method". This batter can be assembled and baked 'quickly', usually in 20-25 minutes. Only two bowls are needed to make the batter. One bowl is used to mix all the dry ingredients together. The second bowl contains all the wet ingredients. The fat used with the bread-like muffins is usually in liquid form, either an oil or melted butter. When the wet and dry ingredients have been mixed together separately, then they are combined. The important step here is not to overmix the batter. However, there is a tendency to over mix because the ratio of liquid to flour is quite high. But mixing too much overdevelops the gluten in the flour which will cause a tough muffin with tunnels and a compact texture. Only 10 to 15 strokes are needed to moisten the ingredients and the batter should be still lumpy and you may still see a few traces of flour. Don't worry about these lumps as the batter continues to blend as it bakes and any lumps will disappear. Note: Over mixing the muffin batter causes it to become very stringy. This is the gluten developing in the flour. Over mixing causes long strands of gluten to form making it hard for the leavener to work and causes long tunnels in the baked good.



The cake-like muffin batter is prepared using the same method as making a cake batter. The butter (room-temperature) and sugar are creamed together. The eggs are mixed in and then the wet and dry ingredients are added alternately. The higher sugar and fat content in this type of muffin act as tenderizers thereby producing a richer cake-like muffin with a softer crumb. The increased fat content also minimizes the development of gluten which again helps to produce a muffin with a softer crumb.




EGGLESS CHOCOLATE MUFFINS

INGREDIENTS
• 1 1/2 cups all-purpose flour
• 1 cup white sugar
• 1/4 cup unsweetened cocoa powder
• 1 teaspoon baking soda
• 1/2 teaspoon salt
• 1 cup water
• 1/3 cup vegetable oil
• 1 tablespoon vinegar
• 1 teaspoon vanilla extract

DIRECTIONS
1. Preheat oven to 200 degrees C. Line muffin tins with paper cups or lightly spra y with non-stick cooking spray.
2. In a large bowl, mix together the flour, 1 cup sugar, cocoa, baking soda and 1/2 teaspoon salt.
3. In a different bowl, mix together the water, oil, vinegar and vanilla.
4. Add the wet ingredients to the dry and stir ONLY till moistened. It's very important not to over-mix quick breads, such as muffins, or they can get very tough
5. Fill muffin tins with the batter

6. Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes.





ORANGE MUFFINS

guna resepi basic muffin sue cuma tukarkan susu kepada orange juice, dan guna melted butter ganti minyak. Kalau tambah parutan kulit orange lagik sedap, tapi masa tu tak de.



PANDAN MUFFINS
lupa la plak guna resepi mana...rasanya maisya ubahsuai dari resepi oreo muffins. Malangnya tak berapa puas hati dgn rasa dia, so akan cuba resepi yg lain plak nanti.





CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
Sumber : Nigella Lawson

Bahan
250g tepung serbaguna
2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp serbuk koko
175g gula kastor
150g coklat cip
250ml susu
90ml minyak sayur
1 biji telur (L size)
1tsp esen vanila/ ekstrak vanila

Cara
Gaul tepung, baking powder, soda bikarbonat, gula dan serbuk koko dalam mangkuk besar.
Gaul rata minyak, susu, esen vanila dan telur dalam mangkuk lain.
Tuang bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul rata.
Masukkan coklat cip dan gaul rata.
Tuang adunan dalam papercup dan tabur sedikit coklat cip di atas.
Bakar pada suhu 200C untuk 20 minit
.

Terjumpa resepi asal chocolate chocolate chip muffins ni...yg ni sukatan dlm cawan so senang sikit...

Chocolate Chocolate-Chip Muffins
Recipe courtesy Nigella Lawson
Show: Nigella Feasts
Episode: Comfort Foods
http://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_35617,00.html

1 3/4 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
2 tablespoons best quality cocoa powder
3/4 cup superfine sugar
3/4 cup semisweet chocolate chips, plus 1/4 cup for sprinkling
1 cup milk
1/3 cup plus 2 teaspoons vegetable oil
1 egg
1 teaspoon pure vanilla extract
Special equipment: Muffin tin with paper muffin cases


Preheat the oven to 400 degrees F.
Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 cup of the chocolate chips into a large bowl. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug. Mix the dry and wet ingredients together, remembering that a lumpy batter makes the best muffins. Spoon into the prepared muffin cases. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top and then bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.




Tringin nak buat milk tea muffins, cari-cari resepi tapi tak jumpa yg sesuai...so ubahsuai resepi dan ni hasilnya. Rasa dah ok cuma serbuk teh tu maisya guna yg bukan dlm teabag tu so dia agak kasar tehnya, terasa macam tersekat kat tekak bila makan...kalau serbuk yg dlm teabag tu halus sikit so maybe tak de lah terasa sangat. Maybe next time boleh omit je serbuk teh tu.

MILK TEA MUFFINS

A)
1 teabag
1/2 cup hot water
1/4 cup sugar
1/2 cup condensed milk

Add tea to hot water, let stand for awhile. Add sugar and condensed milk. Mix until well blended. Let cool.

B)
1 egg
1/4 cup oil

Mix lighty until just blended.

C)
2 cups flour
3 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt

Sift all ingredients.

D)
1 teabag

Tear the bag and take out the tea.

-Add A,B & D to C

-Fold together until the flour is dampened, but not smooth.
-Spoon mixture evenly into lined or greased muffin tray

-Bake for 20 mins or until the until skewer comes out clean




Sedap oreo muffins ni...cara penyediaan muffin ni pun lain sikit dari yg pernah maisya buat.

OREO MUFFINS
http://rossyabakes.fotopages.com/?entry=910453

1 3/4 cup all-purpose flour
1/4 cup sugar
1 tablespoon baking powder
1/3 cup butter or margarine
1 cup milk
1 egg
16 OREO chocolate sandwich cookies, coarsely chopped
50g white chocolate chopped (tak bubuh pun )
50g dark chocolate chopped ( tak bubuh pun )


Mix flour, sugar and baking powder in medium bowl. Cut in the butter until mixture resembles breadcrumbs. Blend milk and egg in a small bowl. Stir into flour mixture. Gently stir in chopped cookies and chopped white/ dark chocolate. Spoon batter into greased or paper-lined muffin trays.
Sprinkle with more chopped chocolates.

Bake for 15-20minutes or until toothpick inserted near centres comes out clean. Cool in pan on wire rack for 5 minutes. Remove from pan, cool slightly




Friday, April 4, 2008

Roti lagi...

Seminggu sekali maisya mesti buat roti samada untuk sarapan atau untuk makan petang. Sekali uli guna 1/2 kilo tepung. Selalunya maisya guna resepi yg sama, cuma pelbagaikan inti dan jugak bentuknya. Maisya buat roti guna tepung gandum biasa je....untuk dapatkan roti yg lembut, selain dari teknik yg betul maisya akan tambahkan sedikit baking powder ...hasilnya roti memang lebih lembut walaupun tak menggunakan tepung roti dan, tak perlulah nak tambah bahan kimia yg lain seperti bread improver atau bread softener. Kalau buat pau pun maisya akan tambahkan jugak baking powder...tak guna banyak, anggaran 1/2 hingga 3/4 sudu kecil untuk penggunaan 1/2 kilo tepung( selalunya memang tak sukat, ambik je sikit dan tambah ke dalam adunan tepung ). Kalau gambar tak jelas, klik kat gambar tu nanti akan keluar gambar yg lebih besar.

Dah pernah cuba macam-macam resepi roti tapi tak pernah jumpa yg tak gunakan butter/marjerin/shortening/oil. Tertarik dengn resepi ni so cuba buat. Hasilnya ok jer macam roti yg lain ...bagus utk kesihatan




ROLL BUN
recipe by yani from myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/202

non butter non oil recipe. Sesuai untuk diet

Bahan-bahan ( 8 biji )
- Bahan A -
125g tepung roti
-maisya guna tpg gandum biasa
2 sudu kecil dry yeast
2 1/2 sudu besar gula
50g telur - lebih kurang sebiji telur size sederhana
100ml air (40C) - yg ni maisya guna fresh milk

- Bahan B -
125g tepung roti - maisya guna tepung biasa
1/2 sudu kecil garam
===============
telur untuk sapu - maisya guna kuning telur campur dengan susu sikit

Cara-cara
( maisya tak ikut cara-cara ni , maisya buat macam cara buat roti yg biasa je...tak perlu asing bahan A dan B )
masukkan semua bahan-bahan A ke dalam mangkuk. Kacau.
Kemudian masukkan pula bahan B. Uli sampai licin selama 10-15 minit . Kemudian rehatkan. Biarkan naik 2 kali ganda.
Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Kemudian buat jadi bentuk kon. Canaikan sepanjang lebih kurang 30-35cm dan gulung.
Bakar dalam suhu 180C selama 8 minit





Resepi English Muffin ni jumpa kat fp MamaFaMi...resepi asal dari chef Alex Goh. Sedap dan senang sebab masak atas dapur je tak payah bubuh dlm oven. Boleh guna ganti burger bun. Nie maisya makan dengan kebab. Ada lagik 2 ketui simpan dlm freezer, bila nak guna boleh panaskan semula roti ni.


MUFFIN INGGERIS/ENGLISH MUFFIN
Sumber : Mr Alex Goh
http://mamafami.fotopages.com/?entry=1438682

Bahan-bahan :
(A)
1 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
300 g tepung roti
15 g susu tepung

(B)
180 ml air suam

(C)
1/2 sudu besar mentega

(D)
Semolina untuk menyalut

Kaedah penyediaan :
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk pengadun. Hidupkan mixer.
2. Tuangkan air ke dalam tepung, sedikit demi sedikit hingga tepung bersatu.
3. Masukkan mentega dan uli hingga lembut dan licin. Tambahkan sedikit air lagi jika dirasakan perlu.
4. Masukkan doh tadi di dalam mangkuk dan balutkan dengan beg plastik yang bersih. Biarkan doh naik sekali ganda.
5. Bahagikan doh kepada 8 dan bentukkan menjadi bebola kecil.
6. Salutkan dengan semolina dan susun di atas dulang yang telah ditaburkan sedikit tepung.
7. Biarkan naik selama 20 minit dan bakar di atas kuali kalis lekat dengan api sederhana selama 7 minit. Balikkan dan masak lagi selama 6 minit. Sejukkan di atas redai dan sedia dihidangkan






last week buat pau byk , separuh kukus macam biasa(ni urk sarapan esoknya) dan separuh lagi bakar dlm oven(yg ni utk makan petang tu)...cepat sikit selesai kerja...Maklumlah pengukus kat rumah ni comel je...sekali kukus cuma boleh masuk 4 atau 5 ketul. Nie gambar yg dibakar...yg kukus ada nampak sikit kat belakang tu...atas tu letak mayonis jer...inti dlm tu inti karipap





Cuba buat roti letak oat & raisins....berat sikit roti ni tapi ok jugak rasanya. Yang ni maisya guna resepi utk pau sebab masa tu takde butter or marjerin kat rumah, gunalah resepi pau sebab resepi tu guna minyak je.

Maisya kurangkan 1/4 cawan tepung dari sukatan asal dan ganti dengan 1/4 cawan instant oat yg dah dikisar halus. Selain dari tu maisya tambah 1/2 cawan instant oat( kasar) dan 1/2 cawan kismis( direndam dlm air suam sehingga kembang dan ditapis sebelum digunakan ). Maisya tambahkan juga telur serta baking powder.







Roti-roti yg di bawah ni semua menggunakan resepi roti asas dari Roshayati Rnet, klik sini utk resepinya:
ROTI ASAS.

Yang ni ambik idea dari website ni:http://www001.upp.so-net.ne.jp/e-pan/cheesecream/cheescream.htm

Dalamnya ada inti cream cheese( maisya guna homemade cottage cheese ).

Cream Cheese Filling:

http://lilyng2000.blogspot.com/2005/06/cream-cheese-bun.html
30g castor sugar
100g cream cheese
1 egg lightly beaten
18g cake flour
100ml warm milk
1 - 2 tsp lemon juice (adjust amount according to your preference)
10g butter

Method:
1. Mix cream cheese and sugar till a smooth paste is formed.
2. Add in lightly beaten egg 1/3 at a time and mix well before adding the next portion.
3. Stir in the sieved flour.
4. Add in the warm milk and mix well.
5. Microwave cheese mixture for 2 minutes on HIGH and stir it. After stirring it, send it back to the microwave for 2 minutes on HIGH again. Blend well till you get a smooth paste.
6. Stir in the lemon juice and butter. Send it to chill in the refrigerator





Idea dicedok dari website ni:
http://www001.upp.so-net.ne.jp/e-pan/souzai/souzai.htm

Atas tu letak mayonis, creamed corn(tapis sekejap utk buang air berlebihan), nori/seaweed




Tuna bun




ni adik beradik mexican bun... serbuk kopi tak dak so bubuh serbuk koko...filling pun tak buat sebab malas.

topping utk mexican bun tu ada lebih sikit so buat jadik inti utk yg ni...ok jugak topping tu letak jadik inti.
topping utk mexican bun tu baru-baru masak tu elok je keras tapi lepas beberapa jam dia jadik melekit le plak...before ni buat tak sempat simpan lama so tak prasan. Ada terbaca baru-baru ni ..kalau dah jadik camtu just panaskan semula roti tu nanti topping dia akan jadik keras semula...masa tu tak tahu, makan jelah sampai comot tangan segala...





Sausage bun...idea dicedok dari sini:http://myresipi.com/top/detail/197
Tapi maybe sebab maisya belah 2 sosej tu( konon nak jimat sikit! satu bun guna separuh sosej.. )...bila masak dia jadik melengkung sosej tu..hi...hi..








Roti ala-ala Cinnamon Roll tapi bubuh cocoa powder instead of cinnamon powder.






Wednesday, April 2, 2008

Opera Cake...happy bday dear hubby!

Utk birthday hubby tahun ni maisya buatkan Opera Cake...tak pernah makan pun before ni tapi pernah nampak gambarnya , nampak macam sedap!

Dekat seminggu buat research pasal kek ni...dok compare resipi dari pelbagai website. Nak buatnya leceh sikit sebab ada byk lapis tapi kalau buat sikit-sikit tiap hari tak de lah terasa sangat. Secara dasarnya, lapisan-lapisan kek ni terdiri dari almond sponge cake, coffee buttercream dan chocolate ganache.

2 hari before birthday hubby, maisya bakar almond sponge cake. Bakar dlm 2 loyang 4 segi 9"x9" utk dapatkan kek yg nipis. Maisya guna resepi yg paling simple, tak payah asing putih dan kuning telur serta buat meringue seperti kebanyakan resepi. Kek ni guna almond yg sikit so tak terasa sangat almond tu. Kek tu maisya potong dua, so dapat 4 keping kek...dlm resepi nak 3 keping jer...bolehlah kan extra satu.

Coffee syrup tu maisya tuang sikit-sikit guna sudu atas kek tu...malas le nak rendam kek dlm coffee syrup...kang terlembik plak ..so setakat dia lembap-lembap sikit tu oklah sebab kek tu memang jadik agak kering.

Coffee buttercream plak ingat nak buat buttercream yg biasa jer iaitu butter plus sugar syrup/susu pekat tapi teringin plak nak cuba buttercream yg berlainan. Buttercream ni menggunakan kuning telur...kalau tak salah ni namanya French Buttercream..iye ke? Leceh jugak nak buatnya....dari segi rasa memanglah sedap sikit dari yg biasa tu.

Untuk chocolate ganache...kebanyakan resepi mesti guna fresh cream/whipping cream....err...benda-benda macam ni memang tak pernah beli so try ganti dgn benda lain...ada terbaca MUNGKIN boleh diganti dengan susu cair....so cubalah guna susu cair....tapi tak berapa menjadilah ganache tu...dia agak cair( maybe sukatan susu cair tu kena kurangkan )...rasa pun tak berapa nak sedap. Satu lagik kesilapan, patutnya buat ganache ni sehari sebelum assemble cake tu sebab ada baca....ganache ni bila disimpan semalaman nanti dia akan jadik pekat dan boleh disapu seperti buttercream tu...(...err..tapi tadi check setelah 24 jam dlm petiais pun still tak berapa nak pekat...lain kali kena beli fresh cream jugak lar...)

Nielah hasilnya...Opera cake yg comot! Tapi sedap tau ada rasa pahit-pahit kopi campur manis coklat...mmm...sayang sebab tak terasa sgt almond tu kalau tak mungkin lebih sedap? He...he...cubalah bagi sesiapa yg nakkan kelainan....cuma kena rajin sikit je......






Klik gambar ni utk dapatkan paparan yg lebih jelas!


OPERA CAKE

Almond Sponge Cake/Joconde:
25g almond meal,
100g caster sugar,
4 large eggs,
1 tsp vanilla flavouring,
100g plain flour, sifted

Preheat the oven to 200C. Prepare two 19cm round cake tins, grease and line with baking paper. Put together the eggs, sugar, and almond meal in the mixer bowl and beat until the mixture is light and thick which will leave a trail. Fold in the sifted flour and mix gently until well combined. Pour into the prepared tins, then bake for 6-8 minutes or until cooked. Remove the baking paper and cool on the wire rack.

For coffee syrup :
½ cup water
1/4 cup sugar
2 tablespoons instant coffee

Boil together water and sugar, stirring till dissolved. Remove from heat when it comes to a boil. Slowly stir in sugar syrup into coffee, until a slightly sweet coffee mixture is achieved

For chocolate ganache:
300g good chopped dark cooking chocolate
300g fresh cream
butter(optional)

Heat the cream( and butter ) and add in the chopped dark cooking chocolate. Mix until smooth. Cool

For coffee buttercream :
2 teaspoons instant-coffee powder
1/4 cup plus 1 tablespoon water
6 tablespoons granulated sugar
2 large egg yolks
1/2 cup unsalted butter, cut into 1/2-inch cubes and softened

Stir together coffee powder and 1 tablespoon water until powder is dissolved. Bring sugar and remaining 1/4 cup water to a boil in a very small heavy saucepan, stirring until sugar is dissolved. Boil, without stirring, washing down any sugar crystals on side of pan with a pastry brush dipped in cold water, until syrup registers 238°F on thermometer (soft-ball stage).
While syrup boils, beat yolks in a large bowl with cleaned beaters at medium speed 1 minute.
Add hot syrup to yolks in a slow stream (try to avoid beaters and side of bowl), beating, then add coffee mixture and beat until completely cool, 3 to 5 minutes. Beat in butter, 1 piece at a time, and beat until thickened and smooth.

Assemble cake:
* Take the first sheet of Joconde and apply a very very thin layer of coating chocolate to the top.
* Allow to set, and then flip over the sheet of cake onto a clean parchment lined sheetpan. This now becomes the bottom of the cake, or the foot.
* Soak with Coffee Syrup. Spread on a layer of Butter Cream
* Top with a second layer of Joconde
* Soak with Coffee Syrup .
* Spread on a layer of Ganache
* Top with a third layer of Joconde
* Soak with Coffee Syrup
* Spread on a layer of Butter Cream. Make this very smooth and even.
* Place the Opera Torte in the refrigerator for about 15 minutes. This will allow the butter cream to firm, and make it ready for the glazing procedure.
* Working quickly, remove the Opera Cake from the refrigerator, pour the warm special opera glaze on top of the firmed butter cream, and spread quickly with only a couple of swipes. The glaze begins to set very quickly, so don't continue to spread the glaze or it will become marred. Shaking the sheetpan will cause the glaze to spread evenly and result in a smooth finish look.
* Chill in the refrigerator. Remove , and slice into 1-1/2" strips by 2" lengths.
* Using Writing Chocolate or thickened tempered chocolate, complete the cake, by writing OPERA on each portion. Place in paper cups.

resepi di atas adalah gabungan dari resepi-resepi yg terdapat di website berikut:

http://homemades.blogspot.com/2007/03/opera-cake.html
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/230481
http://www.pastrychef.com/Opera-Torte_ep_69.html
http://zatidhati.fotopages.com/?entry=1376140

Opera Cake's origins(http://www.balduccis.com/food/bakery/feature_article-122)

The opera cake made its public debut in 1903, when Louis Clichy presented it at the Exposition Culinaire in Paris and named it 'Clichy' after himself. Years later, the Parisian patisserie Dalloyau reintroduced the cake as "L'Opera," named after the Paris Grand Opera. The name makes sense, as the cake is comprised of several layers, similar to "acts" in an operatic presentation


*resepi asal opera cake ni menggunakan liquor so kalau nak beli kek ni hati-hati ye.