Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2008

Sambal Goreng Tempe & Ikan Bilis

Imej
Resepi dari kak Liza, tapi tak cukup le sambalnya sebab maisya letak 2 paket tempe dan 2 biji kentang....patutnya doublekan bahan yg lain jugak tapi dah kehabisan bawang le plak masa tu...ni gambo dalam kuali jer..

SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=827047

Bahan
1 paket tempe...]potong kecil dan goreng dalam minyak dan toskan
1 biji kentang....]
1 cawan ikan bilis.. goreng garing


Sambal [mesinkan]
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sikit belacan..jika suka

1 s/b cuka
minyak
garam
gula

Cara memasak
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan cuka. Masukkan garam dan gula sikit.
2. Bila dah naik minyak dan pekat baru masukkan ikan bilis, kentang dan tempe tadi.
3.Gaul rata dan angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis...

Biskut Buah Kana

Imej
Maisya tak pernah kenal biskut ni sebelum Inai(forumer kat FNR) post resepinya kat forum tu dalam 2 tahun lepas kot?...biskut ni dah lama wujud cuma maisya je yg tak pernah jumpa...Bentuk sebenar biskut ni macam buah kana tapi maisya buat macam-macam bentuk since acuan maisya tu satu papan ada 4 corak so gunakan je lah...rasanya acuan yg maisya guna ni utk kuih putu kot? Sakit jugak le tangan nak ketuk keluar biskut ni dari acuannya. Biskut ni ala-ala cair dimulut sebab byk jugak guna tpg jagung tapi tak delah fragile. Sepatutnya sapu jem dan tangkupkan 2 biskut ni tapi maisya malas so makan plain macam ni je. BISKUT BUAH KANA
resepi oleh: Chef Norzailina Nordin-Alaf 21

90 g gula aising 150 g mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1 camt vanila
170 g tepung gandum } diayak
100 g tepung jagung }
1/2 camt serbuk penaik}
jem secukupnya

Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata. Bubuh bahan ayak. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementar…

Rava Idli

Imej
Sebelum ni asyik buat resepi suji yg jenis manis jer so kali ni try yg jenis savoury plak. Kalau tgk gambar kat blog tuan punya resepi tu, warna dia putih tapi maisya punya ni dah jadik kuning le plak...maybe sebab goreng lama sgt bhn-bhn dia. Sebenarnya ada acuan khas dia tapi maisya guna acuan muffin jer. Tak tau le menjadik ke idak sebab maisya punya ni berat dan padat sikit.



Rava Idli
http://ruchii.wordpress.com/2007/08/29/rave-idly-kadalebele-chutney/

2 cups Curds (tairu/yogurt)
2 cups Rava(Upma rava/suji/semolina)
1 tbsp Oil
1 tsp channa dal - tak letak
curry leaves
1 tsp cumin
1 tsp mustard seed
1/2 cup Grated Carrot
Can also add corriander leaves and green chillies.

* This measurement make about 16 idlies.

Heat oil in a vessel, when hot add mustard, cumin and channa dal and curry leaves, then add rava and fry till light brown or untill raw smell of rava is gone(Can make this part night before and in morning just add curds and make idlies).
When the rava mixture is cool enough add 1 cup of c…

Chutney

Imej
Nie makan dgn paratha, idli, dosa or anything.


Spicy Onion Chutney
http://curryinkadai.blogspot.com/2007/09/ulli-karam-erra-pachadi-spicy-onion.html
Ingredients:

2 big yellow onions or red onions
6 red dried chilles
2 garlic pods
10 curry leaves
1/2 lemon sized tamarind soaked in warm water
1/2 tsp sugar
salt to taste

Procedure:

Chop the onion
Peel off the skin of garlic pods and chop them too
Heat oil in kadai or pan, and add onions, red chillies, curry leaves and garlic pods
Fry them until onion are golden brown

Switch off the heat let the mixture come to room temperature
Grind into fine paste adding soaked tamarind, sugar and salt

Adjust salt to taste.

Tomato Chutney
http://creativepooja.blogspot.com/2007/02/aloo-parathastuffed-potato-paratha-with.html

Ingredients :
2-3 medium sized tomato finely chopped,
3-4 dry red chillies,
6-7 curry leaves,
½ tsp red chilli powder,
Salt to taste,
A pinch of asfoetida - maisya tak letak
1 tsp oil.

Method:
In a pan heat the oil. When little hot ,add curry leaves , asafoetida…

Aloo Paratha

Imej
Best paratha ni, makan pon kenyang. Tak susah sgt nak buat cuma masa nak canai lepas letak inti tu je yg kena extra carefull sebab inti boleh tersembul keluar..hu...hu..maisya buat pun ada gak yg terkeluar sikit-sikit.


Spicy Aloo Paratha (Potato Stuffed Paratha)
http://curryinkadai.blogspot.com/2007/10/spicy-aloo-paratha-potato-stuffed.html

For making 10-12 parathas you require:

2 cups fine whole wheat flour( atta )- maisya guna tepung biasa, sebab tu warna putih jer
3/4 - 1 cup warm water or milk
2-3 tbsp oil or ghee
1 tsp salt
1/2 tsp sugar
Some extra flour for dusting rotis when rolling

How to make dough:

Use food processor if you have one.
Warm water or milk in a microwave.
In a mixing bowl add flour, salt, sugar, oil or ghee and mix together.
Slowly add warm water or milk and knead it into a soft dough.
Knead the dough with for 10 minutes and cover it with a damp cloth.
Let it rest for atleast 20 min.
Divide dough into 12 equal portions and coat them with flour.

For potato filling you need:

2 large…

Teriyaki Sauce

Sedap jugak hasilnya...boleh guna utk marinade ayam etc.

Teriyaki Sauce and Marinade
SUBMITTED BY: Celeste
http://allrecipes.com/Recipe/Teriyaki-Sauce-and-Marinade/Detail.aspx

"I received this recipe from a Japanese woman and it's the best teriyaki sauce I have ever had."

PREP TIME 10 Min
COOK TIME 20 Min
READY IN 30 Min
Original recipe yield: 1 2/3 cups

INGREDIENTS
2/3 cup mirin (Japanese sweet rice wine) - tak payah letak
1 cup soy sauce - maisya guna kicap pekat manis
4 1/2 teaspoons rice vinegar
1 teaspoon sesame oil
1/3 cup white sugar - kurangkan sebab kicap dah manis
7 cloves garlic, minced
1 tablespoon minced fresh ginger
1 dash red pepper flakes
black pepper to taste

DIRECTIONS
Bring mirin to a boil in a saucepan over high heat. Reduce heat to medium-low, and simmer for 10 minutes. Pour in soy sauce, rice vinegar, sesame oil, and sugar. Season with garlic, ginger, pepper flakes, and black pepper; simmer an additional 5 minutes. Store in a tightly sealed container in the refri…

Okonomiyaki

Imej
Sebenarnya tak pernah makan pun okonomiyaki ni masa kat Jepun, ntah la rasa cam tak yakin je nak makan kat kedai...walaupun kita boleh request bahan-bahan apa yg kita nak tapi...mmm...so cubaan ni berdasarkan apa yg pernah dilihat jer tak tau le rasa dia sama ke idak tapi kalau dah makan rasa sedap tu oklah kan! Nie okonomiyaki versi Osaka ...kalau yg Hiroshima punya tu alahai complicated jer nengoknya...tapi nampak cam sedap sebab yg Hiroshima tu dia ada letak mee sekali....sesapa nak tengok cara buat dia boleh le carik videonya kat youtube.


Okonomiyaki is a Japanese dish consisting of a pan-fried batter cake and various ingredients. Okonomi means "what you like" or "what you want", and yaki means "grilled" or "cooked" ; thus, the name of this dish means "cook what you like". In Japan, okonomiyaki is mainly associated with Kansai or Hiroshima areas, but is widely available throughout the country. Toppings and batters tend to vary accor…

Ayam

Imej
Nie update sekali harung je segala resepi berkaitan ayam yg maisya belum letak kat blog ni. Byk rupanya yg dok terperap dlm pc ni.

Jumpa resepi ni di FNR tapi asalnya diambil dari FP MamaFaMi dan MamaFaMi plak ambil dari FP kak Tun....jauh berjalan resepi ni...he..he..maisya memang suka ayam goreng yg ada rempah-rempah ni.


AYAM GORENG MARSALA (MAMAK)
http://boxhousestudio.fotopages.com/?entry=1420011

Bahan A:
Ayam 12 ketui

Bahan B: (kisar)
Bawang putih 5 ulas
Halia 2cm
Bawang Merah 2 ulas
Cili Hijau 5 batang

Bahan C:
Rempah kari 4 tsp
Jintan Manis 1 tsp (serbuk)
Jintan putih 1 tsp (serbuk)
Lada sulah 1 tsp
Kunyit serbuk 1 tsp
Rempah beryani 1 tsp
Pewarna kuning 1/2 tsp
Pewarna merah 1/2 tsp
Garam 1 tsp

Bahan D:
Tepung beras 2 tbsp

Bahan E : (goreng)
Daun kari 10 tangkai
Bawang besar 2 biji

Cara Menyediakannya :
Perap ayam dengan bahan-bahan B, C dan D
Goreng ayam hingga masak dan hias dengan bahan E




Nie ayam utk set nasi ayam. Maisya bakar dlm oven jer ayam ni...malas nak goreng sebab kena guna byk minyak! Air r…

Mee Kuning

Imej
Bila check balik entry yg lepas-lepas, rupanya maisya belum lagi letak resepi mee kuning yg maisya selalu buat. Pernah guna resepi dari kak Noor(Noormasri) tapi sekarang lebih suka guna resepi dari kak 1mas2ra , sebab tak guna air kapur.

Dulu maisya potong-potong dengan pisau je...ni la rupa mee yg pertama maisya hasilkan, punyalah lebar maisya potong...dah macam kuey teow plak...terlebih bubuh air kapur so warna dah jadik oren!
Lepas dah beli mesin mee/pasta machine, barulah ada rupa mee sikit tapi still ada jugak masanya tak berapa menjadi. Adunan utk mee ni memang keras...rasa macam kurang air je tapi itulah yg ok...kalau gatai tgn pi tambah air nanti mee akan jadik lembik! ( dah berapa kali maisya buat jadik macam ni ). Ni gambar mee yg tak berapa nak jadi sebab doh lembik...yg ni guna mesin mee, tapi still buruk gak.
Oklah ni resepi mee kuning yg pernah maisya gunakan

MEE KUNING
Resepi dari Noormasri ,FNR
-Menghasilkan 700 g mee kuning

Bahan-bahan:
350g tepung high protein
2 biji putih t…

Homemade Cottage Cheese

Imej
Buat lagi cottage cheese ni...kali ni mungkin yg paling berjaya antara cubaan-cubaan sebelum ni. Boleh baca cubaan yg lepas kat sini: Homemade cheese. Sebenarnya kalau orang yg biasa dgn masakan India/Pakistan etc mesti biasa dengar pasal Paneer, sama lah cara pembuatannya dengan cottage cheese ni... Boleh check resepi-resepi utk masak Paneer ni kat internet.

Cheese yg terhasil ni kalau diperah kuat-kuat akan menghasilkan cheese yg agak kental so kalau nak guna utk buat cheese cake ke etc, tak payah perah, just biarkan jer di atas tapisan sebentar lepas tu boleh digunakan. Boleh tambah sedikit garam dan yogurt, gaul hingga sebati supaya cheese yg terhasil lebih berkrim dan lemak.

Satu perkara yg menarik, masa baca entry Sue( Soulha @ Cairo ) mengenai homemade tauhu...rupanya sama jer dengan cara nak buat cheese ni, maybe someday akan try buat tauhu plak...he..he..kena cari kacang soya dulu.

HOMEMADE COTTAGE CHEESE
resepi berdasarkan wewbsite ni:http://www.hillbillyhousewife.com/curdsandw…

Tarts

Imej
Mulanya bercadang nak buat resepi dari forumer Kero-kero di FNR, tapi resepi tu guna kelapa parut kering ...Takde stok kat rumah ni so try search resepi ni kat internet, rupanya ada byk variasi Maids of Honour Tarts ni...ada yg plain jer, ada yg campur dgn serbuk almond, etc. Maisya buat yg plain jer dan guna jem nenas utk intinya. Sedap tart ni. Untuk kulit tart, maisya guna resepi dari Kak Mas..resepinya boleh check kat sini : Tart Shell

Maids of Honor Tarts I

Submitted by: Karen
http://allrecipes.com/Recipe/Maids-of-Honor-Tarts-I/Detail.aspx

" If you make these dainty tarts, you must have a tea party. Tiny tart shells are lined with pastry and filled first with a dollop of raspberry jam, and then a spoonful of a buttery egg batter. The tarts are baked and dusted with confectioners ' sugar. This recipe yields a dozen."

INGREDIENTS:
1/4 cup raspberry jam
1/4 cup butter, softened
1/4 cup white sugar
1 egg
1/2 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon almond extr…

Pandan Chiffon

Imej
Cubaan kali ketiga baru menjadi kek chiffon ku... Sebelum ni 2 kali buat(resepi lain), naik cantik masa bakar tapi mengecut terus bila dah sejuk( walaupun kecut sedap jugak ). At last berjaya jugak walaupun still tak perfect sebab mendap sikit kat tengah dia( guna acuan bulat yg biasa, bukan acuan chiffon tu ). At least kali ni ada le jugak rasa dan rupa kek chiffon. Just buat 1/2 adunan sebab loyang kecik dan jugak sebab takut tak jadik lagi


Resepi ni special sikit sebab langsung tak gunakan minyak or butter. Maisya guna resepi ambik dari blog ni:
http://lilyng2000.blogspot.com/2006/03/pandan-chiffon-cake.html

PANDAN CHIFFON CAKE
Ingredients:

150 g : cake flour (maisya guna tepung gandum, buang 1 tbsp dan ganti dgn 1tbsp tpg jagung)
1/2 tsp : baking powder
1/4 tsp : salt
8 : egg yolks
300 ml : coconut milk
2 tbsp : pandan juice
160 g : castor sugar
1/2 tsp : pandan essence

9 - : egg whites
1 tbsp : castor sugar
1/2 tsp : cream of tartar(maisya guna jus limau kasturi)

Method:

Pre heat the oven to 160c…

Marble Bread

Imej
Buat roti lagi guna teknik dan resepi yg sama macam entry sebelum ni. Ni sebab ada lebihan chocolate sheet masa buat last week. Kali ni try buat marble bread plak, tak berapa cantik marblenya. Kalau nak tengok yg cantik-cantik boleh tengok kat link ni: http://cookpad.com/mykitchen/recipe/256740/

Resepi untuk rotinya maisya guna yg ni: http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html

Resepi untuk chocolate sheet maisya guna yg ni: http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c-chocolate-wassant.html

Sorrylah tak boleh nak paste resepi tu kat sini sebab owner blog tu disable function utk copy anything from her site. Malas plak nak mintak permission utk post kat sini so kena jenguk blog dia utk tengok resepi ye or boleh check my entry sebelum ni 65C TangZhong Method
Untuk buat teknik marble ni:
-Lepas dah uli, rehatkan doh hingga saiznya naik 2 kali ganda.
-Tumbuk dan uli sekejap utk keluarkan angin. Balut dengan cling wrap atau letak dlm bekas bertutup dan rehatkan doh dlm peti ais( tempat seju beku ) selama…

65C TangZhong Method

Imej
Dapat belajar teknik baru dalam pembuatan roti bila maisya jenguk kat blog Florence. Teknik yg dinamakan '65C TangZhong method'. Boleh baca dengan lebih lanjut di link ini:
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html

Untuk adunan TangZhong:
250ml air
50g tepung gandum/tepung roti

Kacau hingga sebati dan masak dengan api kecil sambil dikacau selalu sehingga adunan menjadi sedikit pekat( adunan masih dlm keadaan cecair tetapi pekat ). Sejukkan sebelum digunakan. Lebihannya boleh disimpan di dalam peti ais, tahan selama 3 hari( buang jika adunan sudah bertukar warna )

Nie rupa adunan TangZhong yg maisya buat ...not sure consistency dia betul ke tidak macam ni, maybe kena pekatkan sikit.



Nie hasil dari percubaan guna teknik tu...guna resepi 65C Bread Loaf yang ada kat blog tu jugak.(Seperti biasa, maisya guna tepung gandum jer...kalau guna tepung hi protein maybe resultnya lebih bagus)

65C Bread Loaf
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html
250g tepung gandum/tepung roti
1 sudu besar susu…

Nugget Ikan & Oat

Imej
Sebelum digoreng


Selepas digoreng


NUGGET IKAN & OAT

1 cawan isi ikan(maisya guna ikan kembung je haritu)- ditumbuk or kisar
Rempah(any rempah pun boleh, maisya guna rempah masala)
Garam
Bawang goreng
Telur (1/2 biji pun cukup...separuh lagi simpan untuk salut dia nanti)
Instant oat

Untuk salut nugget:
Telur
Instant oat( dikisar sebentar, tak payah la sampai halus )

1. Gaul isi ikan, rempah, garam, bawang goreng dan telur...tambahkan instant oat hingga adunan tidak lembik dan boleh dibentuk. Gaul hingga semua bahan betul-betul sebati.
2. Bentuk-bentukkan bulat leper.
3. Celup dalam telur dan golekkan dlm instant oat.
4. Simpan sekejap dlm peti ais.
5. Goreng hingga garing.

Pasta & Egg Noodles

Imej
Cuba buat pasta menggunakan campuran tepung suji/semolina flour pulak. Mmmm..susah sikit nak handle doh ni, agak lembut...itupun dah letak extra tepung, maybe kena tambah lagi sikit tepung. Prefer resepi pasta yg Maisya guna sebelum ni, tak byk kerenah.

PASTA
http://theitaliancookery.com/pasta.htm

Ingredients: (serves 4)
* 1 1/2 cups white flour (maisya tambah lagi 1/2 cawan tepung)
* 3/4 cup semolina
* 4 eggs
* 1 pinch of salt
* 2 tbsp olive oil

Optional Ingredients: Add these to make different colored pasta, but remember to add a little extra flour to maintain the consistency of the dough
* Tomato paste
* Spinach paste
* Whole peppercorns, crushed

Recipe:
1. Make a well at the center of the flour (semolina and white) and crack the eggs inside of that.

2. Add the oil to the eggs and mix with your hands slowly, so as not to spill anything. Start with your fingertips and make small circular motions that simultaneously mix the eggs and incorporate flour, so your mixture gradually thickens.

3. Continue …

Kenangan Lama

Imej
He..he..he...gempak jer tajuk entry kali ni....sebenarnya tadik dok korek-korek zaman dulu-dulu punya homepage. Terjumpa gambar ni, ni la kek yg pertama kali maisya decorate sendiri, kek coklat( masa tu tau buat kek coklat jer)..topping dgn fresh cream. Buat utk birthday sendiri, dan utk makan sendiri...ha..ha..sorrylah gambar tak clear, ni gambar yg dah discan dari gambar asal, masa tu mana ada lagi digital camera ni.
Dulu-dulu kebanyakan orang guna geocities untuk buat homepage...maisya pun guna yg tu jugak. Masa study dulu ada ler belajar guna HTML, Java( tapi Java ni memang tak reti-reti sampai ke sudah!! )...so my homepage yg lama tu mula-mula guna yg lebih kurang macam Microsoft Frontpage, senang! Lepas dah belajar html, buat guna html ... dah byk yg lupa macamana nak guna html ni, tapi kalau tgk buku boleh le ingat-ingat balik. Masa tu segalanya buat sendiri...page layout, background etc guna html. Sekarang ni kalau macam blog ni dah senang, pilih jer layout yg berkenan dan bole…

Popia Basah

Imej
Inti utk popia basah...sengkuang & kacang panjang, bawang goreng, kacang tumbuk, sos cili Kulit popia


Dah lama tak buat popia...this time buat kulitnya tak berapa jadik...jadik tebal, kalau nipis plak dia jadik cam garing(senang pecah)...last time 2 kali buat guna kuali yg lain....kuali yg ni susah sikit nampaknya..resepi dah pernah bagi dulu..check kat sini POPIA BASAH