Friday, May 30, 2008

Sambal Goreng Tempe & Ikan Bilis


Resepi dari kak Liza, tapi tak cukup le sambalnya sebab maisya letak 2 paket tempe dan 2 biji kentang....patutnya doublekan bahan yg lain jugak tapi dah kehabisan bawang le plak masa tu...ni gambo dalam kuali jer..


SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=827047

Bahan
1 paket tempe...]potong kecil dan goreng dalam minyak dan toskan
1 biji kentang....]
1 cawan ikan bilis.. goreng garing


Sambal [mesinkan]
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sikit belacan..jika suka

1 s/b cuka
minyak
garam
gula

Cara memasak
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan cuka. Masukkan garam dan gula sikit.
2. Bila dah naik minyak dan pekat baru masukkan ikan bilis, kentang dan tempe tadi.
3.Gaul rata dan angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis...

Biskut Buah Kana


Maisya tak pernah kenal biskut ni sebelum Inai(forumer kat FNR) post resepinya kat forum tu dalam 2 tahun lepas kot?...biskut ni dah lama wujud cuma maisya je yg tak pernah jumpa...Bentuk sebenar biskut ni macam buah kana tapi maisya buat macam-macam bentuk since acuan maisya tu satu papan ada 4 corak so gunakan je lah...rasanya acuan yg maisya guna ni utk kuih putu kot? Sakit jugak le tangan nak ketuk keluar biskut ni dari acuannya. Biskut ni ala-ala cair dimulut sebab byk jugak guna tpg jagung tapi tak delah fragile. Sepatutnya sapu jem dan tangkupkan 2 biskut ni tapi maisya malas so makan plain macam ni je.
BISKUT BUAH KANA
resepi oleh: Chef Norzailina Nordin-Alaf 21

90 g gula aising
150 g mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1 camt vanila
170 g tepung gandum } diayak
100 g tepung jagung }
1/2 camt serbuk penaik}
jem secukupnya

Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata. Bubuh bahan ayak. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana yang sudah ditaburi sedikit tepung. Ketukkan acuan dan atur biskut atas tin pembakar berlengser marjerin.

Bakar pada 185 C selama 20-25 min atau hingga masak. Biar suam atas redai kek sebelum disapu jem dan ditangkupkan 2 (pada bahagian bawahnya). Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

ni acuannya

Thursday, May 29, 2008

Rava Idli

Sebelum ni asyik buat resepi suji yg jenis manis jer so kali ni try yg jenis savoury plak. Kalau tgk gambar kat blog tuan punya resepi tu, warna dia putih tapi maisya punya ni dah jadik kuning le plak...maybe sebab goreng lama sgt bhn-bhn dia. Sebenarnya ada acuan khas dia tapi maisya guna acuan muffin jer. Tak tau le menjadik ke idak sebab maisya punya ni berat dan padat sikit.



Rava Idli
http://ruchii.wordpress.com/2007/08/29/rave-idly-kadalebele-chutney/

2 cups Curds (tairu/yogurt)
2 cups Rava(Upma rava/suji/semolina)
1 tbsp Oil
1 tsp channa dal - tak letak
curry leaves
1 tsp cumin
1 tsp mustard seed
1/2 cup Grated Carrot
Can also add corriander leaves and green chillies.

* This measurement make about 16 idlies.

Heat oil in a vessel, when hot add mustard, cumin and channa dal and curry leaves, then add rava and fry till light brown or untill raw smell of rava is gone(Can make this part night before and in morning just add curds and make idlies).
When the rava mixture is cool enough add 1 cup of curd and mix and keep aside for 10 mins or so. Rava will absorb all the moisture and becomes like a thick dough
When ready to make idlies add the remaining curds and make like thick batter and pour over greased idly moulds.(If its too thick add little water or more curds)
Steam them for about 20 mins.
Let it cool for a while before taking from the Idli moulds (allowing it to cool makes idlies come off easily without sticking to the moulds).

Chutney

Nie makan dgn paratha, idli, dosa or anything.


Spicy Onion Chutney
http://curryinkadai.blogspot.com/2007/09/ulli-karam-erra-pachadi-spicy-onion.html


Ingredients:

2 big yellow onions or red onions
6 red dried chilles
2 garlic pods
10 curry leaves
1/2 lemon sized tamarind soaked in warm water
1/2 tsp sugar
salt to taste

Procedure:

Chop the onion
Peel off the skin of garlic pods and chop them too
Heat oil in kadai or pan, and add onions, red chillies, curry leaves and garlic pods
Fry them until onion are golden brown

Switch off the heat let the mixture come to room temperature
Grind into fine paste adding soaked tamarind, sugar and salt

Adjust salt to taste.


Tomato Chutney
http://creativepooja.blogspot.com/2007/02/aloo-parathastuffed-potato-paratha-with.html

Ingredients :
2-3 medium sized tomato finely chopped,
3-4 dry red chillies,
6-7 curry leaves,
½ tsp red chilli powder,
Salt to taste,
A pinch of asfoetida - maisya tak letak
1 tsp oil.

Method:
In a pan heat the oil. When little hot ,add curry leaves , asafoetida powder and red chillies to it. Just in a while add chopped tomatoes too.
Cook it on a high flame, cover with lid for 1-2 minutes, then stirring occasionally cook it until all the water part of it evaporates and oil starts separating from tomato pieces, it will form a thick gravy like consistence, add red chilli powder and salt to it, serve with anything you like.

Aloo Paratha

Best paratha ni, makan pon kenyang. Tak susah sgt nak buat cuma masa nak canai lepas letak inti tu je yg kena extra carefull sebab inti boleh tersembul keluar..hu...hu..maisya buat pun ada gak yg terkeluar sikit-sikit.



Spicy Aloo Paratha (Potato Stuffed Paratha)
http://curryinkadai.blogspot.com/2007/10/spicy-aloo-paratha-potato-stuffed.html

For making 10-12 parathas you require:

2 cups fine whole wheat flour( atta )-
maisya guna tepung biasa, sebab tu warna putih jer
3/4 - 1 cup warm water or milk
2-3 tbsp oil or ghee
1 tsp salt
1/2 tsp sugar
Some extra flour for dusting rotis when rolling

How to make dough:

Use food processor if you have one.
Warm water or milk in a microwave.
In a mixing bowl add flour, salt, sugar, oil or ghee and mix together.
Slowly add warm water or milk and knead it into a soft dough.
Knead the dough with for 10 minutes and cover it with a damp cloth.
Let it rest for atleast 20 min.
Divide dough into 12 equal portions and coat them with flour.

For potato filling you need:

2 large potatoes
1 small onion
1/4 cup peas
2 tsp red chilli powder
1 tsp cumin seeds - jintan halus

1/2 tsp amchur ( dried mango) powder -
tak letak
1 tsp garam masala
1/4 cup chopped coriander leaves
salt to taste

How to make potato filling:

Cook the potatoes in microwave for 5 minutes with little water covered
Peel off the skin chop them and keep it aside
Chop onions very fine

In a kadai or pan add cumin seed and fry it till golden brown. Add onions and saute well
Once the onions are browned add peas and cook for a minute
Add the powders, red chilli powder, garam masala, amchur powder and blend well
Add the chopped potato and mash it to become a paste
Add coriander leaves and adjust salt and spices to taste
Let this filling come to room temperature

How to make aloo parathas:

Now roll out the dough into small palm sized rotis

Fill it with potato filling and wrap it as shown in the pic
Now roll out the potato filled dough ball just like a regular chapathi.

Heat tawa or griddle and cook these parathas with little ghee or oil


Tuesday, May 27, 2008

Teriyaki Sauce

Sedap jugak hasilnya...boleh guna utk marinade ayam etc.

Teriyaki Sauce and Marinade
SUBMITTED BY: Celeste
http://allrecipes.com/Recipe/Teriyaki-Sauce-and-Marinade/Detail.aspx

"I received this recipe from a Japanese woman and it's the best teriyaki sauce I have ever had."

PREP TIME 10 Min
COOK TIME 20 Min
READY IN 30 Min
Original recipe yield: 1 2/3 cups

INGREDIENTS
2/3 cup mirin (Japanese sweet rice wine) - tak payah letak
1 cup soy sauce - maisya guna kicap pekat manis
4 1/2 teaspoons rice vinegar
1 teaspoon sesame oil
1/3 cup white sugar - kurangkan sebab kicap dah manis
7 cloves garlic, minced
1 tablespoon minced fresh ginger
1 dash red pepper flakes
black pepper to taste

DIRECTIONS
Bring mirin to a boil in a saucepan over high heat. Reduce heat to medium-low, and simmer for 10 minutes. Pour in soy sauce, rice vinegar, sesame oil, and sugar. Season with garlic, ginger, pepper flakes, and black pepper; simmer an additional 5 minutes. Store in a tightly sealed container in the refrigerator

Okonomiyaki

Sebenarnya tak pernah makan pun okonomiyaki ni masa kat Jepun, ntah la rasa cam tak yakin je nak makan kat kedai...walaupun kita boleh request bahan-bahan apa yg kita nak tapi...mmm...so cubaan ni berdasarkan apa yg pernah dilihat jer tak tau le rasa dia sama ke idak tapi kalau dah makan rasa sedap tu oklah kan! Nie okonomiyaki versi Osaka ...kalau yg Hiroshima punya tu alahai complicated jer nengoknya...tapi nampak cam sedap sebab yg Hiroshima tu dia ada letak mee sekali....sesapa nak tengok cara buat dia boleh le carik videonya kat youtube.


Okonomiyaki is a Japanese dish consisting of a pan-fried batter cake and various ingredients. Okonomi means "what you like" or "what you want", and yaki means "grilled" or "cooked" ; thus, the name of this dish means "cook what you like". In Japan, okonomiyaki is mainly associated with Kansai or Hiroshima areas, but is widely available throughout the country. Toppings and batters tend to vary according to region.


Untuk bacaan lanjut sila pergi ke sini: http://en.wikipedia.org/wiki/Okonomiyaki


Satu bahan yg penting untuk buat okonomiyaki ni ialah sosnya....Selalunya orang beli je sos okonomiyaki ni tapi since tak de sos tu and I'm not sure sos tu halal ke tak sebab tak pernah belek plak botol dia so maisya pun carik alternatif lain. Resepi yg maisya jumpa untuk sos okonomiyaki ni kena guna Worcestershire Sauce le plak...mana le nak carik...hu...hu..lepas tu terbaca yg boleh guna Teriyaki Sauce untuk ganti okonomiyaki sauce ni...so maisya pun carik le resepi utk sos teriyaki plak....at last nie le resepi yg maisya guna( sebab quite simple ) : Teriyaki Sauce


Bahan untuk batter dia sebenarnya kena guna sejenis ubi ni; Yama Imo....tapi maisya guna resepi yg tak perlukan ubi tu.




Osaka-style Okonomiyaki


Batter:
5 sudu besar tepung
4 sudu besar dashi/stok ikan bilis/stok ayam/stok udang/stok daging
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil gula
garam
1 telur

Bahan-bahan inti( ikut suka nak letak apa..semua bahan dihiris halus):
kobis
daun bawang, daun sup
bawang
sosej
udang

Bahan hiasan:
Sos okonomiyaki
Mayonis
Serbuk nori( seaweed)

Gaul rata semua bahan utk batter.

Campurkan semua bahan inti ke dalamnya dan gaul rata.( agak-agak le kuantitinya...patutnya batter tu cukup sekadar dapat meliputi semua bahan inti )

Panaskan kuali, bubuh minyak sikit.

Sendukkan adunan dan bentukkan bulat( macam pancake ). Masak dengan api sederhana hingga perang kedua-dua belah.

Angkat. Sapukan sos, mayonis dan taburkan serbuk nori.

Sedap dimakan panas-panas.

Thursday, May 22, 2008

Ayam

Nie update sekali harung je segala resepi berkaitan ayam yg maisya belum letak kat blog ni. Byk rupanya yg dok terperap dlm pc ni.

Jumpa resepi ni di FNR tapi asalnya diambil dari FP MamaFaMi dan MamaFaMi plak ambil dari FP kak Tun....jauh berjalan resepi ni...he..he..maisya memang suka ayam goreng yg ada rempah-rempah ni.


AYAM GORENG MARSALA (MAMAK)
http://boxhousestudio.fotopages.com/?entry=1420011

Bahan A:
Ayam 12 ketui

Bahan B: (kisar)
Bawang putih 5 ulas
Halia 2cm
Bawang Merah 2 ulas
Cili Hijau 5 batang

Bahan C:
Rempah kari 4 tsp
Jintan Manis 1 tsp (serbuk)
Jintan putih 1 tsp (serbuk)
Lada sulah 1 tsp
Kunyit serbuk 1 tsp
Rempah beryani 1 tsp
Pewarna kuning 1/2 tsp
Pewarna merah 1/2 tsp
Garam 1 tsp

Bahan D:
Tepung beras 2 tbsp

Bahan E : (goreng)
Daun kari 10 tangkai
Bawang besar 2 biji

Cara Menyediakannya :
Perap ayam dengan bahan-bahan B, C dan D
Goreng ayam hingga masak dan hias dengan bahan E






Nie ayam utk set nasi ayam. Maisya bakar dlm oven jer ayam ni...malas nak goreng sebab kena guna byk minyak! Air rebusan ayam tu guna utk masak nasi....nie versi malas, tak payah nak tumis bwg etc yg lain plak...masak je trus air rebusan ayam tu dgn beras, tambah le garam sikit...lebihan air rebusan ayam tu plak barulah tambah sikit bwg merah dan bwg putih yg dah digoreng ( tuang sekali dgn minyak gorengannya ) utk dijadikan sup...tambah le garam, daun sup, daun bwg. Dah siap satu set nasi ayam. Sos cili tu maisya buat ikut resepi mak maisya; kisar cili hidup, bwg merah, bwg putih, gula & garam jer.



AYAM GORENG MADU
http://perantaukitchen.fotopages.com/?entry=1503353

1 ekor ayam
3 sudu besar madu
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak bijan
air untuk rebus secukupnya
minyak untuk menumis

Untuk dikisar
1 ibu jari halia
1 bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara untuk Ayam Goreng Madu
Bersihkan ayam dan jangan dipotong biarkan ia seekor. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian tuangkan air, dan biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan ayam dan direbus hingga ia masak. Kalau nak tahu ayam sudah masak atau belum cucuk pehanya dan sekiranya tidak ada darah angkat ayam dan toskan airnya. Campurkan madu, sos tiram, kicap dan minyak bijan. Sapukan rata pada ayam yang telah direbus itu. Perap untuk 1 - 2 jam. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam, minyak mestilah banyak. Goreng ayam hingga kulitnya garing. Jangan goreng ayam terlalu lama sekadar untuk garingkan kulitnya. Angkat dan toskan minyaknya. Itulah rahsia ayam yang isinya lembut didalam dan mendapat kulit yang garing.



Nie resepi favourite maisya sebab bahan dan cara nak buatnya mudah. Rasa dia memang sedap...tapi kalau sesapa yg tak suka bwg putih tu maybe tak sesuai le resepi ni.



AYAM BAWANG PUTIH

Resepi dari cendawan_liar di FNR

Bahan A
1 sudu sos tiram
sedikit serbuk perasa(optional)
1 sudu tepung jagung

Bahan B
10 ulas bawang putih( hiris)
2/3 sudu sos tiram
1/2 sudu gula
sedikit air
2 sudu butter
5 keping kepak ayam potong sederhana - Gaul dengan bahan A-goreng kekuningan

Cara-cara
1.Cairkan butter dalam kuali
2.Masukkan bawang putih yang dihiris- goreng hingga sedikit kekuningan
3.Masukkan sos tiram, gula -kacau
4. Masukkan ayam yang telah digoreng
5.Kacau rata
6.Boleh tambah apa saja yang kita suka seperti cili benggala dll






POPCORN CHICKEN (JUST LIKE KFC!!)
submitted by naomi at
http://www.cooks.com/rec/view/0,1739,134177-254193,00.html

1 egg
1 cup white flour
1 tsp Cajun seasoning -maisya guna serbuk kari je
2 small boneless chicken breasts
3/4 cups vegetable oil (or any other frying oil)
2 paper towels

Mix flour and Cajun seasoning in small mixing bowl.
In separate bowl, beat egg.

Cut chicken breasts in small pieces ranging anywhere from about a 1/2 inch to 1 1/2 inch in size, depending on how crispy you want (smaller=crispier).

Pour oil into a small skillet and place on a medium heat.

Dip pieces of chicken into egg, being sure they are fully covered.

Drop the chicken, piece by piece into the flour mixture, fully coating the chicken.

Test to be sure that the oil is ready by dropping a little glob of batter into the oil. If it sizzles and fries, it's ready! Now, slide the chicken into the skillet, easily and slowly to be sure the oil doesn't splatter all over you. Do this as quickly as possible. After about 3-4 minutes, flip the pieces over (pieces should be colored a light golden brown).

When chicken is finished, scoop it out draining as much oil as possible into the pan for more chicken and place it on a plate with the two paper towels lining the bottom.

This will catch and drain the excess oil so your chicken is super crunchy.



KUNG PAO CHICKEN

resepi dari cranko21 di FNR

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu

Cara
Panaskan sedikit minyak dlm kuali
Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api




AYAM MASAK ROS

resepi dari NINOZ di FNR

1 ayam - dipotong kecil
4-5 btg serai - dititik
1 mug santan [nak ganti dgn susu cair pun boleh gak]
1 tin kecil tomato puree
kacang peas

dikisar halus2:
sedikit halia
1-2 bawang besar
3 ulas bwg putih
5 cili merah
10 cili kering - seeded n direndam [kalau nak pedas bleh taruk lebih2]

panaskan minyak, pastu tumiskan bahan kisar hingga wangi..then masukkan tomato puree..kacau seketika then masukkan serai n ayam
tambahkan air sket jika perlu..
agak2 ayam tu dah dekat nak empuk..masukkan santan
kacau sekali-sekala jgn bagi santan pecah..
bila ayam dah cukup empuk..boleh masukkan kacang peas then tutup api
hidangkan bersama taburan bawang goreng n hirisan daun limau purut




CHILLI CHICKEN (PAKISTANI STYLE)

Source: Fauzia website

INGREDIENTS
1 kg or 2.2 lbs. of Chicken Thigh Fillet (cut in pieces)
4 Onions (finely sliced)
3 cloves of Garlic (Lasan) (crushed)
1 tbsp. of Ginger (Adrak) (finely chopped)
3 tbsp. of Roasted Almonds (Baadaam) (slivered)
2 tsp. of Cardamom Pods (Choti Ilaichi)
4 Cloves
1 tbsp. of Cinnamon
1 tsp. of Black Pepper (Kaali Mirch)
1 tsp. of Red Chilli Powder (Pisi Lal Mirch)
1 tsp. of Salt
1/4 tsp. of Saffron (Zafran)
2 cup of Coconut Cream
2 cups of Plain Yogurt
125 grams of Butter or Clarified Butter (Ghee)


DIRECTIONS

1) Fry the cinnamon, cardamom pods, black pepper, and cloves. Add garlic and ginger and cook for 5-8 minutes stirring continuously to prevent from burning.

2) Toss through the chicken and cook for a further 5 minutes. Combine the red chilli powder, plain yogurt, salt, and saffron and add to the chicken. Cook until tender.

3) Add the coconut cream and almonds and cook for a further 5 minutes to allow the sauce to reduce.




PERTAL AYAM
-resepi dari SENORITA di FNR

1/2 ekor ayam - potong kecil-kecil & digaul dgn garam, kunyit- goreng

Bahan A(dikisar)
2 sudu besar cili kisar
3-4 ulas bawang merah
3-4 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan B
1/2 sudu kecil jintan kasar
1/2 sudu kecil biji sawi
1 tangkai daun kari

Bahan C
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar kicap pekat
Air secukupnya
Air asam jawa secukup rasa

Garam, gula serta serbuk lada hitam
1 biji bwg besar -potong 6
2-3 biji kentang- potong dan goreng
daun ketumbar- hiris halus

Tumis bahan A&B hingga garing dan wangi. Tambahkan sedikit air.
Kecilkan api dan masukkan bahan-bahan C.
Tambah garam, gula dan serbuk lada hitam.
Masukkan ayam goreng,bwg besar serta kentang goreng. Kacau hingga sebati.
Padamkan api, taburkan daun ketumbar.






CHICKEN NUGGETS

From :Diana Rattray

INGREDIENTS:
1 pound boneless chicken tenders
vegetable oil for deep frying
1/3 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1 1/2 teaspoons vinegar
1/4 teaspoon baking soda
1/3 cup water

PREPARATION:
Cut chicken into nugget-size pieces, about 1x1/2-inch. Put oil in deep fryer
Mix flour with salt in a small bowl.
Mix vinegar with baking soda.
Add vinegar mixture and water to the flour mixture; beat until smooth.
Dip chicken pieces into batter; allow excess batter to drip off into the bowl.
Fry chicken nuggets, 4 to 6 at a time, until golden brown, or about 4 minutes for each batch.

Sunday, May 18, 2008

Mee Kuning

Bila check balik entry yg lepas-lepas, rupanya maisya belum lagi letak resepi mee kuning yg maisya selalu buat. Pernah guna resepi dari kak Noor(Noormasri) tapi sekarang lebih suka guna resepi dari kak 1mas2ra , sebab tak guna air kapur.

Dulu maisya potong-potong dengan pisau je...ni la rupa mee yg pertama maisya hasilkan, punyalah lebar maisya potong...dah macam kuey teow plak...terlebih bubuh air kapur so warna dah jadik oren!

Lepas dah beli mesin mee/pasta machine, barulah ada rupa mee sikit tapi still ada jugak masanya tak berapa menjadi. Adunan utk mee ni memang keras...rasa macam kurang air je tapi itulah yg ok...kalau gatai tgn pi tambah air nanti mee akan jadik lembik! ( dah berapa kali maisya buat jadik macam ni ). Ni gambar mee yg tak berapa nak jadi sebab doh lembik...yg ni guna mesin mee, tapi still buruk gak.
Oklah ni resepi mee kuning yg pernah maisya gunakan

MEE KUNING
Resepi dari Noormasri ,FNR
-Menghasilkan 700 g mee kuning

Bahan-bahan:
350g tepung high protein
2 biji putih telur
1 sudu kecil air kapur
100 ml air
sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
6 sudu besar minyak masak
sedikit tepung utk taburan

Cara membuat:
-Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
-Di dalam bekas lain campurkan telur, air kapur, air, pewarna kuning dan garam kemudian kacau sebati
-Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.
-Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental
-Bahagi doh kpd 4 bahagian
-Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal)
-Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan
-Pilih ketebalan yg dikehendaki ,gelek utk kali terakhir disini
-Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila mee keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian mee
-Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi
-Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut
-Celur mee dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2 mee tu)
-Kemudian toskan mee tersbt, gaul dgn 3 sudu besar minyak masak
-Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari.

Nota: Doh mee ni mmg keras jika dibandingkan dgn doh karipap


Ini plak resepi yg sekarang selalu maisya gunakan, selalu buat 1/2 adunan je...itupun boleh dapat byk.


MEE KUNING
Resepi dari 1mas2ra, FNR
Menghasilkan 2kg mee


Bahan-bahan :
6 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 biji telur
secukup pewarna kuning (optional)
Cara :

-Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
-Di dalam bekas lain campurkan telur, air, pewarna kuning .Kemudian kacau sebati
-Curahkan campuran air tadi ketengah-tengah tepung.
-Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental( doh amatlah keras ye!)
- Biarkan doh rehat untuk 1 - 2 jam(lepas rehatkan, doh yg keras tadi dah jadik lembut)
- Masukkan air secukupnya dalam periuk, bersama sedikit garam dan minyak. Didihkan.
-Sementara menunggu air mendidih, buatkan bebola kecil dari doh tadi dan roll flat. Coat dengan tepung dan lalukan pada mesin yang licin sebanyak 3 kali.
- Coat kepingan tadi dengan tepung (supaya tidak melekat pada mesin nanti) dan lalukan kat mesin potong mi. Proses ni harus dilakukan dengan laju sikit supaya doh tak melekat pada mesin.
- Setelah semuanya selesai, masukkan mi kuning dalam air mendidih dan kacau selama 5 minit.
-Tuangkan mi tadi ke dalam tapisan dan lalukan pada air paip.
-Toskan mi tersebut dan bila dah sejuk, gaulkan minyak rata-rata atas mee tadi. Sedia untuk digunakan....

NOTA : Jangan masukkan garam dalam adunan kerana dikhuatiri akan membuat mesin pasta berkarat.

Nie gambar step by step...masa ni tak bubuh pewarna kuning so mee jadik warna putih.

Mee yang terhasil dimasak Mee Goreng Mamak tapi macam tak berapa menjadik..he..he..tapi resepi kak liza ni memang sedap.

MEE GORENG MAMAK
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=917211

Bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging )
100 gm fish cake ) hiris nipis
100 gm fish ball )
4 keping kueh cucur udang )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil]
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau [hiris nipis]

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan.

Nie resepi yg dah dicuba lama dah, biasalah dok peram jer gambar dlm photobucket...he..he..



GOMA TANTAN MEN( Japanese Sesame Noodles )
resepi dari Ringo@myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/1778


Bahan-bahan ( 4 serving )
Mee kuning - cukup untuk 4 serving
6 cawan air
1 ketul kiub ayam knorr

a) bahan untuk sesame paste
- 6 sb bijan putih
- 3 sb syouyu (kicap jepun)
- 2 sb gula
- 2 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
- 1 sb halia cincang
- 1 sb green onion cincang

b) bahan untuk "gu"
- 200gm beef mince
- 100gm chicken mince
- 1 sb tou-ban-jyan (boleh ganti dgn cili paste)
- 2 sb syouyu(kicap jepun)
- 4 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
- 3 sb minyak masak
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1 sb halia cincang
- 3 sb green onion cincang


c) bahan untuk hiasan
- 3 sb bijan hitam
- shiraga negi (fine strips of white part of long green onion, rinsed in water and drained)
- mizuna (boleh guna sawi atau spinach yang dicelur)


Cara-cara

-Untuk sup, didihkan air bersama kiub ayam.
-Kisar sesame sehingga halus, campur syouyu dan gula dan kisar lagi sehingga menjadi paste. masukkan bahan lain di a) dan gaul.
-Panaskan minyak dalam chinese wok, goreng daging mince sampai lerai/peroi. Masukkan tou-ban-jyan, syouyu dan ra-yu.
-Masukkan garlic, ginger, green onion dan goreng sampai kering air. Ketepikan.
-Didihkan air dan celur mee beberapa minit sehingga masak.
-Dalam mangkuk besar, letak 1/4 bahagian goma paste, larutkan dengan 1/4 bahagian sup dan masukkan mee.
-Topping dengan "gu" dan bahan untuk garnish. tabur bijan hitam yang telah dipecahkan sedikit dengan lesung batu


-note: ra-yu ialah sejenis minyak bijan yang telah ditambah cili. banyak digunakan dalam chinese food. kalau tak ada ra-yu, bolehlah guna minyak bijan biasa dan tambah cili paste mengikut kepedasan yang disukai.

Ni beberapa gambar mee goreng yg ada terperam dlm photobucket tu.

Friday, May 16, 2008

Homemade Cottage Cheese


Buat lagi cottage cheese ni...kali ni mungkin yg paling berjaya antara cubaan-cubaan sebelum ni. Boleh baca cubaan yg lepas kat sini: Homemade cheese. Sebenarnya kalau orang yg biasa dgn masakan India/Pakistan etc mesti biasa dengar pasal Paneer, sama lah cara pembuatannya dengan cottage cheese ni... Boleh check resepi-resepi utk masak Paneer ni kat internet.


Cheese yg terhasil ni kalau diperah kuat-kuat akan menghasilkan cheese yg agak kental so kalau nak guna utk buat cheese cake ke etc, tak payah perah, just biarkan jer di atas tapisan sebentar lepas tu boleh digunakan. Boleh tambah sedikit garam dan yogurt, gaul hingga sebati supaya cheese yg terhasil lebih berkrim dan lemak.


Satu perkara yg menarik, masa baca entry Sue( Soulha @ Cairo ) mengenai homemade tauhu...rupanya sama jer dengan cara nak buat cheese ni, maybe someday akan try buat tauhu plak...he..he..kena cari kacang soya dulu.


HOMEMADE COTTAGE CHEESE
resepi ni menghasilkan lebih kurang 100g cheese.

1 cawan tepung susu (instant)
2 cawan air (air paip jer)
1/6 cawan cuka/air perahan lemon

-Bancuh susu dengan air hingga sebati.
-Panaskan susu hingga hampir mendidih sambil dikacau sekali-sekala. Tak perlu sampai mendidih, setakat nampak buih-buih kecil dah mula timbul tu dah ok. Tutup api.
-Kacau perlahan sambil tuangkan separuh dari kuantiti cuka. Biarkan dalam 10 minit, sepatutnya susu tu akan mendadih seperti gambar no 1 kat atas, kalau tak.... boleh tambah lagi cuka sedikit-sedikit.
-Tuangkan ke dalam tapis yang dah dilapik dengan kain(gambar no 2). Biarkan dalam 15 minit. Perah sedikit untuk buangkan lebihan air( tak payah perah kuat-kuat, buat ala kadar je )
-Pindahkan ke dalam bekas dan taburkan sedikit garam. Gaul rata. Pindahkan ke dalam bekas yg kecil dan padatkan cheese ke dalamnya...simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum digunakan.
-untuk mendapatkan tekstur cheese yg smooth, tekan/lenyek(?) cheese melalui penapis sebelum digunakan...err boleh faham ke ayat ni? dlm BI : For best texture, press cheese through a sieve

*Air yg terpisah dari cheese=whey milk tu boleh guna sebagai ganti air semasa buat roti, muffin etc.

Tarts


Mulanya bercadang nak buat resepi dari forumer Kero-kero di FNR, tapi resepi tu guna kelapa parut kering ...Takde stok kat rumah ni so try search resepi ni kat internet, rupanya ada byk variasi Maids of Honour Tarts ni...ada yg plain jer, ada yg campur dgn serbuk almond, etc. Maisya buat yg plain jer dan guna jem nenas utk intinya. Sedap tart ni. Untuk kulit tart, maisya guna resepi dari Kak Mas..resepinya boleh check kat sini : Tart Shell

Maids of Honor Tarts I

Submitted by: Karen
http://allrecipes.com/Recipe/Maids-of-Honor-Tarts-I/Detail.aspx

" If you make these dainty tarts, you must have a tea party. Tiny tart shells are lined with pastry and filled first with a dollop of raspberry jam, and then a spoonful of a buttery egg batter. The tarts are baked and dusted with confectioners ' sugar. This recipe yields a dozen."

INGREDIENTS:

1/4 cup raspberry jam
1/4 cup butter, softened
1/4 cup white sugar
1 egg

1/2 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon almond extract
(maisya guna esen vanilla)
2 teaspoons confectioners' sugar for dusting

DIRECTIONS:
1. Move oven rack to bottom position and preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Lightly grease 12 2-inch tart tins.
(maisya bakar suhu 160 C, api atas & bawah)
2. Roll out pastry and cut 12 3-inch circles. Fit one pastry circle into each tart tin. Spread one teaspoon of raspberry jam into the bottom of each tart shell.
3. In a medium mixing bowl, cream together softened butter or margarine and white sugar until light and fluffy. Mix in egg. Add flour, baking powder, and almond extract and mix until all ingredients are thoroughly combined. Pour 1 tablespoon of batter into each tart shell.
4. Bake in preheated oven for 20 minutes, until risen and firm. Dust tarts with confectioners' sugar.






Adunan untuk tart shell tu ada lebih so 2 hari lepas tu buat yg ni plak, kali ni buat size besar terus. Inti tart ni sebenarnya maisya guna resepi cheesecake yg ni: Simply Sinful Cheesecake. Kiranya ni gabungan tart dan cheesecake..he..he..Maisya guna homemade cottage cheese...mmmm...rasa dia tak berapa berkrim/lemak macam guna cream cheese. Kalau campur yogurt sikit mungkin lebih sedap.


Nie resepi yg dah diubahsuai sikit dari resepi cheesecake yg asal tu. Tart shell guna resepi macam yg kat atas.

Marble Cheese Tart

100g homemade cottage cheese
1/2 can condensed milk
1 1/2 medium size egg
juice of 1 calamansi or 1 tsps. lemon juice (if available)

Preheat oven to 160 C. (api atas dan bawah)
With mixer, beat cheese and condensed milk in large bowl until smooth & fluffy.
Add eggs and calamansi or lemon juice. Mix well.
Pour into tart shell. (maisya tambah serbuk koko pada separuh adunan lepas tu marblekan dia)
Bake 50 to 55 minutes or until center is slightly jiggly but perimeter is set. (bakar kat rak bawah)
Cool 1 hour.
Chill at least 4 hours to let flavors develop. Will keep in refrigerator for two weeks

Tuesday, May 13, 2008

Pandan Chiffon

Cubaan kali ketiga baru menjadi kek chiffon ku... Sebelum ni 2 kali buat(resepi lain), naik cantik masa bakar tapi mengecut terus bila dah sejuk( walaupun kecut sedap jugak ). At last berjaya jugak walaupun still tak perfect sebab mendap sikit kat tengah dia( guna acuan bulat yg biasa, bukan acuan chiffon tu ). At least kali ni ada le jugak rasa dan rupa kek chiffon. Just buat 1/2 adunan sebab loyang kecik dan jugak sebab takut tak jadik lagi
Photobucket

Resepi ni special sikit sebab langsung tak gunakan minyak or butter. Maisya guna resepi ambik dari blog ni:
http://lilyng2000.blogspot.com/2006/03/pandan-chiffon-cake.html

PANDAN CHIFFON CAKE

Ingredients:

150 g : cake flour (maisya guna tepung gandum, buang 1 tbsp dan ganti dgn 1tbsp tpg jagung)
1/2 tsp : baking powder
1/4 tsp : salt
8 : egg yolks
300 ml : coconut milk
2 tbsp : pandan juice
160 g : castor sugar
1/2 tsp : pandan essence

9 - : egg whites
1 tbsp : castor sugar
1/2 tsp : cream of tartar(maisya guna jus limau kasturi)

Method:

Pre heat the oven to 160c/350 f(convection).

Pour the coconut milk into a saucepan and add the castor sugar. Bring to a boil, stirring slowly to disslove the sugar. set aside to cool.

Sieve the cake flour, baking powder and salt.

In a bowl, combine the egg yolks, coconut mixture, pandan juice and pandan essence.

Whisk lightly, then add the flour to the egg yolk mixture. Mix until the batter is smooth. Set aside.

Whisk the egg whites lightly and add in the cream of tartar and castor sugar. Continue to whisk until the mixture is stiff. Do not overbeat or allow the mixture to become dry. Set aside.

Gently fold half the beaten egg whites into the egg yolk mixture and blend well.

Fold in the remaining egg whites and work very lightly with a spatula. Make sure the mixture is well mixed.

Place the finished mixture in an ungreased 10 inch chiffon cake /tube mould. Level and bake in the oven until golden brown (about 45 minutes).

Remove the cake from the oven and invert the mould. Allow it to cool for 1 hour.

Do not remove the mould while the cake is still hot.

When it has cooled, use a long, fine palatte knife to loosen the sides of the cake to remove it from the tin.


*Maisya bakar di rak yg bawah sebab kek ni akan naik tinggi.

Marble Bread




Buat roti lagi guna teknik dan resepi yg sama macam entry sebelum ni. Ni sebab ada lebihan chocolate sheet masa buat last week. Kali ni try buat marble bread plak, tak berapa cantik marblenya. Kalau nak tengok yg cantik-cantik boleh tengok kat link ni:


Resepi untuk rotinya maisya guna yg ni:


Resepi untuk chocolate sheet maisya guna yg ni:


Sorrylah tak boleh nak paste resepi tu kat sini sebab owner blog tu disable function utk copy anything from her site. Malas plak nak mintak permission utk post kat sini so kena jenguk blog dia utk tengok resepi ye or boleh check my entry sebelum ni 65C TangZhong Method

Untuk buat teknik marble ni:

-Lepas dah uli, rehatkan doh hingga saiznya naik 2 kali ganda.

-Tumbuk dan uli sekejap utk keluarkan angin. Balut dengan cling wrap atau letak dlm bekas bertutup dan rehatkan doh dlm peti ais( tempat seju beku ) selama sejam.

-Keluarkan dari peti ais dan ikut cara-cara seperti gambar di bawah ni


-Rehatkan doh hingga saiznya naik 2 kali ganda dan bakar dengan suhu 180 C, api atas dan bawah selama 30 - 35 minit. Maisya letak di rak yg bawah sebab guna loaf pan( kalau letak kat tengah nanti dia cecah sampai ke rod pemanas kat atas tu...oven kecik la...)

-Bila dah masak sapu atasnya dengan butter.
**rehatkan doh tu dlm peti ais tempat sejuk beku supaya senang nak handle doh tu...kekadang tu maisya biarkan semalaman kat situ baru sambung proses membentuk roti tu.

Monday, May 12, 2008

65C TangZhong Method

Dapat belajar teknik baru dalam pembuatan roti bila maisya jenguk kat blog Florence. Teknik yg dinamakan '65C TangZhong method'. Boleh baca dengan lebih lanjut di link ini:
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html

Untuk adunan TangZhong:
250ml air
50g tepung gandum/tepung roti


Kacau hingga sebati dan masak dengan api kecil sambil dikacau selalu sehingga adunan menjadi sedikit pekat( adunan masih dlm keadaan cecair tetapi pekat ). Sejukkan sebelum digunakan. Lebihannya boleh disimpan di dalam peti ais, tahan selama 3 hari( buang jika adunan sudah bertukar warna )

Nie rupa adunan TangZhong yg maisya buat ...not sure consistency dia betul ke tidak macam ni, maybe kena pekatkan sikit.



Nie hasil dari percubaan guna teknik tu...guna resepi 65C Bread Loaf yang ada kat blog tu jugak.(Seperti biasa, maisya guna tepung gandum jer...kalau guna tepung hi protein maybe resultnya lebih bagus)

65C Bread Loaf
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html


250g tepung gandum/tepung roti
1 sudu besar susu tepung
80g adunan TangZhong
105 ml air suam
garam
25g gula
5g yis kering
25g mentega

Bancuh gula dengan air suam dan tambahkan yis, biar hingga yis berbuih sebelum digunakan.
Campurkan tepung, susu tepung, garam dan gaul rata. Buatkan lubang ditengah-tengahnya dan tuangkan adunan yis tadi, adunan TangZhong dan santan pekat.
Gaul rata sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Tambahkan mentega dan uli hingga rata.
Uli doh hingga elastik kira-kira 15 minit.
Rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda.Buangkan angin dan uli sebentar.
Canai doh dan gulung seperti swiss roll. Masukkan ke dalam loyang dan biarkan hingga naik 2 kali ganda.
Bakar.


Yg ni pun guna resepi yg sama cuma maisya tambah adunan chocolate sheet yg ada di sini:
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c-chocolate-wassant.html

Gemok le plak roti ni

Thursday, May 8, 2008

Nugget Ikan & Oat

Sebelum digoreng


Selepas digoreng


NUGGET IKAN & OAT

1 cawan isi ikan(maisya guna ikan kembung je haritu)- ditumbuk or kisar
Rempah(any rempah pun boleh, maisya guna rempah masala)
Garam
Bawang goreng
Telur (1/2 biji pun cukup...separuh lagi simpan untuk salut dia nanti)
Instant oat

Untuk salut nugget:
Telur
Instant oat( dikisar sebentar, tak payah la sampai halus )

1. Gaul isi ikan, rempah, garam, bawang goreng dan telur...tambahkan instant oat hingga adunan tidak lembik dan boleh dibentuk. Gaul hingga semua bahan betul-betul sebati.
2. Bentuk-bentukkan bulat leper.
3. Celup dalam telur dan golekkan dlm instant oat.
4. Simpan sekejap dlm peti ais.
5. Goreng hingga garing.

Pasta & Egg Noodles


Cuba buat pasta menggunakan campuran tepung suji/semolina flour pulak. Mmmm..susah sikit nak handle doh ni, agak lembut...itupun dah letak extra tepung, maybe kena tambah lagi sikit tepung. Prefer resepi pasta yg Maisya guna sebelum ni, tak byk kerenah.

PASTA
http://theitaliancookery.com/pasta.htm

Ingredients: (serves 4)
* 1 1/2 cups white flour (maisya tambah lagi 1/2 cawan tepung)
* 3/4 cup semolina
* 4 eggs
* 1 pinch of salt
* 2 tbsp olive oil

Optional Ingredients: Add these to make different colored pasta, but remember to add a little extra flour to maintain the consistency of the dough
* Tomato paste
* Spinach paste
* Whole peppercorns, crushed

Recipe:
1. Make a well at the center of the flour (semolina and white) and crack the eggs inside of that.

2. Add the oil to the eggs and mix with your hands slowly, so as not to spill anything. Start with your fingertips and make small circular motions that simultaneously mix the eggs and incorporate flour, so your mixture gradually thickens.

3. Continue mixing and adding flour until the dough is no longer sticky, but is not completely dry. You should be able to touch it without it sticking to you. You should be able to pick it up off the table without it sticking. If it's too sticky, add more flour. If it's too dry, add a tablespoon or two of water.

4. Break the dough up into handfuls and pass through a pasta machine or use a rolling pin to flatten the dough as much as possible. The dough should be about 2mm thick.

5. Roll the sheet of pasta onto a rolling pin or clean broom handle, cut into strips. If your dough is thick, cut into very thin strips. If your dough is thin, you can cut it into wider strips. You can hang your pasta on a bar or a clotheshanger.

6. To cook, boil water in a pot and add about 1 tsp salt. Put the pasta in the water and cook for about 2-4 minutes, until the pasta floats. Fresh pasta requires less cooking time than dried pasta. If you added semolina rather than white flour, the pasta will take longer to cook than if you add white flour. Freeze any uncooked pasta.




Untuk sos dia maisya guna resepi ni. Kalau yg sukakan Indian food mungkin akan suka dengan sos ni...byk guna spices. Sedap!

CALCUTTA PASTA SAUCE
http://www.indiasnacks.com/recipe/97/Calcutta-Pasta-Sauce.php

Ingredients

2 tablespoon butter
1 1/2 tablespoon cumin seed; crushed
1 tablespoon paprika (maisya tak letak)
3 cloves garlic ; minced
2 tablespoon fresh ginger; minced
2 jalapenos; seeded and minced
(maisya guna sebiji cili merah dan sebiji capsicum hijau)
3 1/2 cup chopped fresh or canned - tomatoes (maisya guna fresh tomato dan sos tomato)
1 teaspoon cardamom; ground
1/2 tablespoon garam masala
1/2 cup plain yogurt
(maisya ganti dengan susu + lime)
1/2 cup heavy cream (optional) - (for richer; sauce) (tak letak)
1/4 cup fresh cilantro; chopped

Directions:

Saute cumin, paprika, garlic, ginger root and jalapenos in butter until golden and fragrant, about 5 minutes.
Add tomatoes, cardamom and garam masala.
Simmer gently until thickened, 30 to 60 minutes (depending on juiciness of tomatoes).
Add yogurt, optional cream and cilantro. Heat through, but do not boil.
Serve over couscous or pasta.


Recipe from Leesa Townsend of Aurora, OR in "Great Spaghetti Sauce Cookoff" article in "The Herb Companion." Dec. 1992/Jan. 1993, Vol. 5, No. 2. Pg. 78. Posted by Cathy Harned.





Yang ni dah lama buat, 2 bulan lepas!! Dulu pernah makan kat kedai(kakak yg orderkan)...tak perasan apa nama mee ni. Baru-baru ni dok teringat pasai mee ni so search kat internet, dapatlah resepi ni. Untuk mee dia, Maisya guna resepi yg ni, lupa la ambik kat website mana.

EGG NOODLES

2 tbsp oil
1 large egg
1 1/2 cups flour
1/4 cup water


Cara-cara dia tak yah tulislah...macam buat mee biasa(boleh refer resepi-resepi yg lepas)

Lepas dah celur mee ni dan dikeringkan, goreng pulak dlm minyak sampai garing. Nie rupa egg noodles yg dah digoreng garing....makan macam ni saja pun sedap ..rasa macam makan mamee !


Egg Noodle yg dah dicurah kuah atasnya.


Untuk kuahnya lebih kurang macam resepi bawah ni. Sebenarnya haritu masa buat dah combine macam-macam resepi ...tapi basic dia macam ni la lebih kurang. Sayur-sayur tu ikut suka masing-masing la nak letak apa.

CANTONESE YEE MEE
resepi sumbangan mallanhead di FNR

kepingan isi ayam, marinate ngan kicap n tepong jagung
Udang dan sotong
Sayor hijau spt sawi, atau bakchoy
Carrot
Bwg putih
Air
Chicken granules
Oyster sauce, kicap dan minyak bijan
Telor dikacau2.
Garam n lada ikut rasa
Larutan tepong jagung utk memekat kuah

Directions:
1) Goreng bawang putih sampai agak2 brown
2) Masukkan isi ayam dan sotong, carrot. Kacau seketika. Masukkan air dan chicken granules. Masak sampai boiling.
3) Masukkan sayur dan udang tadi. Masak dlm 2 minit. Rasa dan tambah garam n lada mengikut rasa. Masukkan campuran larutan tepong jagung tadi. Ikut sukalah. Kalau nak pekat, banyak sikit, kalau tak nak kurangkan. Masak smp mendidih lagi.
4) Tutup api dapur dan masukkan telor. Kacau sikit sikit je. Lepas tu letak minyak bijan sikit.
5) Letakan atas yee mee n makan ngan cili hijau

Monday, May 5, 2008

Kenangan Lama


He..he..he...gempak jer tajuk entry kali ni....sebenarnya tadik dok korek-korek zaman dulu-dulu punya homepage. Terjumpa gambar ni, ni la kek yg pertama kali maisya decorate sendiri, kek coklat( masa tu tau buat kek coklat jer)..topping dgn fresh cream. Buat utk birthday sendiri, dan utk makan sendiri...ha..ha..sorrylah gambar tak clear, ni gambar yg dah discan dari gambar asal, masa tu mana ada lagi digital camera ni.

Dulu-dulu kebanyakan orang guna geocities untuk buat homepage...maisya pun guna yg tu jugak. Masa study dulu ada ler belajar guna HTML, Java( tapi Java ni memang tak reti-reti sampai ke sudah!! )...so my homepage yg lama tu mula-mula guna yg lebih kurang macam Microsoft Frontpage, senang! Lepas dah belajar html, buat guna html ... dah byk yg lupa macamana nak guna html ni, tapi kalau tgk buku boleh le ingat-ingat balik. Masa tu segalanya buat sendiri...page layout, background etc guna html. Sekarang ni kalau macam blog ni dah senang, pilih jer layout yg berkenan dan boleh tulis jer entry dengan mudah! Klik sana, klik sini dan selesai....

Nak tengok tak homepage maisya yg lama?...Yg ni kira edisi paling matang, dah buang segala yg merepek-repek...yg sebelum-sebelum tu macam bebudak punya jer( ye la, masa tu memang bebudak pun lagik! ). Homepage ni terhenti pada tahun 2004....lepas tu dah start guna blog ni.

Nie url nya:

terlupa plak, ni la resepi yg selalu maisya guna dulu. Sekarang dah tak buat sebab dah jumpa resepi yg lagi senang contohnya resepi kek coklat bebop or zaiima tu...tapi sedap tau kek ni, nanti nak buat la plak.

Chocolate Cake
sumber: my sister( who got it from her friend )

250g mentega
2 cawan gula
4 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
6 sudu teh baking powder..mmm...macam byk je?
1/2 sudu teh garam
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan susu segar
2 sudu teh esen vanilla

1. Ayak tepung, baking powder, garam dan serbuk koko
2. Pukul mentega dan gula
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji
4. Masukkan esen vanilla
5. Masukkan bahan yg telah diayak dan susu berselang seli
6. Bakar

Saturday, May 3, 2008

Popia Basah

Inti utk popia basah...sengkuang & kacang panjang, bawang goreng, kacang tumbuk, sos cili Kulit popia


Dah lama tak buat popia...this time buat kulitnya tak berapa jadik...jadik tebal, kalau nipis plak dia jadik cam garing(senang pecah)...last time 2 kali buat guna kuali yg lain....kuali yg ni susah sikit nampaknya..resepi dah pernah bagi dulu..check kat sini POPIA BASAH