Friday, August 29, 2008

Ramadhan

Selamat menyambut bulan yg penuh keberkatan...bulan Ramadhan. Moga kita diberi kekuatan utk mempertingkatkan lagi amalan kita sepanjang bulan ini dan juga bulan-bulan seterusnya. Puasa melatih kita agar dapat mengawal nafsu, jadi berpada-padalah dengan hidangan kita ketika berbuka dan juga bersahur tu.

Usahalah untuk istiqamah membaca al-quran selepas solat, bersolat sunat terutamanya tarawih (tak semestinya perlu berjemaah di masjid atau surau...bagi yg ada anak-anak kecil macam maisya ni lebih selesa solat tarawih dikerjakan di rumah) serta qiamullail jika mampu...Insyaallah!

Hazrat Salman r.a. berkata bahawa Rasulullah S.A.W. telah bersabda kepada kami pada hari terakhir bulan sya'aban:

"Wahai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi diberkati. Satu bulan yang dalam bulan itu terdapat satu malam (lailatul Qadar) yang lebih baik drp seribu bulan. Satu bulan yg Allah S.W.T. telah menjadikan puasa pada siang hari sebagai satu amalan fardu dan berdiri pada malam hari berterawih sebagai satu amalan sunat. Sesiapa cuba menghampiri Allah S.W.T. pd bulan itu dgn mana-mana amalan sunat maka seumpama seorang yang menunaikan satu fardu pada bulan-bulan yg lain dan sesiapa yang menunaikan satu fardu pada bulan itu adalah seumpama seseorang yang menunaikan 70 fardu pada bulan-bulan lain.

Bulan itu adalah bulan kesabaran dan ganjaran kesabaran adalah syurga.Bulan itu adalah bulan simpati, bulan yang ditambahkan rezeki kepada orang-orang yang beriman. Sesiapa yang memberi seseorang berpuasa untuk berbuka, maka pemberiannya itu merupakan pengampunan utk dosa-dosanya dan kelepasan dirinya dari neraka dan dia mendapat ganjaran puasa orang tersebut tanpa mengurangkan sedikit pun daripada ganjarannya."


Para sahabat r.anhum lalu berkata: 'Tidaklah setiap drp kami mempunyai sesuatu utk diberi kepada orang yang berpuasa utk berbuka puasa' . Maka Rasulullah S.A.W. bersabda, "Allah S.W.T. memberikan pahala itu kepada sesiapa saja yang memberikan walaupun sebiji tamar atau seteguk air ataupun sesisip susu kepada orang yang berpuasa utk berbuka."

"Bulan itu adalah satu bulan yang pada bahagian awalnya merupakan rahmat, pada pertengahannya merupakan keampunan dan pada akhirnya merupakan kelepasan drp neraka. Sesiapa yg meringankan bebanan hamba-hambanya(pekerja-pekerjanya) pd bulan itu maka dia akan diampunkan oleh Allah S.W.T. dan akan dilepaskan drp azab api neraka.

Perbanyakkanlah pada bulan ini empat perkara. Dua perkara pada kamu dpt meredakan Tuhan kamu dan dua perkara lagi yang tidak boleh tidak kamu perlukan. Ada pun dua perkara yang kamu dapat meredakan Tuhan kamu dengannya adalah penyaksian bahawa tiada Tuhan selain drp Allah(Laa ilaha Ilallah) dan kamu mohon istighfar daripadaNya. Manakala dua perkara yang tidak boleh yang tidak boleh tidak kamu perlukan ialah memohon syurga drp Allah S.W.T. dan meminta perlindungan drp api neraka.

Sesiapa yg memberi minum kpd mana-mana orang yg berpuasa, maka Allah S.W.T. akan memberinya minum dr telaga(Al-kautsar) pd hari kiamat; dgn sekali minum, dia tidak akan dahaga lagi sehingga dia masuk ke dalam syurga.."

Thursday, August 28, 2008

Murtabak Mee Segera

Dah lama tahu pasal murtabak ni (orang selalu panggil murtabak maggi)..tapi tak pernah makan dan tak teringin plak nak mencuba sebelum ni...entahlah...rasa macam pelik je he..he..


last week masa dok pikir-pikir nak masak apa utk petang tu dengan bahan-bahan yg limited kat rumah ( kes malas nak ke kedai! )...teringat plak kat murtabak ni. Nie pun versi paling sempoi sebab tak de tambah daging ke sayur etc...cuma tambah bawang sikit. Bila makan...rupanya sedap jugak ye murtabak ni...senang nak buat, mengenyangkan plak tu!

Murtabak Mee Segera


1 bungkus mee segera
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 biji telur saiz sederhana
*boleh tambah daging/sayur etc

-Mee segera direbus hingga lembut dan toskan.
-Gaul rata mee dengan perencahnya( maisya guna perasa kari...kalau tak mau guna perencah tu boleh letak serbuk kari biasa tu).
-Tambah bawang dan gaul rata.
-Pecahkan telur dan kacau sedikit.
-Gaul mee tadi bersama telur( kuantiti telur ni tak boleh byk sgt...nanti jadik cam telur dadar plak...tapi kalau sikit sangat nanti dia pecah-pecah plak so agak-agak la ye)
-Tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali dan bila dah panas tuangkan adunan mee tu...tekan-tekan sikit bagi rata dan kemaskan bahagian tepi-tepinya supaya cantik sikit...bila bahagian bawah dah masak terbalikkan. Bila dah masak bolehlah angkat.

Thank You

Terima ni dari Bal ( http://balquen-blog.blogspot.com/ ). Terima kasih sekali lagi....akak dah sental-sental sikit award ni bagi lebih berkilat..akak tgk dah ramai dapat award ni so tak payah le nak pass lagik eh.

Monday, August 25, 2008

Bukan Biskut Raya!

Ramai yg buat entry pasal biskut raya kan...maisya tak tau lagi nak buat biskut apa tahun ni...biskut-biskut kali ni bukan biskut raya...nie saja-saja buat utk makan je.


Yang ni ikut resepi dari Shima tapi dah ubah sikit ikut apa yg ada kat dapur Maisya je...so biskut ni dah tak jadik Double Choc Chip tapi jadik Biskut Nestum..he..he.. Sedap biskut ni...rangup je...bila start makan dah tak boleh nak berhenti!

DOUBLE CHOC CHIP COOKIES
resepi: shima (
http://shima27.fotopages.com/?entry=1627736)

350gm butter (maisya guna marjerin)
1 cwn gula
1/2 cwn serbuk koko
2 1/2 cwn bubble rice/rice krispies (maisya guna nestum)
1 1/2 cwn choc chip (tak letak)
1 cwn mixed nuts - dibakar dulu hingga keperangan (tak letak)
1 cwn tepung jagung
2 cwn tepung naik sendiri

CARA:
1. panaskan oven 180 celcius(maisya guna suhu 160 C, api atas dan bawah)...sementara tu pukul butter & gula hingga kembang
2. masukkan serbuk koko...kacau sebati.
3. bubuh bubble rice, choc chip & nuts..kacau sebati lg
4. masukkan tepung sikit2...uli ngan tgn...
5. jemput2kan & susun atas dulang pembakar...bakar dlm oven selama 20-25min..




Yang ni plak ikut resepi kat fotopages kak Rinn tapi yg ni pun Maisya dah ubah sikit...sepatutnya biskut ni akan jadi sgt besar(sebab tu namanya giant) tapi maisya punya ni tak berapa nak besar, dah gatai tangan dok ubah sana-sini...kalau ikut betul-betul resepi asal mungkin boleh jadik giant kot?

GIANT CHOC CHIP COOKIES
recipe originally from martha stewart
http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1209500

Ingredients:
2 cups multipurpose flour (maisya guna 1 3/4 cawan tepung gandum + 1/4 cawan tpg jagung)
1 1/2 teaspn baking powder
1 teaspn fine salt
1 cup butter (maisya guna marjerin)
1 cup caster sugar (maisya letak 1/2 cawan je)
3/4 cup packed brown sugar, spooned and leveled (maisya letak 1/4 cawan je)
2 eggs
1 teaspn vanilla essence
12oz choc chips

Maisya tambah:
* Almond nibs
* 1 cup nestum

Instruction:
1. In a bowl sift together flour, baking powder and salt.
2. In a seperate bowl, using an electric mixer beat sugar and butter until light and fluffy.
3. Add in egg one at a time. Mix in vanilla essence and mix well.
4. Gradually add flour into mixture using plastic or wooden spatula. Mix just until
well combined.
5. Lastly add in choc chips, almond nibs and nestum. Mix.
6. Drop one big spoon mounds of dough onto ungreased baking sheets, at least 4 inches
apart from and away from edges of pan.
7. Bake 15mins to 18mins, rotating sheets front to back and from top to bottom.
8. Cool 1min-2mins on baking sheets. Transfer to wire rack to cool.
* The batter will spread tremendously and form a round shape cookie of about 4~5 inches in diameter...





Yang ni saja nak try guna strawberry emulco utk buat biskut...ok jugak lah...biskut ni agak soft.


STRAWBERRY COOKIES

1/2 cawan marjerin/butter
1/2 cawan gula
1/2 cawan sourmilk/yogurt
1 sudu kecil strawberry emulco
1 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder

Pukul gula dan marjerin hingga sebati dan berkrim.
Tambah strawberry emulco dan kacau rata.
Masukkan semua bahan yg lain dan gaul rata.
Jemput-jemputkan guna tgn/sudu dan susun atas dulang oven.
Bakar 160 C, api atas dan bawah selama 15 - 20 minit.


Hadiah

Dapat hadiah ni dari adik Shima ( http://shima27.fotopages.com/ ) yg sgt pandai masak tu...hidangan dia sentiasa nampak macam hidangan kat hotel, teringin akak nak pi makan kat umah shima tapi jauh sgtlah! Terima kasih byk-byk ye bagi akak hadiah ni.



Maisya pass plak hadiah ni kepada ....mmm..nak bagi kat siapa ye?...maisya bagi kat Sue (http://sofwat.fotopages.com/ )...busy sungguh dia sekarang, rindu nak tgk update terbaru kat fotopages dia.

Friday, August 22, 2008

Bun Sosej Berpintal


Resepi dari kak Noormasri. Resepinya simple cuma susah sikit nak bentukkan dia...kak Noor ada ambik gambo step by step. Gambar-gambar di bawah ni gambar sumbangan kak Noormasri(Izinkan maisya letak kat sini ye)







BUN SOSEJ BERPINTAL
resepi sumbangan NoorMasri di FNR

Bahan-bahan :

400 g tepung roti (strong white bread flour) (maisya guna tepung gandum biasa, tambah baking powder 3/4 sudu kecil)
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 sudu besar gula castor
3 sudu besar minyak masak (maisya guna 1 sudu besar marjerin & 2 sudu besar minyak)
250 ml air suam (warm)
10 batang sosej ayam
sedikit sayur campur
sedikit sos tomato
sedikit mayonis

Cara membuat:

Campurkan tepung, yis, garam, gula kedlm mangkuk besar.
Buat lubang di tengah2nya, tuangkan air.
Gaul rata hingga jadi doh.
Tambah minyak dan uli sehingga menjadi doh yg lembut.
Uli selama 10-15 minit sehingga doh menjadi licin dan elastic.
Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
Letak ditempat yg suam sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Bahagi doh kepada 10 bahagian.
Taburkan sedikit tepung ditempat mencanai kemudian canaikan setiap bahagian doh menjadi btk segiempat (lebar mesti sama dgn panjang sosej)
Letak sosej diatasnya kemudian gulung
Potong kpd beberapa bahagian yg sama besar tapi jgn putus
Twistkan setiap bahagian potongan ke kiri dan kanan berselang seli (spt gambar diatas)
Letakkan di atas dulang yg telah digris.
Ulang kesemua doh hingga habis
Biarkan doh tersebut naik sekali ganda.
Selepas itu taburkan sayur campur di atas roti sehingga sekata. Pipekan sos tomato dan mayonis.
Panaskan oven pd suhu 200'’C, bakar selama 20 minit
( suhu dan masa ikut kesesuaian oven masing-masing- maisya guna suhu 175 C )
Sebaik sahaja dikeluarkan dari oven sapu marjerin/butter pada permukaan roti.
**Doh roti ni maisya peram dalam peti sejuk semalaman. Macam ni cara maisya buat:
Malam tu uli dan peram sampai naik 2 kali ganda lepas tu tumbuk-tumbuk buang anginnya dan uli sekejap. Balut dengan cling wrap dan simpan dalam bekas bertutup( guna bekas besar dari doh tu sebab dia akan naik jugak walaupun letak dlam peti ais). Boleh nak letak dalam peti ais di bahagian bawah atas di bahagian sejuk beku tu(maisya selalu letak kat bahagian sejuk beku). Esoknya tu keluarkan doh, biar beberapa minit(supaya doh lembut). Kemudian tumbuk buang angin, uli sekejap dan bolehlah dibentuk ikut suka...gunakan tepung untuk tabur atas papan pencanai dan juga salut tangan sebab doh agak lembut. Dah siap tu biar sampai naik 2 kali ganda dan bakar seperti biasa.
Cara macam ni dapat le makan roti fresh baru bakar masa breakfast tanpa perlu ambik masa utk bancuh dan uli semua tu.

Another award


Dapat award ni dari kak Pinat(http://pinatbate-alwan.blogspot.com/) . Tq so much!

Oleh kerana dah pernah dapat the same award before so rasanya kali ni tak payahlah nak pass lagi award ni(err...sebab tak berapa ramai kenalan blogger ni..) ...ok ke kak Pinat? Tapi kalau sesapa yg rasa nak bawak balik award ni dipersilakan..

Thursday, August 21, 2008

Donut Muffins

Tengah dilanda kemalasan untuk meng'update' blog..hu..hu..

Resepi muffin yg maisya cuba kali ni agak menarik sebab combination of donut & muffin. It is suppose to taste like a donut( a cake-donut type not the yeast-donut type )....mmm..not sure about that, but these muffins taste really good!

The original recipe suruh guna shortening tapi Maisya guna marjerin sebab tak berapa suka guna shortening. Lagipun ada jumpa resepi yg sebijik serupa dgn ni cuma dia guna minyak instead of shortening...kalau nak guna butter pun ok kot?

Sebelum cuba resepi, jom kita baca sikit dulu artikel ni:

A Muffin That Tastes Like a Doughnut
http://www.taunton.com/finecooking/articles/how-to/doughnut-muffins.aspx
Enjoy authentic doughnut flavor in an easy to make muffin; best of all, there's no frying
by
Kathleen Stewart

They may look like muffins, but they taste like doughnuts. A dip in melted butter lets the cinnamon-sugar coating stick.
I love doughnuts, but oh, the work involved in making them: the (sometimes yeasted) batter, the rolling, the shaping, and then, finally, the frying. It makes me think of that old Dunkin' Donuts ad with the guy who, stumbling around in the wee hours of the morning, keeps chanting: "Time to make the doughnuts; time to make the doughnuts."
Well, it is time to make doughnuts—doughnut muffins, that is. Aside from being much, much easier to make, these doughnut muffins, which we sell out of every morning at the Downtown Bakery, are simply delicious. A creamed batter yields a light, cakey interior, while a dip in melted butter mimics the satisfying "friedness" of a doughnut. A generous coating of cinnamon and sugar is the final irresistible touch.

Cream carefully for best results
In most muffin batters, the butter is melted and combined with the wet ingredients, not unlike pancake batter. The texture of my doughnut muffin is more cakelike than muffinlike (a doughnut-muffin-cake anyone?), and so I begin by creaming the butter with the sugar.
Creaming is a crucial step that too often gets short shrift. It incorporates air into the batter, which is especially important for mixtures such as this one that are too heavy to rely solely on chemical leavens, such as baking powder and baking soda. The sugar cuts into the butter, creating tiny air bubbles that get further expanded during baking by the baking powder and the heat of the oven. Proper creaming, therefore, gives you a nice, light crumb.
Start with your butter at room temperature. Here's where a lot of people go wrong with creaming. Butter that's too cold won't blend with the sugar, and butter that's too warm won't hold the pockets of air. Butter that's the proper temperature is somewhat firm but soft enough to easily poke a finger into.


For best results, use the paddle attachment on a stand mixer and beat on medium, starting with the butter and then adding the sugar in a steady stream.
Cream with care. Look for a lighter color, an increase in volume, and less obvious sugar granules.


Cream for longer than you think. The most common mistake is to cream too little; continue beating the butter until the mixture increases in volume, lightens to pale yellow, and the sugar granules no longer look obvious; this may take as long as five minutes. Scrape down the sides of the bowl once or twice during creaming.

Stop before the butter looks curdled. Although undercreaming is more common, beating the sugar and butter too long will result in a mixture that's grainy and looks somewhat curdled. You can still use it, but the results won't be as light.

Alternate the wet and dry ingredients
Alternate the dry and wet. Adding the wet and dry ingredients alternately helps keep muffins tender. The golden rule of muffin making—don't overmix—definitely applies to this hybrid. Overmixing creates gluten, which will toughen the muffin: an unfortunate rhyme but true nonetheless. It also encourages the dissipation of the gases produced by the baking powder; this early dissipation can result in flat muffins.


I mentally divide the dry ingredients into four additions and the wet into three. These small amounts, added gradually and evenly, prevent overmixing.

Dip and roll for doughnut flavor
While the muffins bake, melt the butter for dipping. If you like to keep things neat, you can dip just the tops of the muffins into the butter and then the cinnamon sugar; that way you can use the bottom as a handle and keep your fingers from touching the butter or sugar. But I like to brush the melted butter over the entire muffin and then roll it in the cinnamon sugar. After all, we're trying to dress up a muffin to seem like a doughnut, and it's much more convincing if the entire muffin wears the disguise.

From Fine Cooking 42, pp. 54-55




DONUT MUFFINS
http://amandalwh.wordpress.com/2008/03/22/easter-special-ii-hot-cross-donut-muffins/


1/3 cup shortening (maisya guna marjerin)
1/2 cup sugar
1 medium egg
1-1/2 cups flour
1-1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon nutmeg (maisya tak letak)
3/4 cup milk

For The Topping:

1/2 cup powdered sugar
1 teaspoon cinnamon (maisya tak letak)
1/4 cup melted margarine/butter

-Preheat the oven to 175 degrees C. Grease a muffin pan, don’t use paper liners because you’re going to want to dump these out hot and get started coating them in sugar.


-Cream the shortening and 1/2 cup sugar. Add the egg and whisk it all up until it is smooth.

-In a small bowl, mix the flour, baking powder, salt and nutmeg together.

- With a wooden spoon, mix a quarter of the dry ingredients into the butter mixture. Then mix in a third of the milk mixture. Continue mixing in the remaining dry and wet ingredients alternately, ending with the dry. Mix until well combined and smooth, but don't overmix.

-Spoon the batter into the greased muffin tin. Make sure not to over fill the muffin cups, 1/2 to 2/3 full is full enough.

-Bake for 25-30mins, till an inserted skewer comes out clean and muffins top are slightly brown.
-Take the muffins out of the pan. When they are cool enough to handle, dip/brush the tops of the muffins (or the whole muffin) with the melted margarine. Then dip them into the powdered sugar&cinnamon mixture. Arrange the prepared muffins on a large plate and serve while still warm. Makes a dozen. Very good for breakfast and after school or midnight snacks.

**This recipe is very very old, at least 80 years old. It was created by a cook with leftover donut batter who didn't have time to deep fry them. She added a little milk to make the batter thinner, and cooked it in muffin cups instead of deep frying it. The nutmeg is the secret ingredients which gives these muffins their special old fashioned donut flavor.

Sunday, August 10, 2008

Tempe Goreng Berempah


Selalu goreng dengan garam kunyit je...kali ni buat yg lain sikit...jumpa resepi ni kat fotopages Shima. Sambal kicap tu tak buat pun sebab malas.
TEMPE GORENG BEREMPAH
resepi asal: majalah saji/Kak Muza (FRD)
http://shima27.fotopages.com/?entry=1560743

6 keping tempe - dipotong
10 ulas bwg merah - ditumbuk/kisar
3 ulas bwg putih - ditumbuk/dikisar
125gm rempah kari daging
1 sudu teh perencah ikan bilis (maisya tak letak)
60gm tepung jagung
1 sudu besar cili kisar
garam
sedikit air
500gm minyak masak (utk menggoreng)

sambal kicap:
5 tangkai cili merah - ditumbuk/dikisar
3 tangkai cili padi - ditumbuk/dikisar
125gm kicap pekat
5 sudu kecil gula - adjust ikut rasa
3 sudu kecil sos cili & sos tomato - adjust sendiri
** kicap cair secukupnya – kalau perlu

CARA:
1. satukan bhn2 kisar/tumbuk dgn rempah kari, perencah ikan bilis, tepung jagung, air & garam..gaul rata & adunan mesti pekat
2. ambil tempe & celupkan/sapu rata dgn pes...perap seketika
3. panaskan minyak...goreng tempe hingga perang & garing...toskan.
4. hidang bersama sambal kicap.

Saturday, August 9, 2008

Teh Tarik

Jumpa resepi ni kat myresipi, tertarik dengan rupa dia, berlapis-lapis....tak pernah jumpa lagi teh tarik macam ni so cuba buat...first time buat tapi jadik sgt layernya. Ikut sukatan yg diberi tu dapat byk..cukup utk 2 gelas...gelas maisya kecik kot? Cubaan seterusnya maisya kurangkan sukatan air utk susu tu...agak-agak boleh dapat 1 gelas bila dah campur dengan teh tu nanti...lepas beberapa kali buat barulah cantik sikit...teh tarik ni rasa dia biasa je...cuma rupa dia tu yg menarik. Mengikut kata empunya resepi...selain teh boleh jugak ganti dengan kopi, milo, etc....belum cuba lagi versi yg lain tu....oh ya, bila nak minum tu kacau le dulu ye..

Air Teh Tarikku
siti mariam @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/5065


Bahan-bahan ( 1 gelas )
2 uncang teh
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar susu cair


Cara-cara
-rebus the dengan 1/2 cawan air (rebus sampai air teh tu tinggal 1/3 cawan je)...
-campur susu pekat & susu cair dengan 1 cawan air panas, tarik sampai berbuih
-tuangkan susu tadi ke dalam gelas
-tuangkan pula air teh kedalam gelas tu( tuang slow-slow)


*SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NAK GUNA...

Friday, August 8, 2008

Award


Dapat ni dari MamaFaMi, tq! Sesapa yg dapat ni dari Maisya kalau rajin panjangkan kepad 7 org blogger yg lain, kalau malas just ambik je benda ni dan letak kat blog...tak kena denda/saman pun kalau tak ikut rules tu kan...(..he..he..ikut suka hati je tukar rules sendirik...sorry ek mama)...

Thank you so much MamaFaMi( http://mamafami.blogspot.com/)for passing this award to me.....

Brilliant Weblog is a prize given to sites and blogs that are smart and brilliant both in their content and their design. The purpose of the prize is to promote as many blogs as possible in the blogsphere.

Here are the rules to follow:
When you receive the prize you must write a post showing it, together with the name of who has given it to you, and link them back. Choose a minimum of 7 blogs (or even more) that you find brilliant in their content or design. Show their names and links and leave them a comment informing they were prized with ‘Brilliant Weblog’. Show a picture of those who awarded you and those you give the prize (optional). All the bloggers have wonderful work and content in their blog and all deserve to get this. As per the rules I would like to pass this award to my fellow bloggers mentioned below:


Hanieliza from http://hanieliza.blogspot.com/
Balquen from http://balquen-blog.blogspot.com/
Ujen from http://periukbelanga.jugem.jp/
Hanny from http://hannyzurina.blogspot.com/
Noora from http://umeboshi-ume.blogspot.com/
Shinky-Pinky from http://lifeoffaristeyfamily.blogspot.com/
Kacip from http://kacip.blogspot.com/

Enjoy your awards and please pass it on to other bloggers.
HAPPY BLOGGING!





Yang ni dapat dari Bal(http://balquen-blog.blogspot.com/), tq sebab ingat kat akak ye. Sebagai hadiah akak pass plak award yg kat atas tu pada Bal. Hu..hu..nak bagi kat sapa plak award ni....dah habih org yg maisya kenal dilistkan kat atas sana....oklah maisya pass dekat ciku_nunu sebab dia memang kreatif

Ciku-Nunu from http://magicofcolours.blogspot.com/

Banana Pancake

Ada 2 versi banana pancake ni..satu versi pisang dilenyek dan digaul bersama adunan pancake, satu versi lagi pisang dipotong-potong dan cuma disusun atas pancake.

Yang ni versi pertama, guna resepi dari kak liza...gebu dan lembut je pancake ni. Tak jumpa plak resepi ni kat fotopages kak liza so copy dari mamaFaMi
BANANA PANCAKE (Hanieliza)

Ingredients :

8 ripe bananas ~ mashed
Salt
1 tablespoon sugar
2 tablespoons milk powder
1 egg
1 cup flour
1 teaspoon bicarbonate soda
a bit of margarine

Method :

1. Sift flour with bicarbonate soda. Set aside.
2. Mix well the mashed bananas, salt, sugar and egg.
3. Fold in the sifted dry ingredients till well incorporated.
4. Heat the non-stick pan and grease with a bit of margarine.
5. Put a spoonful of the batter onto the pan and flatten it.
6. Cover the non-stick pan and let the bater cook till golden brown. It's best done on medium heat to avoid the blackish color.
7. Flip over, so that the other side will get cooked as well.
8. Serve with honey or golden syrup or with whatever your heart desire...

Yang ni versi kedua, guna resepi pancake dari Nigella Lawson..resepi ada kat sini: Pancake. Lepas tuang adunan pancake dalam kuali, ambil beberapa hirisan pisang dan susun kat atasnya. Lepas tu bila dah brown bahagian bawah tu terbalikkan.

Thursday, August 7, 2008

Fatt Koh @ Huat Kueh

Resepi yg sangat sempoi...bahan-bahannya mudah dan hasilnya superb! Ada persamaan dengan mushi-pan yg maisya buat guna pancake mix haritu....tapi yg ni lebih sedap dan gebu. Resepi asal dari blog Lily Ng tapi maisya dah ubah sikit bahan-bahannya. Gula tu kalau rasa macam byk sila kurangkan, maisya rasa ok je.



Brown Sugar Fatt Koh

Ingredients:
250 gm self rising flour(maisya guna 240 gm tpg gandum + 3 teaspoons baking powder)
140 gm soft brown sugar(bukan gula merah tu tau..ni soft brown sugar yg halus tu)


100 ml air suam
150 gm santan pekat


garam

Method:
Panaskan periuk kukus.


Griskan acuan dengan minyak.
Larutkan gula dalam air suam, tapis dan sejukkan.
Campurkan semua bahan, whisk until thick and smooth.
Tuangkan adunan ke dalam acuan hingga 90% penuh( supaya dia merekah dengan cantik).


Kukus dengan api besar selama 15 minit( atau lebih jika acuannya besar )

*maisya buat dapat 8 biji saiz besar

Wednesday, August 6, 2008

Pulut Durian

Tengah musim sekarang ni so buat jugaklah entry pasal durian ...sebenarnya kat rumah ni selalunya durian tu habis makan macam tu je tak sempat nak buat kuih ke kek ke pengat ...anak-anak bukan makan sgt durian, maisya & hubby le yg byk makannya...lepas tu malam tak nyenyak tido sebab hangat!! Kalau rumah ada aircond best jugak...haritu kami pakat tido kat living room je...kipas syiling on, tambah lagi kipas berdiri tu 2 bijik..ha...ha..

Pulut durian ni rasanya dulu-dulu tak biasa makan...kalau durian gaul dengan nasi tu biasa jugak tengok. Durian makan dengan pulut & santan ni kiranya sesuatu yg agak baru bagi maisya....sedap memang sedap tapi tak boleh makan byk ye...

Pulut Durian

untuk pulutnya:
2 cawan beras pulut - dibersihkan dan direndam lebih kurang 3 jam
2 cawan air
Daun pandan

Toskan pulut, masukkan ke dalam loyang dan tambahkan 2 cawan air. Letakkan jugak daun pandan. Kukus hingga masak( dalam 20 minit )

untuk santannya:
Santan - agak-agaklah kepekatannya ye
Garam
Daun Pandan

Masak santan bersama garam dan daun pandan dengan api perlahan hingga mendidih.

bahan lain:
Gula
Durian

cara makannya:
letakkan pulut dan isi durian di dalam pinggan, tuangkan santan dan taburkan gula sedikit.

Tuesday, August 5, 2008

Curry Laksa

Hidangan yg agak menarik...kuahnya tu basicly adalah kuah mee kari cuma ada tambahan daun kesum, bunga kantan, asam keping...macam buat laksa.... resepi asal ambik kat fotopages maklang tapi maisya buat ikut apa yg ada kat rumah je...



Curry Laksa Nyonya
http://ulampegaga.fotopages.com/?entry=1141163
sumber : chef lotffi

Bahan-bahan kuahnya:
Isi ayam dalam semangkuk kecil (maisya guna beef)
Udang sederhana besar dlm 15 ekor
Bawang merah 4 ulas } ditumbuk halus
Bawang putih 3 ulas }
Daun kesum dlm 3-4 tangkai - dihiris halus
Bunga kantan dlm 3-4 batang - dihiris halus
Cili blender dalam 6 sudu besar (tak letak..takut pedas sgt)
Rempah kari 6 sudu besar
Asam keping 1-2 keping
Air agak2 dalam 3 cawan..
Santan dari sebiji kelapa (maisya guna fresh milk)
Fish ball & fish cake (tak letak)
Garam & gula secukup rasa..
Serai (dititik )
*Maisya tambah kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang semasa tumis tu.

Bahan-bahan mee :
Mee kuning- dicelur
Taugeh -
Sengkuang - dihiris batang mancis
Timun - dihiris batang mancis
Telor - direbus
Limau kasturi
* maisya tak letak semua ni, Cuma letak sawi yg dicelur je

Cara-caranya :
Bawang putih + merah ditumis garing, masukkan cili blender, dah garing masukkan rempah kari, bila rempah dan terbit minyak, masukkan serai, tumis lagi sehingga garing, masukkan isi ayam tadi sampai agak2 garing sedikit...masukkan air, tunggu menggelegak baru masukkan bunga kantan + daun kesum tadi & asam keping. Bila dah hampir masak masukkan fish ball/fish cake, masukkan santan, lastly masukkan udang, gula + garam secukup rasa. Kuahnya taklah pekat.. tetapi taklah cair sangat

Monday, August 4, 2008

Chocolate & Blueberry Parfait

Sekarang ni cuaca agak panas..tambah plak tgh musim durian....bertambah panas le badan ni bila dah makan durian...haritu jengok fotopages kak Linda ternampak Ichigo Parfait...tergoda la plak...masa puasa 27 Rejab haritu buat ni utk berbuka...simple je nak buatnya, just lapiskan je adunan cheese dengan apa yg kita suka...kalau ada cornflakes, biskut( dihancurkan ) ke boleh letak kat lapisan bawah sekali dan jugak atas sekali...pendek kata bubuh je apa yg kita nak.



Chocolate & Blueberry Parfait

Adunan cheese:
1 cawan cream cheese ( maisya guna homemade cheese, rujuk nota di bawah )
1/2 cawan sour milk ( sila rujuk nota di bawah )
2 sudu besar powdered sugar

Pukul semua bahan hingga sebati dan smooth. Nisbah bahan-bahan ni sebenarnya boleh adjust sendiri..nak lebihkan cheese ke etc...ikut selera masing-masing.

Chocolate Syrup:
1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan air
1/2 cawan gula
garam
1/2 sudu teh esen vanilla

Gaul rata semua bahan( kecuali esen vanilla) dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Biarkan mendidih selama 1 minit sambil dikacau supaya tak hangit. Bila dah sejuk, tambah esen vanilla. Gaul rata.

Bahan lain:
Bluebery filling
Choc chips

Cara Maisya lapiskannya:
Sediakan gelas yg tinggi.
Tuangkan sedikit chocolate syrup.
Letakkan adunan cheese di atasnya( letak perlahan-lahan supaya tak comot..maisya buat tu comot je)
Taburkan chocolate chips dan tuangkan sedikit chocolate syrup.
Lapiskan dengan adunan cheese.
Sudukan blueberry filling ke atasnya.
Lapiskan dengan adunan cheese.
Taburkan chocolate chips dan hiaskan dengan sedikit chocolate syrup.
Sejukkan sekurang-kurangkan sejam sebelum dihidangkan ( sila tutup mulut gelas tu dengan cling wrap sebelum simpan dalam peti ais )

nota:
*homemade cheese
sila rujuk entry maisya yg ni :
Homemade cheese

*sour milk
sour milk = Mix one tablespoon lemon juice or distilled white vinegar with one cup of milk, let stand for 5 minutes