Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2008

Mayonnaise Muffins

Imej
Satu resepi yg agak menarik utk dicuba....rasa dia boleh tahan tapi bahagian permukaan tu jadi melekit plak bila dah sejuk...kena bakar lama lagi sikit kot? Maisya letak jem nenas kat dalam tu.


Mayonnaise Muffins
http://www.bbonline.com/va/theresidence/recipe1.html

2 cups self-rising flour
*maisya tambah gula sikit...beberapa sudu besar
1/4 cup mayonnaise
1 cup milk

Mix ingredients in order given. Spoon into prepared muffin tins. Bake at 400 degrees F for 15 to 20 min. or until lightly browned. Makes 12.
Serve with butter and jam. Easy and good.

Soto

Imej
Masakan-masakan yg renyah macam ni rasanya setahun sekali je boleh buat...kena tunggu bebetul rajin. Resepi di ambil dari fp Lee Lin

SOTO
http://kucingorengemok.fotopages.com/?entry=1702367

Kuah soto
1 ekor ayam
1 kiub perasa ayam (maisya tak letak)
1 sup bunjut

Kisar:
Bawang besar
Bawang putih
Halia

Kisar kering:
Lada hitam
Jintan kasar
Jintan halus
Ketumbar – 2 kali ganda jintan (kalau jintan 1 paket, ketumbar 2 paket)

1. Tumis bahan kisar, bila wangi masukkan bahan kisar kering.
2. Biarkan wangi, masukkan ayam. Tambah air hingga ayam tenggelam
3. Masukkan kiub perasa ayam, sup bunjut dan garam, biar mendidih.
4. Bila ayam lembut, keluarkan dari kuah. Toskan.
5. Siat dan carik-carikkan isi ayam.


Bergedel
1 kilo kentang
1/2 buku bawang putih
lada sulah (banyak)
400g daging cincang
100-200g bawang goreng
1 cekak daun sup – racik halus
1 cekak daun bawang – racik halus
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur – asingkan kuning dan putih telur

1. Hiris kentang dan goreng hingga lembut. Lenyek/tumbuk.
2. Tumis bawang p…

Hazelnut Chocolate Brownies

Imej
HAZELNUT CHOCOLATE BROWNIES
Recipe by Amy Beh
http://kuali.com/recipes/viewrecipe.asp?r=1468

Ingredients
# 150g dark cooking chocolate, broken into pieces
# 175g butter
# 175g soft brown sugar
# 3/4 tsp vanilla essence
# 3 eggs

Sifted twice:
# 135g plain flour
# 80g cocoa powder
# 1 tsp cinnamon powder(tak letak)
# 1/2 tsp salt

# 100g roasted hazelnuts, very coarsely chopped (maisya guna almond)

Method
Line a 21cm square baking tin with lightly greased aluminium foil. Preheat oven to 180°C.

Melt butter and chocolate over simmering hot water until both chocolate and butter melts into a paste.

Remove from heat and add in sugar. Stir until sugar dissolves( part ni penat dok kacau-kacau tapi tak mau larut pun gulanya). Leave aside to cool.

Add eggs, one at a time into the chocolate butter paste and add in essence, sifted flour and cocoa mixture.

Stir in hazelnuts.

Pour batter into prepared tin and bake for 30 minutes.

Allow brownies to cool for 10–15 minutes then cut into slices.

*maisya guna loyang cutter. Ala…

Roti Arab

Imej
Alhamdulillah menjadik elok je kembungnya walaupun rupanya tak berapa cantik....makan dengan sambal sardin


ROTI ARAB

resepi dari sofinar @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/3710

Bahan-bahan ( 18 biji )

* 2 sudu besar mentega
* 2 sudu besar minyak masak
* 2 sudu besar gula
* 300 ml air suam
* 6 g yis ( lebih kurang 2 sudu kecil )
* 500g tpg gandum

Cara-cara

1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
2. tepung di gaul dengan yis
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
4. perap selama 1 jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
7. panaskan minyak dan goreng sebiji2(kaut dan curah-curahkan minyak panas atas roti tu), tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan. Goreng hingga kedua-dua belah bewarna perang.
8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

*uli tak de lama sgt macam buat roti tu...lebih kurang 5 minit
*lepas mencanai jgn biar lama sgt untuk goreng, k…

Laksa Johor

Imej
Dah lama nak cuba buat laksa johor sebab tak pernah makan tapi resepinya nampak leceh. Terjumpa resepi yg agak mudah di fotopages kak Anim (http://penyulawa.fotopages.com/). Ni la hasilnya.


LAKSA JOHOR
http://penyulawa.fotopages.com/?entry=1486016

bahan utama
1 atau 2 pek speghetti - rebus spt arahan di pek

rebus dan kisar (jgn buang air rebusan)
1 kg ikan kembung putih (ikan parang sweeter la walau banyak tulang but expensive)
250 gm udang putih yang kecil2 tu... (yg ni option jer tp kalau bubuh lg sedap)
100 gm ikan bilis basah (option jugak, jarang bubuh sebab susah dapat boleh abaikan)

bahan kisar
15 butir bawang merah (lebih pun sodap)
10 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit (pakai serbuk pun boleh)
8 batang serai - dihiris
1 inci lengkuas
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih (halus)
sedikit udang kering
belacan
1 senduk cili kisar
minyak untuk menumis

bahan lain
2 sudu besar kerisik
250 gm santan pati (beli terus kat pasar RM1)
asam keping garam secukup rasa
se…

Sotong

Imej
Sotong Goreng Tepung
che'iza @ myresipi.com (http://www.myresipi.com/top/detail/4014)

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
300 gm sotong
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 biji telur
sedikit garam
lada sulah

Cara-cara
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.

Sotong Masak Sos Berempah
resepi dari Baiduri Othman di FNR

Bahan2nya:-
1 kg sotong dibersihkan mcm biasa
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sedikit halia
dua tiga sudu besar sos cili
dua tiga sudu besar sos tomato
cili merah
sedikit serbuk ketumbar & serbuk kurma
satu btg serai dititik
ga…

Yong Tau Foo (?)

Imej
Nie bukan Yong Tau Foo yg real sebab tak ikut resepi pun...Bubuh je apa yg rasa nak dan sosnya pun hentam saja...ok lah. Rasa Yong Tau Foo yang sebenarnya pun dah lupa sebab dah bertahun-tahun tak makan.

Maisya cuma letak fishball, ganmodoki, kangkung, carrot & laksam. Semua bahan(kecuali laksam) direbus sekejap dengan air rebusan ikan bilis. Lepas tu potong kecik-kecik dan gaul dengan sos.

Fishball ni buat sendiri guna resepi yg ni: FISHBALL tapi tambah carrot yg diparut.

Yang ni Ganmodoki(deep-fried fritters made of tofu & vegetables), resepinya di sini: GANMODOKI. Kali ni tak cantik sgt jadinya, asyik melekat di kuali semasa goreng. Maybe adunan terlalu lembik.

Sebelum dibentukkan dan digoreng



Yang dah digoreng

Laksam guna resepi dari Yani di myresipi

Laksam
http://www.myresipi.com/top/detail/185

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Cara-cara:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. A…

Penyejuk Tekak

Imej
Selamat Hari Raya Aidiladha.

Rainbow Pudding ni buat untuk jamuan hari raya di surau.

Kali ni berjaya dapatkan jalur-jalur yg halus...setiap warna pada permulaan letak 3 sudu besar , bila dah lebih separuh letak 2 sudu besar dan bila dah nak habis tu letak 1 sudu besar je....tapi yg bahagian last tu adunan dah agak mengeras so jadik berketul sikit.

Kalau ikut resepi asal dia suruh sengetkan loyang masa tuang setiap lapisan tapi maisya terus tuang kat tengah loyang tanpa sengetkan loyang tu macam buat kek zebra

Gula dikurangkan , resepi asal 450g gula tapi maisya guna 400g gula pasir dan 20g gula batu.

Resepi dah ada di sini: RAINBOW MARBLE PUDDING


Yang ni Daifuku ..dah pernah buat dulu tapi kali ni tambah pewarna merah sikit.

Resepinya di sini: DAIFUKU MOCHI


Kat bawah ni plak puding-puding yg buat masa bulan puasa lepas. He..he..dah berbulan baru nak letak kat sini. Resepi nak kena cari dulu, mana ntah letaknya...nanti bubuh kemudian...tengok gambar je dulu.


PUDING KASTAD
resepi dari BEBEH di F…

Hari-hari Yang Sibuk

Imej
Minggu lepas memang busy sangat...macam-macam projek ada...start dari hari Rabu, buat kek coklat kukus 1 adunan dan muffin 2 adunan. Semua ni untuk dibawa ke tadika anak esoknya tu sempena hari terakhir dia di sana. Saja deco sikit-sikit, main-main dengan ising...mulanya Maisya dah buat Swiss Meringue Buttercream sebab dengar kata buttercream ni sedap tapi bila baca balik kat blog yg Maisya ambik resepi tu, dia kata buttercream ni tak digalakkan letak di suhu bilik lebih dari 3 jam ...cancel guna buttercream tu sebab tak tau bila budak-budak kat tadika tu akan makan so buatlah buttercream biasa je. Nie je la yg mampu dibuat...tak de idea la...

Ini kek coklat kukus yg dikukus dalam bekas tau fu fah tu(microwave oven safe)...untuk cikgu-cikgu ...bunga tu entah bunga apa tak tau la...he..he..

Yang ni untuk student


Hari Khamis & Jumaat sibuk kemas rumah sebab family Maisya nak datang hari Sabtu...tak de lah kemas apa pun sebab rumah pun memang tak de banyak barang.

Hari Sabtu pergi Majlis…

Award

Imej
Dapat award ni dari Wani(http://jommainmasak-masak.blogspot.com/) dan Shima(http://shima27.fotopages.com/)

Syarat award ni seperti berikut yer:

1. Sape yang dapat award ni leh letak kat blog memasing
2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
3. Bagi award ni kat 7 orang bertuah
4. Tinggalkan ia mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kt orang tu

err...rasa macam semua org dah dapat award ni...so maisya tayang je la kat sini