Wednesday, December 31, 2008

Mayonnaise Muffins

Satu resepi yg agak menarik utk dicuba....rasa dia boleh tahan tapi bahagian permukaan tu jadi melekit plak bila dah sejuk...kena bakar lama lagi sikit kot? Maisya letak jem nenas kat dalam tu.


Mayonnaise Muffins

http://www.bbonline.com/va/theresidence/recipe1.html

2 cups self-rising flour
*maisya tambah gula sikit...beberapa sudu besar
1/4 cup mayonnaise
1 cup milk

Mix ingredients in order given. Spoon into prepared muffin tins. Bake at 400 degrees F for 15 to 20 min. or until lightly browned. Makes 12.
Serve with butter and jam. Easy and good.

Friday, December 26, 2008

Soto



Masakan-masakan yg renyah macam ni rasanya setahun sekali je boleh buat...kena tunggu bebetul rajin. Resepi di ambil dari fp Lee Lin

SOTO
http://kucingorengemok.fotopages.com/?entry=1702367

Kuah soto
1 ekor ayam
1 kiub perasa ayam (maisya tak letak)
1 sup bunjut

Kisar:
Bawang besar
Bawang putih
Halia

Kisar kering:
Lada hitam
Jintan kasar
Jintan halus
Ketumbar – 2 kali ganda jintan (kalau jintan 1 paket, ketumbar 2 paket)

1. Tumis bahan kisar, bila wangi masukkan bahan kisar kering.
2. Biarkan wangi, masukkan ayam. Tambah air hingga ayam tenggelam
3. Masukkan kiub perasa ayam, sup bunjut dan garam, biar mendidih.
4. Bila ayam lembut, keluarkan dari kuah. Toskan.
5. Siat dan carik-carikkan isi ayam.


Bergedel
1 kilo kentang
1/2 buku bawang putih
lada sulah (banyak)
400g daging cincang
100-200g bawang goreng
1 cekak daun sup – racik halus
1 cekak daun bawang – racik halus
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur – asingkan kuning dan putih telur

1. Hiris kentang dan goreng hingga lembut. Lenyek/tumbuk.
2. Tumis bawang putih, masukkan lada sulah dan daging cincang. Goreng hingga daging kering/hilang bau hanyir.
3. Campur semua bahan: kentang lenyek, daging, bawang goreng, daun², tepung jagung dan kuning telur. Gaul sebati dengan tangan. Bulat²kan dan lalukan di atas tepung jagung.
4. Celup dalam putih telur dan goreng.

Sambal kicap
1 paket cili api
5-6 sudu besar gula
2 cawan kicap
1-2 sudu besar cuka
*Maisya tambah bawang putih

Kisar semua.

Hidangkan:
Nasi himpit
Ayam siat
Bergedel
Sambal kicap
Tauge - celur
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
*Maisya tambah suun goreng

Thursday, December 25, 2008

Hazelnut Chocolate Brownies



HAZELNUT CHOCOLATE BROWNIES
Recipe by Amy Beh
http://kuali.com/recipes/viewrecipe.asp?r=1468

Ingredients
# 150g dark cooking chocolate, broken into pieces
# 175g butter
# 175g soft brown sugar
# 3/4 tsp vanilla essence
# 3 eggs

Sifted twice:
# 135g plain flour
# 80g cocoa powder
# 1 tsp cinnamon powder(tak letak)
# 1/2 tsp salt

# 100g roasted hazelnuts, very coarsely chopped (maisya guna almond)

Method
Line a 21cm square baking tin with lightly greased aluminium foil. Preheat oven to 180°C.

Melt butter and chocolate over simmering hot water until both chocolate and butter melts into a paste.

Remove from heat and add in sugar. Stir until sugar dissolves( part ni penat dok kacau-kacau tapi tak mau larut pun gulanya). Leave aside to cool.

Add eggs, one at a time into the chocolate butter paste and add in essence, sifted flour and cocoa mixture.

Stir in hazelnuts.

Pour batter into prepared tin and bake for 30 minutes.

Allow brownies to cool for 10–15 minutes then cut into slices.

*maisya guna loyang cutter. Alas loyang dengan kertas minyak lepas tu tuang adunan dan letak cutter. Bila dah masak, masa masih panas-panas tu keluarkan cutter.

Wednesday, December 24, 2008

Roti Arab

Alhamdulillah menjadik elok je kembungnya walaupun rupanya tak berapa cantik....makan dengan sambal sardin


ROTI ARAB

resepi dari sofinar @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/3710

Bahan-bahan ( 18 biji )

* 2 sudu besar mentega
* 2 sudu besar minyak masak
* 2 sudu besar gula
* 300 ml air suam
* 6 g yis ( lebih kurang 2 sudu kecil )
* 500g tpg gandum

Cara-cara

1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
2. tepung di gaul dengan yis
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
4. perap selama 1 jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
7. panaskan minyak dan goreng sebiji2(kaut dan curah-curahkan minyak panas atas roti tu), tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan. Goreng hingga kedua-dua belah bewarna perang.
8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging


*uli tak de lama sgt macam buat roti tu...lebih kurang 5 minit
*lepas mencanai jgn biar lama sgt untuk goreng, kalau boleh lepas canai terus goreng
*boleh tambah garam jika suka

Wednesday, December 17, 2008

Laksa Johor

Dah lama nak cuba buat laksa johor sebab tak pernah makan tapi resepinya nampak leceh. Terjumpa resepi yg agak mudah di fotopages kak Anim (http://penyulawa.fotopages.com/). Ni la hasilnya.


LAKSA JOHOR
http://penyulawa.fotopages.com/?entry=1486016

bahan utama
1 atau 2 pek speghetti - rebus spt arahan di pek

rebus dan kisar (jgn buang air rebusan)
1 kg ikan kembung putih (ikan parang sweeter la walau banyak tulang but expensive)
250 gm udang putih yang kecil2 tu... (yg ni option jer tp kalau bubuh lg sedap)
100 gm ikan bilis basah (option jugak, jarang bubuh sebab susah dapat boleh abaikan)

bahan kisar
15 butir bawang merah (lebih pun sodap)
10 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit (pakai serbuk pun boleh)
8 batang serai - dihiris
1 inci lengkuas
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih (halus)
sedikit udang kering
belacan
1 senduk cili kisar
minyak untuk menumis

bahan lain
2 sudu besar kerisik
250 gm santan pati (beli terus kat pasar RM1)
asam keping garam secukup rasa
serbuk perasa secukup rasa (tak suka boleh diganti ngan sedikit gula)

Cara membuat kuah
1. Panaskan minyak di dalam periok. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau harumnya.
2. Masukkan santan dan ikan yang telah dikisar bersama airnya. Tambah air kalau terlalu pekat. Masukkan sekali asam keping. Biar hingga mendidih. Sesekali kacau supaya tak berkerak di dasar periuk.
3. Bila dah menggelegak, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa/gula. Kalau kurang rasa masam boleh tambah asam keping lagi. Kecilkan api sedikit tapi tidak terlalu kecil. Biarkan mendidih selama 1/2 jam lagi supaya bahan kuah jadi mesra dan pekat.
4. Siap untuk dihidang.

untuk ulam/hiasan
daun selasih/daun kesum - hiris nipis
bunga kantan - hiris nipis
kacang panjang - potong kecil
taugeh
timun - buang empulur dan hiris nipis
asam limau
bawang besar - belah dua dan dimayang
lobak masin - dicincang
sambal belacan (kisar cili merah + belacan)

Kaedah menghidang
1. Masukkan speghetti ke dalam pinggan. Sendukkan sedikit kuah.
2. Taburkan bahan ulam/hiasan tadi.
3. Bubuhkan sambal belacan dan perahkan asam limau.

Tuesday, December 16, 2008

Sotong

Sotong Goreng Tepung
che'iza @ myresipi.com (
http://www.myresipi.com/top/detail/4014)

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
300 gm sotong
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 biji telur
sedikit garam
lada sulah

Cara-cara
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.


Sotong Masak Sos Berempah
resepi dari Baiduri Othman di FNR

Bahan2nya:-
1 kg sotong dibersihkan mcm biasa
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sedikit halia
dua tiga sudu besar sos cili
dua tiga sudu besar sos tomato
cili merah
sedikit serbuk ketumbar & serbuk kurma
satu btg serai dititik
garam & gula
bawang besar dihiris

Cara2nya:-
Tumbuk cili merah bersama bawang putih, bawang merah & halia. Lepas tu tumis bersama serai. Kemudian masukkan serbuk ketumbar & serbuk kurma. Tumis hingga masak or brownish in color.
Kemudian masukkan sos cili & sos tomato. Masukkan garam & gula. Bila dah menggeledak baru masukkan sotong & bawang besar, kacau hingga masak. Jika suka boleh bubuh sedikit susu cair.
Lepas tu boleh dihidangkan & ditabur daun sup/daun bawang.

Thursday, December 11, 2008

Yong Tau Foo (?)

Nie bukan Yong Tau Foo yg real sebab tak ikut resepi pun...Bubuh je apa yg rasa nak dan sosnya pun hentam saja...ok lah. Rasa Yong Tau Foo yang sebenarnya pun dah lupa sebab dah bertahun-tahun tak makan.

Maisya cuma letak fishball, ganmodoki, kangkung, carrot & laksam. Semua bahan(kecuali laksam) direbus sekejap dengan air rebusan ikan bilis. Lepas tu potong kecik-kecik dan gaul dengan sos.

Fishball ni buat sendiri guna resepi yg ni:
FISHBALL tapi tambah carrot yg diparut.

Yang ni Ganmodoki(deep-fried fritters made of tofu & vegetables), resepinya di sini:
GANMODOKI. Kali ni tak cantik sgt jadinya, asyik melekat di kuali semasa goreng. Maybe adunan terlalu lembik.

Sebelum dibentukkan dan digoreng



Yang dah digoreng

Laksam guna resepi dari Yani di myresipi

Laksam
http://www.myresipi.com/top/detail/185

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam


Cara-cara:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan tuangkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis


Dok cari jugak resepi sos yong tau foo yg simple tapi kebanyakannya complicated so Maisya bantai je campur segala jenis sos..he..he..

SOS

Kicap Manis
Sos Tiram
Sos Cili
Sos Tomato
Cili kering( dibasuh dan dipotong-potong pendek)
Tepung Jagung
Air
Gula merah
Garam
Bijan

Bijan digoreng tanpa minyak hingga berwarna perang. Ketepikan.
Kicap manis, sos tiram, sos cili, sos tomato dibancuh bersama sedikit air di dalam periuk. Masukkan cili kering dan masak hingga mendidih dengan api perlahan.
Tambah gula dan garam secukup rasa.
Akhir sekali tambahkan bijan dan juga tepung jagung yg dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.

Wednesday, December 10, 2008

Penyejuk Tekak

Selamat Hari Raya Aidiladha.

Rainbow Pudding ni buat untuk jamuan hari raya di surau.

Kali ni berjaya dapatkan jalur-jalur yg halus...setiap warna pada permulaan letak 3 sudu besar , bila dah lebih separuh letak 2 sudu besar dan bila dah nak habis tu letak 1 sudu besar je....tapi yg bahagian last tu adunan dah agak mengeras so jadik berketul sikit.

Kalau ikut resepi asal dia suruh sengetkan loyang masa tuang setiap lapisan tapi maisya terus tuang kat tengah loyang tanpa sengetkan loyang tu macam buat kek zebra

Gula dikurangkan , resepi asal 450g gula tapi maisya guna 400g gula pasir dan 20g gula batu.

Resepi dah ada di sini:
RAINBOW MARBLE PUDDING


Yang ni Daifuku ..dah pernah buat dulu tapi kali ni tambah pewarna merah sikit.

Resepinya di sini:
DAIFUKU MOCHI


Kat bawah ni plak puding-puding yg buat masa bulan puasa lepas. He..he..dah berbulan baru nak letak kat sini. Resepi nak kena cari dulu, mana ntah letaknya...nanti bubuh kemudian...tengok gambar je dulu.


PUDING KASTAD
resepi dari BEBEH di FNR

1 cawan tepung kastad
4 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair

Bancuh tepung dengan air dan masak dengan api perlahan. Kacau selalu.
Bila menggelegak masukkan gula dan susu cair. Masak hingga pekat.
Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.


PUDING NENAS

1 sudu besar agar-agar serbuk
600ml air
1/2 cawan gula
sebiji nenas yg sederhana besar
2 sudu besar tepung kastad
1/2 cawan susu cair

-Ambil 1/2 bahagian dari nenas dan kisar bersama 400ml air
-Baki nenas dicincang kasar dan ditabur ke dalam loyang
-Bancuh tepung kastad dengan susu cair
-Masakkan serbuk agar-agar bersama baki air ( 200ml ) hingga larut dan tambahkan gula, masak lagi hingga gula larut.
-Masukkan air kisaran nenas, masak hingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau selalu hingga mendidih.
-Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berisi nenas cincang tadi.
-Sejukkan.

Wednesday, December 3, 2008

Hari-hari Yang Sibuk

Minggu lepas memang busy sangat...macam-macam projek ada...start dari hari Rabu, buat kek coklat kukus 1 adunan dan muffin 2 adunan. Semua ni untuk dibawa ke tadika anak esoknya tu sempena hari terakhir dia di sana. Saja deco sikit-sikit, main-main dengan ising...mulanya Maisya dah buat Swiss Meringue Buttercream sebab dengar kata buttercream ni sedap tapi bila baca balik kat blog yg Maisya ambik resepi tu, dia kata buttercream ni tak digalakkan letak di suhu bilik lebih dari 3 jam ...cancel guna buttercream tu sebab tak tau bila budak-budak kat tadika tu akan makan so buatlah buttercream biasa je. Nie je la yg mampu dibuat...tak de idea la...

Ini kek coklat kukus yg dikukus dalam bekas tau fu fah tu(microwave oven safe)...untuk cikgu-cikgu ...bunga tu entah bunga apa tak tau la...he..he..


Yang ni untuk student


Hari Khamis & Jumaat sibuk kemas rumah sebab family Maisya nak datang hari Sabtu...tak de lah kemas apa pun sebab rumah pun memang tak de banyak barang.

Hari Sabtu pergi Majlis Penyampaian Hadiah & Sijil tadika anak sulung Maisya...macam-macam gelagat budak-budak ni bila buat persembahan atas pentas....respek betui kat cikgu-cikgu yang sabar melayan karenah anak-anak kecil ni. Balik dari situ pi shopping barang-barang dapur sat.

Petang tu start buat muffin lagi...kali ni nak bawak pergi kenduri sepupu kawin..buat 2 jenis, choc chips muffin dan muffin pandan tapi separuh dah habis dimakan petang tu...he..he..famili maisya datang petang tu so sibuk masak utk dinner. Adik maisya malam tu buat 2 lagi adunan choc chips muffin tu.

Esoknya(Ahad) lepas breakfast kami pergi Butterworth untuk kenduri kawin sepupu. Balik rumah petang tu tidur sekejap sebab malamnya ada projek lagi nak kena buat...Malam tu lepas belek-belek resepi kat file dan jugak internet ambik keputusan utk buat Apple Crumble sebab bahan-bahannya ada kat rumah. Tapi ubahsuai sikit letak dalam tart shell supaya senang nak bawa dan makan. Mula-mula buat dia punya crumble lepas tu simpan dalam petiais. Buat pulak tart shell...siap bakar tart shell(separuh masak) dah pukul 2 pagi hu...hu..hu..

Esok paginya lepas husband pergi kerja kelam-kabut plak buat filling utk tart tu , assemble semua dan bakar. Sambil-sambil tu kejutkan anak-anak, mandikan dan bagi breakfast. Nasib baik sempat siap semua sebelum waktu yg dijanjikan...
Nie dia Apple Crumble Tart sebelum letak crumble dan jugak selepas bakar


oops! Lupa plak nak bagitau...hari Isnin tu ada janji nak jumpa dengan cyber friends. Mamazieza(
http://mamazieza.fotopages.com/) dari Penang datang jemput Maisya kat Kulim dan kami pergi ke Sungai Petani untuk jumpa kawan-kawan yg lain. Dalam perjalanan tu kak Ana(http://elianas.fotopages.com/) pun join sekali. Kat Sungai Petani, kak Liza(http://hanieliza.fotopages.com/) dan kak Rinn(http://rinnchan.fotopages.com/) dah tunggu. Seronok dapat jumpa dengan semua tapi rasa segan sikit sebab baru first time bersua muka. Kat sana Mamazieza sempat buat demo masak Takoyaki ...best sebab dah lama betul tak makan. Maisya tak byk ambik gambar sebab kamera Maisya ni kalau gambar indoor memang tak clear so kalau nak tgk gambar yg cantik kena tunggu kak Liza, kak Rinn, kak Ana dan Mamazieza update kat fotopages masing-masinglah. Thanks Mamazieza sebab sudi ajak Maisya join sekali.


Antara makanan yang ada nasi lemak & pulut panggang(kak Ana), kek coklat kukus & takoyaki(Mamazieza), sandwich & bahulu lapis & rojak buah(kak Rinn), salad sayur & salad buah, biskut snow almond, mushroom soup serta air apple(kak Liza), apple crumble tart(Maisya)

Resepi-resepi:

Choc Chips Muffins-->
http://daridapurmaisya.blogspot.com/2008/04/muffins.htm

Pandan Muffin
resepi asal:
Kim's Moist Muffins

Ingredients
1 1/2 cups self-raising flour
1/4 cup vegetable oil
3/4 cup buttermilk *
3/4 cup caster sugar
1 egg, lightly beaten
1 tablespoon pandan emulco

for topping:
15g mentega
15g gula
30g tepung gandum
Campurkan mentega dan gula hingga sebati. Tambahkan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan atau simpan di dalam peti ais.

Method
Preheat oven to 180°C.
Grease muffin tins or use liners.
Mix all dry ingredients together and make a well.
Mix all wet ingredients together and pour into the well.
Add flavourings and mix well until just combined.
Place in tins,sprinkle topping and bake for 15-20 minutes or until lightly browned. (maisya bakar dalam 25 minit)

*Buttermilk Substitute
1. Place a Tablespoon of white vinegar or lemon juice in a liquid measuring cup.
2. Add enough milk to bring the liquid up to the one-cup line.
3. Let stand for five minute. Then, use as much as your recipe calls for.

Apple Crumble Tart
diolah dari resepi Apple Crumble kat blog Kacip(
http://kacip.blogspot.com/2008/11/apple-crumble.html)

Tart shell:
recipe from 1mas2ra FNR
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour

1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy. Cucuk-cucuk bahagian dalam mould dengan fork.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan.(maisya guna suhu 160 C api atas dan bawah)

Filling:
8 biji epal hijau, kupas kulit dan potong dadu
8 sdb gula perang
2 sdt serbuk kulit kayu manis(tak letak)
100 gm kismis/mixed fruits (tak letak)

Cara-cara :-
Cairkan sedikit butter(about 1 sudu besar). Masukkan epal dan gaul rata. Taburkan gula perang , gaul rata. Masak hingga epal lembut dan air hampir kering. Sudukan ke dalam tart shell.

Crumble/Topping :-
100 gm tepung gandum
50 gm tepung naik sendiri
2 sdb tepung kastad
30 gm serbuk badam [ground almond]
150 gm mentega sejuk, potong dadu
120 gm gula

Cara-cara :-
1. Satukan 2 jenis tepung, tepung kastad dan serbuk badam.
2. Masukkan mentega sejuk tadi dan ramas dengan tangan sehingga menjadi 'crumb'.
3. Masukkan gula dan gaul sebati.
4. Sudukan 'crumb' tadi ke atas epal [jgn tekan] sehingga rata dan menutupi keseluruhan epal dan bakar selama 25-30 min atau sehingga bahagian atas menjadi perang keemasan. (maisya guna suhu 160 C, api atas dan bawah...last few minutes guna api atas shj utk bagi garing bahagian atas tu)

Kek Coklat Kukus
resepi diubahsuai dari beberapa resepi kek coklat kukus

3 cawan tepung gandum -ayak
3 sudu kecil baking powder-ayak
1 cawan gula-kisar halus
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko -ayak
4 biji telur-dipukul sedikit dengan garfu
1 cawan minyak sayuran
1 cawan susu segar

-Campurkan susu pekat bersama susu segar ke dalam periuk, gaul rata dan panaskan (gunakan api kecil dan hendaklah sentiasa dikacau).
-Campurkan tepung gandum, baking powder, serbuk koko dan gula. Gaul rata.
-Masukkan telur dan minyak. Kacau dan gaul rata... tak payah pukul pun.
-Bila bahan di atas semua dah gaul sebati, masukkan susu panas tadi dan kacau rata.
-Tuang adunan dlm loyang yang telah digris dan dialas kertas minyak. Tutup atas loyang dengan aluminum foil supaya air tak menitik jatuh.
-Kukus sehingga masak dengan api kecil/sederhana sahaja.

Monday, December 1, 2008

Award


Dapat award ni dari Wani(http://jommainmasak-masak.blogspot.com/) dan Shima(http://shima27.fotopages.com/)

Syarat award ni seperti berikut yer:

1. Sape yang dapat award ni leh letak kat blog memasing
2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
3. Bagi award ni kat 7 orang bertuah
4. Tinggalkan ia mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kt orang tu

err...rasa macam semua org dah dapat award ni...so maisya tayang je la kat sini