Friday, March 27, 2009

Roti ...macam-macam ada..


Mini Loaf Bread
recipe taken from: http://cookpad.com/recipe/641947

300g tepung roti
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/2 sudu besar yis kering
1 telur
25g butter - melted
90ml susu suam
90ml air suam

-Campurkan semua bahan kecuali butter dan gaul rata hingga jadi doh.(Air tu jangan tuang semua sekaligus...sebab maisya buat haritu doh jadik lembik sgt)
-Tambahkan butter dan gaul rata.
-Uli hingga adunan elastik (15 minit - atau lebih )
-Peram hingga adunan naik 2 kali ganda
-Tumbuk adunan dan uli sebentar untuk buang angin
-Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, bulat-bulatkan. Rehatkan doh 10 minit.
-Ambil satu bahagian doh dan canai, bentukkan seperti gambar dibawah.


Susunkan dalam loaf pan yang dah digris. Ulang hingga habis semua adunan.
-Rehatkan hingga naik 2 kali ganda dan bolehlah dibakar.Maisya bakar dengan suhu 175C guna api atas dan bawah selama 25-30minit(di rak yg bawah).
-Sebaik sahaja keluar dari oven sapukan permukaan roti dengan butter. Sejukkan di atas redai dan tutup dengan tuala.


***************************************************************************************






Sandwich Bun
idea di ambil dari : http://www.myresipi.com/top/detail/1238

300g tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis kering
garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar butter
1 cawan susu/air

-Campurkan semua bahan kecuali butter dan gaul rata hingga jadi doh.
-Tambahkan butter dan gaul rata.
-Uli hingga adunan elastik (15 minit - atau lebih )
-Peram hingga adunan naik 2 kali ganda
-Tumbuk adunan dan uli sebentar untuk buang angin
-Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, bulat-bulatkan. Rehatkan doh 10 minit.
-Ambil satu bahagian doh dan canai. Sapukan butter ditengah-tengah dan lipat dua(rujuk gambar dibawah).



Susunkan dalam loyang yang dah digris. Ulang hingga habis semua adunan.
-Rehatkan hingga naik 2 kali ganda dan bolehlah dibakar.Maisya bakar dengan suhu 175C guna api atas dan bawah selama 15minit.
-Sebaik sahaja keluar dari oven sapukan permukaan roti dengan butter. Sejukkan di atas redai dan tutup dengan tuala.


*********************************************************************************



ni burger bun yg dibuat haritu tapi tak berapa nak naik(masa buat tu cuaca sejuk, hujan so doh lambat sangat naik) ... maisya guna resepi hot dog bun dari Yani di myresipi.com

***********************************************************************


yg ni tiru idea dari fotopages kak MaDiHa tapi ikut resepi sendiri...tiru rupa bentuk je...nanti nak try sepenuhnya resepi dari kak MaDiha tu. Boleh check sini utk resepi dan cara-cara:
http://mamawandiha.fotopages.com/?entry=1785774


**************************************************************************

yang kat bawah ni resepi semua campur-campur dah tak ingat guna mana satu...so tgk gambar je la.









*********************************************************************

Nie utk pelbagaikan sapuan utk roti...sapu mayonis dan tabur gula lepas tu bakar...ok jugak rasa dia.

Tuesday, March 24, 2009

Black Forest Cake

Untuk birthday tahun ni cuba buat Kek Black Forest. Resepi ambil dari fotopages kak MaDiHa. Rasanya kali terakhir makan kek Black Forest ni masa sekolah menengah dulu....lama sungguh dah!

Kek span ni mengecut sikit sebab lambat keluarkan dari loyang. First time decorate guna whipping cream....patut kena tambah gula sikit, sebab tawar tapi maisya tak tambah sebab resepi tak suruh letak...lupa plak nak rasa dulu sebelum pukul kembang tu. Try buat rosette untuk hiasan kat atas tu tapi tak jadik le plak....jadik swirl biasa je. Chocolate rice plak tak de...so tepi tu bubuh serbuk koko sikit...kalau ada chocolate rice baru cantik. Ceri kat atas tu guna ceri yg sama utk filling tu je, malas nak beli ceri yg merah tu.

Ni la hasilnya:





BLACK FOREST CAKE
Sumber : Chef Anuar
http://mamawandiha.fotopages.com/?entry=1203854


Bahan2
1 biji kek span coklat saiz 8 inci (resepi sila rujuk di bawah)
400 g whipping cream (yg manis)- dipukul hingga kental.
200 g chocolate rice
180 g buah ceri hitam dalam tin
2 s/b tepung jagung - bancuh dengan sikit jus ceri
20 g gula kastor
150 ml jus buah ceri -yg dlm tin tadi
sedikit serbuk kayu manis (maisya tak letak)
ceri merah biasa (maisya guna ceri hitam)
kepingan coklat masakan diparut.
sedikit snow powder (maisya tak letak)

Cara2
1. didihkan jus buah ceri dengan gula kastor dan serbuk kulit kayu manis.
2. masukkan bancuhan tepung jagung. kacau hingga pekat.
3. tuangkan buah ceri dan kacau sebati. tutup api biarkan sejuk.
4. potong kek span kepada 3 lapisan
5. letak lapisan pertama.. sapukan dengan sirap ceri tadi di atas lapisan kek. kemudian sapukan whip cream rata.
6. letak beberapa biji ceri atas cream. sapu lagi cream atas ceri. ratakan.
7. letak kepingan kedua.. ulang proses no. 5.
8. lakukan hingga ke lapisan ke3.
9. akhir sekali sapukan cream rata2 ke atas kek bahagian atas dan tepi.
10.Paipkan cream menggunakan nozel bintang mengikut kreativiti sendiri.
11 hias dengan coklat rice, ceri & coklat parut sebagai hiasan.
12.akhir sekali.. taburkan atas kek dengan snow powder.

KEK SPAN COKLAT

Bahan2
120 gm gula kastor
100 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
4 biji telur (gred B)
10 gm ovalette
20 ml air
1 s/k vanila
20 ml minyak jagung

Cara2
-Campurkan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mangkuk.
-Putar guna kelajuan tinggi selama 10 – 15 minit sehingga bancuhan kembang dan gebu.
-Perlahankan putaran dan masukkan minyak jagung.
-Tuang dlm tin pembakar yg telah dialas kertas dan disapu marjerin.
-Bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak.
-Keluarkan kek dari loyang sebaik keluar dari oven
-Sejukkan di atas redai

Saturday, March 14, 2009

Spinach Pasta

cuba buat spinach pasta...before ni dah selalu buat yg plain je so try yg lain sikit. Resepi dan cara sama je macam pasta biasa cuma tambah bayam. Oklah jugak resultnya walaupu n tak berapa nampak hijau, maybe kena bubuh lebih sikit bayam tu. Maisya masak macam biasa dengan sos spagetti je.





Spinach Pasta ( for 3 person )

Secekak bayam hijau(sebenarnya tak berapa sure sukatan ni...agak-agak je la)
3 biji telur(large)
3 cawan tepung

1.Mula-mula basuh bersih-bersih bayam dan ambik bahagian daunnya sahaja, toskan.

2.Masakkan sebentar bayam tadi dalam kuali (tanpa minyak) sehingga bayam layu.(refer gambar)

3.Biarkan sejuk lepas tu perahkan bayam tadi untuk buang lebihan air.

4.Cincang halus bayam tadi.

5.Sediakan tepung dan buatkan lubang ditengahnya, pecahkan telur dan tambahkan bayam yg telah dicincang tadi kat lubang tu(refer gambar)

6.Gaul telur&bayam dengan tepung sedikit demi sedikit dan ulilah sehingga jadi doh. Kalau rasa adunan agak kering(sebab maybe guna saiz telur yg kecil) ,bolehlah tambah air sedikit (tambah air satu sudu besar dulu dan uli kalau rasa tak cukup tambah lagi satu sudu besar dan seterusnya...doh jangan lembut sangat, sekadar tak terlalu kering je).

7.Rehatkan doh lebih kurang 30 minit( lepas direhatkan doh akan jadi lembut berbanding awal-awal tadi so kalau before direhatkan doh dah lembut sangat nanti lepas direhatkan jadik terlalu lembut plak....susah nak handle nanti)

8.Bahagikan kepada beberapa bahagian yg kecil dan proses selepas ni kena guna mesin mee/pasta( nak guna rolling pin pun boleh cuma kena kerja keras sikitlah).

9.Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal).Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan

10.Pilih ketebalan yg dikehendaki , gelek utk kali terakhir disini.

11.Sidaikan kepingan pasta ni untuk 10-15 minit.(refer gambar)

12.Lalukan kpd bahagian juraian mee. Ulang begini sehingga abis (tabur tepung jika perlu)

13. Pasta yg siap boleh terus direbus atas dibiarkan kering untuk kegunaan kemudian.

Friday, March 13, 2009

Sotong Pattaya



Resepi dari Ninoz...boleh guna sotong / udang/ ketam etc. Maisya buat terlebih kuah plak .

Sotong Pattaya
http://cangkirbiru.blogspot.com/2008/11/sotong-kawin-dengan-ketam-di-patayya.html

cara:
tumbuk bawang putih dgn cili hidup, tp jgn terlampau hancur
tumis dgn minyak masak+ minyak bijan sket. once naik bau, just masukkan sos tiram sket, sos tomato sket , sos cili sket and adjust garam n gula to taste..
then masukkan seafood pastu tutup kuali bagi cepat sket masak n tak makan masa lama..
then masukkan daun selasih atau daun limau purut

Friday, March 6, 2009

Bahulu Lapis

Resepi asal untuk buat bahulu gulung tapi maisya buat style lapis. Lapiskan macam buat kek lapis; masak satu layer lepas tu sapu jem dan tuang layer seterusnya sampailah habis. Each layer masak dalam 10-15 minit.



Bahulu Gulung
Resepi dari dayang_jack di myresipi
http://www.myresipi.com/top/detail/6819

Bahan-bahan ( dulang saiz 9" x 7". Satu gulung utk 3-4 orang )
90 g / 3/4 cawan / 9½ sb tepung gandum (diayak)
3 biji telur A
5 sb gula halus
1 sdt esen vanilla / jus lemon
2 sb jem raspberi
sedikit gula halus utk taburan

Cara-cara
Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)
Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj)
Tuangkan adunan ke dlm dulang yg tlh disediakan. Ratakan.
Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lg selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. Jadi, hrp2 dpt adjust sendirilah yer.
Panaskan jem raspberi sehingga cair.
Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
Gulung dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.
Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang

Tuesday, March 3, 2009

Hari Keluarga








Saja letak gambar-gambar masa hari keluarga kat tempat tinggal maisya hari Sabtu baru ni....anak-anak & suami ada la masuk acara, maisya tukang tengok je.