Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2009

MARBLE TWIST ROLL

Imej
Cubaan kedua buat roti guna resepi ni...langkah-langkahnya agak panjang tapi sebab suka tgk rupanya tu so buat jugaklah. Kali ni gagal pada langkah terakhir iaitu masa proses nak mnggulung roti tu dia pecah le plak...terpaksalah tukar sikit. Maisya cuma lipat dua je roti tu. Mungkin roti yg maisya buat kali ni jadi agak tebal so susah nak gulung. MARBLE TWIST ROLL http://mamawandiha.fotopages.com/?entry=1785774 Sumber : Majalah Sedap (Bil. 1, Vol 1) Bahan2 Inti (maisya guna resepi sendiri, resepi ada di bawah sekali) 125 ml air 50 gram gula pasir garam 15 gram susu tepung 15 gram serbuk koko/coklat 25 gram tepung gandum 1/2 sudu makan marjerin 40 gram coklat masak hitam ~ dipotong2 Bahan2 Doh/ Roti 500 gram tepung gandum 1 bungkus yis segera (mauripan 11g) 15 gram susu tepung 75 gram gula pasir 50 gram madu 1 biji telur 275 ml air (maisya cuma guna lebih kurang 250ml) 1 sudu teh garam 50 gram marjerin Bahan Sapuan 100 gram buttercream untuk sapuan (maisya pukul butter hinngga kembang

Kuih Tiram Kulit Popia

Imej
Kuih Tiram Kulit Popia Bahan2 Kulit Popia Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air supaya jadi pes yg pekat( ini akan digunakan sebagai gam ) Gula aising Minyak secukupnya utk menggoreng Cara2 Kulit popia digulung sampai habis(gulung longgar je jangan gulung ketat-ketat), kemudian sapukan dgn pes tepung gandum dihujungnya supaya dia melekat. Ulanglah sampai habis. Kulit popia yg belum digunakan tu tutup dengan tuala lembap supaya dia tak kering. Kemudian potong serong2 lebih kurang 1 inci sampai habis. Panaskan minyak, kemudian goreng kulit popia yg telah dipotong dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. Angkat & toskan. Biarkan seketika, kemudian taburkan gula aising ke atas popia yg telah digoreng tadi dan digaul biar sekata. Kalau suka gula aising banyak tabur lebih sikit. Bila gula dah melekat kat popia tu maka bolehlah dimakan.

Popia Goreng

Imej
Inti popia: bawang merah bawang putih udang sengkuang lobak merah timun garam serbuk kunyit Bawang merah dihiris dan digoreng hingga garing. Sejukkan. Bawang putih di cincang halus. Udang dipotong kecil. Sengkuang, lobak merah dan timun dipotong halus seperti batang mancis. Panaskan sedikit minyak, goreng bawang putih hingga garing dan tambahkan udang. Kacau rata. Bila udang dah masak, masukkan sengkuand dan lobak merah. Tambahkan juga serbuk kunyit dan garam. Kacau rata hingga sayur agak layu( jangan sampai terlalu lembik). Tutup api dan tambahkan timun dan bawang goreng. Gaul rata. Pindahkan inti yg dah dimasak ke atas penapis utk membuang lebihan air.

Sakura Award

Imej
Ambik ni kat blog Aishah . Dah masuk musim bunga kat Jepun.

Homemade Sardine

Imej
Jom kita buat homemade sardine plak....terjumpa resepi ni dari blog Mat Gebu. Resepinya sempoi je cuma kena ada pressure cooker la...memang serupa je rasa macam yg beli dlm tin tu...so sapa yg takut nak beli sardin dlm tin tu bolehlah cuba buat sendiri. Maisya buat ni malas nak sukat-sukat so letak je bahan sesedap rasa tapi terkurang air le plak so kuahnya agak pekat...kalau ikut bebetul sukatan yg diberi should be ok. HOME MADE SARDINE http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/03/home-made-sardine.html BAHAN-BAHANNYA :-) 700 g ikan tuna/sardin 1/2 cawan tomato puree 1/2 cawan minyak masak 25 g bawang putih* 80 g bawang merah* 20 g halia*(dikisar halus) Garam dan gula secukup rasa 2 1/2 cawan air CARA MEMBUATNYA :-) Ikan dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya & ekor. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree da

Caramel Cheesecake

Imej
Sempena birthday hubby semalam, buat Caramel Cheesecake. Resepi dari blog FA . Maisya tukar base tu guna biskut, resepi asal kena buat macam kek/brownies utk basenya. My karamel macam tak berapa jadik je...warna dia tak cantik la...tak shiny. Maisya cuma buat separuh adunan je. Caramel Cheesecake http://melayuberangan.blogspot.com/2009/01/caramel-cheesecake.html ingredients: Caramel : butter 120g diced brown sugar 220g whipping cream 200ml Base : (maisya tak buat base ni) butter 60g brown sugar 30g dark chocolate 125g chopped lemon juice 2tsp mixed with 50ml milk, left for 5 min eggs 2 lightly beaten instant coffee powder 2tsp mixed with 1 tsp hot water vanilla flavour 1/2 tsp plain flour 60g sifted cocoa powder 30g sifted bicabornate soda 1/4 tsp walnuts 100g.toasted and chopped Filling : cream cheese 500g diced cornflour 2Tbsp+2 tsp sifted vanilla 1tsp whipping cream 200 ml eggs 4 lighly beaten Method Caramel 1. Combine butter and brown sugar and stir over low heat until sugar dissol