Thursday, May 28, 2009

Chicken Pie

Try buat chicken pie ni tapi just buat kecik-kecik senang nak makan, tak payah potong-potong. Guna acuan tart yg kecik tu.




Untuk inti maisya guna resepi dari


yang maisya copy dari fp mamafami
http://mamafami.fotopages.com/?entry=1822498

PAI AYAM

Inti :

1 peket daging ayam cincang (about 340g)
1 tin sup cendawan
300g sayuran campuran
300g bawang besar, didadu
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung dibancuh bersama 1/2 cawan air
garam
lada sulah

Kaedah penyediaan :

- Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan bawang dadu. Biarkan sampai lembut.
- Masukkan ayam cincang dan kacau agar ayam tidak berketul. Goreng hingga ayam masak.
- Masukkan sayuran campuran.
- Di dalam mangkuk yang berasingan, bancuh sup cendawan dengan 1 cawan air. Kacau rata.
- Tuangkan bancuhan sup cendawan ke dalam ayam tadi. Tambah air jika perlu.
- Masukkan tepung yang telah dibancuh dengan air. Ini adalah untuk memekatkan kuah.
- Masak di atas api perlahan.
- Perisakan dengan garam dan lada sulah secukupnya.


Untuk kulitnya maisya ambik resepi dari

http://jeni.resipi.net/?p=22

Sumber : Catherine Atkinson

Pastri (Shortcrust)
Bahan-bahan
225 g tepung serbaguna
1/4 sudu teh garam
115 g mentega sejuk, didadu
65 g lemak sayuran, didadu
60 - 120 ml air sejuk

Cara Membuatnya

Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk. Gaulkan mentega, lemak sayuran ke dalam tepung sehingga teksturnya menjadi macam breadcrumb.
Renjis sedikit demi sedikit air sambil gaul tepung tu. Kuantiti air yang digunakan bergantung kepada setiap keadaan ye bergantung pada suhu sekeliling dan macam-macam. Jadi masukkan sedikit-sedikit, gaul hingga tepung boleh dibentuk macam bola. Jangan lembab sangat dan jangan kering (berderai) sangat.
Selepas dibolakan, penyetkan adunan menjadi leper dan simpan dalam plastik dan masukkan dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 30 minit.
Selepas 30 minit, rollkan pastri sehingga ketinggian 3 mm. Untuk senang rollkan pastri antara 2 alas plastik supaya tak melekat kat rolling pin. Rollkan perlahan-lahan.
Kemudian angkat pastri dan masukkan ke dalam acuan. Masukkan inti ayam, dan kemudian lapikkan permukaan atas dengan pastri lagi.
Kalau rajin, cut out bentuk2 comel kat lebihan pastri dan letakkan atas lapisan pastri tadi. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
Bakar pada suhu 190 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.

Sunday, May 24, 2009

Kuih Gunting



Kuih Gunting
resepi chef norzailina nordin

Bahan-bahan ( 1 balang )
375gm tepung
2 sudu besar gula aising
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk cili
2-3 tangkai daun kari-hiris halus
1 1/2 sudu teh garam
pepper
90gm majerin (maisya cuma guna dlm 70g sahaja)
130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara
Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
Gunting n goreng.

Thursday, May 14, 2009

Kuih Cara Moden


Resepi ni pun jumpa kat myresipi.com. Intinya guna kaya tanpa telur seperti dalam entry yang sebelum ni. Sedap kuih ni , lembut dan ringan. Ada iras kaya ball tapi ada rasa macam apam juga sebab guna yis. Yang bestnya adunan langsung tak lekat kat acuan so senang je nak keluarkan. Maisya guna tepung gandum je semua sebab tepung jagung dah habis.





KUIH CARA MODEN
wifemuda @ myresipi.com
Resepi asal dari laman web saji
http://www.myresipi.com/top/detail/7880



Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
250ml susu cair
4 sudu besar gula
1 sudu kecil yis kering (mauripan)
sedikit garam
2 biji telur
3 sudu besar butter ( cairkan )
sekaya secukupnya

Cara-cara
-Campurkan semua bahan kering dan gaul rata
-Kemudian masukkan susu dan telur
-Gaul hingga sebati. Biar selama 1 jam.
-Kemudian masukkan butter cair dan gaul rata semula.
-Panaskan acuan (kuih cara ) dengan butter/minyak. Sudukan adunan dan isikan kaya ataupun apa saja isian kegemaran anda
-Tuang sedikit lagi adunan agar ia menutupi isiannya.
-Tutup acuan dengan tudung periuk supaya cepat masak
-Apabila ianya kekuningan....angkat.Buat sehingga habis....

Kaya TanpaTelur

Resepi ni jumpa kat myresipi.com .Sesuai bagi yg allergik dengan telur...rasanya pun sedap. Sukatan gula boleh disesuaikan ikut citarasa sendiri.

Maisya buat satu adunan ni dapat byk jugak. Sukatan tepung gandum tu tak berapa sure...mula-mula maisya bancuh 1 sudu besar tepung je dengan air dan tambah ke dalam adunan tapi tak pekat-pekat so tambah lagi, dan lagi, dan lagi...rasanya total ada kot dlm setengah cawan tepung gandum....mmmm..kalau guna tepung jagung macamana ye? Mungkin senang sikit nak pekat.



KAYA TANPA TELUR
ann melati @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/7015


Bahan-bahan ( 5org mkn )
1bj kelapa-diambil santan pekat (maisya guna santan kotak 200ml)
2cwn gula-ikut suka nak manis @kurang
sedikit tepung gandum-utk pekatkan (maisya bancuhkan dengan sedikit air)
pewarna kuning (maisya tak letak)
vanilla flavour-optional (maisya letak pandan paste)

Cara-cara
-santan dan gula dimasak,kacau sampai gula hancur dan pekat.
-bila dah pekat masukkan pewarna kuning,bila pewarna dah sebati masukkan tepung gandum. Masak sampai likat dan berkilat.
-masukkan vanila flavour,bila dah masak sejukkan dan simpan dlm bekas.
-kalau ingin buat kaya pandan hanya gantikan pewarna kuning dgn warna hijau dan pati daun pandan
.