Saturday, December 12, 2009

Kek Yogurt

Salah satu resepi yg dah diperam bertahun-tahun...raya haji tahun ni baru ada peluang untuk mencuba. Sangat sedap!


KEK YOGURT KAK PAH
resepi sumbangan Tenko di forum cari

Bhn-bhnnya:


6 biji telur (maisya guna saiz sederhana)
2 cwn gula halus (maisya kurangkan jadi 1 1/2 cawan je)
1 buku butter ( maisya guna buttercup)
2 1/2 cwn tepung naik sendiri(diayak)
3/4 cwn yogurt -sebrg perasa
(maisya guna 2 tub yg kecil tu, perasa blueberry jenama Marigold- satu tub lebih kurang 140 ml)
Hirisan badam (maisya tak letak)
Secubit garam (maisya tak letak)

Cara2nya:

1. Asingkan kuning telur dgn putih telur.
2. Pukul putih telur hingga betul2 kembang. Ketepikan.
3. Pukul butter dgn gula hingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lg.
4. Masukkan putih telur (yg tlh dipukul td), yogurt & tepung berselang-seli. Kacau & tambah garam.
5. Tuang dlm acuan. Taburkan hirisan badam dan bakar hingga masak, lbh kurang sejam atau lbh = 180 darjah C. (Ikut suhu dan masa yg sesuai dgn oven masing-masing.
Maisya bakar atas dapur gas lebih kurang 40 minit dengan api yg kecil)

*Leh guna sebrg perisa yogurt but paling best klau guna blueberry yogurt. Terpulang la kpd selera memasing.

Maisya tak ikut betul-betul step macam kat atas tu. Apa yg maisya buat ialah:

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul sebati. Masukkan yogurt dan juga tepung dan kacau hingga sebati.
2. Pukul putih telur sehingga soft peak(make sure peralatan yg digunakan tidak berminyak...nanti putih telur tak mau kembang...dan pastikan tak ada kuning telur yg bercampur dgn putih telur ni). Ambik 1/3 dari putih telur yg dah dipukul ni dan gaulkan bersama bahan dari langkah 1 hingga rata. Kemudian baru gaulkan baki putih telur kepada adunan tadi dengan teknik kaup balik.