Friday, January 29, 2010

Kek


Sama dgn resepi yg guna utk ni:Eggless Milo Cake . Sebelum ni buat guna milo kali ni ikut resepi betul-betul; guna serbuk koko.

Eggless Chocolate Cake II
oleh Ginger P di allrecipes.

A: diayak
2 1/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam

B
1 1/2 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko

C: mix well
1 1/2 sudu besar esen vanila
1/2 cawan minyak
1 1/2 cawan susu

-Campur rata bahan A & B
-Masukkan bahan C dan gaul rata hingga sebati.
-Bakar sehingga masak.


-------------------------------------------------------------------

Swiss Roll resepi yg ni: Kek Gulung Batik.

Buat separuh adunan yg plain dan separuh adunan dibuat perasa coklat (dibuang 2 sudu besar tepung dan ganti 2 sudu besar serbuk koko).

Maisya bakar 3 kali...2/3 adunan plain tu dibakar dlm loyang utk shortbread tu. 2/3 adunan koko dibakar dalam dulang oven. Selebihnya adunan plain tu dicampur oren emulco sikit dan dimarblekan dgn lebihan adunan koko dan dibakar dalam dulang oven.
Yang dibakar dlm loyang shortbread tu oklah, ketebalannya sesuai tapi yg bakar dlm dulang oven tu jadik nipis sebab dulang tu besar berbanding loyang tu. Bila gulung pecah-pecah sikit.

Untuk yg plain maisya sapu jem. Untuk yg koko disapu chocolate spread. Untuk yg marble tu plak di sapu jem dan chocolate spread berselang seli.




Wednesday, January 27, 2010

Ayamas Crispy Sweet Sour



Ayamas Crispy Sweet Sour
recipe by: gar_field79 @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/3934


Bahan-bahan ( 4-5orang )
4-5 ketul ayam Ayamas Crispy
2 ulas bawang putih (cincang halus)
3 ulas bawang merah (cincang halus)
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 btg lobak,1 btg timun,3 biji tomato(potong dadu)
2 biji limau kasturi
1 sudu besar cili kisar @ 10 biji cili api(ditumbuk manje)
3 sudu besar sos cili dan sos tomato
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
Potong kecil ayam,utk memastikan tepung ayam tak terabur,potong ketika ayam baru keluar dari frozen.Then goreng,siap.Angkat
Then,tumis bawang putih,bawang merah,cili sampai naik bau.Masukkan bawang besar.
Pastu,masukkan sos cili dan tomato.Masuk lobak dan letak air skit.
Selepas itu,masukkan ayamas tadi dan masukkan semua tomato dan timun.Biarkan sekejap.
Rasa garam,ikut suka nak tambah garam ke tak coz sos dah ada rasa n ayam pun dah masin.letak gula skit dan last sekali masukkan air limau kasturi.
Siap..angkat dan sedap dimakan dgn nasi putih.
Kalau nak pedas sikit bleh tukar ayamas hot n spicy.

Monday, January 25, 2010

Sekaya

Maisya tambah tepung gandum sikit supaya pekat sebab nak gunakan sbg inti pau...kalau cair leceh.




SEKAYA @ SERIKAYA @ KAYA
resepi asal dari web Alaf21
http://masakansyikin2.blogspot.com/2006/12/inti-pau-seri-kaya.html


Bahan-bahannya:
3 biji telur Gred A
240 g gula pasir ( maisya kurangkan jadi 200g shj )
300 ml santan pekat (1 biji kelapa) ( maisya guna santan kotak + air )
2 helai daun pandan, dikoyak & disimpulkan

Untuk Gula Hangus
60 g gula pasir
125 ml air

Untuk gula hangus, jerang gula dan air hingga gula hancur.
Masak lagi hingga mendidih kemudian bertukar menjadi karamel (hangus dan keperangan gelap).
Jangan terlalu lama dibiarkan kerana ia akan menjadi pahit.
Gula hangus boleh menjadi 'lebih hangus' jika dibiarkan lama di dalam periuk/kuali bekas memasaknya kerana bekas tersebut masih panas.

Ada satu lagi cara membuat gula hangus:
Hanguskan gula di dalam periuk atau kuali,
masukkan air (panas) dan kacau hingga pekat.

Cara memasak inti
Kacau gula dan telur hingga sebati.
Masukkan daun pandan, santan dan gula hangus.
Jerang di atas api perlahan dan kacau tanpa henti hingga pekat dan berkilat.

Friday, January 22, 2010

Pau


Selalunya Maisya buat pau guna resepi yg ada pada yis mauripan tu je. Kali ni nak cuba resepi yg lain sikit sebab tgk cam gebu je gambar pau yg dihasilkan. But then, Maisya tak ikut resepi sepenuhnya sebab kat rumah ni takde shortening. Kalau ganti dengan marjerin nanti jadik warna kuning plak paunya. Maisya guna minyak so takde la putih melepak pau tu macam yg sepatutnya. Inti guna sekaya yg dibuat sendiri.

Separuh Maisya letak inti sekaya, separuh lagi adunan Maisya buat saiz mini dan biarkan kosong je tanpa inti. Yang saiz kecik ni lepas dah kukus Maisya simpan dlm freezer. 2 hari lepas tu Maisya goreng dan kemudian belah dan letak sambal ikan bilis serta timun...jadiklah pau goreng @ burger Malaysia.


Pau
http://jasmeen.fotopages.com/?entry=1558881


Bahan :-
500 gm Tepung Pau (maisya guna tepung biasa)
2 sdt Baking powder
260 gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
7 sdb gula halus
3 sdb shortening / lemak sayur (maisya guna minyak)

Cara :-
- Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
- Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
- Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
- Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
- Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..
- Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
- Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
- Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..

Tuesday, January 19, 2010

Karipap Pusing

dah lama tak buat karipap pusing....selalunya resepi karipap pusing ni jarang jumpa yg bagi sukatan dgn tepat so bila main agak-agak je tu ,bagi orang yg tak berapa pandai macam maisya ni kadang-kadang jadi elok kadang-kadang tak jadi. Kali ni try resepi dari myresepi sebab dia ada letak sukatan. Hasilnya memang memuaskan hati cuma maisya buat agak tebal dan besar...dapat 16 ketul je utk separuh adunan, sepatutnya boleh dpt dlm 30 ketul kalau ikut apa yg ditulis kat resepi tu....makan seketul pun boleh kenyang. Inti plak guna inti sardin. Tapikan....masa goreng ada karipap yg macam pecah/merekah(?)...pasal apa ek?



Karipap Pusing
lynn @ myresipi.com (Resepi asal diambil dari forum cari)
http://www.myresipi.com/top/detail/167


Bahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 60 biji )
*Doh berminyak* :
150 gm (margerin + shortening)... (maisya hanya guna marjerin)
300 gm tepung gandum

*Doh biasa*:
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (anggaran dlm 2 cawan) .. (tuang separuh je dulu sukatan air ni dah tambah sikit-sikit ikut keperluan. Maisya kalau tuang semua, doh jadi agak lembik)

Cara-cara
Sila lihat gambar langkah demi langkah di sini: http://www.myresipi.com/top/detail/167


Step 1 : margerine + shortening, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat. Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.

Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam.
Uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.

Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.

Step 4 : Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis saiz seperti saiz roti canai. Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian gulung seperti menggulung tikar.

Step 5 : Setelah itu, anda akan dapat 2 doh gulungan tikar. Ambil satu doh gulung tikar dan canai/terap lagi dalam keadaan melonjong hingga nipis dan berhati2 semasa mencanai ni.. biarkan btknya lonjong ,kemudian gulung semula spt gulungan tikar dan ikut langkah seterusnya . (Proses menggulung adalah sbyk 2 kali di sini).

Step 6 : Doh yg telah di gulung kali kedua kemudian di potong kpd 4 bhgn. Terpulang kepada masing-masing hendak potong berapa bahagian, bergantung kpd saiz doh yg telah di gulung.
Setelah doh di potong, canaikan semula (seperti cara membuat karipap biasa) dan letakkan inti karipap. Kemudian klim seperti biasa.

Boleh di simpan di dalam peti sejuk selama seminggu.


Thursday, January 14, 2010

Banana Crumb Muffins


Resepi banana muffin yg ada sikit kelainan sebab ada topping. Mungkin topping ni agak manis bagi sesetengah orang so pandai-pandailah adjust.

Banana Crumb Muffins
By: Lisa Kreft http://allrecipes.com/Recipe/banana-crumb-muffins/Detail.aspx
"The crumb topping is what makes these banana muffins stand apart from the ordinary. They're scrumptious!"

Ingredients
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
3 bananas, mashed
3/4 cup white sugar
1 egg, lightly beaten
1/3 cup butter, melted (maisya guna minyak)

topping:
1/3 cup packed brown sugar
2 tablespoons all-purpose flour
1/8 teaspoon ground cinnamon
1 tablespoon butter (maisya guna marjerin)

Directions
Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Lightly grease 10 muffin cups, or line with muffin papers.
In a large bowl, mix together 1 1/2 cups flour, baking soda, baking powder and salt. In another bowl, beat together bananas, sugar, egg and melted butter. Stir the banana mixture into the flour mixture just until moistened. Spoon batter into prepared muffin cups.
In a small bowl, mix together brown sugar, 2 tablespoons flour and cinnamon. Cut in 1 tablespoon butter until mixture resembles coarse cornmeal. Sprinkle topping over muffins.
Bake in preheated oven for 18 to 20 minutes, until a toothpick inserted into center of a muffin comes out clean.



Ni plak cocoa banana muffin...resepinya dah pernah letak kat sini dulu...cari dlm entyr yg lepas-lepas.