Saturday, July 31, 2010

Kerabu Pucuk Paku


Kerabu Pucuk Paku
http://aziancollections.blogspot.com/2009/09/kerabu-pucuk-paku.html


1 Ikat pucuk paku
2 Genggam taugeh
Sebiji limau nipis
4 Sudu besar santan pekat
1/2 Kilo kerang
(rebus sebentar & buang kulit)
3 Sudu besar kerisik
Gula dan garam

DITUMBUK
3 Biji cili merah
3 Biji cili api
(tambah jika ingin pedas)
4 ulas bawang merah
2 Sudu besar udang kering
(disangai)


CARA MEMBUAT:-
1. Celur pucuk paku dan taugeh berasingan sebentar sahaja.
2. Satukan semua bahan dan perahkan limau. Gaul rata dan hidang

Friday, July 30, 2010

Cili Jeruk



Cili Jeruk

cili hijau/merah/cili padi
1 cawan cuka
1 cawan air
4 sudu besar gula

Masak cuka dan air hingga mendidih. Tambahkan gula. Bila gula larut masukkan cili yg dah dihiris. Masak hingga cili berubah warna.

Thursday, July 29, 2010

Butter Cookies

Simple butter cookies, buat utk makan-makan je. Satu adunan tu sikit je so Maisya buat 3 kali ganda kuantitinya. Resepi ni untuk di'pipe'kan , jadinya adunan tu agak lembik...Maisya tambah sikit tepung sebab just bulat-bulatkan dengan tangan dan tekan dengan garfu. Maisya tak bubuh topping tu...Maisya golekkan adunan yg dah dibulat-bulatkan ke dalam gula kasar lepas tu angkat dan letak atas tray , kemudian tekan dengan garfu.


Butter Cookies
http://amandalwh.wordpress.com/2007/12/15/butter-cookies/

Ingredients:
70g butter
20g icing sugar
1/4 tsp vanilla essence
70g plain flour
20g corn flour

Toppings: (optional)
Chocolate Chips
Raisins

Steps:

Preheat Oven to 160 Degrees C
Cream butter, icing sugar and vanilla essence till pale in color
Mix in plain flour and corn flour.
Using a piping bag and a tip, pipe out the cookie into desired shape on parchment paper.
Top with Raisins or a chocolate chip.
Bake for 15 mins till lightly brown.
Cool and store in airtight container.

Friday, July 9, 2010

Cendawan Goreng

Resepi ni lebih kurang sama dengan yang maisya pernah letak sebelum ni:
http://daridapurmaisya.blogspot.com/2008/07/cendawan-goreng-celup-tepung.html


Dalam gambar ni yang kat belah atas tu bukan pisang goreng ye...he..he..tu fillet ikan.


Cendawan Goreng
http://nasron.wordpress.com/2007/11/20/resepi-terbaik-cendawan-goreng-yang-enak


untuk lebih kurang 300 gm cendawan tiram - dicarik-carikkan kecil

1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 sudu besar air kapur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar air/jus limau nipis@kasturi@lemon/cuka

1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan kasar

jintan manis, ketumbar dan jintan kasar sangai (goreng tanpa minyak) dalam 5 minit. lepas tu blender.
masukkan semua bahan2 tu dalam mangkuk besar dan tuang air sikit demi sedikit. kacau. tambahkan air dan kacau lagi. begitulah hingga dapat kepekatan / kecairan yang sesuai.

Cara Menggoreng;
minyak kena banyak dan PASTIKAN MINYAK BETUL-BETUL CUKUP PANAS baru masukkan cendawan yang telah dicelup adunan tepung tu tadi. Pastikan JANGAN MERENDAM cendawan dalam tepung! Time nak goreng, baru celup dan goreng dalam kuali. Kalau siap-siap masukkan cendawan tu awal-awal dalam adunan tepung, nanti dia jadi lembik dan tak best. Bab goreng-menggoreng ni kena cekap control api dapur. Jangan sampai api tak cukup panas, karang menyerap minyak pulak. Kalau api terlebih panas, hangus pulak! Anyway, goreng tu tak perlu lama-lama. Asal warna dia jadi golden brown, cepat-cepat angkat! Just make sure tepung dia dah masak, that’s enough!
Cendawan goreng ni paling sesuai dimakan dengan cara mencicahnya dengan sambal kicap yang dicampur dengan sedikit perahan air limau kasturi. So, ada rasa pedas, manis, masin

Nota:
-Tepung gandum menentukan tebal atau tipisnya salutan tepung goreng. Kalau nak lebih “berisi” letak lebih portion dia. Tapi kalau terlebih jadi tebal cam cekodok pulak.
-Tepung Beras memberikan rasa “keras” untuk membuat kerak. Kalau suka kerak dia keras sikit, tambahlah portion dia. Kalau terlebih jadi keras dan liat pulak nanti.
-Tepung Jagung memberi kesan rangup atau crunchy cakap omputih. Kalau terlebih akan menyerap banyak minyak.
-Serbuk Kunyit sekadar nak beri warna kuning, biar nanti goreng kaler dia nampak golden brown.
-Air Kapur; Petua orang-orang tua, supaya lebih rangup.

Wednesday, July 7, 2010

Pindang Ikan

Nie resepi dari my mom dan yg dlm gambar tu mak yg masak. Maisya tak pernah masak lagi...tahu makan jer~



~~Pindang Ikan Mak Yang~~

1/2 kg Ikan Loma atau talapia hitam,
6 btg Serai,
3 inci Lengkuas,
50 sen Cili Api (dlm segenggam kot),
Asam Gelugor@Asam Belimbing (potong kecik2),
Santan (sebiji kelapa)
.
.
Memule kelar ikan dan gaul ngan garam+kunyit. Tumbuk serai, lengkuas dan cili api. Gaul ikan ngan bahan tumbuk pastu bungkus ngan daun seniye(xtau ejaannye camne). Dah siap bungkus, rebus ngan air dlm pressure cooker selama 1 jam. Tambah santan dan masak selama 20 minit.