Monday, August 23, 2010

Burger Tauhu

Dah 2 kali buat burger tauhu ni. Burger ni agak lembik sikit so kena extra careful masa goreng dlm kuali tu especially masa nak terbalikkan dia. Masa buat baru-baru ni Maisya masak dlm oven je tapi kena sapu minyak sikit kat both side sebelum bakar itupun still melekat jugak sikit kat tray. Gambar yg first ni 4 tahun lepas punya gambar...he..he..yg bawah tu barulah gambar yg buat baru-baru ni.




Burger Tauhu
resepi sumbangan Baiduri Othman di Forum Cari

Bahan2nya:-

2 tauhu
1 biji kentang rebus
Bawang besar dimayang halus
Bawang putih ditumbuk bersama lada hitam & ketumbar
1 biji telur ayam
sedikit sos tiram
sedikit kicap
sedikit garam

Cara2 membuatnya:-

1. Tauhu hendaklah ditos utk membuang air. Bila dah kering baru dihancurkan bersama kentang. Lepas tu masukkan kesemua bahan2, gaul hingga rata.

2. Panaskan non-stick pan guna api sederhana. Bubuh sedikit minyak. Lepas tu dgn menggunakan sudu makan, masukkan adunan ke dlm pan & bentuk bulat. Utk pan sederhana boleh muat utk tiga sudu makan. Balik2kan adunan hingga masak.

Burger tauhu sedap makan dgn roti mcm burger biasa. Boleh bubuh cheese, lettuce atau daun salad, timun & bubuh sos cili. Ni alternative kpd vegetarians.

Monday, August 9, 2010

Hash Potato

First time menjadik buat hash potato ni. Sebelum ni dah try 2,3 kali resepi yg lain tapi tak menjadik.....kali ni sgt happy sebab dgn resepi yg sempoi menjadik jugak akhirnya hash potato ku~ Resepi dari cookpad.com


Hash Potato ( menghasilkan 4 ketul saiz 5x5 cm )
http://cookpad.com/recipe/157692

2 biji kentang( lebih kurang 300g )
sedikit garam

Kentang dibasuh bersih-bersih kemudian baru dibuang kulitnya. Selepas dibuang kulit jangan bagi kena air( jangan bilas etc ).
Potong kentang dengan saiz yg bersesuaian agar senang nak masuk dlm food processor.
Ambil 1/3 dari kuantiti kentang dan masukkan dalam food processor. Kisar hingga halus.
Masukkan baki kentang dan juga sedikit garam. Kisar lagi tapi biar agak kasar, tak perlu sampai halus.
Ambik sedikit dan bentukkan mengikut kesukaan; nak buat bulat ke, 4 segi ke tak kisahlah. Kalau boleh masa nak bentukkan ni kita buat macam buat daging burger iaitu kepal dan baling-baling antara dua tangan supaya kentang tu mampat tak de ruang antaranya( boleh imagine ke macamana ? )
Masa Maisya buat haritu.. lepas kisar, kentang tu jadi agar berair so Maisya buang air tu sikit. Jangan tapis sampai kering plak...biar dia lembap-lembap sikit supaya senang melekat masa dibentuk.
Dah siap bentukkan, bolehlah digoreng dalam minyak yg panas ( api sederhana ). Goreng hingga warna keemasan.
Angkat dan toskan minyak yg berlebihan. Bolehlah dimakan dengan sos/ mayonis.

**Kalau tak de food processor:
1/3 dari kentang diparut halus dan bakinya dicincang dengan pisau.

Friday, August 6, 2010

Roti Nasi

Roti yg unik sebab nasi adalah salah satu bahan yg digunakan. Roti ni lembut je. Maisya buat utk makan dgn kuah durian.



Roti Nasi
http://www.jintanmanis.com/roti/235-rotinasi

Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )

80 gram nasi putih
100 ml air ( Maisya guna dlm 80 ml je )
250 gram tepung roti ( Maisya guna tpg gandum biasa )
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin ( Maisya guna minyak )
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1/2 sudu kecil gula n 1/2 sudu kecil tepung dan masukkan 1/3 cawan air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. ( proses penapaian), kalau nak skip step ni pun boleh.

2. Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.

3. Masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. ( Kalau guna BM boleh masukkan semua bahan dan tunggu hingga siap dan boleh dibentukkan).

4. Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.

5. Kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 ( nak terus bulatkan dan bahagi pada dua bahagian pun boleh).

6. Letakkan doh dalam acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.

7. Keluarkan dari oven dan glis roti tadi dengan butter untuk dapatkan permukaan yang berkilat.

8. Sedia utk dihidangkan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.

- Jika tiada peti tin sandwish loaf, boleh juga dibuat bentuk bulat-bulat kecil, macam bun tu, susun dalam acuan petak atau bulat, dan bakar seperti biasa, tapi perlu di ingat, kena kurangkan masa pembakaran dalam 18 ke 20 minit sahaja.

Nota: Kalau takut doh tu telalu lembik, boleh kurangkan kuantiti air tu dalam 80 ke 90ml sahaja, dan bila menguli tu, masukkan nasi yang diblender bersama susu dan air tu sedikit demi sedikit




Wednesday, August 4, 2010

Ikan Bakar Berkicap

Resepi asal dari website Ros di http://www.jintanmanis.com/ . Resepi masakan Jepun 'Saba No Syoyu Yaki'. Maisya punya ni versi Msia...Ganti ikan Saba(makerel) tu dengan ikan Sardin fresh( sebenarnya nak guna ikan apa pun ok...semalam buat guna ikan tongkol putih ). Kicap pun guna kicap Msia je. Resepi sempoi tapi sedap.


Ikan Bakar Berkicap
Resepi asal di
http://www.jintanmanis.com/ikan/231-sabanosoyuyaki

Bahan-bahanya
1/2 ekor ikan saiz sederhana ( dipotong dua, dan dikelar)
3 sudu kecil kicap masin
1 sudu kecil gula

Cara-caranya
1. Gaul ikan bersama kicap dan gula, kemudian perap dlm 10 minit, Grill seperti biasa, sehingga pemukaan ikan perang, dalam 10 ke 20 minit(bergantung saiz ikan yg digunakan).

Tuesday, August 3, 2010

Ikan Rebus


Ikan kembung dibersihkan, kemudian digaul dengan garam dan simpan dlm peti ais semalaman. Kukus ikan hingga masak. Susun dalam bekas dan bolehlah disimpan dalam peti ais hingga tiba masa untuk digunakan. Sedap digoreng macam tu je.

Monday, August 2, 2010

Samosa


Samosa

Inti
2 biji kentang saiz besar
1 sudu besar butter
1 cawan bawang besar dicincang
2 bawang putih dicincang
1 sudu besar halia ditumbuk
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk ketumbar
3/4 sudu kecil garam
1/2 ~ 1 cawan mix vege( dicelur sebentar dan ditos )
1/2 ~ 1 sudu besar serbuk kari

1)Kentang dikupas kulitnya dan direbus hingga empuk. Toskan dan lecek kentang.
2)Cairkan butter dalam kuali dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia, biji sawi, serbuk ketumbar, serbuk kari dan garam. Masak hingga bawang layu.
3)Gaul rata bahan dari langkah 2 dan mix vege kepada kentang lecek. Sejukkan sebelum digunakan.

Kulit
2 cawan tepung gandum
1/2 biji telur sederhana besar( atau 1 telur saiz kecil )
3 sudu besar marjerin
1/2 cawan air ais ( sukatan hanya anggaran ) + garam

1.Gaulkan telur dan marjerin (yang telah dicairkan) dengan tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
2.Tuangkan air sikit demi sedikit hingga jadi doh. Rehatkan doh selama sejam.
3.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kecil. Bulat-bulatkan.
4.Ambil satu dan canaikan memanjang senipis yang boleh ( rujuk gambar )
5.Letakkan inti dan lipat hingga jadi bentuk 3 segi.( rujuk gambar )
6.Goreng dengan api sederhana hingga warna keemasan.