Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2010

Birthday Cakes

Imej
Kek yg Maisya buat utk anak-anak yg sambut birthday bulan 8 dan 9 lepas.

Ini utk Aisyah. Keknya adalah kek nestum decoration guna buttercream ( steamed buttercream ). First time berjaya buat teknik buttercream transfer. Maisya refer pada video ni:
http://www.youtube.com/watch?v=CV2DZDuv9XA







Yang ni pulak utk Sarah. Keknya adalah kek span coklat yg dilapis dengan chocolate ganache. Decoration guna white chocolate ganache as topping dan piping gel( homemade ) untuk lukisan atasnya. Cuma outline gambar dan jugak tulisan tu guna chocolate ganache. Sebenarnya topping guna white chocolate ganache tu tak smooth , tu yang pi cover keseluruhan kek dengan piping gel tak de la nampak cacat celanya.





Kek Span
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA
http://resipinoraini.blogspot.com/2007/12/membuat-kek-span.html
Bahan-bahan :
125 gm gula kastor
10 gm ovalette
4 biji telur
120 gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
40 gm air
60 gm mentega cair/minyak masak
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :

1. Satukan gula, ovale…

Aidilfitri 2010

Imej
Selamat Hari Raya...he...he...Syawal pun dah nak sampai ke penghujung baru lah nak update cerita raya. Raya tahun ni cuma buat 3 jenis biskut je ....sebenarnya biskut ni kami anak-beranak je yg perabih sebab memang tak de jemput org dtg beraya kat rumah pun tiap-tiap tahun selain beberapa org kawan yg datang.

2 jenis biskut ni dah pernah buat dah dan resepi pun dah ada letak kat blog ni; Marble Shortbread dan Choc Chips (resepi kak Liza)....dan 2 jenis biskut ni la yg paling cepat habis.


Biskut yg ni pulak pertama kali cuba buat sebab biskut ni dpt sambutan hangat kat forum cari sana. Sangat sedap tapi agak fragile so tak sesuai utk bebudak ( depa pun tak minat....org-org dewasa je yg suka ); Biskut Suji Brunei - resepi ada kat bawah

Ni plak menu masa open house kat rumah parents Maisya pada hari raya kedua. Kami buat kelainan sikit, menunya roti naan, chapati, dalca dan ayam tandoori. Semua buat sendiri...start dari 2 hari sebelum tu dah start buat roti naan dan chapati tu. Roti naan tu…