Tuesday, July 10, 2012

Hokkaido Chiffon Cupcakes


Selalu tertarik dengan pelbagai juadah yang dipamerkan di blog MASAM MANIS. Kali ini mencuba resepi ini:


HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/01/hokkaido-chiffon-cupcakes.html


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder


4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster


Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin


Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata


Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)


Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama


Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek


Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.


CREAM CUSTARD
by : Honey


1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila


Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Masak sehingga pekat.
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.


Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Monday, July 9, 2012

Nasi Biryani Ayam




Ini adalah cara yang agak mudah untuk menyediakan nasi biryani ayam. Resepi ini adalah berdasarkan resepi daripada Chef Vah Reh Vah. Boleh rujuk video ini di youtube 




Nasi Biryani Ayam


persediaan:
1. Cuci bersih dan kemudian rendamkan beras basmathi(kali ini maisya cuma guna beras biasa) di dalam air selama lebih kurang 30 minit. Toskan.
2. Sediakan bawang goreng( kuantitinya bergantung dengan kuantiti ayam dan beras yang digunakan )


Bahan perapan:
Cili hijau, dihiris kasar
Daun pudina dan daun ketumbar, dihiris kasar
Halia dan bawang putih , ditumbuk lumat
Serbuk lada hitam
Jintan hitam dan jintan putih
Serbuk cili
Serbuk kunyit
Garam
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
Bay leaf(daun salam)
Mace(bunga pala)
Kulit kayu manis
Cengkih
Buah pelaga(green cardamom)
Black cardamom
Bawang goreng
Minyak 
Yogurt
*Boleh juga menggantikan kesemua rempah-ratus di atas dengan rempah biryani yang dijual di pasaran.


Cara-cara:
1. Perap ayam dengan bahan perapan lebih kurang 30 minit.( lebih lama lebih bagus )
2. Masukkan ayam ke dalam periuk( gunakan periuk yang dasarnya tebal ). Ratakan di dasar periuk. Tuangkan beras ke atasnya. Taburkan pula daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng. Renjiskan air saffron atau pewarna kuning. Tutup periuk dengaan tudung periuk. Pastikan ditutup dengan rapat supaya wap tidak keluar. Boleh letakkan kain kecil di mulut periuk sebelum ditutup( seperti ditunjukkan dalam video ) atau letakkan sesuatu yang berat di atas tudung periuk ( Maisya letakkan lesung batu ...hi..hi..)
3.Masak dengan api besar selama 5 minit, kemudian api sederhana 15 minit dan api kecil selama 10 minit. Jika takut ayam hangit, alaskan periuk dengan tudung periuk.
4. Bila dah masak, gaul rata nasi supaya rempah sekata.