Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2006

COOKIES

Imej
Pelbagai cookies yang pernah dicuba: BISKUT SARANG SEMUT[NoorMasri] Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....] 100 gm tepung kastad.......]di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak. 7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara. Big Soft Ginger Cookies Submitted by: Amy Sacha INGREDIENTS: 2 1/4 cups all-purpose flour 2 teaspoons ground ginger 1 teaspoon baking soda 3/4 teaspoon ground cinnamon 1/2 teaspoon ground cloves 1/4 teaspoon salt 3/4 cup margarine, softened 1 cup white sugar 1 egg 1 tablespoon water 1/4 cup molasses 2 tablespoons white sugar DIRECTIONS: Preheat

BEEF

Imej
Daging Rebus Butter & Kicap Resepi yang sangat simple tetapi sedap. Resepi sumbangan forumer cikdak dari board FNR forum.cari.com.my Daging Rebus Butter & Kicap [cikdak] 1 kg daging fillet 1/4 cawan kicap pekat 1/4 cawan kicap cair 1 sb lada hitam 5 ulas bawang putih 1/3 ketul butter 6 cawan air Cara: 1.Daging dipotong kepada dua atau tiga sahaja dan dibersihkan. 2.Tumbuk lada hitam dan bawang putih. 3.Letak semua kicap, daging, bawang putih dan lada hitam dalam periok. 4.Gaul daging dengan bahan2 tadi dan biarkan dalam 1/2 jam.(marinate) 5.Tambah air dan butter ke dalam periok dan rebus dengan api sederhana hingga daging empuk. 6.Jangan lupa balik2 kan daging supaya mesra semua bahagian. 7.Keluarkan daging dan potong nipis-nipis dan susun dalam pinggan. 8.Jika mahu, pekatkan kuah dengan sedikit bancuhan tepung jagung. 9.Curah kuah atas daging dan sedia untuk dimakan dengan nasi. Note : Tak payah bubuh garam,dah masin pun.Kicap tu anggaran saja, guna kicap pekat saja pun sedap

NOODLES

Imej
Mee Goreng Basah Dah 2,3 hari teringin nak makan mee goreng basah....so cari resepi dan try. Jumpa resepi ni kat Mesra.net , very simple dan hasilnya memuaskan hati. Maisya tak ikut 100% resepi tu, instead of ayam, udang dan sotong Maisya cuma guna daging lembu. Sayur pulak Maisya tak bubuh kucai tapi letak carrot, bunga kobis ,baby corn, daun sup dan daun bawang. Tepung jagung pun tak bubuh sebab dah habis. Maisya tambahkan juga sedikit serbuk lada hitam masa tumis bawang tu. Mee Goreng Basah Kiriman: Rafida Bahan-Bahan: 500gm mee kuning (celur 5 minit) 100gm ayam (bahagian dada; potong dadu 100gm udang kecil 100gm sotong kecil Daun Kucai dipotong 2 cm (beberapa helai) 1 camca tepung jagung (bancuh dgn 2 sudu air masak) 3 ulas bawang putih (hiris) 1 sudu besar sos tiram 1 sudu besar sos cili Kicap masin secukup rasa 3 sudu minyak masak Garam (terpulang:biasanya tidak perlu) Setengah cawan air masak Cara: Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bila naik bau letak ayam, udang dan sotong.

Samosa

Imej
Yang ni guna kulit popia. Intinya guna resepi ambik kat internet gak. Selalunya inti tu maisya tambah mixed vegetable dan daun sup. Cayenne pepper tu ganti dgn serbuk cili. Resepi kulit dia tu maisya pernah gak try dulu tapi maisya goreng sebab masa tu tak de oven. Tak ingat dah macamana outcome dia sebab dah lama sangat buat tu. Resepi inti dia maisya selalu le guna, lepas tu guna kulit popia je sebab senang. Nanti bila-bila ingat nak try le lagik sekali buat kulit dia dan bakar. Ini resepi penuhnya...Sorry, dlm BI ye. SAMOSAS Recipe courtesy of Moosewood Cookbook: New Revised Edition by Mollie Katzen. Copyright 2000. Ten Speed Press, Berkeley CA The Dough: ---------------------- 2 1/2 cups flour 1/2 teaspoon salt 1 cup buttermilk or yogurt Extra flour as needed The Filling: ---------------------- 2 large potatoes (the size of a large person's fist) 1 tablespoon butter 1 cup finely minced onion 2 medium cloves garlic, minced 1 tablespoon freshly grated ginger 1 teaspoon mustard s

Banana Bread

Imej
Resepi ni sejenis quick bread iaitu bread without yeast...the taste is more to banana cake. Resepi ni tak guna telur...jimat duit dan rendah kolestrol...the taste tetap maintain lembut seperti kek pisang yg guna telur... Resepi ni dari allrecipes.com Banana Bread VIII Submitted by: Deborah Stone-Gove "This is an old family recipe that is requested frequently by the children. It's simple to make, rich and delicious." Original recipe yield: 1 - 8x4 inch loaf pan. Prep Time:10 MinutesCook Time:1 Hour Ready In:1 Hour 10 MinutesServings:10 -------------------------------------------------------------------------------- INGREDIENTS: 1/2 cup shortening ----> maisya guna 1/2 cup marjerin 1 cup white sugar --- > maisya guna 1/2 cup gula jer 1 1/2 cups all-purpose flour 1 teaspoon baking soda 1 teaspoon salt 3 ripe bananas ------->maisya guna 3 biji pisang yg agak kecil so maisya tambahkan 1/2 cup susu -----------------------------------------------------------------------