Catatan

Tunjukkan catatan dari 2007

Puding Karamel

Imej
Dah lama copy dan simpan resepi ni( ada le dekat 2 tahun kot )...dah ramai yg cuba dan dapat hasil yg bagus. Kali ni baru ada kerajinan nak buat. Bukan susah pun sebenarnya. Puding ni agak firm, bukan jenis yg boleh goyang-goyang tu. Untuk dapatkan puding yg smooth, jangan beat adunan tu sampai berbuih-buih...cukup sekadar kacau rata perlahan-lahan hingga adunan sebati jer. Tapis adunan masa tuang ke dalam loyang. Kalau kukus gunakan api yg perlahan sahaja. Puding Karamel recipe posted by nsutra at FNR Gula Hangus 3 sudu besar gula pasir 2 sudu besar air Cara-cara Masak gula pasir (guna api perlahan) dlm periuk hingga perang....then campurkan dgn air. Masak semula atas api perlahan hingga gula hancur. Bila sume dah hancur tuang dalam loyang....by the time gula hangus ni sejuk dia akan menjadi pekat dgn sendirinya. Bahan Puding 5 biji telur 3/4 cawan susu pekat manis 3/4 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 3 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan sedikit air) secubit garam Cara-cara Campur

Golden Peanut Butter and Orange Muffins

Imej
Resepi ni ambik kat majalah beberapa tahun lepas...hu..hu..tak ingat majalah apa. Golden Peanut Butter and Orange Muffins 100g chunky peanut butter ( maisya guna creamy peanut butter ) 80g margarine 150g fine granulated sugar 1tsp grated orange rind 2 medium-sized eggs 150g self-raising flour, sifted ( maisya guna tepung biasa + 1 1/2 tsp baking powder ) 60ml orange juice Orange Glaze ( maisya tak buat pun yg ni...malas..) 1 tbsp orange juice 1/2 tsp grated orange rind 100g icing sugar, sifted Beat peanut butter, margarine, sugar and rind until light and fluffy. Add egg, one at a time, beat well with each addition. Fold in half the flour. Add juice, followed by the remaining flour. Spoon mixture 3/4 full into a patty tin lined with paper cases. Bake in a preheated oven( 190 C ) for 12 minutes or until golden brown. ( suhu dan masa bergantung pada oven masing-masing ye...) Cool muffins on a wire tray. To prepare orange glaze, mix all ingredients until smooth. It should be thick enough t

Kek Gulung Batik

Imej
last week buat kek gulung batik....first time buat dapat hasil yg gebu dan cantik cam ni..nak gulung pun senang, before ni buat tak berapa cantik..... Maisya buat separuh adunan je dan guna loyang about 25x25cm. Maisya guna marjerin dan inti plak bubuh jem strawberry dan jugak buttercream perasa koko. Kek Gulung Batik Recipe posted by Ahpek at FNR Bahan-bahan(loyang 36x36cm) 6 biji telur gred A @ B 4oz gula castor 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu bsr ovallete 3oz tepung gandum 1 sudu bsr susu tepung 4oz mentega cair sedikit coklat emulco( maisya guna serbuk koko ) jem strawberri secukupnya Cara-cara - Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit) - Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata. - Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag. - Tuangkan

Peanut Butter Cookies

Imej
Tadi buat biskut ni resepi dari Betty Crocker. Resepi yg sama cuma buat 2 bentuk, satu tekan dengan garfu dan satu lagi bubuh choc chips kat atasnya. Sedap dan rangup jer....ni dah habis separuh dah pun kena makan.... Peanut Butter Cookies http://www.bettycrocker.com/recipes/recipe.aspx?recipeid=35542 Prep Time:25 min Start to Finish:2 hr 35 min Makes:2 1/2 dozen cookies 1/2 cup granulated sugar 1/2 cup packed brown sugar 1/2 cup peanut butter 1/4 cup shortening 1/4 cup butter or margarine, softened 1 egg 1 1/4 cups all-purpose flour 3/4 teaspoon baking soda 1/2 teaspoon baking powder 1/4 teaspoon salt 1. Mix sugars, peanut butter, shortening, butter and egg in large bowl. Stir in remaining ingredients. Cover and refrigerate about 2 hours or until firm. 2. Heat oven to 375ºF. 3. Shape dough into 1 1/4-inch balls. Place about 3 inches apart on ungreased cookie sheet. Flatten in crisscross pattern with fork dipped into sugar. 4. Bake 9 to 10 minutes or until light golden brown. Cool 5 mi

Croissant

Imej
Beberapa minggu yg lalu cuba buat Croissant. Sebelum ni dah 2 kali buat puff pastry; tengok method buat croissant ni lebih kurang je dengan puff pastry so confident sikit nak try. Tapi leceh le plak sebab doh tepung tu ada guna yis, so kena proof dan doh akan mengembang, susah nak canai. Sudahnya, my first batch jadik hodoh sebab tak boleh nak bentuk...dah tu terlebih bakar le plak. Lebihan doh simpan dlm freezer semalaman. Nie gambar my frst batch, buruk kan! Esoknya sambung dengan balance doh tu. Lepas semalaman dalam freezer senang plak nak handle doh ni, patutlah ada resepi croissant yang memang suruh simpan doh dlm freezer semalaman sebelum dibentuk. Kali ni ok sikit bentuk dan rupanya.Yang ni gambar 2nd batch Yang ni plak 3rd batch...yang ni baru puas hati hasilnya. Maisya guna resepi dari fotopages MamaFaMi, tapi cara-cara tu maisya ikut style buat puff pastry....rasanya lebih mudah kalau ikut cara MamaFaMi ni...next time akan ikut cara MamaFaMi plak. Boleh tengok step by step p

Fudge Brownies

Imej
first time cuba buat brownies, guna resepi ambik dari fotopages maklang. Tak pernah makan brownies sebelum ni....macamana rasa/tekstur brownies sebenarnya? Maisya buat ni dia macam garing sikit atas dia( terlebih bakar ke ? )...tapi sedap la..tak bubuh topping pun. resepi ni copy & paste dari fp maklang jer....tak pe ye maklang... Fudge Brownies taken from http://ulampegaga.fotopages.com/?entry=1180124 Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy 1 cup butter, melted 1 cup cocoa powder 2 cups sugar 1 1/2 tsp vanilla 4 eggs 1 1/3 cups flour 1 tsp baking powder 1/2 tsp salt 1 cup nuts or chocolate chips (optional) - maisya letak choc chips dan serbuk badam Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla, and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F oven for 25 - 30 minutes, until a toothpick inserted come

Basic Muffin Recipe

Imej
Guna resepi basic muffin sue, tambah choc chips. Kuantiti susu maisya lebihkan sebab selalu kalau ikut resepi tu muffin jadik agak keras. Kali ni ok. BASIC MUFFIN Recipe posted by Sue at FNR Bahan A 2 cwn tpg gandum 3 tsp baking powder 1/2 tsp garam 1/2 cwn gula * tpg gandum & baking powder tu ayak 3 x Bahan B 1 biji telur 3/4 cwn susu segar ( maisya guna 1 cawan ) 1/4 cwn minyak jagung * bhn B ni satukan, just pukul dgn whisker untuk sebatikan 1. Panaskan oven 175'C. 2. Gaul rata bahan A (kalau ada kekacang/buah, gaul sekali, supaya tidak mendap). Lobangkan di tengah-tengah. 3. Tuangkan bahan B. Gaulkan sedikit dengan spatula plastic. (jgn pakai senduk/sudu jenis besi, ni petua). Satu lagi jgn terlalu lama menggaul. Ini pun penting untuk muffin tu naik tingi. Kalau ada tepung sikit2 tak gaul sangat pun tak apa..dah siap isi dalam muffin cup alas dlm muffin try.. make sure nak masukkan dalam oven baru letak dalam paper cup. *maisya bakar guna api atas dan bawah, bakar selama

Puding Cendol

Imej
Last week buat puding cendol ni utk jamu tetamu yg dtg ke rumah, alhamdulillah ramai yg kata sedap. Maisya tak bubuh kuning telur macam resepi tu tapi ok je menjadi. Tapi bahagian gula merah tu agak nipis le plak... Puding Cendol http://myresipi.com/top/detail/2899 tuntung15@myresipi.com Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci ) Lapisan Bawah 500ml air 180gm gula pasir 300ml santan pekat 10gm agar - agar powder 500gm cendol sedikit garam Cara-cara Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong. Lapisan Atas 500ml air 200gm gula merah 300ml santan pekat 10gm agar - agar powder 1 biji kuning telur sedikit garam Cara-cara: Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gu

Tarts

Imej
Last week maisya buat tart. Guna resepi kak mas untuk tart shell....adunan tu memang dapat banyak, jadiknya macam-macam jenis tart yg maisya buat utk perabihkan adunan tu...buat besar-besar cepat sikit habihnya..he.he..malas sebenarnya nak buat kecik-kecik ni. Ni ada lagik seketul tart shell yg besar kat dlm peti ais tu...tgh pikir nak buat tart apa plak lepas ni. Maisya tak de loyang tart tu so guna loyang biasa je ...tepi-tepi tu tekan sikit dengan garfu bagi nampak cantik sikit Tapi buat besar-besar ni payah plak tart shell tu nak lekang dari loyang Kalau yg kecik-kecik tu senang je tanggalnya. Terpaksalah biarkan aja tart shell tu dlm loyang. Ok ni hasil-hasil tart yg sempat dibuat minggu lepas. Sweet Potato and Almond Cream Tart source: http://cookpad.com/mykitchen/recipe/292498/ Tart shell/pastry - recipe from 1mas2ra FNR 250g butter 125g icing sugar 1 'B' egg 440g plain flour 1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang. 2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mi

Roti Naan

Imej
Salah satu roti kegemaran maisya. Selalu buat jadik tak berapa lembut, kali ni baru betul-betul menjadi. Hari Sabtu try buat 1/4 adunan( dapat 4 keping ), malam tadi buat 1/2 adunan pula( dapat 8 keping ). Makan dengan kuah sardin. Roti Naan recipe taken from http://hamimbazilah.fotopages.com/?entry=781866 Bahan: 750 g tepung gandum 250 g tepung naik sendiri - maisya guna tepung gandum tapi tambah baking powder sikit 250ml plain yogurt (low fat pun boleh) 1 sudu kecil serbuk yeast ( rendam dlm secawan air suam) - maisya letak lebih sikit, dlm 1 1/2 sudu kecil 2 sudu besar butter (olive oil lg sedap) - maisya guna minyak masak 2 sudu besar gula sedikit garam cara: 1. Rendam terlebih dulu yis, tunggu sehingga timbul 2. Sementara itu, campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata 3. masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati, masukkan air jika perlu (if adunan terlalu kering) 4. uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sam

Pulut Kuning dan Rendang

Imej
Sempena habis puasa ganti, buat pulut kuning dan rendang...sebenarnya tekak terasa nak makan lemang dan rendang sebab tak puas makan masa hari raya haritu....mana taknya, masa pergi beraya asyik sibuk mengekor si kecik, Sarah je....baru pandai berjalan, jadi dia asyik ke sana sini, pegang itu ini....ishk...lepas tu asyik nak keluar dari rumah jer. Tak dapat le nak menikmati hidangan hari raya dengan tenang... Pulut kuning maisya cuma buat 1/2 kilo....tapi tak berapa jadiklah. Tak berapa lembut walaupun dah tambah lagi air....mungkin sebab maisya rendam cuma 2 jam sebelum kukus tu atau mungkin sebab maisya kukus letak pulut tu dalam loyang, tak letak directly atas kukusan tu. Rendang daging ni maisya guna resepi yg sama dengan rendang ayam(boleh check entry yg lalu) PULUT KUNING Recipe from kak liza; http://hanieliza.fotopages.com/?entry=421568 Bahan 1 kg beras pulut [ dibasuhkan] 3 keping asam keping 3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan air secukupnya untuk merendam pulut. 1 biji

Birthday Cake for Ameenah

Imej
Dah seminggu kita beraya. Hari Sabtu baru kami balik ke rumah, malam tu terus buat kek ni untuk birthday anak yg sulung. Guna kek coklat kukus resepi bebop( dah ada resepi ni di entry yg lalu). Nak senang so bubuh chocolate topping jer. Cuba guna teknik transfer utk lukisan mickey tu tapi tak berapa menjadik, outline guna melted chocolate tu pecah-pecah dan ada yg tak mau tanggal dari plastik. Kena trace semula dengan melted chocolate kat atas cake. Nampak dlm gambar ok tapi kalau tengok yg real tak ok langsung!...Lukisan tu tak smooth, berketul-ketul je chocolate tu....tak pe yg penting birthday girl suka ...he...he.. p/s: boleh refer page ini utk tengok apa itu teknik transfer yg maisya try buat tu http://zatidhati.fotopages.com/?entry=1242463

Aidilfitri 1428H

Imej
Selamat Hari Raya untuk semua. Minta maaf kalau ada salah dan silap. At last siap gak semua biskut raya utk tahun ni..buat yg simple-simple jer, semua jenis gentel-gentel dgn tangan jer...hu..hu...malas nak terap pakai acuan etc. Buat 5 jenis: Biskut Makmur ( first time buat ni...selalu buat biskut arab jer) Biskut Conflakes ( dengan jem strawberry ) Marble Shortbread ( guna acuan yg ada cutter tu, baru beli last week ) Jejari Oats Biskut Choc Chips

4th week of Ramadhan

Imej
Nie jer gambar yg ada....ada buat mee hailam tapi tak ambik gambar. ROTI KUKUS PANDAN 12 keping roti (lebih sikit pun ok) 1 biji telur 2 sudu besar marjerin 1/2 cawan gula (boleh kurangkan jika mahu) 3 - 4 cawan santan cair Air daun pandan / pandan paste 2 sudu besar tepung gandum/tepung jagung 1.Blender semua bhn tu(kecuali roti) 2.Ambil sekeping roti ,celup dlm adunan tadi , lipat dua roti tu dan atur kat dlm loyang..buat sampai habis roti... 3.Lebihan adunan tu campur dgn sikit tepung gandum or tpg jagung then tuang atas roti tadi dlm loyang tu. Biarkan sekejap supaya cecair meresap ke dalam roti. 4.Hias dgn kurma jika suka. 5.Panaskan pengukus lepas tu masukkan loyang tadi  dan kukus hingga masak, lebih kurang 30 minit  ***sukatan adalah anggaran sahaja Kuey Teow Goreng Basah Dadih Strawberry( guna susu strawberry )

3rd Week of Ramadhan

Imej
Minggu ketiga bulan puasa ni memang sangat kurang memasak sebab hubby demam, sakit tekak so tak leh makan yg sejuk-sejuk or pedas-pedas...jadiknya langsung tak de buat puding or agar-agar, just makan buah-buahan jer. Lepas tu banyak kali pulak ada moreh di surau so tak payah le nak masak. Nie je antara yg dimasak...selain dari gambar-gambar ni ada goreng karipap yg difrozenkan minggu lepas, ada buat pizza...mmm...itu je kot! Popia goreng....dlmnya inti carrot, timun, sengkuang, bawang dan telur yg dimasak sekejap. Guna puff pastry yg dibuat dan difrozenkan minggu lepas. Kali ni buat style croissant dan jugak buat chicken pie. Jus tembikai

2nd week or Ramadhan

Imej
Antara hidangan yang dimasak sepanjang minggu kedua bulan puasa Agar-agar merah ...terlembik skit. Karipap Murtabak ...kali ni inti dia kurang sedap sikit sebab guna telur sikit sgt( malas nak pi beli ) Bubur caca ....doh bubur caca ni buat sendiri. Silap le pi buat besar-besar sebab bila dah masak dia mengembang lagik so jadik gedabak betui. Tak sedap le nak makan sebab besar sgt. Acar buah .........first time cuba buat sendiri, tak berapa jadik arr sebab gravy dia sikit jer tapi pi sumbat fruits & jeruk byk-byk! He..he...Rasa dia a bit different dari yg my mom punya acar buah. Roti canai .....roti canai ni special sikit sebab buat guna resepi pastry puff, taaapi walaupun rupa dah ok taste dia terlalu berlemak sebab penggunaan butter yg banyak. Nanti will try to modifiy ikut resepi roti canai, cuma cara penyediaan tu nak ikut cara buat puff pastry sebab maisya tak reti le nak tebar or tarik-tarik roti canai macam orang lain buat tu. Sambal tumbuk .....disebabkan hubby maisya

1st Week of Ramadhan

Imej
Alhamdulillah, dah seminggu kita berpuasa. Nie antara hidangan sepanjang minggu pertama bulan puasa ni. Resepinya akan dibubuh kemudian bila rajin skit...he..he.. Gambo makanan time balik kampung haritu tak de la plak sebab bukan maisya yg masak. Hidangan berbuka (merangkap makan malam jugak) : Puding Laici Agar-agar Gula Merah/Agar-agar Santan Rich Chocolate Pudding Puding Kastad Dengan Jelly Makizushi( yg togel tanpa nori... :P ) Cucur Kentang Mee Goreng Beef Burger ( ada 2 saiz, yg besor utk org beso...yg kecik utk budak kecik! ) Hidangan sahur: Tak byk sebab biasanya makan oat jer...tak perlu le ambik gambo oat kan.. Garlic Bread with Potato Soup Bun kosong makan dengan nescaffe susu+oat Sekian, next week plak update.