Fishball

Image hosted by Photobucket.com

BEBOLA IKAN ( FISH BALL)
resepi dari NoorMasri di FNR

Bahan-bahan:
300 g isi ikan tenggiri
3/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil tepung ubi/kanji (tapioca starch)
50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
secubit serbuk perasa jika suka

Cara membuat:
Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis
Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.

Ulasan