Pau



Pau kali ni terover gebu sebab tersilap bubuh sampai 2 sudu kecik yis..patutnya 1 sudu jer...
Untuk pau Maisya guna resepi yg diberi sekali dgn yis Mauripan tu. Maisya buat guna sukatan macam ni(lebih kurang 1/4 dari sukatan asal):

PAU

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 camca teh yis kering
1/4 cawan gula
1 camca besar minyak masak
1/2 cawan air ( tambah mengikut keperluan )
*Jumlah air yg digunakan bergantung kpd mutu tepung


Cara:
1.Gaulkan tepung dgn yis segera dan larutkan gula di dlm air
2.Gaulkan semua ramuan.Uli selama 10 - 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal
3.Bahagi kepada beberapa bahagian dan bulat-bulatkan setiap satu.Biarkan selama 10 minit
4.Canaikan adunan dan isikan inti
5.Letakkan setiap adunan di atas kertas yg dipotong 4 segi
6.Biarkan selama 35 minit
7.Kukuskan selama 10 minit pada suhu yg tinggi
*masa kukus Maisya lapik dgn tuala lembap




Intinya plak my mom selalu buat inti macam ni...Sukatannya kena agak-agak sendirilah ye...

Bahan:
ayam/daging - dipotong kecil-kecil dan gaulkan bersama serbuk lada hitam
dan kicap
sengkuang - disagat/ diparut
bawang merah - dipotong dadu

Cara:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bawang hingga agak layu, masukkan ayam/daging. Gaul-gaul rata hingga ayam/daging masak. Akhir sekali masukkan sengkuang, gaul rata dan tambah kicap, garam jika perlu. Masak hingga inti agak kering.
Image hosted by Photobucket.com

yg ni gambar inti buah kurma..sebab inti tak cukup, seketul yg ni jer inti kurma nyer

Ulasan