Puding Roti


Selalunya Maisya buat puding roti ikut resepi sendiri( tak de sukatan, bubuh je bahan-bahan ikut suka hati...he..he.. ). Kali ni try guna resepi k.Liza sebab ramai yang kata sedap. Maisya ikut bebetul resepi except kismis tu maisya ganti dengan kurma yang dicarik-carik. Adunan roti tu Maisya pukul sampai hancur le roti tu( kalau boleh nak blender tapi masa tu malas plak nak keluarkan blender, basuh,etc ). Hasilnya...memang puas hati la...elok je jadiknya. Sedap makan bila dah disejukkan. Ops! Kuah kastad tu Maisya buat jadik agak cair dan kurang manis sebab Maisya guna fresh milk bukan susu cair.
Puding Roti
post by hanieliza at board FNR, forum.cari.com.my

Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)

B:
4 sudu besar gula halus ( boleh tambah lam 1 0r 2 sudu kalau nak manis)
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung

C: 2 sudu besar kismis hitam

CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Pukul butter dan gula hingga sebati, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Tambahkan esen vanila dan juga tepung jagung. Gaul rata.
3. Masukkan adunan roti dan gaul rata. Tambahkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4.Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.

Sos kastard
bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula

cara:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk, panaskan dengan api kecil. Kacau hingga pekat macam sos. Dimakan bersama puding roti.

Ulasan