Laksam
Laksam
recipe by Senorita posted at FNR
Bahan-bahan
3 cawan level tepung beras
4 cawan air
1 sudu teh air kapur (ambik kapur sket pastu + air, kacau...pastu ambik air dia saja...jgn ambik kapur)
3 sudu besar level tepung ubi
1/4 sudu teh garam
Bancuh semua bahan kemudian tapiskan. Biarkan sebentar.
Kuah Laksam
recipe by NoorMasri at FNR
4 ekor ikan kembung/selayang
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut } diambil santannya
2 keping asam gelugur
1.5 cm halia
sedikit garam
Cara membuat kuah:
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, lada hitam dan halia hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Bahan untuk ulam:
Daun kesum } dimayang halus
Kacang panjang } dimayang
Timun } dimayang
Daun selasih/kemangi } dimayangTaugeh } buang ekor
recipe by Senorita posted at FNR
Bahan-bahan
3 cawan level tepung beras
4 cawan air
1 sudu teh air kapur (ambik kapur sket pastu + air, kacau...pastu ambik air dia saja...jgn ambik kapur)
3 sudu besar level tepung ubi
1/4 sudu teh garam
Bancuh semua bahan kemudian tapiskan. Biarkan sebentar.
Kuah Laksam
recipe by NoorMasri at FNR
4 ekor ikan kembung/selayang
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut } diambil santannya
2 keping asam gelugur
1.5 cm halia
sedikit garam
Cara membuat kuah:
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, lada hitam dan halia hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Bahan untuk ulam:
Daun kesum } dimayang halus
Kacang panjang } dimayang
Timun } dimayang
Daun selasih/kemangi } dimayangTaugeh } buang ekor
Ulasan
Laksam(NoorMasri)
-------------------
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1/2 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam