Pau Coklat & Kuih Gunting
Kuih gunting ni sebenarnya ikut resepi kulit karipap...senang sikit. Kalau tengok resepi kuih gunting yg sebenar byk plak bahannya macam telur, marjerin...malas le. Gelek nipis dan potong dgn pisau halus-halus, bila dah goreng rangup jer. Kuantiti shortening dengan minyak tu nak tukar pun boleh...kalau resepi asal kulit karipap tu guna 1 1/2 sudu besar marjerin & 1/2 sudu besar minyak...tapi masa buat ni cuma ada shortening je, dah le tu ...bila sukat cuma dapat 1/2 sudu besar...terpaksa modified resepi.
KUIH GUNTING
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/2 sudu besar lelemak sayuran(vegetable shortening)
1 1/2 sudu besar minyak masak
garam
1/4 air sejuk( dari peti ais )
rempah( ikut suka la nak letak kari ke apa, maisya bubuh rempah masala )
daun kari
-Campur tepung gandum, tepung beras, rempah dan garam
-Tambahkan shortening dan minyak, dengan jari, gaulkan hingga tepung menjadi seakan 'breadcrumbs' (butiran kecil yang halus).
-Campurkan air sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga sebati.
-Canai nipis adunan dan potong nipis dengan pisau.
-Goreng dengan api sederhana bersama dengan daun kari sehingga garing.
Ulasan
kadang-kadang je yg rajinnya ...he..he..suka tgk sesuatu yg lain dari yg lain.