African Marble Cake

Resepi ni dah lama simpan tak buat-buat ....weekend baru ni ada majlis hari raya kat taman tempat maisya tinggal ni so buat kek ni untuk dibawa ke sana. Sangat-sangat puas hati dengan kek ni, buatnya pun tak susah.



AFRICAN MARBLE CAKE
Sumber: Roshayati Johari @ RNet

Bahan-bahan:
250 g Tepung naik sendiri (maisya guna tpg biasa + 3 sudu kecil baking powder)
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit (maisya guna 6 biji telur size B)
1 camca besar ovallate
1 camca teh baking powder
2 camca besar susu pekat
50 g air
175 g butter - dicairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara-caranya:
1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
3. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan selebihnya dalam loyang. (maisya guna loyang 4 segi 20cm x 20cm x 5.6cm).Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan.
4. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. (maisya bakar selama 50 minit, 160 C api atas dan bawah, loyang letak atas oven tray..di rak tengah)
5. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.

Ulasan

MyLilBundle berkata…
salam kak maisya...
nampak gebu betui kek marble tuh erk.. i sukeee sgt kek marble bulat yg beli kt kedai runcit tuh..even murah tp rasa dia sedap giler!! hehe nampak kek akak mmg tingat kt kek marble tuh.. nk trylaa resepi ni nampak cam masyuk jekk :D
|| syazwaniadnan || berkata…
gebu la kek akk..
wani kalau bake cake, banyak guna api bwh dari atas.
kalo sepanjang baking time tu guna api atas n bwh, biasenye ade gunung berapi la nanti kek tu. hehe.

tp kek akk cantik je.
flat je permukaan atas tu..
ade tips ape2 x kak?
suhu akk ikut exactly like dlm recipe tu eh?
Maisya berkata…
shima,
memang gebu kek tu...cubalah, sebab tak susah.

wani,
akak pun tak sangka boleh jadi elok cam tu...akak cuma ikut je arahan resepi tak de ubah apa-apa...ikut oven jugak part nak guna api atas bawah or api bawah saja tu...ikut lah perangai oven kita.
tuan umah berkata…
salam kak maisya,lama tak dtg sini,

cantik aa kek tuh,kita buat selalu pyh nk masak,at last,pecah tgh2.buhsan tul,dh 3 kali dh fail.
MyLilBundle berkata…
kak maisya aritu i dah try resepi ni mmg lambut n gebu sgt2 even dah 3 ari simpan dlm tupperware cuma i wat 1/2 adunan tp guna loyang besau so jdnyerr meleper jelaaa kek marble kuuu (petanda kine gi beli loyang len kot ahaks! )
Maisya berkata…
ct,
pasai apa ek? saiz loyang tak sesuai kot?

p/s: pokok kesum akak dah merimbun...alhamdulillah hidup subur.

shima,
best kan kek ni. Pi la cari loyang comei sikit!