Nasi Daging



NASI DAGING
http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1613811

Bahan-bahan:
3 pot beras
1/2 cwn tomato puree cair (maisya guna sos tomato)
1 cawan susu cair

Bahan-bahan tumis :
1/2 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, dimayang halus
1 inci halia, dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 sudu besar minyak/mentega untuk menumis

Cara-cara:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau wanginya.
3. Masukkan beras dan kacau seketika.
4. Tuang air stok daging secukupnya untuk menanak nasi tersebut.
5. Bila beras agak kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau semua hingga rata dan biar nasi masak. Tutup periuk sehingga nasi betul-betul tanak. Sesekali elok dikacau nasi.

* Boleh menggunakan rice-cooker atau masak di dalam periuk di atas dapur.



Bahan-bahan utk stok daging :
500gm daging
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar rempah kurma
i camca teh lada putih
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
Air 5 cawan..ditambah sehingga daging lembut

* Rebus kesemua bahan di atas untuk mendapatkan air stok daging.

Cara hidangan :
1. Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Dihidang dengan air asam dan juga dalca.



Air asam :
Perahan air asam jawa
Bawang besar hiris
Buah tomato segar, dipotong kecil-kecil
Hirisan cili merah atau cili hijau
Belacan bakar
Garam dan gula secukup rasa
Perahan air limau nipis/kasturi
*lebih sedap jika ditambah sedikit kerisik

Ulasan

zana @ ros hassan berkata…
nasi daging ni memang sedap. agak fofular kat kg mertua akak kat penanti nun. daging cicah air asam memang sodap kan.

umah baru http://zanazman.blogspot.com
umeboshi berkata…
sedap nye.. tokoro de, agak lama k.maisya dok nyepikan diri.. hehe..
KaoriDecorativeCake berkata…
lama kak linda tak leh masuk blog maisya..mitta yo anatano sugata ..seperti yg kak linda bayangkan...ilmiah...Bila masuk sini cam tak cukup masa ja ..sume nak cuba..mesti sebelum esok..maisya dah surf apa yg nak masak ya
Maisya berkata…
kak zana,
nasi daging ni memang sedap kalau makan kat kenduri tapi buat sendiri haritu macam tak berapa sedap le plak...ha..ha..air asam dia tak berapa jadik la.

noora,
dok bertapa sekejap....he..he..

kak Linda,
selalunya maisya masak sempoi je, kalau jumpa resepi yg menarik baru le buat beria sikit
MyLilBundle berkata…
salam kak maisya...
sihat ker?? lama x jenguk akak..amboii sekali org mai dia idang nasi daging tuuu perghh sedap nampak air asam tuh!
mmg best nasi ni since pestime cuba aritu terus menjadi pujaan lidah mr hubby...
Kacip_Fatimah berkata…
ya allah maisya..nasik daging laa pulokkk!! tak tahan den..tak tahannnnn! kdg2 rasa mcm nk guna perencah segera sj, tapi tak berani laa pulok..takut tak sedap ke, tak kena dgn tekak ker..one fine day mesti jugak nk masak nasik daging nie..insya allah..