Roti Arab

Alhamdulillah menjadik elok je kembungnya walaupun rupanya tak berapa cantik....makan dengan sambal sardin


ROTI ARAB

resepi dari sofinar @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/3710

Bahan-bahan ( 18 biji )

* 2 sudu besar mentega
* 2 sudu besar minyak masak
* 2 sudu besar gula
* 300 ml air suam
* 6 g yis ( lebih kurang 2 sudu kecil )
* 500g tpg gandum

Cara-cara

1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
2. tepung di gaul dengan yis
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
4. perap selama 1 jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
7. panaskan minyak dan goreng sebiji2(kaut dan curah-curahkan minyak panas atas roti tu), tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan. Goreng hingga kedua-dua belah bewarna perang.
8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging


*uli tak de lama sgt macam buat roti tu...lebih kurang 5 minit
*lepas mencanai jgn biar lama sgt untuk goreng, kalau boleh lepas canai terus goreng
*boleh tambah garam jika suka

Ulasan