Samosa


Samosa

Inti
2 biji kentang saiz besar
1 sudu besar butter
1 cawan bawang besar dicincang
2 bawang putih dicincang
1 sudu besar halia ditumbuk
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk ketumbar
3/4 sudu kecil garam
1/2 ~ 1 cawan mix vege( dicelur sebentar dan ditos )
1/2 ~ 1 sudu besar serbuk kari

1)Kentang dikupas kulitnya dan direbus hingga empuk. Toskan dan lecek kentang.
2)Cairkan butter dalam kuali dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia, biji sawi, serbuk ketumbar, serbuk kari dan garam. Masak hingga bawang layu.
3)Gaul rata bahan dari langkah 2 dan mix vege kepada kentang lecek. Sejukkan sebelum digunakan.

Kulit
2 cawan tepung gandum
1/2 biji telur sederhana besar( atau 1 telur saiz kecil )
3 sudu besar marjerin
1/2 cawan air ais ( sukatan hanya anggaran ) + garam

1.Gaulkan telur dan marjerin (yang telah dicairkan) dengan tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
2.Tuangkan air sikit demi sedikit hingga jadi doh. Rehatkan doh selama sejam.
3.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kecil. Bulat-bulatkan.
4.Ambil satu dan canaikan memanjang senipis yang boleh ( rujuk gambar )
5.Letakkan inti dan lipat hingga jadi bentuk 3 segi.( rujuk gambar )
6.Goreng dengan api sederhana hingga warna keemasan.






Ulasan