Apam Pandan

Teringin nak buat apam perasa pandan...nak buat apam puteri ayu tak boleh sebab tak de ovalette so modify apam gula hangus xette jadik apam pandan..bubuh santan dan jus daun pandan. Tapi tak terasa pandan sangat sebab guna sehelai je daun pandan(malas nak pi ambik kat depan rumah sebab masa buat tu dah malam)

Ni resepi yg dah diubah:

Apam Pandan
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula kastor
1 biji telur
1 camt soda bikarbonat

Bahan B
3/4 cawan santan, blenderkan bersama beberapa helai daun pandan dan pewarna hijau.
1/2 cawan gula pasir

-Campur dan panaskan bahan B sekejap hingga gula larut. Sejukkan( suam pun ok)
-Ayak tepung dan soda sebanyak 2 kali.
-Pukul telur dan gula hingga kembang
-Tambah bahan B dan tepung berselang-seli dan gaul sebati.
-Tuangkan ke dalam acuan yg sudah dilengser dengan minyak.
-Kukus hingga masak(lebih kurang 15 minit)

Ulasan