Homemade Kuey Teow
Homemade Kuey Toew.
oleh: umi_e
http://myresipi.com/top/detail/917
Bahan-bahan ( satu kilo )
350 tepung gandum
150gm tepung beras
1 biji putih telor
200 ml air
tepung ubi/tepung jagung secukupnya
minyak secukupnya
air untuk merebus
garam secukupnya
Cara-cara
-Satukan kedua jenis tepung,putih telur dan air ke dalam mangkuk adunan dan uli doh.
-Kemudian jerang air dalam periuk dan setelah air mendidih, masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya)
-Setelah adunan siap, masak air dan letakkan sedikit minyak dan biarkan mendidih
-Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam mesin pasta pada no1 dan putar (makin banyak tepung maka akan lebih panjang kuey teownya)
-Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya dengan no besar (saya buat sehingga no4 atau no5)
-Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat dan lakukan sehingga semua aduna habis diputar nipis
-Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam pemotong mesin pasta yang bergigi besar (biasanya ada 2 saja - untuk mee dan untuk kuey teow)
-Terus memotong sehingga adunan habis
-Setelah air mendidih, rebus kuey teow sedikit2 atau muat tapisan-periuk
-Rebus sebentar sahaja atau sehingga kuey teow timbul - angkat dan toskan
-Letakkan kuey teow yang telah ditoskan ke dalam dulang/loyang dan tuangkan sedikit minyak dan gaul rata (buat semasa kuey teow sedang panas. Jika tidak kuew teow akan melekat antara satu dengan lain)
-Ulang proses tersebut sehingga kesemuanya habis dan sejukkan kuey teow sebelum disimpan atau digunakan
Ulasan