Muffin Pandan

Maisya jumpa resepi ni di web myresipi.com. Maisya bubuh eno tu separuh je dari yg tulis kat resepi( beli eno satu paket kecik je...ingatkan cukup rupanya dapat 1/2 sudu besar jer ) so sepatutnya akan jadik lebih gebu dan naik.

Pandan Muffin
oleh: joayee http://www.myresipi.com/top/detail/1408

Pandan Muffin-No Egg No Dairy. For those who allergic to dairy product + eggs (sesuai utk anak2 yang eczema). Light texture + moist

Created on : 29-03-2007
Bahan-bahan ( 6 )

1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (manis..bole kurangkan ikut selera)
1/2 sudu kecil soda bicarb
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 cawan minyak masak
1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia-ENO
sedikit perasa Pandan + Warna hijau

Cara-cara
1.campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarb, baking powder) kedalam satu bekas.
2.Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) kedalam satu bekas.
3.Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
4.akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau.
5.rehatkan 5 min.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
6.masukkan kedalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. Untuk perasa lain bole try contoh di bawah.
7.OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya
8.OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
9.Dari resepi ni, macam2 perasa bole buat. Selamat mencuba.

Ulasan