Puding Kastad Mangga
Puding Kastad Mangga
sumber: Mingguan Wanita
20g agar-agar serbuk/strip
1000ml air
300g gula pasir
4 sudu besar tpg kastad
400ml susu cair
4 biji telur
300g mangga dikisar halus
1/2 sudu teh esen vanilla
Pewarna merah
-Masak agar-agar bersama air dengan api sederhana hingga larut
-Masukkan gula dan kacau hingga larut
-Tapis dan asingkan 500ml agar-agar ke dalam periuk lain dan masak guna api kecil
-Kacau tepung kastad bersama susu cair dan telur hingga sebati ( tak perlu pukul hingga telur kembang, cukup sekadar semuanya sebati ).
-Tuang separuh ke dalam agar-agar pertama, kacau hingga sebati.
-Tuangkan ke dalam acuan.
-Biarkan hingga keras sedikit.
-Tuang baki kastad ke dalam baki agar-agar.
-Kacau hingga sebati
-Masukkan puri mangga bersama esen vanilla dan pewarna merah.
-Jerang hingga mendidih.
-Tuang ke atas agar-agar lapisan pertama.
-Sejukkan
Ulasan