Serimuka
Serimuka
Lapisan bawah:
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam
-Basuh dan rendam beras pulut selama beberapa jam. Toskan
-Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus dengan api besar 15 minit. Buka penutup dan gaul rata pulut.
-Kukus lagi 10 minit
-Gaul rata dan isikan ke dalam loyang lain yg dah disapu minyak. Tekan-tekan supaya padat. Kukus semula untuk 5 minit.
-Cucuk-cucuk bahagian permukaan pulut dgn garfu.
Lapisan atas:
100 g gula pasir
1 tbs tepung jagung
1 tbs tepung gandum
12.5 oz santan
3 biji telor (small size)
1/4 ts vanilla & garam
5 helai Daun Pandan
-Bancuhkan semua bahan di atas dan tapis
-Curahkan adunan ke atas lapisan pulut.
-Kukus lagi selama 30 min atau hingga masak.
Ulasan