Kurma Ayam
Sedikit kelainan dari yang biasa Maisya buat sebab ada tambah jus limau nipis. Maisya perahkan jus limau kepada santan.
Kurma Ayam
Sumber : Hanieliza
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 b iji kentang [belah 4]
1 labu bawang besar [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam
Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara
Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendidih dan agak pekat.
Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
Hidangkan dengan nasi atau roti.
Kurma Ayam
Sumber : Hanieliza
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 b iji kentang [belah 4]
1 labu bawang besar [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam
Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara
Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendidih dan agak pekat.
Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
Hidangkan dengan nasi atau roti.
Ulasan
sllunya klu buat kurma sue ltk yogurt,tkpun buat tairu susu campur dengan jus limau ,nk sedap lg biar semalaman dlm peti tairu tu..pastu boleh ltk skit nyok parut yg digiling lumat..ganti kas-kas..bg yg suka kas-kas giling sekali dng nyok pun ok...~resipi warisan keturunan mami mix india penang mali~HAHA
sebab kaswi nie buat ku tak sabaq2 nk balik nie walapun mudah mai ngan tkdak t.ubi..kena relax2lah dulu.
soalan kt base pizza tu..sllunya sue tk ikut sukatan pun main campak jer..ada lebih ada kurang..tp still oklah resipi suria tu cepat dn mudah.he3
Jomlah jemput kerumah sue http://alkiram.net/salam/..kongsi2 resipi tips kt sana..
wah..byk tips ni...nanti boleh dicuba.
KOG,
maisya selalu jadik silent reader kat blog awak.