Pizza
Selalunya buat base pizza ni guna resepi donut Suria je, kali ni guna resepi dari kak Noor. Dalam resepi kena bakar dulu base tu separuh masak baru letak topping tapi maisya bakar je sekali harung base dan toppingnya. Maisya tak letak cheese pun, cuma tuangkan mayonis kat atasnya. Buat 2 jenis topping, satu tu tuna mayonis dan satu lagi daging kisar dengan sos tomato.
PIZZA BASE ( base ni jenis yg lembut)
Menghasilkan 2 keping pizza base bersaiz 9 inci
resepi sumbangan Noormasri di FNR
350 g tepung roti (strong white bread flour)
1 sudu kecil garam (paras rata)
3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera (easy blend dried yeast)
225 ml air suam
1 sudu besar minyak zaitun - boleh ganti dgn minyak masak jika suka
Cara membuat:
Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.
Larutkan garam dalam air.
Tuangkan air dan minyak zaitun ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata
Uli adunan diatas tempat permukaan yg di tabur dgn sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yg dilenser dgn sedikit minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
Uli adunan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yang dikehendaki.
Letakkan kedalam dulang pembakar dan dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula
Cucukkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti
Bakar di dlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 keju
Bakar semula sehingga keju cair
Ulasan
sue klu nk cepat guna base resipi kt suria jgk..topping anak2 request, mayonis lg dr cheese.
huh..sedap ler swiss roll tu bila nk try gk nie.
selalunya kalau guna base donut tu sue kurangkan tak gula dia ?
kat rumah ni memang jarang beli cheese so selalu topping dgn mayonis atau white sauce je.