Swiss Roll
Dah lama teringin nak buat swiss roll tapi selalu malas sebab kebanyakan resepi yang maisya jumpa kaedahnya agak leceh such as; putih dan kuning telur diasingkan dan dipukul berasingan ataupun bahan-bahan yg digunakan banyak, kena guna ovalette la, etc. Akhirnya maisya jumpa resepi yang sempoi. Resepi ni ada pada satu Japanese website, siap ada gambar step by step lagik…tapi terlupa plak nak copy the url. Nie resepi yg dah ditranslate…sorry ayat tunggang langgang.
Simple Swiss Roll
3 biji telur
60g gula kastor
50g tepung gandum/superfine flour
Isikan air suam ke dalam satu bekas. Letakkan satu bekas yg lain diatasnya dan pecahkan telur ke dalam bekas ini.
Pukul telur sehingga gebu/kembang.
Tambahkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul sehingga adunan gebu dan kental.
Tambahkan tepung sedikit demi sedikt dan kaup balikkan aduan sehingga sebati.
Tuang ke dalam loyang oven yg telah dilapik dgn kertas minyak dan digris dengan mentega.
Bakar di dalam oven (yang telah dipanaskan terlebih dahulu) dengan suhu 180 celcius (api atas dan bawah) selama 10 minit.
Setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk beberapa minit.
Terbalikkan kek ke atas tuala yg lembap.
Buang kertas minyak dan gulung kek (sekali dengan tuala). Biarkan sejuk.
Buka semula gulungan kek dan sapu jem/buttercream.
Gulung semula kek tadi dengan kemas.
Balut dengan cling wrap atau kertas minyak dan simpan di dalam peti sejuk.
Potong bila nak makan.
Ini resepi basic. Selalunya maisya akan tambah esen vanilla dan juga pewarna.
Buttercream maisya guna resepi dari fotopages kak Rossya http://rossyabakes.fotopages.com/?entry=976239
Buttercream
Bahan A:
250g gula
150 g air
Masak dan sejukkan
Bahan B:
500g mentega
½ sudu teh esen vanilla
Pukul hingga pekat dan tambah air gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
Ulasan