Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2010

Kheer @ Rice Pudding

Imej
Dessert yg agak mengenyangkan...tak boleh makan byk sangat. Maisya buat agak pekat so makan macam pudding guna sudu. Tapi haritu ada orang Bangladesh buat, dia cair sikit macam bubur dan depa makan cecah dengan roti. Maisya tak letak rempah or kismis, just kosong je. Kalau letak kismis tu oklah tapi kalau yg ada rempah tu tak berapa suka. Sebenarnya boleh guna susu pekat untuk ganti susu & gula tu. Ada juga resepi yg buat guna beras tapi ambik masa lama nak masak dan kena kacau selalu.


Leftover Rice Rice Pudding
http://www.slashfood.com/2006/09/10/rice-pudding-with-leftover-rice/

2 cups leftover cooked white rice
3 cups milk (any kind)*
1/2 cup sugar
small pinch salt
1/2 cup raisins
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon cinnamon, optional
pinch nutmeg, optional

Combine cooked rice, milk, sugar and salt in a medium saucepan. Bring to a boil, then lower the heat to a simmer and stir in the vanilla and raisins. Cook until just about all of the milk is absorbed (30-45 minutes, depending on how…

Curry Laksa

Imej
Haritu teringin nak makan laksa kari so cari resepi dan buat, walaupun ada kurang bahan sikit...daun kesom tak de plak kat kedai. Resepi dari Mat Gebu.
Untuk mee laksanya seperti biasa Maisya buat guna resepi UDON. Sambal tu tak buat sebab org lain tak makan, so takat buat utk sorang makan je malas le plak rasanya.



CURRY LAKSA
http://tiffinbiru.blogspot.com/2008/01/curry-laksa.html

Bahan Utama:-
1 bungkus mee laksa kering
500 g ayam (bahagian dada)
2 biji kentang, kupas dan potong dadu sederhana besar
7 batang putik jagung, hiris serong
10 biji tofu "pok", belah dua
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
2 keping fish cake, hiris nipis
2 camca besar rempah kari daging
1/2 camca teh serbuk lada hitam
2 keping asam gelugor
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua
1 biji kelapa, diparut (atau susu sejat = 350 ml)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar:-
2 batang serai
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
5 biji cili merah

B…

Kari Ikan Utara

Imej
Lama~nya dah tak update!

Cubalah resepi kari ni , memang best! Maisya memang fail sikit kalau buat kari ....selalu ada je yg tak kena. Nasib baik la walaupun husband org Penang tapi dia bukan fanatik dgn kari. Kalau arwah bapak mertua, memang wajib ada kari ikan tiap hari...kalau org tak masak, dia akan masak sendiri!
Resepi ni dari puan Kacip_Fatimah dari forum cari. Maisya guna ikan bawal.


KARI IKAN UTARA
http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&ptid=168494&pid=10373600
Bahan2:-

1 ekor ikan jenahak/merah/bijik nangka dsb - potong kecil
3 sdm rempah kari ikan - penuh bumbung
9 ulas bawang merah - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
1 sdm halba campur
1 sdm cili mesin
1 kotak santan
1/2 cawan minyak atau lebih
3 tangkai daun kari - lurutkan
segumpal asam jawa - rendam dalam air
2sdk garam
1sdk perasa ikan bilis(optional)

Bahan tumbuk:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sdk jintan manis biji
1 sdk jintan putih biji
2 sdk lada hitam biji

Bahan sampingan:-
2 biji terung bulat ungu/putih…