Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2009

Fried Apple Pie

Imej
Apple Pie Goreng ala McD
Sumber : Faridah Hanom/Bebop
6 - 8 keping pie

Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan shortening atau (mentega) (Kalau mentega mesti dalam keadaan beku)
1 sudu teh garam
1/2 cawan air sejuk

2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis

1 cawan minyak sayuran utk menggoreng

Cara-caranya
1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul.
2. Ayak tepung dan garam. Potong shortening/ atau mentega yang masih beku. Gaul shortening/ mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
3. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci. Letakkan inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
4. …

Chocolate Almond Biscotti

Imej
Resepi kali ni diambil dari fp Shima. Dah lama simpan resepi ni cuma kali ni baru berkesempatan nak cuba. Hazelnut tu Maisya gantikan dengan almond.


CHOCOLATE HAZELNUT BISCOTTI
http://shima27.fotopages.com/?entry=1503317
original recipe: Joy of Baking by Stephanie Jaworski

125gms semisweet/bittersweet chocolate - dihancurkan kasar2
1 cwn (215gms) brown sugar
1 3/4 cwn (250gms) tepung gandum
1/3 cwn (30gms) serbuk coco
1 sudu besar (4gms) serbuk kopi espresso
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
3 biji telur saiz besar
1 1/2 sudu teh vanilla
1 cwn (150gms) hazelnut cincang - dibakar dulu sampai rangup

CARA:

1. panaskan oven 150 celcius...bakar kacang dulu, sejukkan.
2. hancurkan chocolate kasar2 pastu satukan dlm food processor dgn brown sugar...blend kasi hancur..
3. dlm mangkuk lain, ayakkan tepung, garam, serbuk koko & baking soda...ketepikan.
4. amik mixer lak, pukul telur & vanilla dlm 30saat gitu...pastu dgn kelajuan rendah, masukkan adunan tepung & chocolate td berselang seli sam…

Kek Milo

Imej
Gambar je dulu, dah lama buat ni...few months back kot?( abaikan tarikh pada gambar tu...lupa nak set semula tarikh lepas ganti bateri kamera)...tgh carik balik resepinya..tapi tak jumpa-jumpa...tak ingat letak kat mana.....tak ingat jugak copy resepi dari mana...uwaaa...



Alhamdulillah, jumpa jugak resepinya...(sebab tu la buat blog ni in the first place, sebab selalu tak jumpa kertas resepi..hu..hu..)

Resepi ni dah diubahsuai dari resepi Eggless Chocolate Cake II oleh Ginger P di allrecipes.

Eggless Milo Cake

A: diayak
2 1/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam

B
1 1/2 cawan gula
1/2 cawan milo

C: mix well
1 1/2 sudu besar esen vanila
1/2 cawan minyak
1 1/2 cawan susu

-Campur rata bahan A & B
-Masukkan bahan C dan gaul rata hingga sebati.
-Bakar sehingga masak.

Resepi Ayam

Imej
Ketiga-tiga resepi ni ambik kat blog kak Zana. Mula-mula pergi sana nak ambik resepi ayam masak merah je tapi end up salin 3 resepi dan buat ketiga-tiganya(bukanlah buat semua dalam sehari). Semuanya sedap. Ayam masak merah tu buat byk so malam tu makan dengan nasi, pagi esoknya makan plak dgn roti jala.




AYAM MASAK MERAH PAK AJI HASSAN
http://zanazman.blogspot.com/2009/02/ayam-masak-merah-pak-aji-hassan.html
1 1/2 ekor ayam
A- bhn tumis
bwg merah dihiris bwg putih dihiris
halia dihiris
1/2 inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga sekuntum bunga lawang
3 bj cengkih
B - bhn mesin dan di adun sekali jadi pes
5 biji buah keras (ganti kacang tanah pun ok gak)
10 biji buah badam
2 sdb kaskas (optional)
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1/3 tin tomato sup brand heinz
1/3 tin susu cair
1/2 botol sos tomato
10 ulas bwg merah
5 ulas bawang putih
2 sdb serbuk cili

C -
santan (optional)
susu pekat
garam bawang besar - potong bulat
daun sup dan daun bawang - dipotong

1. ayam dibersihkan dan di gaul dgn garam & kunyit …