Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

Biskut Raya

Imej
Selamat Hari Raya~masih belum terlambat rasanya. Raya tahun ni tak berapa beraya...selepas raya ke4 kami langsung tak pergi beraya ke rumah sesiapa pun. Hari ni baru nak beraya pula sebab ada jamuan raya di surau.

Seperti biasa, biskut raya tetap akan buat walaupun tiada orang datang ke rumah. Buat untuk bawa balik ke rumah parents dan juga mertua, tak lupa juga untuk makan sendiri kat rumah. Kali ni sempat buat 2 jenis je biskut sebelum raya haritu ( 4 hari sebelum raya baru terhegeh-hegeh nak buat he..he..).


Biskut pertama, biskut yang sentiasa jadi kesukaan iaitu Biskut Choc Chips Rangup resepi dari kak Liza. Boleh dikatakan tiap kali hari raya mesti buat dan mesti yg pertama sekali akan habis. Sebelum raya tu buat 3 adunan, selepas raya buat lagi 1 adunan. Gambar ni adalah batch yang buat selepas raya...warna tak berapa gelap sebab guna serbuk koko yang berlainan. Batch yang sebelum tu warna memang gelap, hitam.
BISKUT COKLAT CIPS RANGUP
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1070041
B…

Apam Polkadot

Imej
APAM POLKADOT
Sumber resepi: Shelly@myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/12857

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )
3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna

Cara-cara

-masukkan semua bahan ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
-bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
-masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag
-picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
-letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
-picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
-last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit @ sehingga masak


Kek Alunan Kasih

Imej
Akhirnya tertunai jugak hasrat nak buat kek ni. Sungguh tertarik dengan corak yg terhasil apabila melihat rakan-rakan food blogger yang lain membuatnya. Inilah hasil dari dapur Maisya pula. Maisya baru je buang pewarna merah & biru yg dah expired...hanya ada warna hijau dan kuning, maka jadilah kek hijau-kuning ni. Rasa kek ni pun sedap dan lembut. Kalau lihat gambar kek yg Maisya buat ni mungkin akan perasan bahagian tengah kek agak lembap...hu..hu...kat tengah tak berapa masak la plak, next time kena tambah sikit masa dalam 5-10 minit. Masa cucuk dgn lidi tu macam dah ok jer.

KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})

BAHANNYA
5 Biji Telur
1 1/2 cwn marjerin atau 250g butter
2 1/2 cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan, Maisya guna 1 1/2 cwn je)
1 sudu kecil baking powder
1/2 cwn susu cair (Maisya guna susu segar)
1 sudu kecil esen vanilla (boleh guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna (ikut citarasa masi…

Kek Hari Lahir

Imej
Dah lama tak post apa-apa di blog ni....mmm....gambar & resepi byk yg belum dimuatkan di sini. Blog ini hanya tempat untuk menghimpun resepi supaya mudah dirujuk kemudiannya, sebab selalu tulis dalam kertas lepas tu hilang entah ke mana...blog ini bukanlah catatan harian atau diari masakan, Maisya post entry tak ikut turutan tarikh...ada yg dah berbulan-bulan tersimpan dalam PC...so please bear that in mind...





Kek span vanilla dengan lapisan buttercream serta jem strawberry(this one buat bulan 10 tahun lepas)...dihiasi dengan buttercream. Imej Strawberry Shortcake menggunakan teknik buttercream transfer.





Kek Batik biskut marie ditambah di atasnya dengan imej My Melody menggunakan teknik buttercream transfer juga...sedikit ralat kerana terlupa nak buat mirror imej so hasilnya gambar dan tulisan jadik terbalik...he...he..dah malas nak repair sebab buttercream pun dah habis, perkakasan semua pun dah basuh, redha sajalah.

E-book dari JintanManis dot Com

Berita baik utk sesiapa yg suka buat roti atau yg baru nak belajar buat roti. Ros dari jintanmanis.com bermurah hati share resepi dan tips membuat roti dalam bentuk e-book. Maisya dah download...sesiapa yg berminat boleh pergi kehttp://www.jintanmanis.com/keluarga/472-ebookresepijintanmaniscom
Tawaran ini terbuka utk 2 minggu sahaja so cepat-cepatlah jenguk ke sana. Thanks a lot utk Ros atas usahanya ini.

World Autism Awareness Day

Imej
Entry ini agak lewat sikit. Ingin berkongsi maklumat sedikit, semoga bermanfaat kepada semua.
Tahukah anda bahawa 2 April setiap tahun adalah merupakan Hari Kesedaran Autisme Sedunia (World Autism Awareness Day)?
Adakah anda tahu mengenai autisme?
Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi yang mengganggu perkembangan pembelajaran, komunikasi, emosi dan sosial. Dari segi fizikal mereka adalah normal. Ianya boleh dikesan semasa kanak-kanak berumur seawal 2-3 tahun. Diagnosis awal adalah penting.
Berikut adalah antara ciri-ciri Autisme. My daughter Sarah, 5 years old has ADHD( Attention Deficit Hyperactivity Disorder ) with mild-autism. She has some of the characteristics listed below.
CIRI-CIRI AUTISME
i. Komunikasi Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: -Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. -Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. -Jarang menggunakan bahasa. -Sukar diajak b…

Mee Sanggul

Imej
Resepi dari kakak & adik ipar. Maisya baru kenal mee sanggul ni sejak kawin...try buat ikut style family husband.




MEE SANGGUL
Bawang merah(tumbuk) Bawang putih(tumbuk) Udang kering(tumbuk) Cili kisar Kicap
Sos tomato
Udang
Kucai
Taugeh
Gula
Garam
Kacang tanah (tumbuk) Mee sanggul(rendam hingga lembut)

Tumis bawang merah, bawang putih, cili kisar dan udang kering hingga garing.
Masukkan sos tomato dan kicap
Tambahkan udang
Masukkan gula( kak ipar kata gula letak byk sikit )
Masukkan garam
Masukkan mee dan sayur
Gaul rata , bila dah kering dan sebati baru tambahkan kacang tanah. Tutup api. Ni gambar label mee sanggul yg Maisya guna.
Gambar mee sebelum masak lupa nak snap so pinjam gambar dari http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/ . Macam ni le rupanya.

Jemput-jemput Makaroni

Imej
Satu idea yang kreatif dari Hanis. Bila ada lebihan makaroni yg dah direbus bolehlah cuba buat ni. Sempoi je.


Jemput-jemput Makaroni
http://rahaniss.fotopages.com/?entry=1292515

Makaroni - yang siap direbus, toskan
Tepung gandum - sama banyak dengan kuantiti makaroni
1 biji telur
1 labu bawang besar - dadu
Udang basah (maisya guna crab stick)
daun kucai (tak letak)
garam dan air.

Campurkan kesemua bahan, jemput dan goreng dalam minyak panas.
Boleh juga guna isi ayam jika suka.

Rock Buns/Cakes

Imej
Rock buns..kononnya dalam kelas ERT(ekonomi rumah tangga) ada belajar buat ni, I don't know sebab masa sekolah dulu takde option utk ambik ERT dalam subjek Kemahiran Hidup( even though it was all-girls school tapi kami kena ambik pertukangan kayu...he..he..). Very easy to do. Rupa macam biskut tapi tekstur dia lembut...ada iras macam scones.


ROCK CAKES
http://www.hazyjane.com.au

2 cups self raising flour(I used plain flour + 2 teaspoons baking powder)
90g butter
1/3 cup caster sugar
1 cup mixed dried fruit(I used sultanas)
1 egg
few tablespoons of milk(I used about 100ml of milk)
cinnamon powder( I didn't put this)

Sift self raising flour with a pinch of cinnamon into a large bowl, and rub in butter till the mix resembles breadcrumbs. Add caster sugar and mixed dried fruit.

Stir in egg, and just enough milk to make a firm dough. Place tablespoonfuls on a greased baking tray, and bake in a moderate oven for about 10 mins or until slightly browned, they don't take long.

This one Maisya …

Roti Jala

Imej
Selalunya Maisya buat roti jala guna resepi dari Long di FNR tapi haritu tgk mak buat dan mak bagitau resepi yg lebih senang nak ingat, so sekarang dok guna resepi ni je la.


ROTI JALA
resepi dari mak

3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
sedikit garam dan pewarna kuning

Gaul semua sebati dan tapiskan( boleh juga guna blender ). Kepekatan adunan yg diperlukan sebenarnya bergantung pada jenis acuan yg kita guna so cuba ambik sikit masukkan dlm acuan, kalau agak pekat tambah la air. Boleh juga gunakan santan/susu cair bagi menggantikan air. Kalau guna santan, minyak tu tak letak pun ok.

yang ni plak resepi yg biasa Maisya guna dulu...hasilnya memang cantik.

ROTI JALA
resepi sumbangan Long di FNR

2 cup tepung gandum
2 1/2 cup air
1 biji telor
2 tbsp minyak masak
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

untuk lengserkan pada kuali :-
beberapa helai daun pandan di simpul
1sdt minyak sapi + 1sdt minyak

campurkan garam, serbuk kunyit bersama tepung, kemudian masukkan air, telor dan m…

Kek Kukus Coklat Chips Pisang

Imej
Sedap sangat kek ni, bila makan terasa coklat chips tu. Kek ni Maisya potong masa panas lagi sebab anak dah mintak nak makan so pecah-pecah sikit. Seeloknya tunggu sejuk dulu baru potong.
Dalam resepi asal dia tak letak baling powder tapi Maisya pandai-pandai je tambah sendiri. Dalam resepi asal jugak dia masukkan pisang last sekali( bersama dengan coklat chips ) tapi Maisya masukkan awal-awal.



Kek Kukus Chocolate Chips Pisang
Recipe posted by cheezeyberrie at FNR

Bahan-bahan:
* 125g butter
* 125g castor sugar
* 2 biji telur
* 150g tepung kek - diayak
* 1 1/2 sudu teh baking powder -diayak
* 25g cocoa powder - diayak
* 2 sudu besar milk powder -diayak
* 2 biji pisang - dilenyek
* 50g chocolate chips

1) Pukul butter dan castor sugar sehingga kembang
2) Masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan pisang. Gaul rata.
3) Masukkan bahan yg telah diayak, kacau hingga sebati.
4) Masukkan choc chips, kacau hingga sebati
5) Masukkan bancuhan ke dalam acuan yg telah digris dengan butter dan tutup dengan aluminium foi…

Telur Dadar Kentang Lecek

Imej
Dapat idea nak buat telur dadar ni dari satu rancangan tv tapi dia tak de bagi resepi penuh so cubalah je la buat. Hasilnya telur dadar jadik gebu. Rasa kentang pun tak de la terlalu kuat. Best! Makan pun kenyang.



TELUR DADAR KENTANG LECEK

2 biji telur saiz besar
2 biji kentang sederhana besar
Sedikit mayonis
Garam
Minyak untuk menggoreng

1.Rebus kentang hingga empuk. Toskan dan lecek hingga halus dan licin, tambahkan sedikit mayonis dan gaul rata. (Nak senang boleh guna food processor)
2.Pukul telur dengan garfu. Tambah sedikit garam. Masukkan kentang tadi ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
3.Masak di dalam kuali dengan sedikit minyak.

Cucur Nasi Ikan Bilis

Imej
Rasanya ramai yg cuba resepi ni....sangat suka dgn resepi ni sebab cucurnya lembut walau dah sejuk. Resepi ni kiranya penyelamat buat Maisya sebab Maisya selalu kalau buat cucur jadik liat..ha..ha..tak tau pasai pa peratusan cucur jadik liat tu sgt tinggi so bila jumpa resepi ni tersangatlah sukanya. Dah byk kali buat.


CUCUR NASI IKAN BILIS
http://yatiememories.blogspot.com/2010/10/cucur-nasi-ikan-bilis.html

Bahan-Bahan
2 cwn nasi
2 cwn air
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih
1/2 cwn ikan bilis
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya

Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedik…

Hati Masak Jintan

Imej
My favourite ...my mom kalau beli hati lembu suka masak macam ni. Sukatan tak delah, kena agak-agak sendiri

Hati Masak Jintan
Bhn2:
Hati ayam/lembu
Jintan manis ]
Lada hitam ] tiga-tiga bahan ni ditumbuk (kalau guna yg serbuk lagik senang)
Jintan putih ]

Bawang merah ]
Bawang putih ] dimayang halus
Halia ]

Garam
Daun kunyit - dicarik-carik
Daun limau purut
kulit kayu manis
santan
cabai merah - dihiris asam keping

Caranya:
Masukkan kesemua bhn ke dalam kuali dan masak dgn api yg sederhana hingga agak kering...gaul sekali sekala yer

Setelah lama menyepi...

Imej
Hampir 2 bulan tak update blog ni...hujung tahun sibuk dengan persiapan sekolah anak, jahit uniform sekolah etc. Semenjak sekolah dah buka ni pagi-pagi pun 'meriah' jer ...yang kena ke sekolah liat nak bangun tapi yang kecik 2 org tu pulak dari subuh dah celik mata...dah bangun tu payah pulak nak tido balik so susahlah nak update blog...nak edit gambar pun tak sempat.


Baby Hajar dah berusia 2 bulan...ni gambar dia yg terbaru.


Anak sulung dah masuk darjah 3....dengan uniform sekolah yg siap sehari sebelum sekolah bukak...kih...kih...start potong kain pun seminggu sebelum tu, punyalah malas!