Mee Sanggul
Resepi dari kakak & adik ipar. Maisya baru kenal mee sanggul ni sejak kawin...try buat ikut style family husband.
MEE SANGGUL
Bawang merah(tumbuk)
Bawang putih(tumbuk)
Udang kering(tumbuk)
Cili kisarKicap
Sos tomato
Udang
Kucai
Taugeh
Gula
Garam
Kacang tanah (tumbuk)
Mee sanggul(rendam hingga lembut)Tumis bawang merah, bawang putih, cili kisar dan udang kering hingga garing.
Masukkan sos tomato dan kicap
Masukkan sos tomato dan kicap
Tambahkan udang
Masukkan gula( kak ipar kata gula letak byk sikit )
Masukkan garam
Masukkan mee dan sayur
Gaul rata , bila dah kering dan sebati baru tambahkan kacang tanah. Tutup api.
Ni gambar label mee sanggul yg Maisya guna.
Gambar mee sebelum masak lupa nak snap so pinjam gambar dari http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/ . Macam ni le rupanya.
Ulasan
Kabare? Muga sihat disamping anak2 ekkk.. amboi.. dasat2 laa dia sekarang.. mama tak dan nak jengok apa dah lajuuu jerr dia hehehe
saya suka mee sanggul ni, cuma kena makan masa panas ler, kalau dah sejuk selalu melekat2 jer mee tuh, itu yg kurang best tuh.
bolehlah bertukar2 resepi ye
tak pasti la kalau kat kl...mmmcuba cari kat mydin hypermarket ke ?