Mee Sanggul

Resepi dari kakak & adik ipar. Maisya baru kenal mee sanggul ni sejak kawin...try buat ikut style family husband.




MEE SANGGUL
Bawang merah(tumbuk)
Bawang putih(tumbuk)
Udang kering(tumbuk)
Cili kisar
Kicap
Sos tomato
Udang
Kucai
Taugeh
Gula
Garam
Kacang tanah (tumbuk)
Mee sanggul(rendam hingga lembut)


Tumis bawang merah, bawang putih, cili kisar dan udang kering hingga garing.
Masukkan sos tomato dan kicap
Tambahkan udang
Masukkan gula( kak ipar kata gula letak byk sikit )
Masukkan garam
Masukkan mee dan sayur
Gaul rata , bila dah kering dan sebati baru tambahkan kacang tanah. Tutup api.
Ni gambar label mee sanggul yg Maisya guna.

Gambar mee sebelum masak lupa nak snap so pinjam gambar dari http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/ . Macam ni le rupanya.



Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Salam Kak Maisya.kagum ct tgk blog akak.macam macam ader..ade gak resipi akak yg ct dh cuba.tq for sharing the recipes
mamazieza berkata…
Salam Maisya...

Kabare? Muga sihat disamping anak2 ekkk.. amboi.. dasat2 laa dia sekarang.. mama tak dan nak jengok apa dah lajuuu jerr dia hehehe
Mila@Rimbun berkata…
salam maisya.. dah habis berpantang ker? dah boleh kembali ke dapur semula yer hehehe.
saya suka mee sanggul ni, cuma kena makan masa panas ler, kalau dah sejuk selalu melekat2 jer mee tuh, itu yg kurang best tuh.
fawwaznuha berkata…
salam singgah..
bolehlah bertukar2 resepi ye
teacher azni berkata…
As Salam. kat mana nak beli mee sanggul buatan bumiputera di KL ye?
Maisya berkata…
teacher azni,
tak pasti la kalau kat kl...mmmcuba cari kat mydin hypermarket ke ?