Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2006

Suji Blueberry Squares

Imej
Haritu secara tak sengaja terjumpa suji ni kat K4 so Maisya try resepi ni. Maisya guna jem blueberry utk fillingnya. Hasilnya memang akan berderai sikit disebabkan suji ni, tak bolehlah nak smooth jer macam kek. Anyway memang sedap dan tak terlalu manis, manis tu hanya dari jem blueberry tu sahaja. Seperti biasa, Maisya gunakan marjerin sebagai ganti butter.
SUJI RASPBERRY/STRAWBERRY SQUARES
(resepi sumbangan 1mas2ra di board FNR, forum.cari.com.my)
A/
1 1/4 cup plain flour
2 tsp baking powder
1 cup suji
1/2 cup caster sugar

B/
200gm butter, softened
2 eggs (A), lightly beaten
2 tsp vanilla essence

Raspberry or strawberry jam

1. Pre heat oven at 170C.
2. Sift flour and baking powder.
3. In a bowl, put together sifted flour, suji, caster sugar.
4. Add in B and stir until well combined using hand whisk.
5. Pour half into a lined and greased 8 x 8 in square tin or 7 x 10 in rectangle tin. Spoon jam on to the batter and pour balance of batter on top.
6. Bake for around 20-25 minutes or until top turn brow…

Roti Blueberry dan Kheema

Imej
Semalam cuba resepi Roti Blueberry dari Nina. Resepinya ada di forum cari dan jugak di fotopages Nina : Roti Blueberry
Tak cantik macam Nina punya tapi memang lembut roti ni...berbaloi dok menguli 1/2 jam
Roti Blueberry

500 gm tepung high protein
90 gm gula castor
1 biji telur
10 gm yis segera
5 gm garam
20 gm mentega
220 ml air
Topping
Blueberry Pie Filing
Telur - untuk disapu di atas roti

Semua bahan diadun sekali kecuali air dan mentega. Setelah bercampur rata, masukkan air sedikit demi sedikit - banyak atau sedikit air bergantung kepada tepung......jgn tuang sekaligus air. Setelah adunan bercampur sebati, masukkan mentega dan uli hingga doh menjadi lembut. Kemudian biarkan sebentar dalam 10 minit. Uli sebentar sebelum dibahagikan sebanyak 50 gm tiap doh. Selepas dibulat-bulatkan dlm 50 gm tiap satu, gentel bagi panjang....susun tiap satu tu dlm bekas rapat-rapat then biarkan dia naik 2x ganda.....dah naik tu baru sapu telur then bubuh topping tu. Atau boleh dibentuk mengikut bentuk kesukaan s…

Kuih-muih

Imej
Cupcakes
Cupcakes (resepi sumbangan puansri dari board FNR, forum.cari.com.my)
200 gm butter
180 gula castor
3 tbsp custard powder
220 gm tepung naik sendiri
4 biji telur

Gaul semua bahan hingga sebati dan pukul hingga ' creamy '.nota: puansri kata ini basic punya resepi, boleh omit tepung kastad dan tambah apa-apa perisa or bahan seperti kismis, serbuk koko etc. Maisya omit tepung kastad dan bubuh 2 sudu besar air perahan oren dan juga parutan kulit oren ke dalam adunan. Memang hasilnya sedap dan lembut je. Oleh sebab tak de tepung naik sendiri so Maisya guna 200g tepung gamdum + 3 sudu teh baking powder + sedikit garam. Ini ikut formula yg Maisya jumpa di internet iaitu:
1 cup(110g) self raising flour = 7/8 cup (100g) plain flour + 1 1/2 teaspoons baking powder + 1 ts salt



Cakoi

Resepi ni dah lama ada dalam simpanan dan dah lupa ambik kat mana....sorrylah tuan empunya resepi!
Cakoi
2 1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 camca besar marjerin( dicairkan )
1/2 camca teh garam
1 1/2 camca …