Catatan

Tunjukkan catatan dari 2010

Bercuti

Imej
Masih belum terlambat rasanya untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha.

Blog ni akan berehat seketika sebab sekarang Maisya dalam pantang selepas melahirkan anak yang kelima tambahan pula skrg dah cuti sekolah so nak balik kampung!

Birthday Cakes

Imej
Kek yg Maisya buat utk anak-anak yg sambut birthday bulan 8 dan 9 lepas.

Ini utk Aisyah. Keknya adalah kek nestum decoration guna buttercream ( steamed buttercream ). First time berjaya buat teknik buttercream transfer. Maisya refer pada video ni:
http://www.youtube.com/watch?v=CV2DZDuv9XA







Yang ni pulak utk Sarah. Keknya adalah kek span coklat yg dilapis dengan chocolate ganache. Decoration guna white chocolate ganache as topping dan piping gel( homemade ) untuk lukisan atasnya. Cuma outline gambar dan jugak tulisan tu guna chocolate ganache. Sebenarnya topping guna white chocolate ganache tu tak smooth , tu yang pi cover keseluruhan kek dengan piping gel tak de la nampak cacat celanya.





Kek Span
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA
http://resipinoraini.blogspot.com/2007/12/membuat-kek-span.html
Bahan-bahan :
125 gm gula kastor
10 gm ovalette
4 biji telur
120 gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
40 gm air
60 gm mentega cair/minyak masak
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :

1. Satukan gula, ovale…

Aidilfitri 2010

Imej
Selamat Hari Raya...he...he...Syawal pun dah nak sampai ke penghujung baru lah nak update cerita raya. Raya tahun ni cuma buat 3 jenis biskut je ....sebenarnya biskut ni kami anak-beranak je yg perabih sebab memang tak de jemput org dtg beraya kat rumah pun tiap-tiap tahun selain beberapa org kawan yg datang.

2 jenis biskut ni dah pernah buat dah dan resepi pun dah ada letak kat blog ni; Marble Shortbread dan Choc Chips (resepi kak Liza)....dan 2 jenis biskut ni la yg paling cepat habis.


Biskut yg ni pulak pertama kali cuba buat sebab biskut ni dpt sambutan hangat kat forum cari sana. Sangat sedap tapi agak fragile so tak sesuai utk bebudak ( depa pun tak minat....org-org dewasa je yg suka ); Biskut Suji Brunei - resepi ada kat bawah

Ni plak menu masa open house kat rumah parents Maisya pada hari raya kedua. Kami buat kelainan sikit, menunya roti naan, chapati, dalca dan ayam tandoori. Semua buat sendiri...start dari 2 hari sebelum tu dah start buat roti naan dan chapati tu. Roti naan tu…

Burger Tauhu

Imej
Dah 2 kali buat burger tauhu ni. Burger ni agak lembik sikit so kena extra careful masa goreng dlm kuali tu especially masa nak terbalikkan dia. Masa buat baru-baru ni Maisya masak dlm oven je tapi kena sapu minyak sikit kat both side sebelum bakar itupun still melekat jugak sikit kat tray. Gambar yg first ni 4 tahun lepas punya gambar...he..he..yg bawah tu barulah gambar yg buat baru-baru ni.




Burger Tauhu
resepi sumbangan Baiduri Othman di Forum Cari

Bahan2nya:-

2 tauhu
1 biji kentang rebus
Bawang besar dimayang halus
Bawang putih ditumbuk bersama lada hitam & ketumbar
1 biji telur ayam
sedikit sos tiram
sedikit kicap
sedikit garam

Cara2 membuatnya:-

1. Tauhu hendaklah ditos utk membuang air. Bila dah kering baru dihancurkan bersama kentang. Lepas tu masukkan kesemua bahan2, gaul hingga rata.

2. Panaskan non-stick pan guna api sederhana. Bubuh sedikit minyak. Lepas tu dgn menggunakan sudu makan, masukkan adunan ke dlm pan & bentuk bulat. Utk pan sederhana boleh muat utk tiga sudu makan. Ba…

Hash Potato

Imej
First time menjadik buat hash potato ni. Sebelum ni dah try 2,3 kali resepi yg lain tapi tak menjadik.....kali ni sgt happy sebab dgn resepi yg sempoi menjadik jugak akhirnya hash potato ku~ Resepi dari cookpad.com


Hash Potato ( menghasilkan 4 ketul saiz 5x5 cm )
http://cookpad.com/recipe/157692

2 biji kentang( lebih kurang 300g )
sedikit garam

Kentang dibasuh bersih-bersih kemudian baru dibuang kulitnya. Selepas dibuang kulit jangan bagi kena air( jangan bilas etc ).
Potong kentang dengan saiz yg bersesuaian agar senang nak masuk dlm food processor.
Ambil 1/3 dari kuantiti kentang dan masukkan dalam food processor. Kisar hingga halus.
Masukkan baki kentang dan juga sedikit garam. Kisar lagi tapi biar agak kasar, tak perlu sampai halus.
Ambik sedikit dan bentukkan mengikut kesukaan; nak buat bulat ke, 4 segi ke tak kisahlah. Kalau boleh masa nak bentukkan ni kita buat macam buat daging burger iaitu kepal dan baling-baling antara dua tangan supaya kentang tu mampat tak de ruang antaranya( boleh…

Roti Nasi

Imej
Roti yg unik sebab nasi adalah salah satu bahan yg digunakan. Roti ni lembut je. Maisya buat utk makan dgn kuah durian.



Roti Nasi
http://www.jintanmanis.com/roti/235-rotinasi

Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )

80 gram nasi putih
100 ml air ( Maisya guna dlm 80 ml je )
250 gram tepung roti ( Maisya guna tpg gandum biasa )
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin ( Maisya guna minyak )
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1/2 sudu kecil gula n 1/2 sudu kecil tepung dan masukkan 1/3 cawan air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. ( proses penapaian), kalau nak skip step ni pun boleh.

2. Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.

3. Masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. ( Kalau guna BM boleh masukkan semua bahan dan tunggu hingga siap dan boleh dibentukkan).

4. Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh ke…

Ikan Bakar Berkicap

Imej
Resepi asal dari website Ros di http://www.jintanmanis.com/ . Resepi masakan Jepun 'Saba No Syoyu Yaki'. Maisya punya ni versi Msia...Ganti ikan Saba(makerel) tu dengan ikan Sardin fresh( sebenarnya nak guna ikan apa pun ok...semalam buat guna ikan tongkol putih ). Kicap pun guna kicap Msia je. Resepi sempoi tapi sedap.


Ikan Bakar Berkicap
Resepi asal di http://www.jintanmanis.com/ikan/231-sabanosoyuyaki

Bahan-bahanya
1/2 ekor ikan saiz sederhana ( dipotong dua, dan dikelar)
3 sudu kecil kicap masin
1 sudu kecil gula

Cara-caranya
1. Gaul ikan bersama kicap dan gula, kemudian perap dlm 10 minit, Grill seperti biasa, sehingga pemukaan ikan perang, dalam 10 ke 20 minit(bergantung saiz ikan yg digunakan).

Ikan Rebus

Imej
Ikan kembung dibersihkan, kemudian digaul dengan garam dan simpan dlm peti ais semalaman. Kukus ikan hingga masak. Susun dalam bekas dan bolehlah disimpan dalam peti ais hingga tiba masa untuk digunakan. Sedap digoreng macam tu je.

Samosa

Imej
Samosa

Inti
2 biji kentang saiz besar
1 sudu besar butter
1 cawan bawang besar dicincang
2 bawang putih dicincang
1 sudu besar halia ditumbuk
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk ketumbar
3/4 sudu kecil garam
1/2 ~ 1 cawan mix vege( dicelur sebentar dan ditos )
1/2 ~ 1 sudu besar serbuk kari

1)Kentang dikupas kulitnya dan direbus hingga empuk. Toskan dan lecek kentang.
2)Cairkan butter dalam kuali dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia, biji sawi, serbuk ketumbar, serbuk kari dan garam. Masak hingga bawang layu.
3)Gaul rata bahan dari langkah 2 dan mix vege kepada kentang lecek. Sejukkan sebelum digunakan.

Kulit
2 cawan tepung gandum
1/2 biji telur sederhana besar( atau 1 telur saiz kecil )
3 sudu besar marjerin
1/2 cawan air ais ( sukatan hanya anggaran ) + garam

1.Gaulkan telur dan marjerin (yang telah dicairkan) dengan tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
2.Tuangkan air sikit demi sedikit hingga jadi doh. Rehatkan doh selama sejam.
3.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kecil. Bul…

Kerabu Pucuk Paku

Imej
Kerabu Pucuk Paku
http://aziancollections.blogspot.com/2009/09/kerabu-pucuk-paku.html

1 Ikat pucuk paku
2 Genggam taugeh
Sebiji limau nipis
4 Sudu besar santan pekat
1/2 Kilo kerang
(rebus sebentar & buang kulit)
3 Sudu besar kerisik
Gula dan garam

DITUMBUK
3 Biji cili merah
3 Biji cili api
(tambah jika ingin pedas)
4 ulas bawang merah
2 Sudu besar udang kering
(disangai)


CARA MEMBUAT:-
1. Celur pucuk paku dan taugeh berasingan sebentar sahaja.
2. Satukan semua bahan dan perahkan limau. Gaul rata dan hidang

Cili Jeruk

Imej
Cili Jeruk

cili hijau/merah/cili padi
1 cawan cuka
1 cawan air
4 sudu besar gula

Masak cuka dan air hingga mendidih. Tambahkan gula. Bila gula larut masukkan cili yg dah dihiris. Masak hingga cili berubah warna.

Butter Cookies

Imej
Simple butter cookies, buat utk makan-makan je. Satu adunan tu sikit je so Maisya buat 3 kali ganda kuantitinya. Resepi ni untuk di'pipe'kan , jadinya adunan tu agak lembik...Maisya tambah sikit tepung sebab just bulat-bulatkan dengan tangan dan tekan dengan garfu. Maisya tak bubuh topping tu...Maisya golekkan adunan yg dah dibulat-bulatkan ke dalam gula kasar lepas tu angkat dan letak atas tray , kemudian tekan dengan garfu.


Butter Cookies
http://amandalwh.wordpress.com/2007/12/15/butter-cookies/

Ingredients:
70g butter
20g icing sugar
1/4 tsp vanilla essence
70g plain flour
20g corn flour

Toppings: (optional)
Chocolate Chips
Raisins

Steps:

Preheat Oven to 160 Degrees C
Cream butter, icing sugar and vanilla essence till pale in color
Mix in plain flour and corn flour.
Using a piping bag and a tip, pipe out the cookie into desired shape on parchment paper.
Top with Raisins or a chocolate chip.
Bake for 15 mins till lightly brown.
Cool and store in airtight container.

Cendawan Goreng

Imej
Resepi ni lebih kurang sama dengan yang maisya pernah letak sebelum ni:
http://daridapurmaisya.blogspot.com/2008/07/cendawan-goreng-celup-tepung.html

Dalam gambar ni yang kat belah atas tu bukan pisang goreng ye...he..he..tu fillet ikan.

Cendawan Goreng
http://nasron.wordpress.com/2007/11/20/resepi-terbaik-cendawan-goreng-yang-enak

untuk lebih kurang 300 gm cendawan tiram - dicarik-carikkan kecil

1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 sudu besar air kapur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar air/jus limau nipis@kasturi@lemon/cuka

1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan kasar

jintan manis, ketumbar dan jintan kasar sangai (goreng tanpa minyak) dalam 5 minit. lepas tu blender.
masukkan semua bahan2 tu dalam mangkuk besar dan tuang air sikit demi sedikit. kacau. tambahkan air dan kacau lagi. begitulah hingga dapat kepekatan / kecairan yang sesuai.

Cara Menggoreng;
minyak kena banyak dan PASTIKAN MINYAK BETUL-BET…

Pindang Ikan

Imej
Nie resepi dari my mom dan yg dlm gambar tu mak yg masak. Maisya tak pernah masak lagi...tahu makan jer~



~~Pindang Ikan Mak Yang~~

1/2 kg Ikan Loma atau talapia hitam,
6 btg Serai,
3 inci Lengkuas,
50 sen Cili Api (dlm segenggam kot),
Asam Gelugor@Asam Belimbing (potong kecik2),
Santan (sebiji kelapa)
.
.
Memule kelar ikan dan gaul ngan garam+kunyit. Tumbuk serai, lengkuas dan cili api. Gaul ikan ngan bahan tumbuk pastu bungkus ngan daun seniye(xtau ejaannye camne). Dah siap bungkus, rebus ngan air dlm pressure cooker selama 1 jam. Tambah santan dan masak selama 20 minit.

Mee Kuah

Imej
Mee kuah yang sempoi, sesuai waktu kurang rajin nak memasak.


Mee Kuah

Bawang merah
Bawang putih
Udang kering
Cili kisar
Sos Tomato
Udang hidup
Mee
Sawi
Telur
Garam

Kisar bawang merah, bawang putih dan udang kering.
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing.
Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga cili masak.
Masukkan air dan sos tomato. Biarkan hingga mendidih.
Masukkan udang hidup. Biarkan hingga udang masak.
Tambahkan garam secukup rasa.
Masukkan sawi yg dah dipotong-potong dan pecahkan telur ke dalam kuah. Biarkan hingga telur masak. Tutup api. Bolehlah dituang ke atas mee yg dah dicelur. Siap utk dimakan!

* Sayur sawi dan telur tu tambah ke dalam kuah bila nak makan, tak de la nanti sayur tu layu je.
* Boleh jugak kalau nak letak daging.

Nasi Goreng

Imej
Ini adalah 3 jenis nasi goreng yang selalu Maisya buat.

Nasi Goreng Kampung
Nasi sejuk (digaul dengan garam)
Bawang merah
Ikan bilis
Cili hidup(merah)
Kacang panjang (hiris halus)/ sayur sawi pun boleh

Tumbuk semua bahan kecuali kacang panjang( tak payah tumbuk sampai halus ).
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
Tambahkan kacang panjang dan akhir sekali nasi.

*kadang-kadang tak guna ikan bilis tapi guna isi ikan goreng yang tak habis semalamnya.
*Boleh jugak tambah kicap dan sos tomato sikit.


Nasi Goreng Mudah( erk! tak tau nak bagi nama apa )
Nasi sejuk (digaul dengan garam)
Bawang merah dihiris
Ikan bilis
Cili kering dihiris lebih kurang 1 inci
Kacang panjang (hiris halus)

Panaskan minyak dan goreng ikan bilis dan cili kering hingga agak garing, masukkan bawang. Tambahkan kacang panjang dan akhir sekali nasi.
Boleh jugak kalau nak tambah kicap sikit.

Nasi Goreng Telur
Nasi sejuk digaul dengan marjerin dan garam
Telur

Panaskan sedikit minyak dan goreng telur sambil hancur-hancurkannya, bila telur 3/4…

Zutto Fuwa-fuwa Mushipan

Imej
He..he..tajuk kali ni dlm Japanese....resepi ni ambik dari cookpad.com, website resepi yg popular di Jepun.
** Zutto=sentiasa/always, Fuwa-fuwa=gebu/fluffy, Mushipan=apam(?) /steamed bread (cake) **
Secara ringkasnya bolehlah dikategorikan sebagai apam. Resepi ni memang mudah, bahan pun tak byk dan gerenti dpt hasil yg mekar/tersenyum lebar.



Zutto Fuwa-fuwa Mushipan
http://cookpad.com/recipe/747785

160 tepung kek(maisya selalu guna tepung gandum biasa je)
40g serbuk koko
2 sudu teh baking powder
100g gula halus
200 ml susu segar
4 sudu besar minyak
80g coklat chips

1.Panaskan kukusan.
2.Satukan gula, susu segar dan minyak.
2.Di dalam bekas lain, ayak dan gaul rata tepung, serbuk koko, serta baking powder. Campurkan kepada bahan dalam langkah 2. Kacau rata hingga smooth.
4.Tambahkan coklat chips dan gaul rata.
5.Alaskan acuan dengan papercups dan tuang adunan.
6.Kukus dengan api yang besar selama 10 minit
Gambar bawah ni maisya guna milo ganti serbuk koko
Yang ni plak tak letak coklat chips


Cheesy Wedges

Imej
POTATO WEDGES
http://zaliana.blogspot.com/2009/05/cheesy-wedges.html

kentang (jenis kulit merah lebih gebu)
air untuk merebus
tepung berperisa(tepung goreng ayam tu)
serbuk cili atau serbuk lada sulah (jika suka)
minyak utk menggoreng

Cara-cara

Potong berbaji (wedges) kentang (tak perlu kupas kulitnya). Untuk 1 biji boleh dapat 6-8 keping. Jerang air hingga mendidih. Masukkan kentang. Rebus hingga empuk. Angkat dan toskan. Letak di dalam mangkuk besar. Gaul dengan tepung berperisa dan serbuk cili. Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan. Sebelum keemasan seluruhnya, angkat sebentar dan biar 1 minit (supaya minyak panas semula) kemudian baru masukkan wedges ke dalam minyak, balik-balikkan selalu kemudian baru diangkat dan disejatkan. Ini akan membuat wedges lebih rangup dan isinya cair di dalam mulut....!

Sos Keju
http://amal5041.fotopages.com/?entry=1985098

200gm shredded cheddar cheese yg warna orange (maisya guna yg warna kuning je)
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung
50 ml susu segar
2 s…

Daging Empal

Imej
Resepi ni dipost oleh seorang forumer di forum cari. Tengok gambar dia terus berkenan...untuk tengok gambar rupa sebenar lauk ni boleh klik kat link pada resepi bawah ni. Maisya punya gambar ni lain sikit rupa dengan yg asal..he..he..daging tu maisya ketuk sampai nipis dengan lesung je( senang anak-anak nak gigit..he.he..tapi still liat jugak..hu...hu..hu...lain kali kena rebus lama sikit dlm pressure cooker!). Gula melaka takde so letak je gula biasa, tu yg tak berapa gelap warnanya....dan daging tu sebenarnya dah perap dengan serbuk kunyit sebab asalnya nak buat resepi lain tapi teringat plak kat resepi ni. Sambal pun tak buat....Anyway, sangat sedap!


Daging Empal dan Sambal Padang
http://arena184.blogspot.com/2010/03/daging-empal-dan-sambal-padang.html

Bahan-bahan:-
1kg daging
2 sudu besar ketumbar - tumbuk halus
1 cawan setengah air asam
5 ulas bawang putih - tumbuk halus
1/3 cawan gula melaka - tumbuk halus
Garam secukup rasa
Serbuk perasa daging/ayam Maggie( maisya tak letak )

Cara-cara:-

R…

Bun Burger

Imej
Pada asasnya bun ni guna resepi donut Suria , cuma dah ubah sikit-sikit.


Bun Burger
3 cawan tepung
3 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
garam
2 sudu teh yis kering
3 sudu besar minyak
1/2 - 3/4 cawan air suam(anggaran sahaja, mungkin perlu lebih atau kurang)
water roux *

Satukan tepung, susu tepung, gula , garam dan yis. Gaul rata.
Tambahkan water roux, air dan minyak. Gaul rata dan uli hingga licin.
Peram hingga naik 2 kali ganda.
Tumbuk keluarkan angin dan bahagikan doh kepada 12 bahagian( atau bergantung pada besar mana kita nak buat bun kita tu )
Bulat-bulatkan setiap bahagian dan biar beberapa minit. Bentukkan jadi bulat leper( supaya bun tak naik bulat membumbung...kalau bun burger kan biasa leper je)
Rehatkan hingga naik 2 kali ganda dan bakar. Maisya bakar guna api atas dan bawah, suhu 175 C, selama 15 minit.
Bila keluarkan dari oven terus sapu permukaannya dengan butter/marjerin. Sejukkan di atas redai dengan ditutup dengan kain.
*boleh juga sapukan kuning telur, dan taburkan bijan sebe…

Acar Buah

Imej
Kali kedua buat acar buah...sebelum ni guna resepi yg lain...this time is much better.. Oklah resultnya bagi yg tak berapa pandai masak ni kan...cuma macam kurang pedas sikit. Maisya buat sikit je beli asam buah sikit-sikit kat kedai, campur kurma, kismis, aprikot...tu je la yg ada. Maisya cuma guna 1 bwg besar(sederhana besar), 2 ulas bawang putih, 1cm halia, 1 sudu besar cili kisar, 1 sudu besar serbuk kari ikan, 1/4 cawan cuka, 1/4 cawan air, 1/4 -1/2 cawan gula


ACAR BUAH
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=895712
Bahan
500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]
sedikit cili api jeruk [jika suka] -maisya tak letak-
belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut] -maisya tak letak-
jeruk limau -maisya tak letak-

Bahan Mesin Halus
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10 cm halia
100 gm cili kering
3 s/b rempah kari ikan

500 gm minyak
500 gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak] -…

Apam Lenggang

Imej
Nie antara kuih yg selalu dibuat utk sarapan. Selalunya guna tepung gandum sepenuhnya tapi kali ni cuba guna separuh tepung gandum dan separuh tepung beras. Tapi...anak-anak tak berapa minat plak yg campur tepung beras ni. Selalunya diaorang laju je makan. So lepas ni kena guna tepung gandum je. Maisya belum pernah letak ke resepi Apam Lenggang ni ye? Rasanya macam pernah post...tapi cari tak jumpa plak.

APAM LENGGANG
resepi dari mak sedara
Bahan A 2 cawan tepung gandum ( atau 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung beras ) 2 sudu teh yis kering 1/2 cawan gula ( boleh kurangkan jika mahu ) 1 1/2 cawan air
Bahan B 1 telur 1/2 ~ 1 cawan santan
Campur semua bahan A dalam bekas yg besar , gaul rata dengan senduk. Tambah telur (yg dah dipukul sedikit dengan garfu) dan tambah santan secukupnya sehingga dapat adunan cair( agak-agak supaya nanti boleh dilenggangkan dalam kuali ...kalau cair sgt pun tak boleh, pekat sangat pun tak sesuai )
Peram adunan sekurang-kurangnya 1/2 jam.
Sapu sedikit minyak pada ku…

Pulut Kuning & Rendang

Imej
Buat pulut kuning ni tanpa ada apa-apa sebab....saja je sebab dah lama tak makan. Rendang ayam plak kali ni buat lain dari kebiasaan. Selalunya Maisya buat rendang just campak semua bahan dan biar dia masak sampai kering. Kali ni cuba resepi yg perlu tumis dulu bahan-bahannya. My rendang ni terlebih merah plak padahal bukan pedas pun....maybe sebab tak letak kerisik.


PULUT KUNING
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=421568
Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut.


1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula (maisya tak letak)

Cara:
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulakan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk(lebih kuran…

Penang Char Kuey Teow

Imej
Resepi ni dah pernah cuba sebelum ni...ada kat entry ni: http://daridapurmaisya.blogspot.com/2008/06/penang-char-kuey-teow.html

Cubaan sebelum ni tak berapa jadik part nak jadikan dia berkuah tu. Kali ni ok sikit. Maisya dah ubah sikit dari resepi asal. Kemudian dibantu dengan tips dari Kak Rahmah pada entry yang dulu bagaimana cara nak masak. Ni Maisya tulis resepi yg dah diubah serta tips dari Kak Rahmah




Penang Char Kuey Teow

Bahan-bahan ( 2 org )
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 kiub pati ikan bilis
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *
300gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

UTK PASTE-
Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang. Kupas udang. Asingkan isi dari kulit serta kepala. Ambil kulit dan kepala udang tu dan kisar bersama air rebusan tadi. Tapis dan ketepikan air pati udang ni.
Campurkan…

Sambal Sotong Berkuah Kacang

Imej
One of my favourite dish.



Sambal Sotong Berkuah Kacang
resepi oleh waheedeana @ myresipi
http://www.myresipi.com/top/detail/3386

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
2 ekor sotong kembang - dipotong dan dicelur dgn air panas selama 10 minit

**Bahan Kisar**
* 12 tangkai cili kering- direbus hingga kembang
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 2 inci halia
1 batang serai - diketuk
3-4 sudu kacang tumbuk
1 sudu besar gula
1 sudu kecil gula merah
air asam jawa- jus
garam - secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-cara
panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing
masukkan air asam jawa, sotong dan serai dan masak sehingga sotong masak. ( kalau kering tambah sedikit air .)
masukkan gula, gula merah dan kacau hingga sebati
akhir sekali masukkan kacang tumbuk, kacau rata dan perasakan dgn garam sesedap rasa. Siap untuk dihidang.

Coconut Blossom

Imej
Ada pelbagai versi resepi ni kat internet , yang Maisya buat ni secara asasnya guna resepi apam mekar kak Liza(berbeza sikit pada kuantiti ovalet yg digunakan) cuma ditambah inti kelapa je. Ini resepi yg dah diolah oleh Lady _Aries dari forum cari.

COCONUT BLOSSOM

Bahan
250 gm gula
2 biji telur sejuk
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml santan / susu cair / susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu besar ovalette
pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula, telur dan ovalet sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum dan susu. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam plastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan sedikit adunan kedalam acuan kertas. Letakkan inti dan picit lagi adunan ke atasnya.
9. Kukus selama 10 - 15 minit dengan api yg besar.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan

Inti:
50g gula
125g gul…

Kuih Tiram

Imej
Kuih Tiram
http://lifeprettyshort.blogspot.com/2008/02/kuih-tiram.html

500 gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air (lebih kurang)

Bahan lain:
6 sudu tepung jagung(maisya guna tepung ubi)
6 sudu minyak masak

Satukan tepung, margerin, telur & garam, gaul hingga rata semua nyer hinga jadi mc bread crumb.
Masukkan air Jangan masuk semua, takut terlembik. Uli doh sehingga kita dapat doh yang licin.
Sediakan bancuhan tepung jagung dengan minyak. Satukan kedua dua bahan ini & kacau sehingga mendapat bancuhan seperti gam. (Jangan pekat sangat & jangan cair sangat).
Doh tadi dibahagi 2 .Setiap satu doh..kita canai nipis seperti nak buat karipap (kita akan dapat canai yang besar & lebar) :)
Sapukan bancuhan tepung jagung tadi keseluruh permukaan tepung.
Kemudian gulung memanjang. Jika mahukan lapisan yang banyak buat 2 kali proses ini..ataupun terus ke langkah seterusnya.
Kemudian potong kecil2. Potong lebih kurang sebesar ibu jari.
Gelek nipis setiap satu, kemudian…

Banana Caramel Poundcake

Imej
Mencuba resepi kek pisang yang lain sikit dari yang biasa. Satu adunan resepi ni dapat sikit sangat so pandai-pandailah double atau triple kan kuantitinya.



Banana Caramel Poundcake
resepi oleh Yani @ myresipi

Bahan-Bahannya:-
120 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
90 g gula pasir
50 ml minyak jagung/masak
2 biji telur gred A
1 biji pisang embun/montel
30 g gula pasir + 1 camca besar air*
2 camca besar air*(*untuk karamel)

Cara membuatnya:-

Lenser acuan pouncake berukuran (7 x 5 x 20) cm dgn mentega/marjerin, alas dasar dan tepi acuan dengan kertas dan lenser juga kertas dengan mentega/marjerin. Panaskan juga oven pada suhu 175C.
Pisang dipotong kecil. Ketepikan. Masak 30 g gula dengan 1 camca besar air hingga bertukar menjadi karamel. Tuang 2 camca besar air dan kacau rata. Masukkan pisang tadi, gaul rata dan biarkan sejuk.
Masukkan telur, gula dan minyak ke dalam mangkuk tahan panas. Kacau hingga rata. Tenggekkan atas air mendidih dan kacau cepat hingga gula hancur. …