Pindang Ikan
Nie resepi dari my mom dan yg dlm gambar tu mak yg masak. Maisya tak pernah masak lagi...tahu makan jer~
~~Pindang Ikan Mak Yang~~
1/2 kg Ikan Loma atau talapia hitam,
6 btg Serai,
3 inci Lengkuas,
50 sen Cili Api (dlm segenggam kot),
Asam Gelugor@Asam Belimbing (potong kecik2),
Santan (sebiji kelapa)
.
.
Memule kelar ikan dan gaul ngan garam+kunyit. Tumbuk serai, lengkuas dan cili api. Gaul ikan ngan bahan tumbuk pastu bungkus ngan daun seniye(xtau ejaannye camne). Dah siap bungkus, rebus ngan air dlm pressure cooker selama 1 jam. Tambah santan dan masak selama 20 minit.
~~Pindang Ikan Mak Yang~~
1/2 kg Ikan Loma atau talapia hitam,
6 btg Serai,
3 inci Lengkuas,
50 sen Cili Api (dlm segenggam kot),
Asam Gelugor@Asam Belimbing (potong kecik2),
Santan (sebiji kelapa)
.
.
Memule kelar ikan dan gaul ngan garam+kunyit. Tumbuk serai, lengkuas dan cili api. Gaul ikan ngan bahan tumbuk pastu bungkus ngan daun seniye(xtau ejaannye camne). Dah siap bungkus, rebus ngan air dlm pressure cooker selama 1 jam. Tambah santan dan masak selama 20 minit.
Ulasan